Az aranyeres csomó a végbél falában, vagy a végbél környéki érhálózatban létrejövő kóros vénatágulat. Attól függően, hogy a végbélen belül, vagy a végbélnyíláson kívül helyezkedik el, belső, vagy külső aranyér problémáról beszélhetünk. Az aranyeres csomók fájdalmat, vérzést, viszketést okozhatnak, és kezelésüket panasz esetén minél előbb meg kell kezdeni.

 

Aranyeres csomó kezelése

 

Az aranyeres csomó kezelés függ attól, hogy külső, vagy belső aranyeres csomó okozza a panaszokat, illetve az aranyér súlyossága is szerepet játszik a szükséges kezelés meghatározásában. Mind a külső, mind a belső aranyeres csomók kezelése során fontos a rostban gazdag táplálkozás, a kellő folyadékbevitel biztosítása, a mozgás és a helyes székelési szokások elsajátítása.

 

Az egészségesebb, aktívabb életmód hatására a széklet állaga megfelelő lesz, az anyagcsere folyamatok optimalizálódnak és a székelés rendszeressé és könnyeddé válik, mely nagyon fontos az aranyér kezelésében. A helyes életmód kialakítása segít megszüntetni az aranyeres csomók kialakulását és megakadályozza a probléma ismétlődő visszatérését.

 

A belső aranyér betegséget súlyosságtól függően négy stádiumba oszthatjuk:

 

Az I. stádiumban a belső aranyér a végbélben helyezkedik el, nem okoz fájdalmat, jelenlétét csak székeléskor jelentkező vérzés jelzi, nincs előesett állapotban, nem lóg ki a végbélből. Ez a legenyhébb belső aranyér probléma, kezelése szükség esetén gyógyszeresen történik.

 

A II. és III. stádiumban lévő belső aranyér már kilóg a végbélből, fájdalmat, viszketést, váladékozást, rendszeresebb vérzést okozhat. Spontán visszahúzódik, vagy kézzel visszahelyezhető a végbélbe. Kezelése leginkább nem kimetszéses eljárásokkal, gyógyszerekkel történik.

 

A IV. stádiumú belső aranyér esetében az aranyér folyamatosan előesett állapotban van, kilóg a végbélből. Rendszeresen vérzik, váladékozik, vérzik, néha fájdalmat is okoz és már kézzel sem visszahelyezhető. Kezelése sokszor ambuláns műtéttel történik. A belső aranyérről és kezeléséről itt olvashat bővebben.

 

Külső aranyeres csomó

 

A külső aranyeres csomó vagy csomók okozta probléma a végbélnyíláson kívül, már bőrrel fedett területen jelentkezik. Rögösödés esetén a végbélnyílás környéki érhálózatban hirtelen kialakult vénatágulat okozza, mely azonnali fájdalommal, feszítő érzéssel jelentkezik. A vébélnyílás szélén megjelenő tapintásra érzékeny, fájdalmas csomó jelzi jelenlétét. Néhány napon belül a tünetek enyhülnek, de a kézzel is jól kitapintható aranyeres csomó akár 2-3 hétig is megmaradhat.

 

A külső rögös aranyér betegség kezelése elsősorban életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel történik, de gyors enyhülést jelenthet a panaszok jelentkezésekor a kimetszéses eltávolítása is. A külső aranyeres csomó felszívódása után visszamaradhat bőrfüggelék, mely a későbbiekben higiéniai problémákat okozhat, begyulladhat, megsérülhet, újból berögösödhet. Amennyiben panaszokat okoz, szükséges lehet az eltávolítása. A külső aranyérről és kezeléséről itt olvashat korábbi bejegyzéseket.

 

Aranyeres csomó eltüntetése

 

Az aranyeres csomó eltüntetése mindenkinek eszébe jut, akinek aranyér problémája alakul ki, és érez valami nem odaillőt alfelében. Belső aranyér esetében a harmadik stádiumban lévő aranyér kézzel visszahelyezhető a végbélbe, így eltüntethető, de attól még a probléma fennmarad. Ha a külső aranyér bevérzése, rögösödése okozza a panaszokat, és konkrétan kitapintható a fájdalmas, kemény csomó, nem szabad megpróbálni visszahelyezni.

 

Ennek oka roppant egyszerű, ugyanis nem a végbélből lóg ki, hanem a végbélnyílás környékén, a végbélen kívül alakul ki. Ez csak felesleges fádalmat, aggodalmat, és esetleg vérzést okozhat. Ha külső aranyeres csomótól szeretne minél hamarabb megszabadulni, vagy kialakulásukat megelőzni, olvassa el ezt a cikkünket melyet a külső rögös aranyér eltüntetéséről írtunk.

 

Az aranyér panaszok megszüntetéséhez, az aranyeres csomók eltüntetéséhez, kezeléséhez szakorvos, proktológus segítsége szükséges. Ha tapasztalja magán az aranyér vagy más végbél problémák jeleit, ne halogassa a vizsgálatot, azzal csak nehezíti a gyógyulást. Minél előbb kér segítséget, annál hamarabb és egyszerűbben szabadulhat meg a problémától!

 

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Az aranyér panaszok elsősorban az ötven feletti korosztályt érinti, és különösen gyakran jelentkezik a probléma a nők körében. Kialakulására nem csak idősebb korban lehet számítani. A mozgásszegény, ülő életmód, az egészségtelen táplálkozás miatt ennél fiatalabb...

bővebben
Hogy néz ki az aranyér?

Hogy néz ki az aranyér?

Az aranyér egy kellemetlen betegség, mely a lakosság igen nagy részét érinti, vagy érinteni fogja. Különösen az 50 feletti korosztályt veszélyezteti a kialakulása, de fiatalabbaknál is igen gyakran jelentkeznek a tünetek. Akinél jelentkeznek az aranyér betegség...

bővebben
Mi az aranyér? Átok vagy áldás?

Mi az aranyér? Átok vagy áldás?

Az aranyér kifejezésről mindenkinek rögtön a kellemetlen tünetek, fájdalom, vérzés, viszketés és a műtéti beavatkozás jut eszébe. Pedig az aranyér megléte önmagában nem probléma, sőt kifejezett hasznos a létezése. Csak kevesen tudják, hogy mi az aranyér valójában,...

bővebben
Aranyér lelki okai

Aranyér lelki okai

Az aranyér betegség napjainkban egy valódi népbetegséggé vált, a lakosság igen nagy részét érinti, vagy érinteni fogja a jövőben. A kialakulásában számos örökletes és életmódbeli probléma is szerepet játszik. Az aranyér lelki okai viszont kevéssé ismertek az emberek...

bővebben
Vérző aranyér

Vérző aranyér

A székeléskor jelentkező vérzés, a vérfoltok a wc papíron nagyon ijesztő tünetek, sokan pánikba esnek tőle és rögtön a legrosszabbra gondolnak. A véres székletnek több oka is lehet, az egyik ilyen ok a vérző aranyér. A vérzést okozhatja mind a külső, mind a belső...

bővebben
Az aranyér okai

Az aranyér okai

Az aranyér a modern társadalom egyik civilizációs betegsége. A lakosság jelentős része találkozott már, vagy találkozni fog az aranyér okozta kellemetlen problémákkal élete során. Az aranyeresség kialakulása egyrészt genetikai adottságokból, másrészt pedig a nem...

bővebben
Aranyér típusai

Aranyér típusai

Az aranyér egy civilizációs népbetegséggé vált a lakosság körében, az emberek több mint fele érintett az aranyérproblémák okozta kellemetlenségekben. Az aranyér típusai között megkülönböztethetünk külső és belső aranyeret. Mindegy, hogy külső, vagy belső aranyér...

bővebben
Aranyér kialakulása

Aranyér kialakulása

Az aranyér kialakulása, az aranyér betegség napjainkra egy igazi civilizációs népbetegséggé vált. Az aranyérről szinte mindenki hallott már, és a felnőtt lakosság kb. egyharmada már meg is tapasztalta az aranyér okozta tüneteket. Elsősorban az idősebb korosztályt...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!