Amikor túl van az ember a sipoly műtéten, azonnal az a kérdés kezdi el foglalkoztatni, hogy a műtét után mi vár rá? Mikor, és hogyan fog meggyógyulni a seb? Fájni fog? Mennyire? Meddig? Feküdnöm kell? Egyáltalán mit tudok majd csinálni, és mit nem? Meddig kell otthon lennem? Mikor gyógyulok fel teljesen?

A sebgyógyulási folyamat a műtét jellegétől, a sipoly műtét előtti állapotától függ. A sokakat érintő, leggyakoribb műtét utáni állapotról fogok most szólni.

Az általános sipoly műtét után nyitott seb marad, melyet folyamatosan tisztán kell tartani, hogy az egészséges szövet sarjadása zavartalan lehessen. A sarjadó új szövet betölti a kitisztított sipoly járatot, és a járat szépen záródik.

Ha a sebgyógyulás tökéletes, nem marad gyulladt szövet, a járat záródásával a végbél és a sipoly nyílás közötti összeköttetés megszűnik. Ez a folyamat legalább 3-5 hetet vesz igénybe.

 

A sipoly műtét utáni sebgyógyulás folyamatának része, hogy az első hetekben levedzik a seb.

 

Ez a sebváladék barnás, savós, mely fokozatosan tisztul. Mennyiségét tekintve is egyre kevesebb.

Az első 10 napban nyugalomra van szükség, nem ágynyugalomra, de a fizikai terhelést kerülni kell.

A sebgyógyulás sikerességéhez a kellően puha széklet is hozzájárul. A székrekedés felsértheti a sebet, vérzéshez vezethet. A székeléshez kapcsolódik a fájdalomérzet is. Ez a sebgyógyulás velejárója, és kb. 5-7 nap múlva csökken, majd megszűnik.

A sipoly műtét utáni sebgyógyulás fontos higiénés szabályai a gyakori langyosvizes lemosás. Székelés után mindig végezzük ezt el. Fontos a seb tisztán tartása, sebkezelés, kötéscsere, kontroll vizsgálat.

Ha valahol hiba csúszik a folyamatba, a sipoly fertőződésével a sipoly járat újra eltömődik, a lezáródás miatt visszatérő heveny gyulladásos fellángolás tályog kialakulásához vezet, és elindul az ördögi kör.

Tartós hőemelkedés, láz, a műtét körüli pirosodás, gennyes váladékozás, vagy vérzés ébresszen gyanút, és azonnal keresse fel a kezelő orvosát. Felejtse el a ráér holnap is gondolatokat, ne kínozza magát feleslegesen otthon. Szakember segítségére van szükség. Nem kell megvárni a kitűzött kontroll időpontját, nyugodtan menjen vissza orvosához vizsgálatra.

 

Végbélsipoly kérdésben keressen bizalommal.

Ha kérdése van, vagy bizonytalan a sebgyógyulását illetően, jelentkezzen bátran vizsgálatra.

Ha még műtétre vár, és a végbélsipoly tüneteitől szenved, ne halogassa a döntést. Hívjon most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Végbélsipoly képek

Végbélsipoly képek

A végbélsipoly kialakulása, és műtétje képekben bemutatva. Nevezhetjük ezt egy képregénynek, hogy ön képbe kerüljön. A végbélsipoly rendszerint egy végbéltályogból alakul ki. A végbéltályog elhelyezkedése szerint többféle lehet, így a kialakult sipolyok is sokfélék. A...

bővebben
Sipoly kezelése

Sipoly kezelése

Ha ön is szenved a végbélsipoly tüneteitől: különböző mennyiségű bélnedv, vér/genny ürülés a sipoly nyílásból, bőrirritáció az állandó nedvezés miatt, az irritált területen csípő, fájdalmas érzés, az állandó jellemzően sárga váladék, mely kellemetlen szagú, bűzös is...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!