Végbélgyulladás kúp: mikor melyiket?

A végbélkúpok a gyógyszer szilárd formái, amelyeket a végbélbe helyeznek be. Különböző formájú és méretűek, de az egyik végük általában lekerekített. A végbélkúpok sokféle gyógyszert szállíthatnak. A rektális kúpból származó gyógyszerek gyorsan hatnak. Ennek oka az, hogy a kúp megolvad a test belsejében, és közvetlenül felszívódik a véráramba.

A végbélkúpok alkalmazása során végbélgyulladás esetén is, az összes hatóanyag eljut a problémás helyre, egy részük nem bontódik le a májban, mint a tabletták esetén, így sokkal hamarabb fejti ki hatását.

 

Hogyan használja a végbélgyulladás kezelésére felírt kúpot?

 • Finoman nyomja meg a kúpot, hogy ellenőrizze, hogy elég szilárd-e a behelyezéshez. Ha nem, hagyja megszilárdulni, pl. hideg víz alatt tartja, miközben még mindig a csomagolásban van, vagy néhány percre hűtőszekrénybe helyezheti.
 • Ha lehetséges, menjen az illemhelyre, és ürítse ki a belekben lévő székletet.
 • Mosson kezet szappannal és vízzel. Ha nem áll rendelkezésre szappan és víz, akkor kézfertőtlenítőt is használhat. Szárítsa meg a kezét egy tiszta törülközővel vagy papírtörlővel.
 • Keressen egy nyugodt helyet, ahol pár percig nem zavarják, és távolítsa el a ruházatát, hogy kényelmesen hozzáférjen a végbélnyíláshoz.
 • Távolítson el minden csomagolást a kúpról. Ha el kell vágnia a kúpot, óvatosan vágja le egy tiszta, éles (kés, olló, borotva) pengével.
 • A kúp hegyének csúszóssá tételéhez egy kicsit melengesse meg a kezével, hogy minimálisan megolvadjon, vagy alkalmazzon végbélkrémet.

 

Hogyan történjen a végbélgyulladás kezelésére szolgáló kúp behelyezése?

 • Helyezkedjen el, pl. egy lábbal támaszkodjon egy széken, vagy feküdjön az oldalán és a felső lábát kissé húzza a hasa felé, miközben az alsó lába legyen kinyújtva.
 • Lazítsa el a fenékét, hogy megkönnyítse a kúp beillesztését.
 • Helyezze a kúpot a végbélbe, a lekerekített véggel. Óvatosan, de határozottan tolja a kúpot a záróizom feletti szakaszba.
 • Üljön vagy feküdjön összezárt lábakkal, fenekét összeszorítva 15 percig.
 • Mosson kezet szappannal és meleg vízzel.

 

Hasznos tanácsok a vastagbélgyulladás kúp használatához

 • A kúp behelyezése után próbáljon meg legalább 1 óráig nem üríteni székletet, hogy a hatóanyag felszívódás zavartalanul megtörténjen.
 • Kerülje el az edzést vagy a sok mozgást egy órán belül.
 • Az olvadás megakadályozása érdekében a kúpokat hűvös helyen tárolja. Tartsa őket hűtőszekrényben.
 • Használhat latex kesztyűt vagy gumiujjat, hogy megvédje ujjait a kúp behelyezésekor. Ezeket megvásárolhatja a helyi gyógyszertárban.
 • Fontolja meg a körmök vágását, hogy elkerülje a sérüléseket, karcolásokat a kúp behelyezésekor.
 • Ha a kúp behelyezése után jön ki, akkor lehet, hogy nem tolta elég messzire a végbélbe. Ügyeljen arra, hogy a kúpot tolja el a záróizomtól legalább egy ujjnyira.

 

Milyen kúpokat alkalmazhatunk végbélgyulladás esetén?

salofalk végbélkúp

A meszalazin, a Salofalk hatóanyaga gyulladásgátló, gyulladásos bélbetegségek kezelésére alkalmazható.

A Salofalk végbélkúpot főként a vastagbél meghatározott típusú krónikus gyulladásos megbetegedése (colitis ulcerosa) akut fellángolásának kezelésére és a visszaesés megelőzésére, valamint aranyeres csomók fájdalmas gyulladásának kezelésére alkalmazzák.

Ehhez hasonló a Xalazin végbélkúp, aminek hatóanyaga szintén, a meszalazin gyulladáscsökkentő hatású gyógyszer. A kúp a végbél gyulladásának (proctitis ulcerosa) kezelésére és a visszaesés megakadályozására, valamint aranyeres csomók fájdalmas gyulladásának kezelésére alkalmazható.

 

Reparon végbélkúp

reparon végbélkúp

Aranyér és szövődményeinek, mint pl. fájdalom, viszketés, gyulladás, ekcéma, végbélnyílás környékének berepedése, kezelésére szolgál.

Reparon kenőcs és végbélkúp

Hatóanyag: elölt baktérium.

Alkalmazás: applikátor van, napi 2-3x.

Javallat: fájdalom, viszketés, gyulladás, ekcéma, bőr berepedések

 

Proktis-M végbélkúp:

végbélgyulladásra kenőcs

Hasznos segítség a patikában recept nélkül kapható, hialuronsav és gyógynövények előnyös hatásait egyesítő Proktis-M termékcsalád: a kúp a végbél belsejében, míg a kenőcs a végbélnyílás körül jelentkező panaszok enyhítésére alkalmas. A két készítmény a tünetektől függően akár kombinálva is használható.

A Proktis-M kúp és Proktis-M Plus kenőcs eltérő összetételben hatféle gyógynövényt tartalmaz: a kúpban körömvirág, aloe vera, teafa, és ázsiai gázló, míg a kenőcsben vadgesztenye és édesgyökér a növényi összetevő.

ÖSSZETÉTEL

Nátrium-hialuronát 5 mg, centella asiatica olajkivonat, körömvirágolaj-kivonat, aloe vera olajkivonat, teafa illóolaj, szemiszintetikus gliceridek, BHT.

JAVALLAT

A végbélcsatorna proktológiai műtétet követő helyreállító folyamatainak kiegészítő kezelése, belső és külső aranyér, végbélgyulladás, végbélmirigy-gyulladás, végbélnyílás körüli bőrrepedések, berepedések, sipolyok.

MIKOR ÉS MENNYI IDEIG KELL A KÉSZÍTMÉNYT ALKALMAZNI?

Ha az orvos másképp nem rendeli, napi egy végbélkúp alkalmazandó. Az alkalmazás időtartama a tünetek változásától függ; szükség esetén a PROKTIS-M® végbélkúp hosszantartó kezelésre is alkalmas.

 

Hemorid végbélkúp

A Hemorid végbélkúp az aranyér és más végbéltáji megbetegedések heveny tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszer. A Hemorid végbélkúp csillapítja a helyi vérzést és duzzanatot, a viszketést és a fájdalmat és enyhe fertőtlenítő hatással is rendelkezik.

A készítmény hatóanyagai: Egy kúp 35 prokain-hidrokloridot, 18 mg efedrin-hidrokloridot, mentolt, 5 mg racém kámfort és 0,1 mg cickafarkolajat tartalmaz. – Egyéb összetevők: 96%-os alkohol, szilárd zsír.

A javasolt adag felnőtteknek: Naponta 1 vagy 2 alkalommal (székletürítés után, illetve este, lefekvés előtt) egy kúpot kell óvatosan a végbélbe helyezni.

A végbélnyílást és környékét minden székletürítés után langyos vízzel és szappannal meg kell mosni és puha kendővel meg kell szárítani.

A heveny tünetek általában néhány napos kezelés után enyhülnek. Ha ez 1-2 hét alatt sem következik be, akkor hagyja abba a kúp használatát és behatóbb vizsgálat céljából forduljon orvoshoz!

 

Doloproct végbélkúp

A Doloproct végbélkúp két különböző gyógyszert tartalmaz: fluokortolon-pivalátot és lidokain-hidrokloridot.

– A fluokortolon-pivalát hatóanyag a kortikoszteroidok csoportjába tartozik. Csökkenti a szervezetben gyulladást okozó anyagok termelődését. Ezáltal gátolja a gyulladásos reakciók kialakulását, és enyhíti az olyan panaszokat, mint pl. a duzzanat, viszketés, szúró érzés.

– A lidokain-hidroklorid hatóanyag a helyi érzéstelenítők csoportjába tartozik. Érzéstelenítő hatása van az alkalmazás helyén, így mérsékli a fájdalmat és a viszketést.

 

A Doloproct végbélkúp az alábbi betegségekhez társuló panaszok kezelésére alkalmazható:

– a végbélnyílás körüli erek csomószerű kitágulása (aranyér-betegség),

– a végbél nyálkahártyájának gyulladása (nem-fertőző végbélgyulladás). A Doloproct végbélkúp nem szünteti meg az aranyér-betegség és a végbélgyulladás okát. A tünetek enyhítésére szolgál.

 

Alkalmazás időtartama

Amennyiben orvosa másként nem rendeli, a Doloproct végbélkúppal történő kezelés időtartama nem haladhatja meg a 2 hetet.

 

Mastu S kúp végbélgyulladásra

A Mastu S forte végbélkúp I. és II. fokú aranyér, végbélrepedések, akut és krónikus végbél körüli ekcéma, a végbélnyílás és a végbél területén jelentkező gyulladásos folyamatok (proctitis) kezelésére szolgál.

A kúp alkalmazható, proktológiai műtét utáni sebkezelésnél is.

A Mastu- S kúp olyan nemszteroid gyulladáscsökkentő, mely bizakodil, lidokain, bázisos bizmutgallát és titán dioxid tartalmánál fogva fájdalomcsillapító-érzéstelenítő, viszketéscsökkentő, valamint gyulladásátló, szárító és bakteriosztatikus hatással is bír.

 

Naponta 2-szer 1 kúpot kell – lehetőleg székletürítés után – a végbélnyílásba felhelyezni. A panaszok csökkenése után elegendő naponta 1 végbélkúp.

A Mastu S forte végbélkúpot a heveny tünetek csökkenéséig kell alkalmazni. A kezelés sikerének biztosítása érdekében további 8-10 napos kezelés javasolt. Ha hosszabb ideig való alkalmazásra van szükség, akkor helyi érzéstelenítőt nem tartalmazó készítményt kell választani.

 

Suppositorium haemorrhoidale FoNo VII. végbélkúp

Suppositorium haemorrhoidale FoNo VII. végbélkúp

Vérzéscsillapító, helyi érzéstelenítő, fájdalomcsillapító, viszketés, vérzés, gyulladásra hatásos, szárító, enyhe fertőtlenítő, bőrvédő, -hámosító, síkosító hatású komplex készítmény.

 

Noditran végbélkúp

Hatóanyag: helyi érzéstelenítő, vérzéscsillapító, cickafarfű-kivonat, mentol, kámfor, antibiotikum

Alkalmazás: napi 1-2x.

Javallat: gyulladás, vérzés, viszketés, égés. Max. 2 hétig.

Ellenjavallat: Túlérzékenység. Szív- és érrendszeri, vese-, pajzsmirigy- és prosztatabetegség, zöldhályog.

 

Posterisan végbélkúp

A Posterisan forte végbélkúp egy, (a glükokortikoidok csoportjába tartozó) helyi gyulladásgátló hatóanyagot és inaktivált baktérium-komponenseket tartalmazó készítmény.

A készítmény az aranyeres panaszok következtében a végbélnyílás környékén fellépő erős viszketés és gyulladás kezelésére szolgál.

Hatóanyag: szteroid, elölt baktérium.

Alkalmazása javasolt max. 3 (szerintem 2) hétig.

 

INDOMETACINUM 100 mg végbélkúp

Ugyan ez gyulladáscsökkentő, és vény nélkül beszerezhető kúp, de fontos figyelmeztetés, hogy ezt a végbélkúpot tilos adni olyan betegeknek, akiknek röviddel az indometacin kezelés előtt végbélgyulladásuk vagy végbélvérzésük volt!

 

Gyulladáscsökkentő kúp vény nélkül

 • Reparon végbélkúp
 • Proctis-M végbélkúp
 • Hemorid végbélkúp

 

Az öndiagnózis, és öngyógyszerelés nem javasolt. A végbélgyulladás kiváltó oka, és fennállásának hossza meghatározza a megfelelő gyógymód kiválasztását, ami proktológus szakember feladata. Keressen fel minket, és segítünk megszabadulni a problémától, hogy Ön gondtalanul élvezhesse az életet.

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára.

Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Végbélgyulladás tünetei

Végbélgyulladás tünetei

A végbélgyulladás tünetei fennállhatnak rövid ideig is, de krónikussá is válhatnak. Sok bizonytalan, általános tünet van, előfordul fájdalommentes vérzéssel, váladékozással járó vagy erős fájdalmat kiváltó végbéltáji tünet is, de a legerősebb tünetekkel biztosan eljut...

bővebben
Végbélgyulladás kezelése

Végbélgyulladás kezelése

Nagy jelentőségű a végbélgyulladás kezelésében a kiváltó ok pontos ismerete. Az alapbetegség, vagy a külső tényezők megszüntetése jelenti a gyógyulás útját, tehát a vizsgálati eredményekre alapozva kezdhető meg a kezelés. Mihamarabb kezdjük meg az okok elhárítását,...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!