Az aranyér okozta panaszokról sokaknak egyből az aranyér műtét jut eszükbe, pedig az aranyér, ha időben orvoshoz fordulnak vele, nem igényel műtéti beavatkozást. A legtöbb esetben életmódbeli változtatásokkal, egészséges étrend bevezetésével, rendszeres mozgással és egy kis odafigyeléssel kezelhető. Az aranyér műtét csak a súlyosabb esetekben válik szükségessé.

 

Mikor szükséges az aranyeret műtéti úton eltávolítani?

 

Az aranyérnek két fajtája van, a külső és a belső aranyér. A külső aranyér a végbélnyílás szélén alakul ki, fokozódó feszítéssel, komfortérzet vesztéssel jár. Bevérzése esetén hirtelen alakul ki, és fájdalommal jár. Könnyen kitapintható duzzanatként jelentkezik.

 

Külső aranyér műtét

A külső aranyér bevérzése okozta fájdalom általában néhány nap után elmúlik, és az aranyeres csomó néhány hét alatt felszívódik. Krónikus külső aranyér esetében azonban rendszeresen ugyanazon a helyen visszatérhet, és fájdalmas, kellemetlen panaszokat okoz, ilyenkor mindenképpen javasolt választott időben a külső aranyér műtét. A külső aranyér kialakulásának kezdetén jelentkező intenzív fájdalom esetén is érdemes megfontolni a sürgős aranyér műtétet. Ez azonnali enyhülést jelent, a műtét után szinte teljesen megszűnnek a kellemetlenségek.

 

A külső aranyér helyi érzéstelenítés mellett végzett ambuláns műtétet jelent, mely nem igényel kórházi befekvést, vagy utókezelést. A műtétet kimetszéses úton végezzük, szükség esetén akár a belső aranyérre ható gumigyűrűzéssel kombinálva, mely során a rögösödött aranyeret felvágjuk, és a benne lévő vérröggel együtt a külső aranyeret és a megnyúlt bőrt is eltávolítjuk. A műtét után néhány napig váladékozás jelentkezhet, de ezt ülőfürdőkkel, bőrfertőtlenítő öblítéssel rövid idő alatt kezelni lehet. A külső aranyér általában nyom nélkül gyógyul, anélkül, hogy heg maradna utána.

 

Belső aranyér műtét

 

A belső aranyér súlyosságtól függően négy stádiumba sorolható. Egyre komolyabb beavatkozásra általában a II-IV. stádiumba tartozó aranyér esetén van szükség. A belső aranyér kezelések között megkülönböztethetünk kimetszéses és nem kimetszéses eljárásokat, amellyel az aranyér okozta panaszok megszüntethetőek. A belső aranyér stádiumairól és a kezeléséről itt olvashat bővebben.

 

Ultrahangos és körvarrógépes aranyér műtét

Az ultrahangos aranyér műtét valójában nem számít klasszikus értelemben vett műtétnek, hiszen nem történik vágás. Speciális feltételek esetén a belső aranyér kezelését ultrahanggal célzott ér aláöltéssel is végezhetjük. Egy speciális ultrahang készülék segítségével megkeressük az aranyeret ellátó eret, és “aláöltünk”, valamint a megnyúlt részt egy speciális öltési technikával megemeljük. Egyes összehasonlító tanulmányok alapján maga az ultrahangos célzás csak kevéssé tesz hozzá a műtét sikeréhez. Az eljárás érzéstelenítés mellett történik a végbél azon részében, ahol már nincsenek érző idegek, így fájdalom nem, csak enyhe kellemetlenség várható. Nagy előnye, hogy nem történik nyálkahártya kimetszés, így a gyógyulási idő is rövidebb, valamint kisebb a szövődmények esélye, mint a kimetszéses eljárások esetén.
A körvarrógép a végbél aranyereket tartalmazó belső részét vágja körbe, majd kapcsozza össze. Teljesen körkörös, előeső belső aranyerek esetén merül fel alkalmazása. Utóbbi időben egyre inkább korlátozódik az alkalmazása.

 

Lézeres és koblációs aranyér műtét

A lézeres és a koblációs aranyér műtét hasonló elveken működik. Mindkét műtéti módszerrel eltávolításra kerülnek a kitágult aranyeres párnák. Mind a lézeres, mind a koblációs eljárás lényege, hogy a szövetek elpárologtatásával történik az aranyér kimetszése. Ennek köszönhetően nem jár vérzéssel, mert mindkét eljárás esetén a hő hatására elzáródnak a kisebb erek, amelyek a vérzést okoznák. Ennek köszönhetően varratok sincsenek. A koblációs eljárás alacsonyabb hőmérsékleten működik, ezért szokták hideglézer kezelésnek is nevezni (valójában hidegplazma). Előnye, hogy az alacsonyabb hőmérséklet miatt kevésbé roncsolja a környező szöveteket, és pontosabb vágást tesz lehetővé, mint a lézer.

 

Kimetszéses belső aranyér műtét

 

Kimetszéses műtéti eljárás általában csak a legvégső esetben, a negyedik stádiumban lévő belső aranyér esetén szükséges. Ilyenkor már nincs más megoldás, mint az aranyér műtéti eltávolítása. Az ambuláns aranyér műtét akár helyi érzéstelenítéssel történik, nem igényel kórházi befekvést, vagy hosszabb előkészítést. Az aranyér műtét után az előzőhöz hasonlóan hámhiány lép fel a kimetszés helyén. Ez váladékozást és enyhébb fájdalmat jelent, így célszerű erre az időszakra kímélő életmódot folytatni.

 

Az aranyér műtét altatásban történik?

Nem bonyolult esetekben aranyér műtét nem igényel altatást, a beteg végig ébren, tudatánál van. A műtét oldalt fekvésben történik, amiből a beteg nem lát semmit. Sokan szeretnék átaludni az aranyér műtétet. Ez azonban sok esetben szükségtelen, mert az altatás vagy bódítás nagyobb kockázatot jelent a betegre nézve, mint az aranyér műtét, így feleslegesen tennénk ki a betegeket az altatás kockázatainak. A műtét közben folyamatos a kommunikáció az orvos és a beteg között, hogy a lehető legkevésbé legyen kellemetlen a szituáció.

 

Az aranyér műtét általában csak a legvégső esetben szükséges, utolsó megoldásként. Nem egyik napról a másikra jut el az aranyér abba a stádiumba, hogy kimetszés nélküli, vagy kimetszéses beavatkozás legyen szükséges. Ha a tünetek jelentkezésekor, idejében szakorvosi segítséget kér, szinte biztosan elkerülheti a kellemetlen beavatkozásokat.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Simon Balázs

Dr. Simon Balázs

proktológus, sebész szakorvos

A Szegedi Tudományegyetemen végeztem orvosként és angol orvosi szakfordító- és tolmácsként.
A proktológiával már sebész éveim eleje óta foglalkozom. 2020-ban szakvizsgáztam sebészetből kiváló minősítéssel. A szakvizsga előtt megfordultam a már akkor felfelé ívelő magánellátás több területén és rengeteg tapasztalatot szereztem kommunikációból, sokat tanultam a kiegyensúlyozott, partnerségen alapuló orvos-beteg kapcsolatról.
A klasszikus proktológia eszköztára mára kiszélesedett, a nagyobb műtéteket egyre inkább a műtét nélküli megoldások előzik meg, váltják fel. Rendeléseimen arra törekeszem, hogy … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Lézeres aranyérműtét Budapest

Lézeres aranyérműtét Budapest

Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának...

bővebben
Aranyér lézeres kezelése

Aranyér lézeres kezelése

Az aranyér betegség egy igen kellemetlen probléma. Előrehaladt állapotában szükség lehet műtét elvégzésére, melyre az aranyér lézeres kezelése egy kíméletes, biztonságos és gyors gyógyulást kínáló megoldás. A korábban végzett, aranyér lézeres eltávolítása nem...

bővebben
Lézeres aranyér műtét

Lézeres aranyér műtét

Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának...

bővebben
Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Az aranyér tüneteinek enyhítésére számtalan vény nélkül is kapható kenőcs, krém, vagy kúp kaphatók a patikákban. A két leginkább ismert talán a Sperti vagy Reparon végbélkúpja és végbélkenőcse. Mielőtt azonban döntene, hogy Sperti, vagy Reparon, érdemes megismerni a...

bővebben
Szódabikarbóna aranyérre?

Szódabikarbóna aranyérre?

Az aranyeres panaszokat gyakran házilag akarják megoldani, mert félnek a vizsgálattól, és sok tévhit is kering az aranyér gyógyításának módszereivel kapcsolatban.  Az aranyér kezelésével kapcsolatban számtalan népi gyógymód és praktika terjed. Az egyik ilyen a...

bővebben
Aranyér visszanyomása

Aranyér visszanyomása

Az aranyér sokak mindennapjait nehezíti meg. Az előesett, kitüremkedő belső aranyér esetén szükséges lehet az aranyér visszanyomása. Vannak azonban olyan esetek, mikor az aranyér visszanyomásával próbálkozni nem csak fájdalmas, de teljesen felesleges és veszélyes is...

bővebben
Aranyér fájdalom

Aranyér fájdalom

Az aranyér okozta problémák sokak mindennapjait nehezíti meg. Napjainkra igazi népbetegséggé vált, köszönhetően a helytelen táplálkozásnak, és a mozgásszegény, rendszerint ülő életmódnak. Az aranyér betegség kialakulását többféle tünet is kíséri, melyek közül az egyik...

bővebben
Aranyér ellen

Aranyér ellen

Az aranyér betegség egy igazi civilizációs népbetegség, nagyon sok embert érint kisebb nagyobb mértékben. Hátterében a legtöbbször a felgyorsult életmódból fakadó mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, a hirtelen fellépő túlzott fizikai megterhelés, a...

bővebben
Aranyér torna

Aranyér torna

Az aranyér napjaink népbetegsége, melynek hátterében a helytelen táplálkozás, a rossz székelési szokások, a mozgásszegény, ülő életmódból adódó túlsúly, valamint a medencealapi izmok gyengesége, nem megfelelő működése áll. Az aranyeres panaszok életmódváltással sok...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!