A végbél az emésztőrendszerünk utolsó része, mely fontos szerepet tölt be mindennapjainkban. Többnyire nem gondolunk testünk ezen részére, csak ha valamilyen probléma merül fel működésében. A végbél anatómiája, működése és szerepe nagyon fontos a mindennapjainkban, így érdemes kicsit közelebbről is megismerni.

 

A végbél anatómiája: A végbél elhelyezkedése, felépítése

 

A végbél a kismedence üregében helyezkedik el, a keresztcsont és a farkcsont előtt található. Közvetlenül a szigmabél után kezdődik, majd a végbélnyílással (anus) végződik. Hossza nagyjából 12-14 centiméter. A végbelet nyálkahártya borítja, mely vöröses, fényes mirigyeket tartalmaz. A nyálkahártya alatt a kötőszövetek gazdagon erezettek. A végbél alsó, 3-5 centis szakasza, az analis canalis. Ez a rész tölcsér módjára beszűkül, és a szél- és a székletürítést kivéve állandóan zárva van.

 

Ezen a részen található meg a végbélben egy hajszálerekben igen gazdag szakasz, amelyek segítenek lezárni a végbelet. Ez az érhálózat aranyér néven ismert, mely sérülés esetén kisebb nagyobb problémákat okozhat. Az utolsó szakaszban a végbél bonyolult záróizmai következnek, melyek szerepe, hogy lezárják a végbélnyílást. A két határterület közé nyílnak a végbélben található mirigyek, melyek leginkább gyulladások esetén okozhatnak problémát. A gyűrűs záróizmok igen erősek, az érhálózattal együttműködve légmentesen lezárják a végbelet. Ezután következik a végbélnyílás, mely a farpofák között található. A végbélnyílás zárt állapotában erősen redőzött, finom bőrrel fedett, és rengeteg érző ideg található benne, ezért gyakran erogén zónaként is szerepet kap.

 

A végbél szerepe, működése

 

A végbél szerepe a széklet és a gázok visszatartása, valamint a béltartalom minőségi (szél, folyékony, puha, kemény) és mennyiségi érzése alapján kiválasztott béltartalom kiürítése. A végbélbe már csak a megemészett táplálék kerül, mely kiürítésre vár. Az egészséges felnőttek és a gyermekek már akaratlagosan is képesek visszatartani a székletürítést, míg arra alkalmas időpont és helyszín kínálkozik. Ez a képesség a csecsemők és kisdedek esetében még fejletlen, esetükben még teljesen spontán, ellenállás nélkül történik a székelés.

 

Általában a reggeli órákban és étkezések után a vastagbél ürítő mozgása következtében alakul ki a székelési inger. Ilyenkor a vastagbél a végbél-szigmabél határán felgyülemlett székletet áttolja a végbélbe. Ennek hatására a végbél záróizma ellazul, és az érző idegeknek köszönhetően érzékeljük, hogy a végbélbe érkező anyag szilárd, folyékony, vagy gáz halmazállapotú. Ezután agyunk eldönti, hogy a végbélbe érkezett anyag távozhat-e, vagy akaratlagosan visszatartjuk. Amennyiben úgy döntünk, hogy alkalmas az idő, megtörténik az ürítés.

 

A székletürítést a végbél anatómiájának köszönhetően sokan elég hosszú ideig, akár napokig, vagy még tovább is vissza tudják tartani. Ez azonban hosszú távon egyrészt a széklet beszáradásához, másrészt a szorító záróizom görcséhez vezethet, mely számos problémát okozhat, például végbélrepedést, aranyeret okozhat. Természetesen nem mindig alkalmas az időpont, de a székelési inger jelentkezése után a lehető leghamarabb el kell menni üríteni.

 

A végbél anatómiája: a végbél problémái, betegségei

 

A leginkább ismert végbél betegség az aranyér, de a végbélrepedés, a végbélgyulladás, melyek a genetikai hajlamon túl nagyon gyakran a nem megfelelő táplálkozás- és életmódbeli szokások miatt alakul ki. Az egészséges táplálkozással, rendszeres, könnyed mozgással, a megfelelő székelési szokások elsajátításával sokat tehetünk a problémák elkerülése érdekében. A végbél betegségeiről itt írtunk korábban.

 

A végbél anatómiája miatt, mivel itt távozik szervezetünkből minden olyan anyag, amelyet már nem tudunk hasznosítani, hajlamos lehet a kisebb-nagyobb panaszok, betegségek kialakulására. A végbél betegségei sokfélék lehetnek, tüneteik gyakran igen hasonlóak, és hátterükben is gyakran hasonló okok állnak. Minden betegség esetben közös, hogy minél korábban kér segítséget, annál könnyebben tud megszabadulni a problémától. Ha úgy érzi, hogy valamilyen végbél problémával küzd, ne várjon vele, minél hamarabb keressen fel szakorvost!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!