Az aranyérbetegség egy civilizációs népbetegség, rengeteg embert érint. Kialakulásának hátterében számos ok áll, többek között a helytelen táplálkozás, mozgásszegény, ülő életmód, valamint genetikai okok. Az aranyér tünetei férfiaknál és a nőknél egyaránt jelentkezhetnek, a probléma kialakulhat mindkét nemnél.

 

Mitől jelentkeznek az aranyér tünetei férfiaknál?

Mindannyiunk szervezetében megtalálható az aranyér, amely, ha jól működik, észrevétlenül teszi a dolgát. Feladata, hogy lezárja a végbelet, ezzel útját állja a székletnek és a gázoknak. Kóros megnagyobbodása esetén beszélhetünk aranyér betegségről, mely különféle tüneteket okoz. Az aranyér tünetei férfiaknál pontosan ugyanúgy jelentkeznek, mint a nőknél. E tekintetben nincs különbség a két nem között.

 

A különbség a két nem között sokszor az aranyér panaszok hátterében álló okokban mutatkozik meg. Nők esetében az aranyér panaszok sok esetben terhesség alatt vagy szülés közben alakulnak ki. Az aranyér tünetei férfiaknál gyakran a megerőltető, nehéz fizikai munka miatt alakulnak ki. Életmódbeli szokásaik is gyakran mások, mint a nőké. A férfiak jobban kedvelik a nehéz, tartalmas, zsíros, fűszeres ételeket, az alkoholt, dohányzást, melyek az aranyér probléma kialakulásában nagy szerepet játszanak.

 

A helytelen székelési szokások is szerepet játszhatnak az aranyér tüneteinek kialakulásában férfiaknál. Az erősebbik nem hajlamosabb több időt tölteni a wc-n, mint amennyi feltétlenül szükséges lenne. Az indokoltnál több üldögélés fokozza a hasűri nyomást, mely az aranyereket kitágíthatja, és kialakulhat az aranyér probléma.

 

Aranyér tünetei férfiaknál belső és külső aranyér esetén

Az aranyér betegségnek két fajtája van, a belső és a külső aranyér. A belső aranyér problémát súlyosság szerint négy stádiumra oszthatjuk. A négy stádiumban különböző és egyre kellemetlenebb tüneteket produkál férfiaknál és nőknél egyaránt. A belső aranyér kezelése is az aranyér állapotának függvényében változik.

 

Az első stádiumban különösebb problémát nem okoz a belső aranyér. A problémát csak az időnként jelentkező, enyhe vérzés, nyákos széklet jelzi. A második stádiumban lévő aranyér székelés, erőlködés közben előesik, azaz kitüremkedik a végbélből, de önmagától rövid időn belül visszahúzódik. Az I-II. stádiumban lévő aranyér kezeléséhez gyakran elégséges az életmódváltás, diéta bevezetése, és gyógyszeres kezelés, a helyes székelési szokások elsajátítása, de az ambuláns kezelések, a gyűrűzés, a lézeres fonnyasztás (LHP) is szóba jön.

 

A harmadik stádiumban az aranyér önmagától nem képes visszatérni a végbélbe, de kézzel visszahelyezhető. Gyakori vérzés, viszketés, komfortérzet vesztés jellemzi. A negyedik, egyben legsúlyosabb állapotban lévő aranyér esetén az aranyér folyton előesett állapotban van, és kézzel sem helyezhető vissza. Igen vérzékeny, váladékozó, fájdalmas, viszkető tüneteket produkál. A III-IV. stádiumban lévő aranyér panaszok esetében is szükséges a diéta, életmódváltás, gyógyszeres kezelések, de itt már szükségessé válnak egyéb orvosi beavatkozások, mint a lézeres fonnyasztás (LHP), ultrahangos aláöltés, vagy súlyos esetben az aranyér műtét.

 

 

Külső aranyér tünetei férfiaknál

A külső aranyér tünetei férfiaknál leginkább bevérzéssel kapcsolatosak, ilyenkor egyből szúró, éles fájdalommal jelentkezik, és a végbélnyílás szélén kézzel is kitapintható, feszülő csomót okoz. Ilyenkor nem a belső aranyér sérülése okozza a panaszokat, hanem a végbélnyílás környéki erek kitágulása. Ilyenkor gyakran alakul ki vérrög is, mely kemény, fájdalmas duzzanatot okoz. Fontos, hogy nem szabad megpróbálni kézzel visszahelyezni, mert nem belülről származik, csak felesleges fájdalmat okoz.

 

A fájdalmat a bőrfeszülés okozza, ugyanis a bőr nem tud kellően gyorsan tágulni. A kezdeti intenzív fájdalom néhány nap után csökken, miután a csomó visszahúzódik, és a bőr kitágul. A külső aranyér kezelhető krémekkel, ülőfürdőkkel, valamint életmódbeli változtatásokkal. Kialakulásakor elvégezhető a kimetszéses eltávolítása, mely azonnal megszünteti a fájdalmat. A külső aranyér után gyakran marad bőrfüggelék, ami amennyiben nem kerül eltávolításra, esztétikai és higiéniai problémákat okozhat. Ha a panaszok rendszeresen visszatérnek, vagy zavaróak szükség esetén a csomó eltávolítható.

 

Az aranyér tünetei férfiaknál tehát pontosan ugyanúgy jelentkezik, mint nők esetében, csak a kialakulásuk hátterében lehet némi eltérés. Ha jelentkeznek az aranyér tünetei, célszerű minél hamarabb felkeresni egy szakorvost. Minél korábban kezdődik az aranyér kezelése, annál gyorsabban és kíméletesebben szabadulhat meg a problémától.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Végbél gomba tünetei

Végbél gomba tünetei

A végbelet érintő problémák közül a végbél gomba, vagy annak hitt probléma is gyakran előfordul. A végbél gomba tünetei igen kellemetlenek, általában estefelé jelentkezik, de napközben is okozhat kellemetlenségeket.   Melyek a végbél gomba tünetei? A végbél gomba...

bővebben
Aranyér tünetei nőknél

Aranyér tünetei nőknél

Az aranyér mindannyiunk szervezetében jelen van, és észrevétlenül teszi a dolgát. Ha kitágul, megsérül, begyullad, problémákat okoz. Az aranyér betegség okozta panaszok a lakosság jelentős részét érintik kisebb nagyobb mértékben. Az aranyér tünetei nőknél a véres...

bővebben
Aranyér fájdalom

Aranyér fájdalom

Az aranyér okozta problémák sokak mindennapjait nehezíti meg. Napjainkra igazi népbetegséggé vált, köszönhetően a helytelen táplálkozásnak, és a mozgásszegény, rendszerint ülő életmódnak. Az aranyér betegség kialakulását többféle tünet is kíséri, melyek közül az egyik...

bővebben
Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Az aranyér panaszok elsősorban az ötven feletti korosztályt érinti, és különösen gyakran jelentkezik a probléma a nők körében. Kialakulására nem csak idősebb korban lehet számítani. A mozgásszegény, ülő életmód, az egészségtelen táplálkozás miatt ennél fiatalabb...

bővebben
Aranyér viszketés

Aranyér viszketés

A végbél viszketése igen kellemetlen probléma, hiszen társadalmilag nem elfogadott hátsó fertájunk nyilvános vakarása. Különösen kellemetlen, ha az egész napot végig kíséri az őrjítő vakarózási vágy. A végbéltájék viszketésének hátterében számos ok állhat, köztük az...

bővebben
Külső aranyér tünetei

Külső aranyér tünetei

Csak egyetlen oka lehet ezt a cikket olvasni: ha tünetei alapján Ön is külső aranyérre gyanakszik.   Ezeket tapasztalja? végbélnél elődomborodó duzzanat, kitapintható aranyeres csomó altáji kellemetlen, szúró, érzés nehezített ülés fájdalmas székletürítés feszítő...

bővebben
Belső aranyér vérzése

Belső aranyér vérzése

A belső aranyér vérzése minden esetben azt jelzi, hogy valami probléma van odabenn? Az aranyér anatómiailag jelen van a végbélfalon. Normál esetben, nem okoz panaszt, segít a széklet és szél visszatartásában, észrevétlen teszi a dolgát. Egy keményebb széklet, vagy a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!