Vajon a végbélgyulladás is visszavezethető lelki okokra?

Minden betegség hátterében biológiai, pszichológiai és szociális okok állnak. A WHO egészségdefiníciója szerint az egészség az, amikor az egyén megfelelően alkalmazkodni képes a környezet kihívásaihoz, egyfajta egyensúlyi állapot, amely magában foglalja a fizikai-biológiai, személyes és szociális funkcionálást. Az egészség akár testi, akár lelki vagy szociális egészségről van szó, szorosan kapcsolódik mindennapi élettevékenységeinkhez. A manapság oly népszerű egészségtudatosság azt jelenti, hogy úgy alkalmazkodunk a külső és belső kihívásokhoz, hogy közben megőrizzük relatív egyensúlyunkat, harmóniánkat.

 

A pszichoszomatikus betegségek, bár szervi megbetegedések, kialakulásukban rendkívül nagy szerepet játszik a lelkiállapot. A pszichoszomatika kérdése, a lélek-test kölcsönhatás vizsgálata a gyulladásos bélbetegségeknél is felmerül.

 

A stresszes, szorongó éltmód befolyással lenne a végbél egészségére?

 

A stresszfeldolgozó kapacitásunk nem végtelen, ha túl sok stressz ér bennünket, vagy pedig nem megfelelő konfliktusmegoldó stratégiákat alkalmazunk, akkor a kapacitás kimerül, distressz keletkezik, és a pszichikai zavar szomatizálódik, azaz testi tünetként jelentkezik. (Pikó, 1999c).

Az IBD (Crohn és Collitis ulcerosa) esetében nem kifejezetten beszélhetünk lelki okokról. A fizikai vagy lelki terhelés növekedésekor kiújulás, vagy fellángolás észrevehető, de az elsődleges oka a betegségnek biológiai. Az IBS (irritábilis bél szindróma) inkább lelki eredetű, ami a hasmenés révén okozhat végbélgyulladást is, de ez ritkább eset.

Tény, hogy a pszichés tényezők hozzájárulhatnak a testi megbetegedések kialakulásához, fenntartásához vagy kiújulásához.

Az érzelmi, szociális, interperszonális, környezeti stressz, ha tartósan fennáll, és azt az egyén képtelen kezelni, akkor gyengíti az immunrendszert, és szabad utat kapnak a betegségek.

Sokkal valószínűbb a megbetegedés, ha valamilyen általunk nem kontrollálható stressz érkezik az életünkbe. Ilyen a gyász, válás, valamilyen megoldhatatlan élethelyzet, vagy elfojtott érzelmek (harag). De szükséges hozzá már meglévő szervi gyengeség is.

A leggyakoribb pszichoszomatikus megbetegedések között jelen vannak az emésztőszervi megbetegedések. Ilyen a gyomorfekély, nyombélfekély, evés zavarok és egyesek ide sorolják a vastagbélgyulladást is (nincs rá bizonyíték).

 

A végbélgyulladás lelki okai tehát léteznek?

A végbél fertőzések sokszor az immunrendszer gyengeségekor alakulnak ki, hátterükben különböző betegségek és a stressz is szerepet játszhat.

Végbélgyulladás kialakulhat spontán, különböző bakteriális, gombás, vírusos fertőzés következményeként, vagy nemi úton terjedő betegségek, gyulladásos bélbetegségek következményeként is. A végbélgyulladás rákbetegség sugárkezelésének is lehet mellékhatása.

A túlzott higiéniás szokások a végbél környékén a bőrt kiszárítják, berepedezik, allergia, ekcéma alakul ki, ami a hámsérülés okán melegágya a fertőzésnek.

 

A végbélgyulladás tehát nem igazán tartozik a pszichoszomatikus betegségek körébe, mert főként más megbetegedés következményeként jelenik meg. Inkább szomatikus betegség. A szomatikus betegség orvosilag megmagyarázható testi betegségeket jelent, ahol van organikus háttér pl. szöveti elváltozás

A különböző pszichoszomatikus betegségeket kiváltó lelki tényezők lehetnek:

  • stressz kezelési képesség elégtelensége (pl. munkahelyi stressz)
  • elégtelen kompetenciaérzés
  • függőség
  • maximalizmus, perfekcionizmus
  • agresszió elfojtása
  • veszteségek
  • túlzott követelmények
  • társ – vagy családi támogatás hiánya

 

 

A végbélgyulladás esetében tehát nem a lelki okok játszanak szerepet, hanem az alapbetegségek, melynek következtében létre jön a végbélgyulladás.

 

Keressen meg bennünket, ha önnek is végbélgyulladása van, segítünk kideríteni, mi a kiváltó oka, és megkezdjük az önnek megfelelő terápia alkalmazását. Ne féljen a kellemetlenségtől, nálunk diszkrét szolgáltatásban lesz része.

 

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

 

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára. Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Végbélgyulladás tünetei

Végbélgyulladás tünetei

A végbélgyulladás tünetei fennállhatnak rövid ideig is, de krónikussá is válhatnak. Sok bizonytalan, általános tünet van, előfordul fájdalommentes vérzéssel, váladékozással járó vagy erős fájdalmat kiváltó végbéltáji tünet is, de a legerősebb tünetekkel biztosan eljut...

bővebben
Végbélgyulladás kenőcs – mikor mit kenjen?

Végbélgyulladás kenőcs – mikor mit kenjen?

A proctitis kezelése a kiváltó oknak megfelelő kezeléssel történik, ugyanis a végbélgyulladás legtöbbször nem önálló megbetegedés formájában jelentkezik, hanem más betegségek kísérőjeként. A kezelés célja a gyulladás csökkentése, a tünetek mérséklése és a fertőzés...

bővebben
Végbélgyulladás kezelése

Végbélgyulladás kezelése

Nagy jelentőségű a végbélgyulladás kezelésében a kiváltó ok pontos ismerete. Az alapbetegség, vagy a külső tényezők megszüntetése jelenti a gyógyulás útját, tehát a vizsgálati eredményekre alapozva kezdhető meg a kezelés. Mihamarabb kezdjük meg az okok elhárítását,...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!