A végbélvizsgálattal, vastagbélvizsgálattal kapcsolatos érdemi információkat a szakembertől érdemes beszerezni, nem a fórumokról. Kétségeit, szorongásait a proktológiai vizsgálattal kapcsolatos pontos, hiteles információk tudják oldani. A biztos tudat segít lélekben is felkészülni a ránk váró vizsgálatra, és a halogatást is tettekre fordítja.

Érdemes időben orvoshoz fordulni. A korai diagnózis előnye ugyanis, hogy bármilyen betegséget, még a súlyos eseteket is kisebb beavatkozással meg lehet gyógyítani.

 

A proktológiai vizsgálat előtti teendők:

 1. Előszőr is be kell jelentkeznie a vizsgálatra. Magánrendelésünkön nincs szüksége beutalóra. Itt szükséges lesz az adataink megadása, és egy pár kérdésre szükséges válaszolnia.
 2. Amikor az időpontot már leegyeztettük, és bekerült a naptárba, kezdje el a felkészülést a találkozóra. Fontos lépés, az orvosi papírok előkészítése időrendi sorrendbe külön a végbélproblémára és más típusú betegségekre tekintettel. Írja össze a gyógyszereit: mit szed, mire allergiás. Készüljön előre, az asszisztens telefonon elhangzó kérdéseire írja le a válaszokat, így összeszedettebb lehet majd a személyes találkozás alkalmával, és nem marad ki semmilyen fontos információ.
 3. Vizsgálat előtti napon vagy a vizsgálat napján ehet, beveheti a gyógyszereit. Előzetes megbeszélésen ezekről tájékoztatást kap. Felesleges napokkal előtte koplalni.
 4. Bél kiürítése hogyan történjen? Javasolt a székelés előző nap, és a vizsgálat reggelén. Hashajtót nem tanácsolom. A hashajtás csak tervezetten jó, alaposan ismerni kell önmagát, hogy tudja mikor érik be a hatása. Beöntést viszonylag ritkán kell alkalmazni. Sima székelés elegendő. Rektoszkópia esetén lehet rá inkább szükség, de ez is kiváltható az un. pezsgőkúp alkalmazásával. A vastagbél tükrözés során lehet szükség bélmosásra. Előzetesen megkapja a bélmosó folyadék receptjét, a teendőkről, a vizsgálat menetéről szóló szóbeli vagy írásbeli tájékoztatást. Előző nap ilyenkor csak folyadék fogyasztandó.
 5. Ne használjon krémet, kúpot a vizsgálat előtt, mert ennek eltávolítása mindenképp szükséges lesz, és a kifejtett hatása elfedi a tüneteket, és befolyásolhatja a diagnózis eredményét.
 6. Ne vegyen be erősebb nyugtatót, fájdalomcsillapítót, mert szintén befolyásolhatja a diagnózis felállításának sikerét, helyességét.
 7. A vizsgálat előtt érkezzen kicsit hamarabb. Az adatfelvétel, adminisztráció ekkor zajlik. Vizsgálat előtt a toalett meglátogatása mellett fontos, hogy kicsit leüljön, megnyugodjon, és legyen egy kis idő a lelki felkészülésre, ráhangolódásra.
 8. A rendelőbe lépve kedvesen fogadjuk, bemutatkozunk egymásnak, majd kikérdezzük a betegségekről, tünetekről, és a vizsgálat szempontjából releváns információkról.

 

Íme a kérdéssor, amire válaszokat szeretnénk kapni proktológiai vizsgálat előtt:

Proktológiai vizsgálati kérdések
Nevem:
Születtem:
TAJ:
Vizsgálatom időpontja:
Vizsgálat helye:
Panaszok
Mióta:
Milyen gyakran:
Mi történik:
Széklet
Állaga:
Hányszor, milyen rendszeresen:
Szorulás:
Változás:
Oda nem illő probléma:
Hashajtó:
Vérzés
Hol:
Hogyan:
Milyen székletkor:
Egyéb panasz ilyenkor:
Mi váltja ki:
Fájdalom
Hol:
Mikor:
Milyen:
Egyéb panasz ilyenkor:
Duzzanat
Hol:
Mikor:
Egyéb panasz ilyenkor:
Visszahúzódik-e, mikor, hogyan:
Viszketés, égés, csípés
Mikor:
Vakarás:
Mire változik:
Másnak is, pl. háziállat:
Váladékozás
Milyen:
Mikor:
Egyéb panasz ilyenkor:
Fogyás
Mennyi:
Minnyi idő alatt:
Mitől:
Székletvisszatartási nehézség
Mikor:
Mitől:
Vérrokonok között
Daganat:
Bélbetegség:
Bőrbetegség:
Autóimmun betegség:
Előző vizsgálatok
Mikor mi:
Mit találtak, mit történt:
Egyéb betegségek
Mikor, mi:
Műtétek
Mikor, mi:
Gyógyszerszedés
Mire, mit:
Véralvadásgátló:
Antibiotikum megelőzésre:
Gyógyszerérzékenység
Mire, mi történt:
Szülés
Hányszor:
Szülési probléma:
Egyéb
 

 

Az előzetes köröket letudtuk. Jöhet a proktológiai vizsgálat.

 

A proktológiai vizsgálat során a proktológus szakember előszőr megtekinti:

 • bőr, nyálkahártya: A bőr külső része lámpafénynél jól látható, a belső része, mely a végbélcsatornát borítja, nem tárható föl a farpofák széthúzásával sem eszköz nélkül. A beljebb lévő részek megtekintéséhez végbéltükrözés szükséges.
 • kötőszövet, aranyér: A bőr és nyálkahártya alatt található a végbél falához rögzítő kötőszövet. A bőr alatt a külső, nyálkahártyával fedetten pedig a belső aranyerek futnak. Ezeket is megtekintéssel nézi meg az orvos, de szükség lehet arra, hogy a székeléskor fellépő túlnyomást imitálva nyomnunk kell az aranyér vérrel való megteléséhez, esetleg az orvos egy vattapamacsot húz ki, mintha a széklet jönne ki.
 • záró, és medencefenék izom: Az izomzat mozgása, feszessége vizsgálható ujjal való kitapintással, nyugalmi vagy feszített állapotban. Kiegészítő vizsgálatként nyomásvizsgálat és elektromiográfia jön szóba.
 • idegek: Ezek a megnyomáson túli külön vizsgálata szerencsére csak ritkán kell, hogy felmerüljön a vizsgálóban.
 • mirigyek: gyulladására a nyomásérzékenységük, a váladékozásuk és a duzzanatuk hívja fel a figyelmet.
 • érzékelés, fájdalomérzet: tapintással való vizsgálat mellett feszítéspróba (ujjal vagy ballonnal) jön szóba.
 • a végbél alakja: a székletürítésnél problémát okozhat, ezért a végbél alakjával kapcsolatos problémák kiderítéséhez azt fel kell mérni ujjal, ultrahanggal, egyéb vizsgálatokkal

Ezután következnek a különböző eszközös vizsgálatok, az elmondott panaszok, és a feltárt problémák diagnosztizálása céljából.

 

Eszközös proktológiai vizsgálatok

Diagnosztikai célokra a proktológus olyan módszereket alkalmaz, mint az anoszkópia (az anális csatorna megtekintése) és a rektoszkópia (a végbél megtekintése), szigmoideoszkópia (szigmabél megtekintése), kolonoszkópia (vastagbél megtekintése). Ezekkel a vizsgálatokkal összefüggésben szövetmintákat is lehet venni, valamint polipokat és aranyereket kezelni. Mindegyik vizsgálat alacsony kockázatú, és alig vagy egyáltalán nem okoz fájdalmat. A kolonoszkópia viszont kellemetlen lehet, így annál alkalmazandó bódítás vagy altatás.

 

Nem tipikusan eszközös vizsgálat a vastagbélrák és -gyulladás kiszűrése hármas kombinált székletteszttel. Amennyiben kellemetlenségek és VIZSGÁLAT NÉLKÜL szeretne arról megbizonyosodni, hogy nem alakult ki vastagbélrák vagy vastagbélgyulladás, javaslom már az interneten is rendelhető hármas kombinált székletteszt vizsgálat csomagunkat.

 

A proktológiai vizsgálat eszközei:

 • nyeles vatta
 • szonda
 • nyomásvizsgálat
 • szövettan
 • ultrahang
 • elektromiográfia, elektroneurográfia

 

Képalkotó vizsgálatok:

 • Ultrahang: a végbél körül elhelyezkedő területeket vizsgálja, vagy kívülről vagy egy végbéltükörhöz hasonló csőben lévő érzékelővel a végbélen belülről.
 • CT: elég magas sugárterhelés mellett a vastagbélbe kerülő kontrasztanyag segítségével a vastagbél alakját, a bélfal vastagságát figyelik. Előnye, hogy nem csak a beleket látja, hanem a hasüregben bárhol előforduló elváltozásokat is képes jelezni.
 • MR: előnye, hogy nem jár sugárterheléssel
 • PET: sugárterheléssel jár
 • Defekográfia: a székelés folyamatát vizsgálják, a széklet mozgását, alakját filmezi le. Beöntéssel sugárfogó kontrasztanyagot juttatnak a végbélbe, és ezt egy röntgengép előtt kell kiüríteni. A felvételeken a széklet mozgásáról lehet az esetleges székelési problémákra következtetni. Röntgen helyett már létezik MR alapú berendezés is, ez kiküszöböli a nagyfokú sugárterhelést. Ritkán alkalmazott, érthetően körülményes vizsgálat.

Új vizsgálati módszer, amikor egy apró kamerát tartalmazó kapszulát nyel le az ember, ami végig fényképezi az ember teljes bélcsatornáját. Előnye, hogy a be- és kijárat között végig működőképes, azaz nem csak a vastagbél, hanem akár a vékonybél vizsgálatára is alkalmas. Legkisebb testi megterheléssel ez az eljárás jár, de mivel az egészségpénztár nem támogatja, az egyszerhasználatos kapszula árát -amit nem mondanék olcsónak- zsebből kell kifizetni. Mintavételre ez az eljárás nem alkalmas.

Gyakorlatilag áttekintettük mindazon vizsgálatokat, melyek végbélbetegségekkel kapcsolatban előfordulhatnak.

A proktológiai vizsgálat általában a megtekintés, az ujjal való vizsgálat után az anoszkópia és rektoszkópia, a nyeles vatta, a szonda, esetleg az ultrahang használatát jelenti. Ezek a leggyakoribb proktológiai vizsgálatok.

Amennyiben maradtak még megválaszolatlan kérdései, és a proktológiai vizsgálatokról ettől sokkal részletekbe menőbb tájékoztatást szeretne, iratkozzon fel a videósorozatomra, vagy nézzen szét az aranyér gyakori kérdések cikkben is!

A videóleckék nem csak kósza mendemondákon alapulnak, hanem sok ezer betegem vizsgálatának megfigyelését, annak tapasztalatát foglalják magukban. Ezért sokkal többet adnak, sokkal több dologról tájékoztatnak, mint amit valaha is el tudnánk képzelni, amire valaha is gondolnánk a vizsgálat előtt.

 

Készüljön fel a videósorozattal a proktológiai vizsgálatra, és kérjen időpontot a vizsgálat elvégzéséhez.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér orvos

Aranyér orvos

Az aranyeret a proktológusok kezelik, így az aranyér orvos lényegében a proktológia doktora, azaz a proktológus. A proktológusok, bár kétségtelenül az egyik leginkább elterjedt végbelet érintő betegség az aranyér, nem csak az aranyeres panaszok gyógyításával...

bővebben
Proktológus

Proktológus

A proktológia az orvoslás területén belül a végbél megbetegedéseivel, elváltozásaival, gyulladásos panaszokkal foglalkozó szakterület. A proktológia doktora a proktológus, aki a végbél betegségek, problémák diagnosztikájával, kezelésével és az általános sebészeten...

bővebben
Proktológiai szakrendelés

Proktológiai szakrendelés

Az állami keretek között, finanszírozott proktológiai szakrendelés beutaló köteles. A beutalót a háziorvostól kell kérni. A proktológiai szakrendelések ambuláns betegellátás keretében főként területi járó betegek vizsgálatát, kezelését végzik. Itt történik a korábban...

bővebben
Proktológiai magánrendelés

Proktológiai magánrendelés

Miért választ valaki proktológiai magánrendelést, ha valamilyen problémája van a végbél tájékán? Mert személyre szóló odafigyelést szeretne, korrekt vizsgálatot és tájékoztatást, empátiát, és legfőképpen olyan orvost, akinek szakértelmében megbízik, és hisz a közös...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!