Az aranyér napjaink egyik népbetegsége, nagyon sok embert érintenek az aranyér okozta kellemetlenségek. Sokan csak előrehaladott, nem szűnő panaszok esetén fordulnak szakemberhez, és otthon próbálják megoldani a problémát. Az aranyér kezelése házilag is megkezdhető, de jóval biztosabb az eredmény, ha orvos segítségével történik a probléma kezelése. Az aranyeres tünetek hátterében nem csak aranyérbetegség állhat, hanem jóval komolyabb problémák is, ezért amennyiben nem enyhülnek a tünetek, mindenképpen fel kell keresni egy szakorvost.

 

Aranyér kezelése házilag életmódváltással

Az aranyér kezelése házilag legegyszerűbben a helyes székelési szokások elsajátítása mellett a helyes táplálkozás kialakításával és rendszeres testmozgás bevezetésével kezdhető el. Az aranyér kialakulásának hátterében a legtöbb esetben a rosszul végzett ürítés, a hibás táplálkozási szokások és a mozgásszegény, ülő életmód állnak.

 

Rostban gazdag táplálkozás, megfelelő folyadékbevitel

A bevitt tápanyagok nagyban befolyásolják egész szervezetünk működését, de különösképpen az emésztésünk alakulásában van hatalmas szerepük. Napjainkra jellemző, hogy túlságosan sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, melyek gyakran túlzottan zsírosak, fűszeresek. Az ilyen táplálékok megterhelik emésztésünket, és a székelés is rendszertelenné válhat. Akár szorulás vagy rendszeres hasmenés is kialakulhat, melyek élenjáró okok az aranyér kialakulásában.

Ahhoz, hogy emésztőrendszerünk megfelelően működjön, rostokban gazdag tápanyagokra van szüksége a szervezetnek és megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre. Az élelmi rostok vizet kötnek meg, és fokozzák az anyagcsere folyamatokat. Segítik a béltartalom gyorsabb mozgását, a széklet állagának optimalizálását, a székletürítés rendszerességének kialakulását. (Ezeket úgynevezett székletlazító ételeknek is nevezzük.)

Kerülni kell a túlzott szénhidrát bevitelt, és a zsíros, fűszeres ételek, valamint a savat okozó italok (alkohol, kávé, cukros üdítők, stb.) fogyasztását. Helyettük rostban gazdag élelmiszereket érdemes fogyasztani. Magas rosttartalmú ételek többek között a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zabpehely, a magvak, valamint a zöldségek és a gyümölcsök, elsősorban héjukkal együtt fogyasztva.

A rostban gazdag táplálkozás kialakítása során ügyelni kell arra, hogy fokozatosan történjen a rostok mennyiségének emelése és ne vigyük túlzásba. Az optimális rostfogyasztás egyes szakértők szerint 25-30 gramm egy felnőtt számára. Azért szükséges körültekintéssel elkezdeni a rostban gazdag táplálkozást, mert ha eddig nem biztosítottunk elegendő mennyiséget belőle szervezetünknek, és hirtelen elkezdünk rengeteg rostot bevinni szervezetünkbe, könnyen hasmenés lehet a vége.

 

Rendszeres mozgás

A rendszeres mozgás nem csak az aranyér kialakulása ellen, vagy az aranyér házilagos kezelése miatt szükséges. A helyes mozgás a helyes táplálkozással kombinálva teljes szervezetünknek jót tesz. Segíti a keringést, az emésztést, jótékony hatással van az anyagcsere folyamatainkra. Felfrissíti a szervezetet és segít levezetni a stresszt is. Emelett a testsúlyt is optimális szinten tartja, mely nem csak az aranyér, de számos más betegség kialakulásában is szerepet játszik.

 

Aranyér kezelése házilag a helyes székelési szokások elsajátításával

A táplálkozásnak és a mozgásnak közvetlen hatása van a széklet állagára és a széklet rendszerességére. Az aranyér kialakulásában azonban nem csak a széklet állaga játszik szerepet, hanem a székelési szokások is. Az aranyér kezelése házilag az aktív, egészséges életmód mellett a helyes székelési szokások elsajátítását és kialakítását is kell tartalmazza.

A jó székelési szokásokhoz ezeket a tanácsokat mindenképpen érdemes betartani, hogy a rossz beidegződések ne segítsék elő, vagy ne súlyosbítsák az aranyér panaszokat. A tanácsok közül pár:

  • Lehetőség szerint amint jelentkezik az inger, rögtön menjünk el a wc-re. A visszatartott széklet tömörödik, amely szoruláshoz vezet, mely elősegíti az aranyér panaszok kialakulását.
  • Mindig csak annyit ürítsünk, amennyi távozni akar, kerüljük az erőlködést. Inkább többször menjünk egy nap mosdóba, ne akarjuk egyben letudni a székelést mindenáron.
  • Ne a wc-n olvassuk el a híreket, csak annyi időt töltsünk ott, amennyi szükséges.
  • Lehetőség szerint székelés után mossuk meg a végbél környékét, hogy mindig tiszta lehessen székelés után.

 

Ha változtatunk a rossz életmódbeli szokásokon, és egy kis figyelmet fordítunk a székelési szokásaink megváltoztatására, javítására, sokat tehetünk az aranyeres panaszok javítása, vagy elkerülése érdekében. Ha kialakult az aranyér probléma, és az aranyér kezelése házilag nem vezet eredményre rövid időn belül, vagy súlyosbodik az állapot, mindenképpen fel kell keresni egy szakorvost. Pontos kezelési módot csak alapos vizsgálat után lehet felállítani.

Egyik gyakori kérdés az aranyér házi kezelésével kapcsolatban: vajon az aranyérre jó a szódabikarbóna? <<– Olvassa el ezt is.

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

A legjobb aranyér gyógyszer

A legjobb aranyér gyógyszer

Az aranyér tüneteinek jelentkezésekor a legtöbben azonnali megoldást szeretnének, mely teljesen érthető. Emiatt elkezdik kutatni, hogy melyik a legjobb aranyér gyógyszer. Ebben nyújtunk most egy kis segítséget, hogy melyek a legjobb aranyér gyógyszerek, egyáltalán...

bővebben
Legjobb aranyér kúp

Legjobb aranyér kúp

Az aranyér kezelésében gyakran kerülnek alkalmazásra az aranyér kúpok, melyek enyhébb, kezdődő probléma esetén segítenek megszüntetni a panaszokat. A problémák jelentkezésekor a legtöbben azonnal meg akarnak szabadulni az aranyér okozta kellemetlenségektől, és...

bővebben
Legjobb aranyér kenőcs

Legjobb aranyér kenőcs

A legjobb aranyér kenőcs titka   Mi az, amit elvárunk a legjobb aranyér kenőcstől? Azonnal csillapítsa a feszítő, égő érzést, csökkentse a duzzanatot, a külső csomót gyorsan szüntesse meg. Enyhüljön a kín, érezzük végre magunkat jól a bőrünkben. Nézze meg az...

bővebben
Lézeres aranyérműtét Budapest

Lézeres aranyérműtét Budapest

Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának...

bővebben
Aranyér lézeres kezelése

Aranyér lézeres kezelése

Az aranyér betegség egy igen kellemetlen probléma. Előrehaladt állapotában szükség lehet műtét elvégzésére, melyre az aranyér lézeres kezelése egy kíméletes, biztonságos és gyors gyógyulást kínáló megoldás. A korábban végzett, aranyér lézeres eltávolítása nem...

bővebben
Lézeres aranyér műtét

Lézeres aranyér műtét

Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának...

bővebben
Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Az aranyér tüneteinek enyhítésére számtalan vény nélkül is kapható kenőcs, krém, vagy kúp kaphatók a patikákban. A két leginkább ismert talán a Sperti vagy Reparon végbélkúpja és végbélkenőcse. Mielőtt azonban döntene, hogy Sperti, vagy Reparon, érdemes megismerni a...

bővebben
Szódabikarbóna aranyérre?

Szódabikarbóna aranyérre?

Az aranyeres panaszokat gyakran házilag akarják megoldani, mert félnek a vizsgálattól, és sok tévhit is kering az aranyér gyógyításának módszereivel kapcsolatban.  Az aranyér kezelésével kapcsolatban számtalan népi gyógymód és praktika terjed. Az egyik ilyen a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!