Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának számít az aranyér kezelés területén. Számos előnye van a hagyományos, kimetszéses műtéti eljárásokhoz képest.

 

Mikor alkalmazható a lézeres aranyér műtét?

 

A lézeres aranyér műtétre akkor lehet szükség, ha a problémát előrehaladott állapotban lévő belső aranyér okozza. A belső aranyérnek négy stádiuma van. Az első stádiumban az aranyér nem okoz fájdalmat, nincs előesett állapotban. Jelenlétéről leginkább enyhe vérzés, nyákos széklet árulkodik. A második stádiumban székelés közben az aranyér előesik, azaz kilóg a végbélből, de önmagától rövid időn visszahúzódik a végbélbe. Az első két stádiumban sokszor elegendő kezelésként az életmódbeli és táplálkozási (rostban gazdag étrend, rendszeres könnyed mozgás mozgás) változtatások bevezetése, gyógyszeres kezeléssel kombinálva, de megmaradó panaszok esetén többféle beavatkozás is mérlegelendő.

 

A harmadik stádiumban lévő belső aranyér esetében az aranyér csak kézzel helyezhető vissza a végbélbe, önmagától nem képes már visszahúzódni. A legsúlyosabb, negyedik stádiumban esetén már kézzel sem helyezhető vissza az aranyér, folyamatosan előesett állapotban van. A harmadik és negyedik stádiumban lévő aranyér rendszeres vérzést, néha fájdalmat, inkább viszketést, diszkomfort érzést okoz. Ezekben az esetekben már műtéti beavatkozás indokolt. A műtéti eljárások közül a lézeres aranyér műtét kevés kellemetlenséggel jár, és a gyógyulási idő is rövid.

 

Hogyan végzik a lézeres aranyér műtétet?

 

A lézeres aranyér műtét elvégzése akár helyi érzéstelenítés mellett történik, hogy teljesen fájdalommentes legyen a beavatkozás. A műtéti terület fertőtlenítése után az érzéstelenítőt általában több helyre adjuk be a végbél környékére.

 

A lézerszálat egy mindössze 1,5 mm-es vágással vezetjük be az érintett területre. Az általunk alkalmazott lézer leginkább nem vágásra való. Ezzel elkerüljük a régebbi vágó lézerek okozta hegesedést, szűkületet. A nemzetközi szinten leginkább javasolt módokon a szövetek lézeres „elfonnyasztása, hegesztése” a kóros szöveten belülről történik, mind az aranyér (LHP műtét), mind a sipoly (FILAC műtét) esetén. A lézerszál behatol a szövetbe, ott egy keskeny, biztonságos részen belül főzi meg a szöveteket, nem bántva sem a bőrt, sem a záróizmot. A műtét alatti hőhatás miatti melegség fokozottan érezhető.

 

A műtét fájdalommentes, csak melegség érezhető. A beavatkozás kb. 30-40 percig tart, kórházi befekvést nem igényel. A műtét után 1-2 órát szükséges a rendelőben tölteni, majd vizsgálat után, amennyiben minden rendben van, haza szabad menni. A műtét után minden fontos tudnivalóval ellátja a műtétet végző orvos elbocsátás előtt. A műtét utáni első kontroll, amennyiben az orvos másképp nem látja, a beavatkozás után 2 héttel szükséges.

 

A lézeres aranyér műtét után

 

A kimetszéses aranyér műtétek jóval nagyobb vágással történnek, mely vágás műtét után több hétig is fájdalmat okozhat, vérezhet székeléskor. Emiatt több hétig fokozott figyelmet kell fordítani a végbél környékének tisztítására. A fájdalom miatt székelési nehézségek, sebgyógyulási nehezítettség is kialakulhat, amely a kimetszéses műtétek gyakori és kellemetlen velejárója. A hagyományos, kimetszéssel eltávolított aranyér esetén a munkából legalább 10-14 napra kiesik a beteg.

 

A lézeres aranyér műtét esetén mindössze egy 1,5 mm-es vágást szükséges ejteni a lézerszál bejuttatása érdekében. A lézerrel végzett aranyér műtét esetén nem történik meg az aranyér eltávolítása. A műtét során sem a bőr, sem az izom nem károsodik, így minimális sérülést okoz az eljárás.

 

A lézeres műtét után a műtét helyén a hő hatása miatt duzzanat és váladékozás kialakulhat, ami 7-10 nap elteltével teljesen elmúlik és a kezelt aranyér is rövid időn belül visszahúzódik. A lézerrel kezelt területen visszamaradó aranyér 5-6 hét alatt kötőszövetté alakul. Mivel igen apró vágást kell csak ejteni, a fájdalom és a székelési nehézségek kialakulásának esélye jóval kisebb, mint a hagyományos, kimetszéses műtétek esetében.

 

A lézeres aranyér műtétek során gyakorlatilag nem történik sebzés, a vágás mérete elenyésző, ezért sebgyógyulási és utókezelési gondok is csak ritkán lépnek fel. Mindössze 3-5 munkanap alatt a munkaképesség visszaáll, így nem okoz hosszabb idejű kiesést a munkából sem. A teljes gyógyulás időtartama általában 4-6 hét, mely már csak minimális kellemetlenséggel jár. A gyógyulási idő alatt kerülni kell a sportolást és a fizikai megerőltetést, valamint az uszodába sem szabad menni a fertőzésveszély miatt.

 

Az aranyér műtét után továbbra is szükséges az étkezési és életmódbeli szokásokra odafigyelni, hogy ne újuljon ki a probléma. A rostban gazdag, egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás, a feldolgozott élelmiszerek kerülése és a rendszeres, könnyed mozgás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az aranyérbetegség ne újuljon ki. Ez nem csak az emésztésre, de egész szervezetünk működésére jótékony hatással van.

 

Hogyan kell felkészülni a műtétre?

 

A lézeres aranyér műtétre való felkészülésről a műtétet végző orvos teljeskörűen tájékoztatni fogja a műtétet megelőző vizsgálaton, melyről tájékoztatót is kap. Célszerű azonban a vizsgálatot megelőző napokban felmerült kérdéseket felírni és feltenni, hogy semmilyen kérdés ne maradjon tisztázatlan.

A műtétre hasonlóképpen kell felkészülni, mint a vizsgálatra. A műtét napján a könnyű étkezés megengedett, a beavatkozás előtt székelni szükséges. Ha szokott szedni nyugtatót, fájdalomcsillapítót, a műtét napján is nyugodtan beveheti. A rendszeresen szedett gyógyszerekkel kapcsolatos tudnivalókról a műtétet végző orvossal mindenképpen egyeztetni szükséges és az utasításainak megfelelően kell őket alkalmazni a műtétet megelőzően.

 

Minden esetben elvégezhető a lézeres aranyér műtét?

 

A lézeres aranyér műtét a legtöbb esetben elvégezhető. A pontos diagnózis felállítása, valamint a szükséges kezelés meghatározása azonban az orvos feladata. Az általa javasolt kezelés nem minden esetben egyezik meg a beteg előzetes elképzeléseivel, így előfordulhat, hogy más beavatkozást végez. Az orvos mindig azt tartja szem előtt, hogy az adott probléma megszüntetésére melyik módszer lesz a legjobb a páciens számára rövid- és hosszútávon egyaránt. Ez nem feltétlenül egyezik meg a beteg elvárásaival, elképzelésével. Így elképzelhető, hogy súlyos aranyér problémák esetén a lézeres aranyér műtét elvégzése önmagában nem elegendő, és szükség lehet más műtéti beavatkozások elvégzésére is.

 

Lézeres aranyér műtét ára, OEP támogatás

 

A műtéthez szükséges lézerszárat az OEP nem támogatja, így a lézeres aranyér műtét teljeskörű OEP támogatással sajnos egyik rendelőben sem végezhetik. Ezért a műtétet leginkább magánegészségügyi szolgáltatás keretein belül végzik el. A lézeres aranyér műtét ára nálunk 150-300 ezer forint között alakul. Az árakat a probléma súlyossága, összetettsége, esetleges nehezítő körülmények befolyásolják. A műtét ára tartalmazza a műtéti beavatkozás díján felül az első kontroll vizsgálat díját is. A vizsgálat során, amennyiben szükséges és javallott a lézeres aranyér műtét, teljeskörűen tájékoztatjuk a várható árakról és a tudnivalókról.

 

A lézeres aranyér műtét egy modern, gyors és hatékony megoldást jelent az aranyér problémák kezelésére. Minimális fájdalommal, gyors gyógyulással és a teljes felépülésig elhanyagolható kellemetlenséggel jár a műtét. Amennyiben aranyeres panaszok kínozzák, keresse fel rendelőnket, hogy minél előbb segíthessünk!

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

A legjobb aranyér gyógyszer

A legjobb aranyér gyógyszer

Az aranyér tüneteinek jelentkezésekor a legtöbben azonnali megoldást szeretnének, mely teljesen érthető. Emiatt elkezdik kutatni, hogy melyik a legjobb aranyér gyógyszer. Ebben nyújtunk most egy kis segítséget, hogy melyek a legjobb aranyér gyógyszerek, egyáltalán...

bővebben
Legjobb aranyér kúp

Legjobb aranyér kúp

Az aranyér kezelésében gyakran kerülnek alkalmazásra az aranyér kúpok, melyek enyhébb, kezdődő probléma esetén segítenek megszüntetni a panaszokat. A problémák jelentkezésekor a legtöbben azonnal meg akarnak szabadulni az aranyér okozta kellemetlenségektől, és...

bővebben
Legjobb aranyér kenőcs

Legjobb aranyér kenőcs

A legjobb aranyér kenőcs titka   Mi az, amit elvárunk a legjobb aranyér kenőcstől? Azonnal csillapítsa a feszítő, égő érzést, csökkentse a duzzanatot, a külső csomót gyorsan szüntesse meg. Enyhüljön a kín, érezzük végre magunkat jól a bőrünkben. Nézze meg az...

bővebben
Lézeres aranyérműtét Budapest

Lézeres aranyérműtét Budapest

Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának...

bővebben
Aranyér lézeres kezelése

Aranyér lézeres kezelése

Az aranyér betegség egy igen kellemetlen probléma. Előrehaladt állapotában szükség lehet műtét elvégzésére, melyre az aranyér lézeres kezelése egy kíméletes, biztonságos és gyors gyógyulást kínáló megoldás. A korábban végzett, aranyér lézeres eltávolítása nem...

bővebben
Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Az aranyér tüneteinek enyhítésére számtalan vény nélkül is kapható kenőcs, krém, vagy kúp kaphatók a patikákban. A két leginkább ismert talán a Sperti vagy Reparon végbélkúpja és végbélkenőcse. Mielőtt azonban döntene, hogy Sperti, vagy Reparon, érdemes megismerni a...

bővebben
Szódabikarbóna aranyérre?

Szódabikarbóna aranyérre?

Az aranyeres panaszokat gyakran házilag akarják megoldani, mert félnek a vizsgálattól, és sok tévhit is kering az aranyér gyógyításának módszereivel kapcsolatban.  Az aranyér kezelésével kapcsolatban számtalan népi gyógymód és praktika terjed. Az egyik ilyen a...

bővebben
Aranyér visszanyomása

Aranyér visszanyomása

Az aranyér sokak mindennapjait nehezíti meg. Az előesett, kitüremkedő belső aranyér esetén szükséges lehet az aranyér visszanyomása. Vannak azonban olyan esetek, mikor az aranyér visszanyomásával próbálkozni nem csak fájdalmas, de teljesen felesleges és veszélyes is...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!