A jól működő bélrendszer és emésztés megkönnyíti a mindennapokat, és segít elkerülni, vagy megszüntetni a székrekedést és az aranyeres problémák kialakulását. A helyes táplálkozással és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással nem csak a székelési nehézségeket kerülhetjük el, de az egész szervezetünkre és általános közérzetünkre is pozitív hatást gyakorol majd. A megfelelő mennyiségű rostbevitel elengedhetetlenül fontos az egészséges emésztés és a könnyed székelés szempontjából, ehhez nyújtanak nagy segítséget a székletlazító ételek.

 

Mik azok a székletlazító ételek?

A székletlazító ételek közé sorolhatjuk azokat az élelmiszereket, melyek kellően magas rost tartalommal rendelkeznek. Az élelmi rostokat szervezetünk nem tudja megemészteni, így ürítéskor távoznak. A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás mellett fontos szerepet játszanak abban, hogy vizet megkötve, megduzzadva a széklet állaga kellően híg legyen. A kellő mennyiségű rosttartalmú táplálék a bélrendszeren keresztül könnyedén és kellően gyorsan tud végighaladni, valamint a tápanyagok optimális felszívódását sem akadályozza.

 

Minél magasabb rostbevitelt biztosítunk szervezetünk számára, a széklet annál lazább szerkezetű lesz, ennek köszönhetően a székelés könnyebbé és rendszeresebbé válik. Ha a mindennapi táplálkozás során odafigyelünk a kellő rostbevitel biztosítására, a székrekedés veszélye, kialakulása nagyban csökken, ha nem áll mögötte más probléma. A közérzet is jelentősen javul, a szervezet energiaszintje megnő.

 

Rostban gazdag székletlazító ételek

Röviden összefoglalva a rostban gazdag, székletlazító ételek közé sorolhatjuk a zöldségeket, gyümölcsöket és a teljes kiőrlésű gabonaféléket. A zöldségek és gyümölcsök nyersen fogyasztva nem csak rosttartalmuk miatt gyakorolnak jó hatást a szervezetre, hanem magas a folyadék- és vitamintartalmuk is. Az emésztés segítésén túl az immunrendszer erősítésében is szerepet játszanak.

Gyümölcsök

Alapvetően az összes gyümölcs fogyasztása javasolt, de vannak olyanok, melyek különösen jó székletlazító ételek. Ilyen gyümölcsök az alma, a szilva (akár, friss, aszalt, akár lekvár formában), a szőlő és a körte. Amellett, hogy rosttartalmuk magas, könnyen hozzáférhetőek bárki számára, hiszen őshonos gyümölcsök, vitamintartalmuk magas és segítik az emésztést.

Zöldségek

A zöldségek közül is mindet érdemes fogyasztani különösen nyersen, akár pucolás nélkül is, ha biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen vegyszerrel nem kezelték. Különösen magas rosttartalommal rendelkezik a sárgarépa, a salátafélék, káposztafélék, brokkoli, karfiol és a hüvelyes zöldségek is. A hüvelyes zöldségek esetében fontos tudni, hogy az arra érzékenyeknél puffadást okozhatnak, így mindenképpen mérsékelt fogyasztásuk javasolt.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

A teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmazzák a növényi magok minden részét, így jóval magasabb a rost- és vitamintartalmuk is. Mindennapi étkezésünkben fontos törekedni a teljes kiőrlésű termékek fogyasztására is. A búzaliszt 100 grammjából mindössze 0,2% az élelmi rost, ezzel szemben a teljes kiőrlésű búzalisztnél 12-13% körüli. A teljes kiőrlésű gabonafélék remek székletlazító ételek, ám fontos odafigyelni arra, hogy szénhidráttartalmuk magas, így módjával szabad őket fogyasztani.

 

Amiért nem érdemes az élelmi rostokkal túlzásba esni

A számunkra nem megfelelő rostok, főleg túlzott mértékben fogyasztva puffadást okozhatnak, és túl kevés folyadékkal fogyasztva akár a széklet keményedéséhez is vezethetnek. A nagymennyiségű rost nem csak a vizet, hanem a fontos tápanyagokat is megkötheti, így a felszívódásukat a bélből akadályozhatja. Vannak bizonyos betegségek, pl. a vastagbél-divertikulózis esetén csökkenteni kell az élelmi rostok fogyasztását.

 

A székletlazító ételek fogyasztása a legtermészetesebb megoldást jelentik a székelési nehézségek, székrekedés elkerülésére és kezelésére. Nem csak az emésztésnek, hanem a teljes szervezetnek jót tesz fogyasztásuk, javul a közérzet és az energiaszint is növekszik. Ha minden nap biztosítjuk szervezetünk számára a kellően magas rosttartalmú, egészséges élelmiszereket, és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt, kerüljük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, a székelés kevésbé okozhat problémát.

 

Amennyiben viszont az akár teljesen laza állagú széklet távozása is nehézkes, érdemes a problémát szakemberrel, proktológussal kivizsgáltatni.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!