Az aranyér okozta panaszok esetén mindenki megoldást szeretne találni a kellemetlen tünetek enyhítésére, és a probléma megszüntetésére. Sokan csak hosszú idő után kérnek segítséget szakorvostól, mikor már súlyosbodnak a tünetek, így a kezelés is hosszadalmasabb, és akár kellemetlenebb is lehet. A komolyabb problémák kialakulása, a tünetek súlyosbodása az esetek nagy többségében egy kis odafigyeléssel és időben történő orvosi segítséggel megelőzhető lenne. Az aranyér megelőzése, kialakulási kockázatának csökkentése egyáltalán nem lehetetlen feladat.

 

Mitől alakul ki az aranyér betegség?

Az aranyér problémákat a végbél környékén található érhálózat túlzott nyomásterhelése okozza. A kialakulásának hátterében általában genetikai hajlam, túlsúly, helytelen életmód, valamilyen hirtelen fizikai megterhelés, illetve nagyon sok esetben a nem megfelelő állagú széklet és a helytelen székelési szokások állnak. A genetikai adottságokon kívül minden egyéb tényező befolyásolható, mellyel jó eséllyel megelőzhető az aranyér probléma kialakulása. Egy kis odafigyeléssel, a helytelen szokások megváltoztatásával, az aranyér megelőzése lehetségessé válik.

 

Aranyér megelőzése életmódbeli változtatásokkal

Az életmódunk nem csak az aranyerünk állapotát befolyásolja. Hatással van teljes szervezetünkre, az összes szervünk, keringésünk, emésztésünk, testünk minden részének működésére. Napjainkra jellemzően mozgásszegény életmódot folytatnak a legtöbben, és a táplálkozásra, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre sem fordítanak kellő figyelmet. A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás gyakran vezet túlsúlyhoz, valamint székelési nehézségeket (szorulás, kemény széklet, állandó hasmenés) is okoz. Mindezeken változtatva az aranyér megelőzhető, melyben az aranyér torna nagy segítséget jelenthet.

 

Helyes táplálkozás és sport az aranyér ellen

A helyes táplálkozás elsajátítása és bevezetése az aranyér kezelésének egyik alappillére, sok esetben már ennek bevezetésével orvosolható a probléma. Az aranyér megelőzése érdekében rengeteget tehetünk, ha étrendünkön változtatunk. Kerülni kell a túlzottan zsíros, nehéz ételeket, a magas szénhidrát és cukor tartalmú ételeket, illetve a savat okozó italokat.

 

A nehéz, feldolgozott élelmiszerek helyett rostban gazdag, alacsony szénhidrát tartalmú élelmiszereket szükséges fogyasztani. A rostban gazdag ételek (nyers zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, magvak, stb) fogyasztása az emésztésre jó hatást gyakorol. A rostban gazdag étrenden felül fontos a megfelelő folyadékbevitel biztosítása is.

 

A napi legalább 30 percnyi könnyed, nem megerőltető mozgás bevezetésével a keringés jelentősen javítható, a testsúly optimalizálható, valamint az anyagcsere folyamatokat is jótékonyan befolyásolja. A rostban gazdag ételek fogyasztásával, a megfelelő folyadékbevitel biztosításával és a rendszeres mozgás bevezetésével a széklet állaga megfelelő lesz, valamint a székelés is rendszeressé válik. A könnyed, erőlködésmentes székelés elérése az aranyér megelőzése szempontjából nagyon fontos lépés.

 

Aranyér megelőzése: helyes székelési szokások elsajátítása

Ha a táplálkozásra és mozgásra kellő figyelmet fordítunk, a székelés nem okoz majd nehézséget, nem alakul ki székrekedés vagy rendszeres hasmenés. De nem csak a széklet állagának optimalizálása fontos az aranyér megelőzésében, hanem fontos figyelni arra is, hogy helyesen végezzük ezt a mindennapi tevékenységet.

 

A székelési szokások nagyban befolyásolják az aranyér kialakulásának esélyeit. A székelés egy teljesen természetes dolog, és a legtöbb emberben fel sem merül, hogy változtatni kellene a mindennapi szokásokon. A helyes székelési szokások kialakulásához néhány dolgot szükséges szem előtt tartani székeléskor.

 

Mire kell figyelni székeléskor?

A székelést nem szabad sokáig halogatni, lehetőség szerint az inger jelentkezésekor végezzük el dolgunkat. Természetesen az életben nem mindig van lehetőség azonnal elvégezni szükségleteinket, de a lehető legrövidebb időn belül könnyítsünk magunkon. Sokan nem mennek el szükség esetén a mellékhelyiségbe a munkahelyükön, iskolában, mert kellemetlennek érzik, és egész nap visszatartják a székletet. A hosszú ideig visszatartott széklet betömörödik, kemény lesz, amely szorulást, nehéz, fájdalmas székelést eredményez. A kemény széklet, szorulás, az erőlködés pedig kedvez az aranyér kialakulásának.

 

Ne erőltessük a székelést! Mindig csak annyit ürítsünk, amennyi távozni akar. A székelés legyen könnyed, ne egy erőlködő, görcsös tevékenység. Az erőlködéstől nő a hasűri nyomás, mely az aranyér kitágulásához, és az aranyér problémák kialakulásához vezethet.

Ne akarjunk túl gyorsan végezni vele, de ne töltsünk több időt sem a wc-n ülve, mint amennyi szükséges. A mellékhelyiség szükségleteink elvégzésére szolgál, nem könyv, vagy hírolvasásra. Csak annyi időt töltsünk benn, amennyi szükséges.

 

Ha kellő figyelmet fordítva a táplálkozásra, a szükséges mennyiségű folyadékbevitelre, a rendszeres mozgásra, a túlsúly mérséklődik, a székelés rendszeres és könnyed lesz. A helyes székelési szokások elsajátításával és a túlzott fizikai terhelés kerülésével az aranyér megelőzése jó eséllyel lehetséges.

 

Aranyér ellen

Ha pedig már megtörtént a baj, és Önnek aranyere van, akkor számos megoldás szóba jöhet, ami jó aranyér ellen. Egyik ilyen például a patikában kapható gyógyszerek, kenőcsök, kúpok, vagy drasztikus esetben akár a műtéti beavatkozások. De a legbiztosabb, ha mindenekelőtt felkeres egy szakorvost, és nem saját maga próbálja az orvost játszani. Ne várjon vele, nehogy többel kösse be, mint amennyivel szükséges. Mindig van megoldás.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!