Már 10 perce azon pánikol, honnan jött a vér székeléskor, mi okozza a véres székletet? Már mindenféle betegséget elképzelt magának? Összeszorult gyomorral minden oldalt elolvasott, amit feldobott a Google? Most jó helyre kattintott. Olvassa el a véres széklet témaköréről és a véres széklet egyik leggyakoribb okáról, a belső aranyérről szóló írásunkat, és lehet vége a szorongásnak, a pánikolásnak.

 

A véres széklet okai

A véres széklet igen ijesztő tünet és számos kiváltó ok állhat a hátterében. Mielőtt pánikba esne, érdemes átgondolni, hogy mit is fogyasztott a tünetek jelentkezése előtt. Előfordulhat, hogy nem vér jelent meg a székletben, hanem a táplálkozás során vitt be valamilyen olyan ételt, ami megszínezi a székletet. A legismertebb ilyen étel a cékla, mely akár a vizeletet is képes pirosassá tenni, és felesleges aggodalmat okozni, de a paradicsom is képes ilyen tüneteket kiváltani.

Ha ez kizárható, semmi ilyesmit nem fogyasztott, a székletben megjelenő vér az emésztőrendszer bármely részéből származhat. A vér megjelenése többféle módon is jelentkezhet, akár úgy is, hogy észre sem veszi, mert nem úgy néz ki, mint a klasszikus véres széklet.

Ha a táplálkozási csatorna felső részéből (felső gasztrointesztinális szakaszból, a nyelőcsőből, gyomorból, vékonybélből) származik a vér, megemésztett formában vörös színe feketévé változik. Nagyobb vérmennyiség esetén kialakulhat az ún. szurokszéklet is, mely sűrűn folyó, fekete, iszapos jellegű székletet jelent. Ez azért alakulhat ki, mert a megemésztett vér nem engedi felszívódni a folyadék egy részét, emiatt ebben a formában távozik szervezetünkből.

A felső gasztrointesztinális vérzés oka lehet többek között a gyomorhurut, a gyomorfekély, nyelőcső sérülés és véna repedése, valamilyen traumás sérülés, vagy idegen tárgy okozta sérülés.

Ha szemmel láthatóan pirosas, vagy barnás a székletben megjelenő vér színe, általában az alsó gasztrointesztinális traktusban, azaz a vastagbélben keresendő a probléma. Az ebben a szakaszban kialakult probléma hátterében általában végbélrepedés, polip, daganatos betegség, vastagbél gyulladás, vagy az egyik leggyakoribb ok, az aranyér.

 

Véres széklet okai felnőtteknél és gyermekeknél

A véres széklet jelentkezése gyermekkorban különösen ijesztő. Bár a hátterében általában nem áll súlyos ok, ha jelentkeznek a tünetek, rögtön forduljon gyermekorvoshoz, hogy a pontos okokra fény derüljön! A legtöbb esetben gyulladás, bélfertőzés, végbélrepedés, sérülés, esetleg allergia, vagy aranyér áll.

Amennyiben nem áll fenn ismert betegség, amely a tüneteket okozhatja, a véres széklet okai felnőtteknél gyakran az ülő és mozgásszegény életmódra, valamint a helytelen táplálkozásra, rossz székelési szokásokra vezethető vissza. A véres székletet okozó problémák kialakulásában nagy szerepet játszik az életmód. Az emésztőrendszer működését, az anyagcsere folyamatok alakulását és a széklet állagát nagyban befolyásolja az életmód. A rostban szegény táplálkozás, alacsony folyadékbevitel, a mozgás hiánya az emésztőrendszer nem optimális működését eredményezi, amelynek következtében a leggyakrabban a belső aranyér okozza a véres széklet megjelenését.

 

A belső aranyér – lehet felelős a véres székletért

Az aranyér mindenki szervezetében jelen van. A végbél tökéletes zárásában van elengedhetetlen, víz és légszigetelő szerepe.  Egy zsákként, vérrel teli érgomolyagként kell elképzelni. Ha vérrel telik, megduzzad, akkor zár, amikor kiürül, akkor utat enged az akaratnak.

Ez a vérrel teli zsák/érgomolyag, a kötőszövetével, és a borításával együtt az aranyér.

Ha ez a zsák túlzottan kitágul, azt hívjuk aranyérbetegségnek. A végbéltől befelé eső nyálkahártyán kialakuló érgomolyag, a belső aranyér, ami nem érzékelhető, nem fájdalmas.

Meglétére akár csak a székletürítéssel járó vérzés utalhat. Ettől ijed meg mindenki, és kezd az interneten kutakodásba. Most tisztázzuk, milyen fokozatai vannak a belső aranyérbetegségnek, és hogyan kezelhető.

Véres széklet a belső aranyér 4 stádiuma szerint

A belső aranyér attól függően, hogy mennyire esik előre, kifordul-e a végbélnyíláson, 4 stádiumra osztható.

  1. az aranyeres zsák kisebb mértékben tágult ki, nagyobbodott meg, és még a végbélen belül tartózkodik, időnként fellépő vérzéssel jár
  2. a zsák időnként kifordul, kikandikál a végbélből, majd magától vissza is húzódik, általában gyakoribb vérzéssel jár együtt
  3. székelés közben, vagy utána a végbélnyíláson kiforduló, csak kézzel visszahelyezhető vérzékeny duzzanat
  4. a végbélnyíláson kívül rögzülten elhelyezkedő, a megnyúlt nyálkahártya borítása miatt már kézzel sem tartósan visszahelyezhető, gyakori a vérzéssel

 

A véres széklet kezelése

A véres széklet nem csak a belső aranyér jellemzője lehet, hanem más, esetleg komolyabb megbetegedés jele is. Súlyosabb esetben akár vastagbéldaganat is felmerülhet, így semmi esetre sem szabad félvállról venni a véres széklet megjelenését. A székletben megjelenő vér önmagában nem betegség, hanem tünet, ezért kezelni sem lehet önmagában. Meg kell találni a véres széklet okát, és megszüntetni a probléma forrását.

Látatlanban senki sem tudja megmondani, hogy mi a betegség, és mivel lehet kezelni. Ha szakszerű vizsgálatot, pontos diagnózist és megfelelő ellátást szeretne, szüksége lesz egy jó proktológusra.

Ne érje be az öndiagnózissal, ne dugja homokba a fejét, és ne halogassa addig a vizsgálatot, amíg nagyobb lesz a baj.

Vizsgáltassa ki, mi okozza a véres székletét, kapjon megfelelő kezelést és életviteli tanácsot. Ne féljen, vágjon bele most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér tünetei férfiaknál

Aranyér tünetei férfiaknál

Az aranyérbetegség egy civilizációs népbetegség, rengeteg embert érint. Kialakulásának hátterében számos ok áll, többek között a helytelen táplálkozás, mozgásszegény, ülő életmód, valamint genetikai okok. Az aranyér tünetei férfiaknál és a nőknél egyaránt...

bővebben
Végbél gomba tünetei

Végbél gomba tünetei

A végbelet érintő problémák közül a végbél gomba, vagy annak hitt probléma is gyakran előfordul. A végbél gomba tünetei igen kellemetlenek, általában estefelé jelentkezik, de napközben is okozhat kellemetlenségeket.   Melyek a végbél gomba tünetei? A végbél gomba...

bővebben
Aranyér tünetei nőknél

Aranyér tünetei nőknél

Az aranyér mindannyiunk szervezetében jelen van, és észrevétlenül teszi a dolgát. Ha kitágul, megsérül, begyullad, problémákat okoz. Az aranyér betegség okozta panaszok a lakosság jelentős részét érintik kisebb nagyobb mértékben. Az aranyér tünetei nőknél a véres...

bővebben
Aranyér fájdalom

Aranyér fájdalom

Az aranyér okozta problémák sokak mindennapjait nehezíti meg. Napjainkra igazi népbetegséggé vált, köszönhetően a helytelen táplálkozásnak, és a mozgásszegény, rendszerint ülő életmódnak. Az aranyér betegség kialakulását többféle tünet is kíséri, melyek közül az egyik...

bővebben
Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Az aranyér panaszok elsősorban az ötven feletti korosztályt érinti, és különösen gyakran jelentkezik a probléma a nők körében. Kialakulására nem csak idősebb korban lehet számítani. A mozgásszegény, ülő életmód, az egészségtelen táplálkozás miatt ennél fiatalabb...

bővebben
Aranyér viszketés

Aranyér viszketés

A végbél viszketése igen kellemetlen probléma, hiszen társadalmilag nem elfogadott hátsó fertájunk nyilvános vakarása. Különösen kellemetlen, ha az egész napot végig kíséri az őrjítő vakarózási vágy. A végbéltájék viszketésének hátterében számos ok állhat, köztük az...

bővebben
Belső aranyér tünetei férfiaknál

Belső aranyér tünetei férfiaknál

A belső aranyér mindannyiunk szervezetében megtalálható vénatágulat, mely a széklet és a gázok visszatartásában játszik fontos szerepet. Önmagában a megléte teljesen normális és szükséges. Kóros megnagyobbodása esetén beszélhetünk aranyér betegségről. A belső aranyér...

bővebben
Vérző aranyér

Vérző aranyér

A székeléskor jelentkező vérzés, a vérfoltok a wc papíron nagyon ijesztő tünetek, sokan pánikba esnek tőle és rögtön a legrosszabbra gondolnak. A véres székletnek több oka is lehet, az egyik ilyen ok a vérző aranyér. A vérzést okozhatja mind a külső, mind a belső...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!