Az aranyér kifejezésről mindenkinek rögtön a kellemetlen tünetek, fájdalom, vérzés, viszketés és a műtéti beavatkozás jut eszébe. Pedig az aranyér megléte önmagában nem probléma, sőt kifejezett hasznos a létezése. Csak kevesen tudják, hogy mi az aranyér valójában, milyen szerepe van és mikor okoz problémát. Tisztázzuk, hogy mikor is beszélünk aranyér betegségről!

 

Mi az aranyér és mire való?

Az aranyér a végbél környékén található vénás érhálózat összefoglaló elnevezése. Két fajtája van, a külső és belső aranyér. A belső a végbélben helyezkedik el a záróizmok mellet, míg a külső a végbélnyílás körül helyezkedik el. Az aranyér egyáltalán nem betegség, nagyon fontos szerepe mindennapjainkban anélkül, hogy (jó esetben) tudnánk róla, hogy egyáltalán létezik.

Az aranyér feladata, hogy segítsen visszatartani a székletet és a gázokat, azaz bezárja a végbélnyílást. Ennek köszönhetően tudjuk szükségleteinket visszatartani. Leginkább egy zsákhoz hasonlítható, amely, ha megtelik vérrel, záróizmokat segítve elzárja az utat, amikor pedig kiürül, az utat enged a salakanyagok távozásához. Mindezt észrevétlenül teszi, anélkül, hogy mi ebből bármit is észrevennénk.

 

Mi az aranyér betegség?

Az aranyér betegség szempontjából is kétféle aranyér panaszról beszélhetünk, a külső és a belső aranyeres betegségekről. Belső aranyérről akkor beszélhetünk, ha a nyálkahártyával fedett belső aranyér túlságosan kitágul, túlfeszülve sérülékennyé válik. Ilyenkor jelentkezik kezdetben vérzés, majd a belső aranyeres panaszok súlyosbodásával fájdalom, viszketés, és a kilógó, esetenként állandóan előeső aranyér.

A külső aranyér jórészt a végbél külső falán jelentkező, hirtelen kialakuló vérrög. Viszonylag könnyen felismerhető, mert kialakulásának kezdetekor is fájdalommal, viszketéssel, vérzéssel jár. Könnyen kitapintható, fájdalmas, érzékeny csomó a végbélnyílás szélén. A kezdeti fájdalom, feszülés érzés annak köszönhető, hogy a kialakult vérrög feszíti a bőrt egészen addig, míg kellőképpen ki nem tágul. Ilyenkor, és a vérömleny felszívódásakor enyhülnek a tünetek és legtöbb esetben különösebb kezelés nélkül is 4-5 héten belül elmúlik.

Létezik ritkábban előforduló, a belső aranyérhez hasonlatos valódi külső aranyér is. Ilyenkor nyomásra kívül a bőr alatti apró erek telnek meg időlegesen vérrel, ami általában csak pár perces feszülő érzést okoz. Ez előfordul a belső aranyerekkel együtt és azok nélkül is.

 

Mitől alakulnak ki aranyeres problémák?

Az aranyér népbetegséggé vált, egyes felmérések szerint a felnőtt társadalom több, mint 50%-át érinti. A kialakulásában elsődleges szerepet játszik a genetikai hajlam is, a legtöbben örökölten gyenge kötőszövetekkel rendelkezünk. Számos életmódbeli rossz szokás is szerepet, mint kiváltó tényező, melyek találkozva a genetikai hajlammal, szinte biztosan problémát okoznak majd.

 

Helytelen táplálkozás

A rostban szegény, feldolgozott élelmiszerek, cukrok, fűszeres ételek, alkohol, kávé, stb fogyasztása kemény, vagy éppen ellenkezőleg, savas, híg székletet eredményeznek. A kemény széklet felsérti az aranyeret, erőlködve lehet csak székelni. A hasmenés nagy erővel, nagy mennyiségben távozik, valamint savas hatása miatt irritálja a végbél nyálkahártyáját. Mind a székrekedés, mind a hasmenés során is túlzott terhelés éri a vénákat, melynek során azok kitágulnak és létrejön az aranyér betegség.

 

Terhesség vagy túlsúly

Az aranyér kialakulásában a testsúly nagyon fontos szerepet játszik. A túlsúlyos embereknél megnövekszik a hasűri nyomás, mely az aranyérben pangást okoz. A folyamatos nyomástól az aranyér kitágul, és problémákat okoz. Terhesség során is ugyanez történik, a gyermek fejlődése során felszedett plusz súly és az ágyéki vérbőség, a nehezített vérvisszaáramlás, hormonális változások nagyon gyakran és könnyen alakít ki aranyeret. Szülés közben is kialakulhat, vagy súlyosbodhat a már meglévő aranyér probléma a szülés közben szükséges, nagyon erős nyomás miatt.

 

Rossz székelési szokások

A wc használati szokásaink is nagyban befolyásolják az aranyér kialakulását. A záróizmok nem megfelelő lazítása okozta túlzott erőlködés, préselés akár tényleges székelési inger nélkül is, komoly rizikófaktorai az aranyér panaszok kialakulásának. A túl sok ideig visszatartott széklet is okozhat panaszokat, mert ilyenkor a széklet besűrűsödik, tömörül és kemény lesz.

 

Aranyér kezelése

Az aranyér kezelésében sok esetben elegendő csak az életmódbeli problémákat kijavítani. A helyes táplálkozás kialakításával, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel biztosításával, rendszeres testmozgással és a székelési szokások helyes kialakításával sok esetben kezelhető, panaszmentessé tehető az aranyér.

Az életmód váltáson felül gyakran kerülnek alkalmazásra krémek, kúpok, gyógyszerek, különféle nem műtéti eljárások. Amennyiben az aranyér állapota indokolja, a végső megoldás a műtéti úton történő eltávolítása az aranyérnek.

Az aranyér sok esetben önmagától is elmúlik, de ha néhány napon belül nem enyhülnek a tünetek, keressen fel egy jó szakembert, proktológust, hogy segíthessen. Az aranyeres tünetek nem csak aranyér problémákat jelenthetnek, hanem számos más betegség tünetei is lehetnek. Ezt csak orvosi vizsgálat során lehet pontosan megállapítani.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

Kapcsolódó további cikkek:

Aranyér lelki okai

Aranyér lelki okai

Az aranyér betegség napjainkban egy valódi népbetegséggé vált, a lakosság igen nagy részét érinti, vagy érinteni fogja a jövőben. A kialakulásában számos örökletes és életmódbeli probléma is szerepet játszik. Az aranyér lelki okai viszont kevéssé ismertek az emberek...

bővebben
Az aranyér okai

Az aranyér okai

Az aranyér a modern társadalom egyik civilizációs betegsége. A lakosság jelentős része találkozott már, vagy találkozni fog az aranyér okozta kellemetlen problémákkal élete során. Az aranyeresség kialakulása egyrészt genetikai adottságokból, másrészt pedig a nem...

bővebben
Aranyér típusai

Aranyér típusai

Az aranyér egy civilizációs népbetegséggé vált a lakosság körében, az emberek több mint fele érintett az aranyérproblémák okozta kellemetlenségekben. Az aranyér típusai között megkülönböztethetünk külső és belső aranyeret. Mindegy, hogy külső, vagy belső aranyér...

bővebben
Aranyér kialakulása

Aranyér kialakulása

Az aranyér kialakulása, az aranyér betegség napjainkra egy igazi civilizációs népbetegséggé vált. Az aranyérről szinte mindenki hallott már, és a felnőtt lakosság kb. egyharmada már meg is tapasztalta az aranyér okozta tüneteket. Elsősorban az idősebb korosztályt...

bővebben
Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

A napokban volt az IBD-sek (Crohn-colitis-esek) világnapja. Mint egy "jó", feledékeny férj, idő után kaptam észbe, és pár gondolatot szeretnék leírni eddigi tapasztalataimról, a bélgyulladásban szenvedők aranyér és más végbélpanaszainak esetleges segítségére céljából....

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!