Az aranyér napjaink egyik népbetegsége, nagyon sok embert érintenek az aranyér okozta kellemetlenségek. Sokan csak előrehaladott, nem szűnő panaszok esetén fordulnak szakemberhez, és otthon próbálják megoldani a problémát. Az aranyér kezelése házilag is megkezdhető, de jóval biztosabb az eredmény, ha orvos segítségével történik a probléma kezelése. Az aranyeres tünetek hátterében nem csak aranyérbetegség állhat, hanem jóval komolyabb problémák is, ezért amennyiben nem enyhülnek a tünetek, mindenképpen fel kell keresni egy szakorvost.

 

Aranyér kezelése házilag életmódváltással

Az aranyér kezelése házilag legegyszerűbben a helyes székelési szokások elsajátítása mellett a helyes táplálkozás kialakításával és rendszeres testmozgás bevezetésével kezdhető el. Az aranyér kialakulásának hátterében a legtöbb esetben a rosszul végzett ürítés, a hibás táplálkozási szokások és a mozgásszegény, ülő életmód állnak.

 

Rostban gazdag táplálkozás, megfelelő folyadékbevitel

A bevitt tápanyagok nagyban befolyásolják egész szervezetünk működését, de különösképpen az emésztésünk alakulásában van hatalmas szerepük. Napjainkra jellemző, hogy túlságosan sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, melyek gyakran túlzottan zsírosak, fűszeresek. Az ilyen táplálékok megterhelik emésztésünket, és a székelés is rendszertelenné válhat. Akár szorulás vagy rendszeres hasmenés is kialakulhat, melyek élenjáró okok az aranyér kialakulásában.

Ahhoz, hogy emésztőrendszerünk megfelelően működjön, rostokban gazdag tápanyagokra van szüksége a szervezetnek és megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre. Az élelmi rostok vizet kötnek meg, és fokozzák az anyagcsere folyamatokat. Segítik a béltartalom gyorsabb mozgását, a széklet állagának optimalizálását, a székletürítés rendszerességének kialakulását. (Ezeket úgynevezett székletlazító ételeknek is nevezzük.)

Kerülni kell a túlzott szénhidrát bevitelt, és a zsíros, fűszeres ételek, valamint a savat okozó italok (alkohol, kávé, cukros üdítők, stb.) fogyasztását. Helyettük rostban gazdag élelmiszereket érdemes fogyasztani. Magas rosttartalmú ételek többek között a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zabpehely, a magvak, valamint a zöldségek és a gyümölcsök, elsősorban héjukkal együtt fogyasztva.

A rostban gazdag táplálkozás kialakítása során ügyelni kell arra, hogy fokozatosan történjen a rostok mennyiségének emelése és ne vigyük túlzásba. Az optimális rostfogyasztás egyes szakértők szerint 25-30 gramm egy felnőtt számára. Azért szükséges körültekintéssel elkezdeni a rostban gazdag táplálkozást, mert ha eddig nem biztosítottunk elegendő mennyiséget belőle szervezetünknek, és hirtelen elkezdünk rengeteg rostot bevinni szervezetünkbe, könnyen hasmenés lehet a vége.

 

Rendszeres mozgás

A rendszeres mozgás nem csak az aranyér kialakulása ellen, vagy az aranyér házilagos kezelése miatt szükséges. A helyes mozgás a helyes táplálkozással kombinálva teljes szervezetünknek jót tesz. Segíti a keringést, az emésztést, jótékony hatással van az anyagcsere folyamatainkra. Felfrissíti a szervezetet és segít levezetni a stresszt is. Emelett a testsúlyt is optimális szinten tartja, mely nem csak az aranyér, de számos más betegség kialakulásában is szerepet játszik.

 

Aranyér kezelése házilag a helyes székelési szokások elsajátításával

A táplálkozásnak és a mozgásnak közvetlen hatása van a széklet állagára és a széklet rendszerességére. Az aranyér kialakulásában azonban nem csak a széklet állaga játszik szerepet, hanem a székelési szokások is. Az aranyér kezelése házilag az aktív, egészséges életmód mellett a helyes székelési szokások elsajátítását és kialakítását is kell tartalmazza.

A jó székelési szokásokhoz ezeket a tanácsokat mindenképpen érdemes betartani, hogy a rossz beidegződések ne segítsék elő, vagy ne súlyosbítsák az aranyér panaszokat. A tanácsok közül pár:

  • Lehetőség szerint amint jelentkezik az inger, rögtön menjünk el a wc-re. A visszatartott széklet tömörödik, amely szoruláshoz vezet, mely elősegíti az aranyér panaszok kialakulását.
  • Mindig csak annyit ürítsünk, amennyi távozni akar, kerüljük az erőlködést. Inkább többször menjünk egy nap mosdóba, ne akarjuk egyben letudni a székelést mindenáron.
  • Ne a wc-n olvassuk el a híreket, csak annyi időt töltsünk ott, amennyi szükséges.
  • Lehetőség szerint székelés után mossuk meg a végbél környékét, hogy mindig tiszta lehessen székelés után.

 

Ha változtatunk a rossz életmódbeli szokásokon, és egy kis figyelmet fordítunk a székelési szokásaink megváltoztatására, javítására, sokat tehetünk az aranyeres panaszok javítása, vagy elkerülése érdekében. Ha kialakult az aranyér probléma, és az aranyér kezelése házilag nem vezet eredményre rövid időn belül, vagy súlyosbodik az állapot, mindenképpen fel kell keresni egy szakorvost. Pontos kezelési módot csak alapos vizsgálat után lehet felállítani.

 

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér műtét

Aranyér műtét

Az aranyér okozta panaszokról sokaknak egyből az aranyér műtét jut eszükbe, pedig az aranyér, ha időben orvoshoz fordulnak vele, nem igényel műtéti beavatkozást. A legtöbb esetben életmódbeli változtatásokkal, egészséges étrend bevezetésével, rendszeres mozgással és...

bővebben
Aranyér kezelése gyógynövényekkel

Aranyér kezelése gyógynövényekkel

Az aranyeres panaszok jelentkezésekor a tünetek, panaszok különféle gyógynövényekkel is enyhíthetőek. Az aranyér kezelése gyógynövényekkel leginkább csak a tünetek enyhítésére szolgálnak, és nem helyettesítik a szakorvosi vizsgálatot. Aranyeres panaszok megjelenésekor...

bővebben
Aranyér fájdalomcsillapítás

Aranyér fájdalomcsillapítás

Az aranyér egyik tünete a vérzés, viszketés, váladékozás mellett lehet a fájdalom. Az aranyér fájdalomcsillapítás fontos lépés az aranyér kezelésében. A fájdalomcsillapítás segítségével, a kellemetlenségek enyhítésével elérhetjük, hogy a beteg minél előbb visszanyerje...

bővebben
Aranyér visszahelyezése otthon

Aranyér visszahelyezése otthon

Az aranyér sok embert érint, és számos kellemetlen tünetet produkál. A kilógó aranyér roppant zavaró, idegentest érzetet kelt, és könnyen sérülhet is, mely váladékozást, vérzést, viszketést és fájdalmat okozhat. Az aranyér visszahelyezése otthon is lehetséges, de nem...

bővebben
Székrekedés kezelése

Székrekedés kezelése

A székrekedés sokak életét keseríti meg kisebb-nagyobb mértékben. Az, hogy mikor beszélhetünk székrekedésről, egyénenként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy ha legalább heti három alkalommal nem történik székletürítés, feltehetően székelési nehézségek állnak...

bővebben
Végbéltükrözés

Végbéltükrözés

A végbél panaszok kivizsgálásának az egyik legfontosabb eszköze a végbéltükrözés, azaz a rektoszkópia. A végbéltükrözéssel a végbél alsó 10-20 centiméteres szakaszát lehet megvizsgálni, mely elengedhetetlen a végbél betegségek pontos diagnosztizálásához. A vizsgálat...

bővebben
Hogyan gyógyítható az aranyér?

Hogyan gyógyítható az aranyér?

Mielőtt megválaszolnám a kérdést, hogy hogyan gyógyítható az aranyér, előtte nem árt tisztában lenni azzal, hogy pontosan mi az aranyér. Nem minden esetben betegség, hiszen valójában a végbél környékén található vénás érhálózat összefoglaló elnevezése. Feladata, hogy...

bővebben
Gyors megoldás aranyérre

Gyors megoldás aranyérre

Az aranyér kellemetlen tünetei, a szúró, feszítő kellemetlenség, a viszketés, váladékozás, a kényelmetlenség érzése és sok esetben a vérzés megnehezítik a mindennapokat. Nem csoda, hogy a legtöbben közülünk, aki aranyeres problémákat tapasztal, minél előbb szeretne...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!