Az aranyér kifejezésről mindenkinek rögtön a kellemetlen tünetek, fájdalom, vérzés, viszketés és a műtéti beavatkozás jut eszébe. Pedig az aranyér megléte önmagában nem probléma, sőt kifejezett hasznos a létezése. Csak kevesen tudják, hogy mi az aranyér valójában, milyen szerepe van és mikor okoz problémát. Tisztázzuk, hogy mikor is beszélünk aranyér betegségről!

 

 

Mi az aranyér és mire való?

Az aranyér a végbél környékén található vénás érhálózat összefoglaló elnevezése. Két fajtája van, a külső és belső aranyér. A belső a végbélben helyezkedik el a záróizmok mellet, míg a külső a végbélnyílás körül helyezkedik el. Az aranyér egyáltalán nem betegség, nagyon fontos szerepe mindennapjainkban anélkül, hogy (jó esetben) tudnánk róla, hogy egyáltalán létezik.

Az aranyér feladata, hogy segítsen visszatartani a székletet és a gázokat, azaz bezárja a végbélnyílást. Ennek köszönhetően tudjuk szükségleteinket visszatartani. Leginkább egy zsákhoz hasonlítható, amely, ha megtelik vérrel, záróizmokat segítve elzárja az utat, amikor pedig kiürül, az utat enged a salakanyagok távozásához. Mindezt észrevétlenül teszi, anélkül, hogy mi ebből bármit is észrevennénk.

 

Mi az aranyér betegség?

Az aranyér betegség szempontjából is kétféle aranyér panaszról beszélhetünk, a külső és a belső aranyeres betegségekről. Belső aranyérről akkor beszélhetünk, ha a nyálkahártyával fedett belső aranyér túlságosan kitágul, túlfeszülve sérülékennyé válik. Ilyenkor jelentkezik kezdetben vérzés, majd a belső aranyeres panaszok súlyosbodásával fájdalom, viszketés, és a kilógó, esetenként állandóan előeső aranyér.

A külső aranyér jórészt a végbél külső falán jelentkező, hirtelen kialakuló vérrög. Viszonylag könnyen felismerhető, mert kialakulásának kezdetekor is fájdalommal, viszketéssel, vérzéssel jár. Könnyen kitapintható, fájdalmas, érzékeny csomó a végbélnyílás szélén. A kezdeti fájdalom, feszülés érzés annak köszönhető, hogy a kialakult vérrög feszíti a bőrt egészen addig, míg kellőképpen ki nem tágul. Ilyenkor, és a vérömleny felszívódásakor enyhülnek a tünetek és legtöbb esetben különösebb kezelés nélkül is 4-5 héten belül elmúlik.

Létezik ritkábban előforduló, a belső aranyérhez hasonlatos valódi külső aranyér is. Ilyenkor nyomásra kívül a bőr alatti apró erek telnek meg időlegesen vérrel, ami általában csak pár perces feszülő érzést okoz. Ez előfordul a belső aranyerekkel együtt és azok nélkül is.

 

Mitől alakulnak ki aranyeres problémák?

Az aranyér népbetegséggé vált, egyes felmérések szerint a felnőtt társadalom több, mint 50%-át érinti. A kialakulásában elsődleges szerepet játszik a genetikai hajlam is, a legtöbben örökölten gyenge kötőszövetekkel rendelkezünk. Számos életmódbeli rossz szokás is szerepet, mint kiváltó tényező, melyek találkozva a genetikai hajlammal, szinte biztosan problémát okoznak majd.

 

Helytelen táplálkozás

A rostban szegény, feldolgozott élelmiszerek, cukrok, fűszeres ételek, alkohol, kávé, stb fogyasztása kemény, vagy éppen ellenkezőleg, savas, híg székletet eredményeznek. A kemény széklet felsérti az aranyeret, erőlködve lehet csak székelni. A hasmenés nagy erővel, nagy mennyiségben távozik, valamint savas hatása miatt irritálja a végbél nyálkahártyáját. Mind a székrekedés, mind a hasmenés során is túlzott terhelés éri a vénákat, melynek során azok kitágulnak és létrejön az aranyér betegség.

 

Terhesség vagy túlsúly

Az aranyér kialakulásában a testsúly nagyon fontos szerepet játszik. A túlsúlyos embereknél megnövekszik a hasűri nyomás, mely az aranyérben pangást okoz. A folyamatos nyomástól az aranyér kitágul, és problémákat okoz. Terhesség során is ugyanez történik, a gyermek fejlődése során felszedett plusz súly és az ágyéki vérbőség, a nehezített vérvisszaáramlás, hormonális változások nagyon gyakran és könnyen alakít ki aranyeret. Szülés közben is kialakulhat, vagy súlyosbodhat a már meglévő aranyér probléma a szülés közben szükséges, nagyon erős nyomás miatt.

 

Rossz székelési szokások

A wc használati szokásaink is nagyban befolyásolják az aranyér kialakulását. A záróizmok nem megfelelő lazítása okozta túlzott erőlködés, préselés akár tényleges székelési inger nélkül is, komoly rizikófaktorai az aranyér panaszok kialakulásának. A túl sok ideig visszatartott széklet is okozhat panaszokat, mert ilyenkor a széklet besűrűsödik, tömörül és kemény lesz.

 

Aranyér kezelése

Az aranyér kezelésében sok esetben elegendő csak az életmódbeli problémákat kijavítani. A helyes táplálkozás kialakításával, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel biztosításával, rendszeres testmozgással és a székelési szokások helyes kialakításával sok esetben kezelhető, panaszmentessé tehető az aranyér.

Az életmód váltáson felül gyakran kerülnek alkalmazásra krémek, kúpok, gyógyszerek, különféle nem műtéti eljárások. Amennyiben az aranyér állapota indokolja, a végső megoldás a műtéti úton történő eltávolítása az aranyérnek.

Az aranyér sok esetben önmagától is elmúlik, de ha néhány napon belül nem enyhülnek a tünetek, keressen fel egy jó szakembert, proktológust, hogy segíthessen. Az aranyeres tünetek nem csak aranyér problémákat jelenthetnek, hanem számos más betegség tünetei is lehetnek. Ezt csak orvosi aranyér vizsgálat során lehet pontosan megállapítani.

 

Aranyér fájdalomcsillapítása

Az aranyér fájdalomcsillapítása fontos lépés az aranyér kezelésében. A fájdalomcsillapítás segítségével, a kellemetlenségek enyhítésével elérhetjük, hogy a beteg minél előbb visszanyerje megszokott, komfortos, fájdalommentes hétköznapjait.

Akár a külső, akár a belső aranyér probléma okozza a fájdalmat, a fájdalomcsillapítás minden aranyérben szenvedőnek fontos. Ahhoz, hogy biztosan enyhüljön a fájdalom, és megszűnjön a probléma is, sokszor szakorvos segítsége szükséges. Ha végbél környéki fájdalmai vannak, keressen fel egy proktológust! 

Azonban ne feledje, hogy az aranyeret nem csak kezelni lehet, hanem jobb, ha már a betegség előtt foglalkozik vele, és elolvassa ezt a cikket is: aranyér megelőzése.

 

Aranyér ellen

Ha pedig már megtörtént a baj, és Önnek aranyere van, akkor számos megoldás szóba jöhet, ami jó az aranyér ellen. Egyik ilyen például a patikában kapható gyógyszerek, kenőcsök, kúpok, vagy drasztikus esetben akár a műtéti beavatkozások. De a legbiztosabb, ha mindenekelőtt felkeres egy szakorvost, és elkerüli az öndiagnosztikát. Ne várjon vele, nehogy többel kösse be, mint amennyivel szükséges. Mindig van megoldás.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Az aranyér panaszok elsősorban az ötven feletti korosztályt érinti, és különösen gyakran jelentkezik a probléma a nők körében. Kialakulására nem csak idősebb korban lehet számítani. A mozgásszegény, ülő életmód, az egészségtelen táplálkozás miatt ennél fiatalabb...

bővebben
Aranyeres csomó

Aranyeres csomó

Az aranyeres csomó a végbél falában, vagy a végbél környéki érhálózatban létrejövő kóros vénatágulat. Attól függően, hogy a végbélen belül, vagy a végbélnyíláson kívül helyezkedik el, belső, vagy külső aranyér problémáról beszélhetünk. Az aranyeres csomók fájdalmat,...

bővebben
Hogy néz ki az aranyér?

Hogy néz ki az aranyér?

Az aranyér egy kellemetlen betegség, mely a lakosság igen nagy részét érinti, vagy érinteni fogja. Különösen az 50 feletti korosztályt veszélyezteti a kialakulása, de fiatalabbaknál is igen gyakran jelentkeznek a tünetek. Akinél jelentkeznek az aranyér betegség...

bővebben
Aranyér lelki okai

Aranyér lelki okai

Az aranyér betegség napjainkban egy valódi népbetegséggé vált, a lakosság igen nagy részét érinti, vagy érinteni fogja a jövőben. A kialakulásában számos örökletes és életmódbeli probléma is szerepet játszik. Az aranyér lelki okai viszont kevéssé ismertek az emberek...

bővebben
Vérző aranyér

Vérző aranyér

A székeléskor jelentkező vérzés, a vérfoltok a wc papíron nagyon ijesztő tünetek, sokan pánikba esnek tőle és rögtön a legrosszabbra gondolnak. A véres székletnek több oka is lehet, az egyik ilyen ok a vérző aranyér. A vérzést okozhatja mind a külső, mind a belső...

bővebben
Az aranyér okai

Az aranyér okai

Az aranyér a modern társadalom egyik civilizációs betegsége. A lakosság jelentős része találkozott már, vagy találkozni fog az aranyér okozta kellemetlen problémákkal élete során. Az aranyeresség kialakulása egyrészt genetikai adottságokból, másrészt pedig a nem...

bővebben
Aranyér típusai

Aranyér típusai

Az aranyér egy civilizációs népbetegséggé vált a lakosság körében, az emberek több mint fele érintett az aranyérproblémák okozta kellemetlenségekben. Az aranyér típusai között megkülönböztethetünk külső és belső aranyeret. Mindegy, hogy külső, vagy belső aranyér...

bővebben
Aranyér kialakulása

Aranyér kialakulása

Az aranyér kialakulása, az aranyér betegség napjainkra egy igazi civilizációs népbetegséggé vált. Az aranyérről szinte mindenki hallott már, és a felnőtt lakosság kb. egyharmada már meg is tapasztalta az aranyér okozta tüneteket. Elsősorban az idősebb korosztályt...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!