Az aranyér a modern társadalom egyik civilizációs betegsége. A lakosság jelentős része találkozott már, vagy találkozni fog az aranyér okozta kellemetlen problémákkal élete során. Az aranyér okai, a problémák kialakulása egyrészt genetikai adottságokból, másrészt pedig a nem megfelelő székelési szokásokból, és helytelen életmódbeli, táplálkozásbeli okokból történik.

 

Aranyér kialakulásának okai

Az aranyér a végbél környékén található vénák túlzott nyomásterhelése miatt alakul ki. Elhelyezkedése szerint beszélhetünk külső és belső aranyérről, melyek sok kellemetlenséget okozhatnak. A belső aranyeret sokszor észre sem veszik, míg a külső sokszor fájdalommal, viszketéssel, kellemetlen nyomó érzettel, kitapintható csomóval jelentkezik.

 

A kialakulásukban és a tünetek megjelenésében általában valamilyen hirtelen fizikai erőhatás játszik szerepet, mint a székelés közbeni túlzott erőlködés, a fizikai megterhelés (nehéz tárgyak cipelése), vagy akár komolyabb légúti megbetegedés esetén a nagyon erős köhögés és felfázás. Kialakulásának felgyorsulásában a kötőszövetek teherbírása is szerepet játszik, mely lehet öröklötten, genetikai okokból gyenge.

 

Aranyér leggyakoribb okai

Az aranyér okai között első számú helyen szerepelnek a helytelen székelési és életmódbeli szokások, melyek segítik az aranyeres problémák kialakulását. A vénás nyomást növelő, a végbél környéki szövetek gyengülését okozó, az aranyér kialakulását támogató leggyakoribb problémák:

  • Sokáig tartó ülés, vagy állás: Az egyhelyben ülés vagy állás a vér pangását idézik elő a vénákban, ezzel segítik az aranyér kialakulását.
  • Fizikai megterhelés: Rendszeres és jelentős megterhelése a has és hátizmoknak nehéz fizikai munkavégzés, vagy sportolás közben.
  • Mozgásszegény életmód: A keringés optimális működéséhez fontos a szervezet számára a rendszeres mozgás, mely nem csak az aranyeres panaszok elkerülése érdekében javasolt, hanem a szervezet egészséges működése érdekében is.
  • Túlsúly: A túlsúly hatására növekszik a hasűri nyomás, mely a végbél környéki vénákban növeli a nyomást, mely elősegíti az aranyér kialakulását.
  • Helytelen székelési szokások: A túlzott erőlködés, vagy a rendszeres hasmenés, a széklet visszatartása, a székrekedés, székeléskor a záróizmok nem megfelelő működése mind az aranyér kialakulásának elsődleges okai. (forrás: konnyitsenkonnyeden.hu)

 

A terhesség is az aranyér okai között szerepel, mivel a terhesség alatt a méh megnövekedett nyomása a túlsúlyhoz hasonlóan magas kismedencei nyomást okoz. A szülés közben a hirtelen fellépő, nagy erőlködéssel járó igen jelentős fizikai megterhelés hatására is gyakran alakulhat ki aranyér a szülés után. (forrás: www.aranyertitkokkismamaknak.hu)

 

Aranyér okai: helytelen táplálkozás

A helytelen táplálkozás az aranyér okai között előkelő szerepet tölt be. Társadalmunkra jellemző az csökkent folyadékfogyasztás és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, mely megterheli emésztőrendszerünket.

A rostban szegény táplálékok, belet irritáló készételek, a nem megfelelő mennyiségű vízivás elősegítik a székrekedést, a kemény széklet kialakulását. Az ürítés így csak erőlködés hatására megy végbe, mely az aranyér kialakulásához vezethet.

 

Az aranyér elkerülése érdekében javasolt a feldolgozott élelmiszerek, a cukros, túlzottan fűszeres, csípős, zsíros ételek és az alkoholfogyasztás elkerülése. A helyes táplálkozás kialakításához fontos a rostban gazdag táplálékok (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű, rostban gazdag gabonafélék) fogyasztása, és a megfelelő (2-3l) folyadékmennyiség elfogyasztása.

 

Az aranyér kialakulása elkerülhető, ha az aranyér okai ismeretében egy kicsit változtatunk az életmódunkon. Nem csak az aranyeres problémák kialakulását akadályozhatjuk meg azzal, hogy figyelünk magunkra. Az egész szervezetünknek jót teszünk vele, mely meghálálja majd magát a mindennapokban!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

A napokban volt az IBD-sek (Crohn-colitis-esek) világnapja. Mint egy "jó", feledékeny férj, idő után kaptam észbe, és pár gondolatot szeretnék leírni eddigi tapasztalataimról, a bélgyulladásban szenvedők aranyér és más végbélpanaszainak esetleges segítségére céljából....

bővebben

Aranyér gyulladás? Végbélrepedés? Anopapillitis, cryptitis.

Aranyér gyulladás? A betegségeket bemutató sorozatnak lassan vége. Ennek oka kettős. Egyrészt a gyakoribb (és kevésbé gyakori) végbélbetegségek majdnem elfogytak, maradnának az érdeklődők, problémával küszködők részére teljesen meddő, minden gyakorlati...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!