Az aranyér okozta problémák sokak mindennapjait nehezíti meg. Napjainkra igazi népbetegséggé vált, köszönhetően a helytelen táplálkozásnak, és a mozgásszegény, rendszerint ülő életmódnak. Az aranyér betegség kialakulását többféle tünet is kíséri, melyek közül az egyik az aranyér fájdalom. A fájdalom nem minden esetben jelentkezik az aranyeres panaszokkal küzdők között, és nem mindegy, hogy belső, vagy külső aranyér probléma okozza a fájdalmat.

 

Külső aranyér fájdalom

A külső aranyér bevérzése okozta fájdalom azonnal jelentkezik, amint az aranyér probléma kialakul. Ennek az oka, hogy ilyenkor a végbél külső részén, a bőr alatt kialakult visszér fonat megsérül, és gyakran bevérzik. A bőr ilyenkor nem tud kellő gyorsasággal tágulni, és azonnali fájdalom érzettel jelentkezik. A fájdalom olykor igen intenzív, szúró, nyomó jellegű és folyamatosan fennállhat. A külső aranyeret nem csak a fájdalom jelzi, de könnyen ki is tapintható, sérülékeny, fájdalmas kis csomó a végbélnyílás környéki bőrszöveten.

A külső aranyér fájdalma néhány nap után, amint a bőrszövet kellően kitágul, jelentősen enyhül. A fájdalom enyhíthető krémekkel, kenőcsökkel, vagy akár műtéti kimetszéssel is.

A külső aranyérben lévő vérrög felszívódása után gyakran visszamarad egy kisebb-nagyobb bőrfüggelék, mely a későbbiekben megsérülhet, higiéniai és esztétikai problémákat okozhat, melynek kimetszéses eltávolítása szükséges lehet.

 

Belső aranyér fájdalom

A belső aranyér probléma általában csak előrehaladott állapotában vagy kiszorulása esetén okozhat fájdalmat. A probléma mértékét négy stádiumba sorolhatjuk. Az első stádiumban általában nem jelentkezik fájdalom, az aranyér betegség meglétét a legtöbb esetben a véres wc papír, vagy véres széklet jelzi. A második stádiumban már előfordulhat fájdalom, főképp székeléskor. Ennek oka, hogy az aranyér olyan mértékben kitágult, hogy székeléskor előesik, azaz a végbélen kívül kerül. Önmagától visszahúzódik, nem szükséges visszahelyezni, de jelentkezhet már a fájdalom.

 

A belső aranyér fájdalom tompa, nyilalló fájdalom érzettel jelentkezik, kevésbé intenzív, mint a külső aranyér okozta fájdalom. Kezdetekben elsősorban csak székeléskor fáj, de ahogy egyre súlyosabb állapotba kerül, a fájdalom jelentkezhet ülés és akár állás közben is. A nagyon előrehaladott, állandóan előesett aranyér akár egész napos váladékozást, viszketést, kellemetlenséget okozhat. Ha a belső aranyér kiszorul, a záróizom reflexes görcse nem engedi visszahúzódni, akkor az erőteljes fájdalommal jár.

 

Aranyér fájdalom kezelése

A fájdalom enyhítésére alkalmazhatóak vényköteles, és vény nélküli gyógyszerek, kenőcsök, ülőfürdők, vagy ülőpárnák. A fájdalom azonban csak egy tünet, hiába enyhítjük, vagy szüntetjük meg, ha a kiváltó ok, az aranyér betegség megmarad. A kiváltó okot, az aranyér problémát kell kezelni, mely típusától és súlyosságától függően az életmódbeli változtatásoktól kezdődően a gyógyszeres kezeléseken át, a műtéti beavatkozásokig terjedhet.

Érdemes még ezt is elolvasnia: Aranyér fájdalomcsillapítás

Nem csak az aranyér okozhat végbéltáji fájdalmat, hanem az aranyérnél jóval veszélyesebb betegségek. Annak érdekében, hogy a komolyabb betegségek, elváltozások kizárhatóak legyenek, mindenképpen fel kell keresni egy szakorvost.

 

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Simon Balázs

Dr. Simon Balázs

proktológus, sebész szakorvos

A Szegedi Tudományegyetemen végeztem orvosként és angol orvosi szakfordító- és tolmácsként.
A proktológiával már sebész éveim eleje óta foglalkozom. 2020-ban szakvizsgáztam sebészetből kiváló minősítéssel. A szakvizsga előtt megfordultam a már akkor felfelé ívelő magánellátás több területén és rengeteg tapasztalatot szereztem kommunikációból, sokat tanultam a kiegyensúlyozott, partnerségen alapuló orvos-beteg kapcsolatról.
A klasszikus proktológia eszköztára mára kiszélesedett, a nagyobb műtéteket egyre inkább a műtét nélküli megoldások előzik meg, váltják fel. Rendeléseimen arra törekeszem, hogy … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Gasztróenterológus vagy dietetikus?

Gasztróenterológus vagy dietetikus?

A gasztroenterológus és a dietetikus egymáshoz közel álló szakmák, gyakran dolgoznak együtt, egymást segítve. Mindkettő a táplálkozással, az emésztőrendszer működésével foglalkozik. Ebben a cikkben segítünk eligazodni abban, hogy gasztroenterológus, vagy dietetikus...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!