Az aranyér egy civilizációs népbetegséggé vált a lakosság körében, az emberek több mint fele érintett az aranyérproblémák okozta kellemetlenségekben. Az aranyér típusai között megkülönböztethetünk külső és belső aranyeret. Mindegy, hogy külső, vagy belső aranyér típusról beszélünk, ha nem vesszük komolyan és nem kezeljük súlyosságának megfelelően, a későbbiekben egyre több kellemetlenséget okozhat.

 

Aranyér típusai: a belső aranyér

A belső aranyér mindannyiunk szervezetében jelen lévő, nagyon fontos szerepet betöltő szerv. Tulajdonképpen egy vénás ércsomó, mely egy zsákhoz hasonlít, és optimális esetben észrevétlenül teszi a dolgát a széklet és a gázok távozásának, a végbélnyílás tökéletes zárásának segítésével.

 

Zárt állapotban vérrel telten megduzzadva elzárja a széklet és a gázok útját, székeléskor pedig a vér kiürülésével szabad utat engedve a székletnek. Az aranyér típusai közül a kezdeti, enyhe belső aranyér problémákat nagyon nehéz észrevenni, mivel nem jár különösebb panaszokkal. A belső aranyér megsérül, megduzzad és a távozó széklet felsérti annak nyálkahártyáját, amitől vérzés következik be. A leggyakrabban a véres wc papír az elsőszámú jele a belső aranyér okozta problémáknak, de váladékozás, viszketés, akár székelés után tapintható duzzanat is felhívhatja rá a figyelmet.

 

Az belső aranyér típusú problémákat négy stádiumba sorolhatjuk:

  1. Enyhén megduzzadt belső aranyér, mely időnként vérezhet, de a végbélen belül helyezkedik el
  2. Az aranyér időnként kilóg a végbélből, sűrűbben jelentkezhet a vérzés, de az aranyér önmagától visszatér a végbélbe
  3. Székelés közben vagy közvetlenül utána kitüremkedő aranyér, mely magától nem tér vissza a végbélbe, csak kézzel visszahelyezhető, amely egy könnyen vérző, váladékozó kitüremkedést okoz
  4. Folyamatosan kilógó, váladékozó, viszketést okozó, gyakran vérző, a belső aranyeret borító nyálkahártya megnyúlása miatt tartósan már kézzel sem visszahelyezhető kitüremkedés

 

A belső aranyér kezelése a kezdeti stádiumokban életmódbeli változtatásokkal, gyógyszerekkel, krémekkel, kúpokkal történik. Az előrehaladott állapotú belső aranyér problémák kezelése, amennyiben lehetséges nem kimetszéses terápiával (injekció, ultrahangos égetés, gyűrűzés) történik. Amennyiben az aranyér állapota már nem javítható műtét nélkül, legtöbbször kimetszéses műtéti beavatkozással kezelik, mely akár nem is igényel kórházi befekvést, helyi érzéstelenítésben végzett, ambuláns műtét.

 

Aranyér típusai: külső aranyér

 

Az aranyér típusai közül a külső aranyeret jóval könnyebb észrevenni. A külső aranyér a végbél külső szélén létrejött ércsomó, amely vagy valódi aranyérként egy rég óta fennálló, vérrel teli duzzanat, vagy egy hirtelen kialakuló bevérzés, vérömleny, vérrög. Akár folyamatosan jelenlévő, szűnni nem akaró nyomó kellemetlenséget okoz, mely gyakran ijeszti meg a külső aranyérben szenvedőket.

Az aranyér típusok közül a vérömlenyt, vérrögöt tartalmazó külső aranyér jóval egyszerűbben kezelhető, a legtöbb esetben ugyanis nem igényel semmilyen terápiát, általában magától felszívódik. Ritkább esetekben míg fel nem szívódik a vérrög kirepedhet, és okozhat vérzést is, így könnyen összetéveszthető a belső aranyér okozta problémákkal.

A felszívódás után a külső aranyér helyén maradhat megnyúlt bőrnyulvány, melyben újból kialakulhat a bevérzés, valamint az esztétikai problémákon felül higiéniás problémákat is okozhat.

A külső aranyér tüneteinek jelentkezésekor a kellemetlenségek enyhítése érdekében javasolt kenőcsök használata, melyek enyhíthetik a panaszokat és segítenek a gyorsabb felszívódásban. A külső aranyér kezelési lehetőségeiről bővebben itt írtunk.

 

A valódi külső aranyér eltüntetése viszont minden esetben csak műtéti megoldással oldható meg. Ilyenkor akár helyi érzéstelenítésben az aranyeret kimetszik, így aranyér eltávolításra kerül.

 

Mindegy, hogy az aranyér típusai közül melyik okoz problémát Önnél, nem szabad szőnyeg alá söpörni a problémát. Ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, és nem múlnak a tünetek, mindenképpen keressen fel egy jó szakembert, proktológust, hogy megoldást találjanak aranyér problémáira!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

A napokban volt az IBD-sek (Crohn-colitis-esek) világnapja. Mint egy "jó", feledékeny férj, idő után kaptam észbe, és pár gondolatot szeretnék leírni eddigi tapasztalataimról, a bélgyulladásban szenvedők aranyér és más végbélpanaszainak esetleges segítségére céljából....

bővebben

Aranyér gyulladás? Végbélrepedés? Anopapillitis, cryptitis.

Aranyér gyulladás? A betegségeket bemutató sorozatnak lassan vége. Ennek oka kettős. Egyrészt a gyakoribb (és kevésbé gyakori) végbélbetegségek majdnem elfogytak, maradnának az érdeklődők, problémával küszködők részére teljesen meddő, minden gyakorlati...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!