A székelés egy teljesen természetes, mindennapi dolog. Nem is nagyon gondolunk rá, ha szükségét érezzük, elvégfezzük dolgunkat. Amennyiben a székelés nehézséget, vagy fájdalmat okoz, ez a mindennapi tevékenység sok kellemetlenséggel járhat, igazi stresszé válhat a mellékhelyiség használatának a gondolata is. A székelési problémák, szorulás hátterében nagyon sok esetben a nem megfelelő állagú, kemény széklet áll. Ilyen esetekben a kemény széklet lazítása nagyon fontos feladat, amellyel elkerülhetők a komolyabb kellemetlenségek.

 

Miért alakulhat ki kemény széklet?

A kemény széklet kialakulásának hátterében többféle ok is állhat. A legtöbb esetben életmódbeli probléma, helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll a probléma kialakulásának hátterében. A feldolgozott élelmiszerek, a rostban szegény táplálékok fogyasztása és a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel okozhatja a széklet túlzott keménységét.

 

A széklet megkeményedését, szorulást okozhatnak betegségek, valamint gyógyszerek mellékhatásai is. A betegségek között lehetnek bélrendszert érintő problémák, endokrin (hormonális) megbetegedések, többek között a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése, a mellékvese, vagy a hasnyálmirigy problémái, idegrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség is.

 

A probléma kialakulásának hátterében lelki okok is állhatnak. Gyakori ok, amiért a kemény széklet lazítása szükségessé válik, a sokáig visszatartott széklet. Ez gyakran fordul elő gyermekkorban is, amikor a gyermekek elkezdenek közösségbe járni, és nem érzik még komfortosan magukat az új környezetben. Ilyenkor visszatartják akár napokig is a székelést, amely hatására a széklet betömörödik, kiszárad. A kemény széklet kiürítése fájdalommal jár, melyet igyekeznek elkerülni, ezzel még tovább fokozva a problémát. A székrekedés okairól itt olvashat bővebben.

 

Miért fontos a kemény széklet lazítása?

A kemény széklet szorulást okoz, melynek következtében a székeléshez jóval nagyobb erőkifejtés szükséges. A fokozott erőlködés hatására könnyen kialakulhat belső, vagy külső aranyér, vagy sérülhet, repedhet a végbél fala. Mindkét probléma gyakran okoz vérzést, fájdalmat. A végbélrepedés miatt hosszú távon kialakulhat végbélfekély is, mely különösen veszélyes lehet.

 

A székelés elodázása miatt csökkenhet a komfortérzet, hasfájás, puffadás alakulhat ki. A kemény széklet a legtöbb esetben fájdalmas és hosszúra nyúló székelést okoz. Az ürítést egy nagyon kellemetlen tevékenységgé alakíthatja, amelyet még inkább igyekeznek elkerülni, ezzel még tovább fokozva a problémát.

 

 

Hogyan történik a kemény széklet lazítása?

A kemény széklet lazítása életmódváltással és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel történik. Minden esetben meg kell találni az okot, ami kiváltotta a problémát, és az okot is minden esetben kezelni szükséges. A kemény széklet, vagy a szorulás sok esetben csak tünet, és nem a fő probléma. Amennyiben a probléma gyökerét nem szüntetik meg, a székelési nehézségek újra és újra visszatérhetnek.

 

Székletlazítás életmódváltással

Napjainkra jellemző az ülő, mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. A legtöbben feldolgozott, élelmi rostban szegény élelmiszereket fogyasztanak. A lakosság igen jelentős része nem biztosítja szervezete számára a megfelelő folyadékbevitelt sem. A kemény széklet lazításának alapja a helyes táplálkozás elsajátítása, a rendszeres étkezés és a megfelelő folyadékbevitel biztosítása.

 

A rostban szegény, feldolgozott élelmiszereket, a túlzott szénhidrát és zsírfogyasztást kerülni kell. A táplálkozásnál figyelni kell a megfelelő mennyiségű élelmi rost bevitelre, melyet nyersen fogyasztott zöldségekből, de akár gyümölcsökből, különféle magvakból és teljes kiőrlésű gabonafélékből biztosíthatunk szervezetünk számára. A rostot nem tudjuk megemészteni, így kiürül szervezetünkből. A megfelelő mennyiségű élelmi rost biztosításával a széklet állaga lazább lesz, és magasabb lesz a nedvességtartalma is a rost vízmegkötő képességének köszönhetően. A helyes táplálkozásról bővebben itt írtunk: Székletlazító ételek.

 

Az ülő életmód, a mozgás hiánya negatívan befolyásolja szervezetünk egész működését, így az anyagcsere folyamatainkat is. Napi fél óra könnyed, nem megerőltető mozgással az anyagcsere folyamatainknak és egész szervezetünk működésének is sokat segíthetünk. Az aktív élet segít a testsúly csökkentésében is, amely szintén jótékony hatással bír teljes szervezetünkre. Amennyiben nem betegség okozza a székelési nehézségeket, a helyes táplálkozás és a mozgás bevezetésével, a helyes székelési szokások alkalmazásával a kemény széklet lazítása elvégezhető, a szorulás teljes egészében megszüntethető.

 

Székletlazító olajok, bélműködést serkentő ételek

Az életmódváltás mellett előfordulhat, hogy szükség lehet különféle székletlazító készítményekre. Kaphatóak különféle székletlazító, hashajtó olajok, mint például paraffinolaj, lenmagolaj, vagy akár az olívaolaj is, mely segíthet a kemény széklet lazításában, a székrekedés, szorulás megszüntetésében. Érdemes lehet megpróbálni különféle emésztést serkentő gyógynövények fogyasztását is, mely kíméletesen segíthet a probléma megszüntetésében.

 

Gyógynövények közül érdemes lehet kipróbálni a görögszéna magot, az útifűmaghéjat, vagy éppen a lenmagot. A kamilla, a cickafarkfű, vagy a kökényvirág tea enyhe hashajtó hatásúak, így segítséget jelenthetnek.

Kemény széklet lazítása székletlazító gyógyszerek, kúpok alkalmazásával

 

Amennyiben az életmódváltás és a gyógynövények, ételek, olajok sem segítenek a kemény széklet lazításában, szükségessé válhat székletlazító gyógyszerek alkalmazása is. A legtöbb esetben a székletlazító gyógyszerek szájon át bevehető formában, esetleg kúpként kerülnek alkalmazásra. A hashajtó, székletlazító gyógyszerek alkalmazásáról elsősorban orvosnak kell dönteni. A székletlazítók gyors és jó megoldásnak tűnhetnek, amelyekkel rövid időn belül véget lehet vetni a problémának.

 

Valóban nagy segítséget és megkönnyebbülést jelenthet a használatuk, de bizonyos hashajtók rendszeres alkalmazása több kárt okozhat, mint hasznot. A széklethajtók különféle módokon, de a vastagbél mozgását stimulálják, ezzel idézve elő a székelési ingert. A folyamatos használat miatt a szervezet hozzászokik ehhez a segítséghez, és a gyógyszereket elhagyva még komolyabb székrekedés alakulhat ki, mint amilyen eredetileg fennáll.

 

Kemény széklet lazítása, szorulás kezelés házilag, vagy orvos segítségével?

A szorulás okozta panaszok, a kemény széklet lazítása házilag is megpróbálható. Ha csak néhány napja állnak fenn a panaszok, esetleg valami különösen nehezet fogyasztott, akár a házilagos módszerek is eredményre vezethetnek. Ha néhány napon belül nem javulnak a panaszok, továbbra is fájdalommal, nehézséggel jár a székelés, a kemény széklet lazítása nem sikerül, a komolyabb kellemetlenségek elkerülése érdekében javasolt orvos felkeresése.

 

Amennyiben akár az aktív, egészséges életmód mellett is rendszeresen visszatérő, vagy hosszú ideje fennálló problémáról van szó, mindenképpen érdemes orvos segítségét kérni. A kemény széklet, a székrekedés lehet valamilyen tünet is, amelynek hátterében akár súlyosabb betegségek is állhatnak.

 

Ha nehézséget okoz a székelés, fájdalommal, vérzéssel, kellemetlenséggel jár, a biztos megoldás és az alapos kivizsgálás érdekében minden esetben célszerű orvost felkeresni.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!