A székeléskor jelentkező vérzés, a vérfoltok a wc papíron nagyon ijesztő tünetek, sokan pánikba esnek tőle és rögtön a legrosszabbra gondolnak. A véres székletnek több oka is lehet, az egyik ilyen ok a vérző aranyér. A vérzést okozhatja mind a külső, mind a belső aranyérből származó vér.

 

Vérző aranyér belső aranyér esetén

A belső aranyér mindannyiunk szervezetében jelen van, és optimális esetben párnaként észrevétlenül segít a széklet és a gázok visszatartásában. Amennyiben megsérül, vagy működésében valamilyen probléma lép fel, kialakulhat a vérző belső aranyér. Sérülését okozhatja keményebb széklet vagy túlzott nyomásemelkedés, amelyek hatására vérzés következik be.

 

Ha a belső aranyér betegsége áll a véres széklet hátterében, négy stádiumba sorolhatjuk súlyosság szempontjából a belső aranyeret:

  1. stádium: A belső aranyér kisebb mértékben kitágult, a végbélből nem esik elő. Kemény széklet, nagyobb nyomás esetén időszakosan élénkpiros vérzés is jelentkezhet. A vérzés általában magától megszűnik, és fájdalommal egyáltalán nem jár.
  2. stádium: Az aranyér székelés alkalmával időnként kilóg a végbélből, de magától visszahúzódik. Rendszeresen, akár minden nap vérzik, székelés közben sérülés esetén már spriccelő vérzéssel is járhat.
  3. stádium: Székelés közben az aranyér kifordul a végbélből, de kézzel még visszahelyezhető. Gyakori vérzéssel, viszketéssel jár, duzzadt, folyamatosan nedvedző, kellemetlen, sérülékeny csomót lehet érezni a végbélen.
  4. stádium: Az aranyér folyamatosan kifordult állapotban van, kézzel sem lehet visszahelyezni. A kifordult állapot miatt az aranyér kizáródhat, megduzzad. A benne lévő vér miatt nagyon vérzékennyé válik, rendszeresen vérezhet, váladékozhat, mely az állandó bőrirritáció miatt kínzó viszketéssel járhat.

 

Ha belső vérző aranyér tüneteit tapasztalja magán, és nem szűnik meg néhány napon belül, nem enyhülő, vagy fokozódó vérzés esetén, mindenképpen keressen fel szakértőt!

 

Vérző aranyér külső aranyér miatt

A külső aranyér a végbélnyílás bőrrel fedett falán keletkező vérrög, mely okozhat vérzést is, ha megsérül. Tünetei között feszítő, fájó érzés, viszketés, és kemény, duzzadt csomó jelentkezik, mely a feszülés miatt érintésre igen érzékeny lehet. Nagyon fontos, hogy nem a végbél belsejéből jön, így felesleges próbálkozni a visszahelyezésével. Mivel kívül van, ez a manőver csak felesleges fájdalmat és sérülést okoz.

 

A külső aranyér általában 2-4 hét alatt elmúlik magától, és csak akkor jár együtt pecsételő vérzéssel, ha a csomó kialakulása miatt keletkező feszülés következtében bőrelhalás jön létre. Ez a csomó az elhalt bőr miatt könnyen kifakad. Ilyen esetekben állandó vöröses-barnás váladékozás lehet, mely nem csak székeléskor jelentkezik, hanem egész nap tapasztalható pecsételő vérzést okoz. A pecsételő vérzés általában néhány napon belül elmúlik, a csomó helyén bőrnyúlvány maradhat, mely esztétikai és higiéniai problémákat is okozhat. Külső vérző aranyeres panaszok esetén a vérzés idején (is) fokozott higiéniai odafigyelés, gyakori tisztálkodás javasolt.

 

Ha tapasztalja magán a vérző aranyér jeleit, és néhány nap alatt nem múlik, vagy fokozódik a vérzés, keressen fel szakembert Egy alapos vizsgálat után, az aranyeret kiváltó okok megszüntetésével, kezelésével hosszadalmas és kellemetlen betegségtől, vagy akár egy későbbi aranyérműtéttől is megkímélheti magát.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

Kapcsolódó további cikkek:

Aranyér lelki okai

Aranyér lelki okai

Az aranyér betegség napjainkban egy valódi népbetegséggé vált, a lakosság igen nagy részét érinti, vagy érinteni fogja a jövőben. A kialakulásában számos örökletes és életmódbeli probléma is szerepet játszik. Az aranyér lelki okai viszont kevéssé ismertek az emberek...

bővebben
Külső aranyér gyógyulási ideje

Külső aranyér gyógyulási ideje

A külső aranyér kellemetlen feszítő, szúró fájdalom érzettel és egy duzzadt, fájdalmas csomóval, állandó pecsételő vérzéssel jelentkezik a végbélnyílás szélén. Egész nap kellemetlen érzést kelt, így nem csoda, hogy akinél jelentkezik, minél hamarabb szeretne...

bővebben
Az aranyér okai

Az aranyér okai

Az aranyér a modern társadalom egyik civilizációs betegsége. A lakosság jelentős része találkozott már, vagy találkozni fog az aranyér okozta kellemetlen problémákkal élete során. Az aranyeresség kialakulása egyrészt genetikai adottságokból, másrészt pedig a nem...

bővebben
Aranyér típusai

Aranyér típusai

Az aranyér egy civilizációs népbetegséggé vált a lakosság körében, az emberek több mint fele érintett az aranyérproblémák okozta kellemetlenségekben. Az aranyér típusai között megkülönböztethetünk külső és belső aranyeret. Mindegy, hogy külső, vagy belső aranyér...

bővebben
Külső rögös aranyér eltüntetése

Külső rögös aranyér eltüntetése

A külső, rögösödött aranyér a végbél külső részén, a bőr alatt létrejövő bevérzés, vérrög, mely hirtelen alakul ki, egyik napról a másikra jelentkezik és folyamatos, nyomó, feszítő fájdalommal keseríti meg a mindennapokat. A külső aranyér eltüntetése jóval egyszerűbb,...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!