Az aranyér kialakulása, az aranyér betegség napjainkra egy igazi civilizációs népbetegséggé vált. Az aranyérről szinte mindenki hallott már, és a felnőtt lakosság kb. egyharmada már meg is tapasztalta az aranyér okozta tüneteket.

Elsősorban az idősebb korosztályt érinti, 50 felett minden második ember megismerkedik az aranyér okozta kellemetlenségekkel, de az aranyér kialakulása egyre gyakrabban jelentkezik a fiatalabb korosztálynál is. De mi okozza az aranyér kialakulását, és mit tehet ellene?

 

Mitől alakul ki az aranyér?

Az aranyér kialakulása a végbél környezetében található vénák túlterhelésének, valamint genetikai adottságoknak, kötőszöveti gyengeségnek is köszönhető. A kötőszövetek a kor előrehaladtával amúgy is gyengülnek, ezért jellemző az aranyér megjelenése elsősorban az idősebb korosztályra. A nem megfelelő életmód, a helytelen táplálkozás és a rossz székelési szokások is nagyban hozzájárulnak az aranyeres panaszok kialakulásához.

 

Aranyér kialakulása fizikai terhelés hatására

Az aranyér kialakulásának hátterében nagyon sokszor a székrekedés áll. A székrekedésben szenvedőknek a székelés egy rendszeres, gyakran észrevétlen erőlködés, mely megterheli a vénákat. Komoly terhelést jelent a súlyos hasmenés, vagy a nagyon gyakori székelés is, melynek következtében szintén jelentkezhetnek az aranyeres panaszok.

 

Az aranyér kialakulását elősegítheti még a hirtelen fizikai megerőltetés, mely lehet sportolás, vagy cipekedés következtében fellépő túlterhelés, de akár erősebb és huzamosabb ideig fennálló köhögés is. Aranyér kialakulását elősegítő fizikai terhelést jelent az anális szex is.

 

A vénák túlterhelését okozza a túlsúly is. A súlyfelesleg következtében megnövekszik a hasüregi nyomás, mely a törzs környéki, kismedencei vénákat terheli, így a végbél környezetében lévő vénákra is kihat. A nagyon gyakori terhességi aranyér kialakulásának oka a méhben létrejövő vérbőség, a hormonális és belső változások és a plusz súly miatt fokozódó hasűri nyomás. A szülés után, a szülés közben fellépő nagyon intenzív fizikai terhelés miatt is gyakran alakul ki aranyér.

 

Aranyér kialakulását elősegítő életmódbeli helytelen szokások

A táplálkozás, és az aktív életmód, a helyes táplálkozás fontos szerepet játszik mindenki életében. A szervezetben végbemenő folyamatokat is nagyban befolyásolja, nincs ez másképp az aranyér esetében sem.

 

Az aranyér kialakulásában szerepet játszó, leggyakrabban előforduló életmódbeli problémák:

  • Helytelen táplálkozás: rostban szegény, feldolgozott élelmiszerek,túlzottan fűszeres, zsíros ételek, cukrok túlzott fogyasztása
  • Alkoholfogyasztás
  • Kevés vízfogyasztás: a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásának a szervezet egészséges működéséhez és a kellően puha széklethez elengedhetetlen szerepe van. Az alacsony mennyiségű vízfogyasztás kifejezetten rizikófaktornak számít az aranyér kialakulásában
  • Mozgásszegény életmód
  • Munkahelyi terhelés: Hosszú ideig történő ülés helyváltoztatás, felállás nélkül, vagy a tartós, egyhelyben állás is segíti az aranyér kialakulását

 

Az aranyér kialakulásának hátterében általában genetikai hajlam és más tényezők (fizikai terhelés, életmódbeli sajátosságok) együttese áll fenn, nem lehet pusztán egy okra visszavezetni.

 

Hogyan előzhető meg az aranyér kialakulása?

Az aranyér kialakulása ellen leginkább életmódbeli változásokkal lehet eredményesen fellépni. Fontos odafigyelni a táplálkozásra, hogy az minőségi, rostban gazdag összetevőkből álljon. A megfelelő folyadékbevitelt minden nap szem előtt kell tartani, ez szervezetünk számára nélkülözhetetlen. A helyes táplálkozással és folyadék fogyasztással, a megfelelő székelési szokások elsajátításával elősegíthetjük az erőlködésmentes, könnyed, helyes székelést, elkerülhetjük a székrekedést.

 

Lehetőség szerint el kell kerülni a folyamatos ülést vagy egyhelyben lévő állást, a hirtelen fizikai terheléseket. A testmozgás nem csak az aranyér kialakulása ellen hatásos, de a közérzetet, az általános fizikai állapotot is javítja, a túlsúlyt csökkenti, melyet szervezetünk meghálál majd. Ha ezeket betartjuk, sokat teszünk az aranyér okozta problémák kialakulása ellen.

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

A napokban volt az IBD-sek (Crohn-colitis-esek) világnapja. Mint egy "jó", feledékeny férj, idő után kaptam észbe, és pár gondolatot szeretnék leírni eddigi tapasztalataimról, a bélgyulladásban szenvedők aranyér és más végbélpanaszainak esetleges segítségére céljából....

bővebben

Aranyér gyulladás? Végbélrepedés? Anopapillitis, cryptitis.

Aranyér gyulladás? A betegségeket bemutató sorozatnak lassan vége. Ennek oka kettős. Egyrészt a gyakoribb (és kevésbé gyakori) végbélbetegségek majdnem elfogytak, maradnának az érdeklődők, problémával küszködők részére teljesen meddő, minden gyakorlati...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!