Vajon a végbélgyulladás is visszavezethető lelki okokra?

Minden betegség hátterében biológiai, pszichológiai és szociális okok állnak. A WHO egészségdefiníciója szerint az egészség az, amikor az egyén megfelelően alkalmazkodni képes a környezet kihívásaihoz, egyfajta egyensúlyi állapot, amely magában foglalja a fizikai-biológiai, személyes és szociális funkcionálást. Az egészség akár testi, akár lelki vagy szociális egészségről van szó, szorosan kapcsolódik mindennapi élettevékenységeinkhez. A manapság oly népszerű egészségtudatosság azt jelenti, hogy úgy alkalmazkodunk a külső és belső kihívásokhoz, hogy közben megőrizzük relatív egyensúlyunkat, harmóniánkat.

 

A pszichoszomatikus betegségek, bár szervi megbetegedések, kialakulásukban rendkívül nagy szerepet játszik a lelkiállapot. A pszichoszomatika kérdése, a lélek-test kölcsönhatás vizsgálata a gyulladásos bélbetegségeknél is felmerül.

 

A stresszes, szorongó éltmód befolyással lenne a végbél egészségére?

 

A stresszfeldolgozó kapacitásunk nem végtelen, ha túl sok stressz ér bennünket, vagy pedig nem megfelelő konfliktusmegoldó stratégiákat alkalmazunk, akkor a kapacitás kimerül, distressz keletkezik, és a pszichikai zavar szomatizálódik, azaz testi tünetként jelentkezik. (Pikó, 1999c).

Az IBD (Crohn és Collitis ulcerosa) esetében nem kifejezetten beszélhetünk lelki okokról. A fizikai vagy lelki terhelés növekedésekor kiújulás, vagy fellángolás észrevehető, de az elsődleges oka a betegségnek biológiai. Az IBS (irritábilis bél szindróma) inkább lelki eredetű, ami a hasmenés révén okozhat végbélgyulladást is, de ez ritkább eset.

Tény, hogy a pszichés tényezők hozzájárulhatnak a testi megbetegedések kialakulásához, fenntartásához vagy kiújulásához.

Az érzelmi, szociális, interperszonális, környezeti stressz, ha tartósan fennáll, és azt az egyén képtelen kezelni, akkor gyengíti az immunrendszert, és szabad utat kapnak a betegségek.

Sokkal valószínűbb a megbetegedés, ha valamilyen általunk nem kontrollálható stressz érkezik az életünkbe. Ilyen a gyász, válás, valamilyen megoldhatatlan élethelyzet, vagy elfojtott érzelmek (harag). De szükséges hozzá már meglévő szervi gyengeség is.

A leggyakoribb pszichoszomatikus megbetegedések között jelen vannak az emésztőszervi megbetegedések. Ilyen a gyomorfekély, nyombélfekély, evés zavarok és egyesek ide sorolják a vastagbélgyulladást is (nincs rá bizonyíték).

 

A végbélgyulladás lelki okai tehát léteznek?

A végbél fertőzések sokszor az immunrendszer gyengeségekor alakulnak ki, hátterükben különböző betegségek és a stressz is szerepet játszhat.

Végbélgyulladás kialakulhat spontán, különböző bakteriális, gombás, vírusos fertőzés következményeként, vagy nemi úton terjedő betegségek, gyulladásos bélbetegségek következményeként is. A végbélgyulladás rákbetegség sugárkezelésének is lehet mellékhatása.

A túlzott higiéniás szokások a végbél környékén a bőrt kiszárítják, berepedezik, allergia, ekcéma alakul ki, ami a hámsérülés okán melegágya a fertőzésnek.

 

A végbélgyulladás tehát nem igazán tartozik a pszichoszomatikus betegségek körébe, mert főként más megbetegedés következményeként jelenik meg. Inkább szomatikus betegség. A szomatikus betegség orvosilag megmagyarázható testi betegségeket jelent, ahol van organikus háttér pl. szöveti elváltozás

A különböző pszichoszomatikus betegségeket kiváltó lelki tényezők lehetnek:

  • stressz kezelési képesség elégtelensége (pl. munkahelyi stressz)
  • elégtelen kompetenciaérzés
  • függőség
  • maximalizmus, perfekcionizmus
  • agresszió elfojtása
  • veszteségek
  • túlzott követelmények
  • társ – vagy családi támogatás hiánya

 

 

A végbélgyulladás esetében tehát nem a lelki okok játszanak szerepet, hanem az alapbetegségek, melynek következtében létre jön a végbélgyulladás.

 

Keressen meg bennünket, ha önnek is végbélgyulladása van, segítünk kideríteni, mi a kiváltó oka, és megkezdjük az önnek megfelelő terápia alkalmazását. Ne féljen a kellemetlenségtől, nálunk diszkrét szolgáltatásban lesz része.

 

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

 

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára. Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

Kapcsolódó további cikkek:

Végbélgyulladás tünetei

Végbélgyulladás tünetei

A végbélgyulladás tünetei fennállhatnak rövid ideig is, de krónikussá is válhatnak. Sok bizonytalan, általános tünet van, előfordul fájdalommentes vérzéssel, váladékozással járó vagy erős fájdalmat kiváltó végbéltáji tünet is, de a legerősebb tünetekkel biztosan eljut...

bővebben
Végbélgyulladás kezelése

Végbélgyulladás kezelése

Nagy jelentőségű a végbélgyulladás kezelésében a kiváltó ok pontos ismerete. Az alapbetegség, vagy a külső tényezők megszüntetése jelenti a gyógyulás útját, tehát a vizsgálati eredményekre alapozva kezdhető meg a kezelés. Mihamarabb kezdjük meg az okok elhárítását,...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!