Az aranyér a modern társadalom egyik civilizációs betegsége. A lakosság jelentős része találkozott már, vagy találkozni fog az aranyér okozta kellemetlen problémákkal élete során. Az aranyeresség kialakulása egyrészt genetikai adottságokból, másrészt pedig a nem megfelelő székelési szokásokból, és helytelen életmódbeli, táplálkozásbeli okokból történik.

 

Aranyér kialakulásának okai

Az aranyér a végbél környékén található vénák túlzott nyomásterhelése miatt alakul ki. Elhelyezkedése szerint beszélhetünk külső és belső aranyérről, melyek sok kellemetlenséget okozhatnak. A belső aranyeret sokszor észre sem veszik, míg a külső sokszor fájdalommal, viszketéssel, kellemetlen nyomó érzettel, kitapintható csomóval jelentkezik.

 

A kialakulásukban és a tünetek megjelenésében általában valamilyen hirtelen fizikai erőhatás játszik szerepet, mint a székelés közbeni túlzott erőlködés, a fizikai megterhelés (nehéz tárgyak cipelése), vagy akár komolyabb légúti megbetegedés esetén a nagyon erős köhögés és felfázás. Kialakulásának felgyorsulásában a kötőszövetek teherbírása is szerepet játszik, mely lehet öröklötten, genetikai okokból gyenge.

 

Leggyakoribb okok

Első számú helyen szerepelnek a helytelen székelési és életmódbeli szokások, melyek segítik az aranyeres problémák kialakulását. A vénás nyomást növelő, a végbél környéki szövetek gyengülését okozó, az aranyér kialakulását támogató leggyakoribb problémák:

  • Sokáig tartó ülés, vagy állás: Az egyhelyben ülés vagy állás a vér pangását idézik elő a vénákban, ezzel segítik az aranyér kialakulását.
  • Fizikai megterhelés: Rendszeres és jelentős megterhelése a has és hátizmoknak nehéz fizikai munkavégzés, vagy sportolás közben.
  • Mozgásszegény életmód: A keringés optimális működéséhez fontos a szervezet számára a rendszeres mozgás, mely nem csak az aranyeres panaszok elkerülése érdekében javasolt, hanem a szervezet egészséges működése érdekében is.
  • Túlsúly: A túlsúly hatására növekszik a hasűri nyomás, mely a végbél környéki vénákban növeli a nyomást, mely elősegíti az aranyér kialakulását.
  • Helytelen székelési szokások: A túlzott erőlködés, vagy a rendszeres hasmenés, a széklet visszatartása, a székrekedés, székeléskor a záróizmok nem megfelelő működése mind az aranyér kialakulásának elsődleges okai. (forrás: konnyitsenkonnyeden.hu)

 

A terhesség is az aranyeret kiváltó okok között szerepel, mivel a terhesség alatt a méh megnövekedett nyomása a túlsúlyhoz hasonlóan magas kismedencei nyomást okoz. A szülés közben a hirtelen fellépő, nagy erőlködéssel járó igen jelentős fizikai megterhelés hatására is gyakran alakulhat ki aranyér a szülés után. (forrás: www.aranyertitkokkismamaknak.hu)

 

Helytelen táplálkozás

A helytelen táplálkozás előkelő szerepet tölt be. Társadalmunkra jellemző az csökkent folyadékfogyasztás és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, mely megterheli emésztőrendszerünket.

A rostban szegény táplálékok, belet irritáló készételek, a nem megfelelő mennyiségű vízivás elősegítik a székrekedést, a kemény széklet kialakulását. Az ürítés így csak erőlködés hatására megy végbe, mely az aranyér kialakulásához vezethet.

 

Az aranyér elkerülése érdekében javasolt a feldolgozott élelmiszerek, a cukros, túlzottan fűszeres, csípős, zsíros ételek és az alkoholfogyasztás elkerülése. A helyes táplálkozás kialakításához fontos a rostban gazdag táplálékok (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű, rostban gazdag gabonafélék) fogyasztása, és a megfelelő (2-3l) folyadékmennyiség elfogyasztása.

 

Az aranyér kialakulása elkerülhető, ha egy kicsit változtatunk az életmódunkon. Nem csak az aranyeres problémák kialakulását akadályozhatjuk meg azzal, hogy figyelünk magunkra. Az egész szervezetünknek jót teszünk vele, mely meghálálja majd magát a mindennapokban!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Az aranyér panaszok elsősorban az ötven feletti korosztályt érinti, és különösen gyakran jelentkezik a probléma a nők körében. Kialakulására nem csak idősebb korban lehet számítani. A mozgásszegény, ülő életmód, az egészségtelen táplálkozás miatt ennél fiatalabb...

bővebben
Aranyeres csomó

Aranyeres csomó

Az aranyeres csomó a végbél falában, vagy a végbél környéki érhálózatban létrejövő kóros vénatágulat. Attól függően, hogy a végbélen belül, vagy a végbélnyíláson kívül helyezkedik el, belső, vagy külső aranyér problémáról beszélhetünk. Az aranyeres csomók fájdalmat,...

bővebben
Hogy néz ki az aranyér?

Hogy néz ki az aranyér?

Az aranyér egy kellemetlen betegség, mely a lakosság igen nagy részét érinti, vagy érinteni fogja. Különösen az 50 feletti korosztályt veszélyezteti a kialakulása, de fiatalabbaknál is igen gyakran jelentkeznek a tünetek. Akinél jelentkeznek az aranyér betegség...

bővebben
Mi az aranyér? Átok vagy áldás?

Mi az aranyér? Átok vagy áldás?

Az aranyér kifejezésről mindenkinek rögtön a kellemetlen tünetek, fájdalom, vérzés, viszketés és a műtéti beavatkozás jut eszébe. Pedig az aranyér megléte önmagában nem probléma, sőt kifejezett hasznos a létezése. Csak kevesen tudják, hogy mi az aranyér valójában,...

bővebben
Aranyér lelki okai

Aranyér lelki okai

Az aranyér betegség napjainkban egy valódi népbetegséggé vált, a lakosság igen nagy részét érinti, vagy érinteni fogja a jövőben. A kialakulásában számos örökletes és életmódbeli probléma is szerepet játszik. Az aranyér lelki okai viszont kevéssé ismertek az emberek...

bővebben
Vérző aranyér

Vérző aranyér

A székeléskor jelentkező vérzés, a vérfoltok a wc papíron nagyon ijesztő tünetek, sokan pánikba esnek tőle és rögtön a legrosszabbra gondolnak. A véres székletnek több oka is lehet, az egyik ilyen ok a vérző aranyér. A vérzést okozhatja mind a külső, mind a belső...

bővebben
Aranyér típusai

Aranyér típusai

Az aranyér egy civilizációs népbetegséggé vált a lakosság körében, az emberek több mint fele érintett az aranyérproblémák okozta kellemetlenségekben. Az aranyér típusai között megkülönböztethetünk külső és belső aranyeret. Mindegy, hogy külső, vagy belső aranyér...

bővebben
Aranyér kialakulása

Aranyér kialakulása

Az aranyér kialakulása, az aranyér betegség napjainkra egy igazi civilizációs népbetegséggé vált. Az aranyérről szinte mindenki hallott már, és a felnőtt lakosság kb. egyharmada már meg is tapasztalta az aranyér okozta tüneteket. Elsősorban az idősebb korosztályt...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!