Az aranyér mindannyiunk szervezetében jelen van, és észrevétlenül teszi a dolgát. Ha kitágul, megsérül, begyullad, problémákat okoz. Az aranyér betegség okozta panaszok a lakosság jelentős részét érintik kisebb nagyobb mértékben. Az aranyér tünetei nőknél a véres széklettel, duzzanattal, viszketéssel, kényelmetlenség érzetével jelentkeznek.

 

Az aranyér tünetei nőknél eltérőek a férfiakhoz képest?

Az aranyérnek két fajtája van, a belső és a külső aranyér. Bár számos ponton eltérnek egymástól a férfiak és nők, az aranyér tünetei nőknél pontosan ugyanolyanok, mint a férfiaknál, legyen szó a belső, vagy a külső aranyérről. Ha a belső aranyeres párnák kitágulnak, sérülnek, kialakul a belső aranyér probléma, mely sokáig tünetmentes maradhat. Állapotától függően négy stádiumba sorolható, attól függően, hogy milyen mértékben tágult ki, mennyire sérült az aranyér.

 

Az első stádiumban általában nem okoz fájdalmat, véres széklet, vagy a wc papíron tapasztalható vércseppek jelzik meglétét. A második stádiumban lévő aranyér kitágul, és székeléskor előesik, azaz kilóg a végbélből, de önmagától visszahúzódik. Ebben a stádiumban már jelentkezhet a vérzésen felül enyhe fájdalom és idegentest érzet is.

 

A harmadik stádiumban lévő belső aranyér már nem húzódik vissza önmagától, de kézzel még visszahelyezhető. A negyedik stádiumú belső aranyér állandóan előesett állapotban van, kézzel sem helyezhető már vissza és folyamatosan tüneteket okoz. Begyulladthat, sérülékeny, könnyen vérezhet, viszket, váladékozik, diszkomfort érzetet okoz.

 

A külső aranyér tünetei bevérzés esetén azonnali fájdalommal, feszítő érzéssel jelentkeznek. A végbélnyíláson kívül jön létre, és kézzel is könnyen kitapintható. Érintésre érzékeny, fájdalmas, sérülékeny csomó. Vérzéssel is járhat, ha megsérül, de jellemzően nem okoz komolyabb vérzést. A kezdeti fájdalom addig tart, míg a bőrszövet kellően ki nem tágul. Ez általában néhány napon belül végbemegy. Az esetek nagy részében önmagától felszívódik, helyén egy bőrfüggelék maradhat, mely esztétikai és higiéniai problémákat okozhat, illetve hajlamos lehet a külső aranyér kiújulására. A hagyományos külső aranyér nem hirtelen alakul ki, duzzanat formájában jelentkezik.

 

Az aranyér tünetei nőknél és férfiaknál tehát teljesen megegyezik, de kialakulásuk okában és megjelenésükben lehetnek eltérések. Ezek okai részben genetikai jellegűek, részben pedig élethelyzet- és életmódbeli eltérésekkel indokolhatóak.

 

Mitől alakulnak ki az aranyér tünetei?

Az aranyér kialakulásának több oka is van. Egyrészt genetikai okok állnak a hátterében, a legtöbben öröklötten gyenge kötőszövetekkel rendelkezünk. A genetikai okok mellett életmódbeli helytelen szokásos is segítik az aranyér tüneteinek kialakulását. Ilyen életmódbeli probléma a hirtelen fellépő fizikai megterhelés (erőlködés), a helytelen táplálkozás, a nem megfelelő mennyiségű rost és folyadékbevitel, valamint a mozgásszegény, jellemzően ülő életmód és az ezek miatt kialakuló túlsúly.

 

A helytelen táplálkozás hatására gyakran alakul ki székrekedés, vagy éppen hasmenés, mely elősegíti az aranyér betegségek kialakulását. A túlsúly miatt megnő a hasűri nyomás, amely folyamatos terhelést jelent végbél környéki érhálózatra, melynek hatására az aranyeres párnák kitágulhatnak a folyamatos nyomástól.

 

Aranyér tünetei nőknél terhesség alatt, szülés után

Az aranyér tünetei nőknél nagyon sokszor terhesség alatt alakulnak ki. Ennek oka jórészt ugyanaz, mint a túlsúly esetében, a fejlődő magzat jelentős többlet súlyt jelent az anyának, és fokozza a hasűri nyomást. A kismedencei különbségek, hormonális változások is okozzák az aranyér kialakulását. Az aranyér tünetei nőknél hüvelyi úton történő szülés után is jelentkezhetnek, hiszen a szülés egy hatalmas fizikai erőkifejtést igényel. A hirtelen erőkifejtés hatására kitágulnak az aranyeres érhálózatok, amelyek az aranyér panaszokat okozzák.

 

Ezért szülés után gyakran alakul ki a gáton külső és mögötte belső aranyér, ami az esetek nagy részében egy kisebb műtéttel távolítható el.

 

Életmódbeli különbségek is tapasztalhatóak férfiak és nők között, ami a székelési szokásokat jelentik. A nők gyakrabban érzik kellemetlen dolognak a székelést, és gyakran tartják vissza idegen helyen, pl munkahelyen, vendégségben, stb. A gyakran és sokáig visszatartott székelés miatt a széklet betömörödik, és székrekedést okoz. A kemény, betömörödött széklettől megszabadulni fájdalmas lehet és jóval nagyobb erőkifejtést igényel, mint optimális lenne. A székrekedés miatt szükséges fokozott erőkifejtés szintén okozhatja az aranyér tüneteinek kialakulását.

 

Az aranyér tünetei nőknél és férfiaknál egyformák, ahogy a kialakulásának alapvető okai is. A nőknél ehhez hozzájárul a kismedencei szervek süllyedése következtében kialakuló végbélsérv is. Mindegy, hogy az aranyér tünetei nőknél vagy férfiaknál alakulnak ki, fontos minél hamarabb megkezdeni a probléma kezelését. Ha időben felkeres egy szakorvos, jóval egyszerűbben szabadulhat meg az aranyeres problémáktól, ezért, ha jelentkeznek a tünetek, kérjen segítséget!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér tünetei férfiaknál

Aranyér tünetei férfiaknál

Az aranyérbetegség egy civilizációs népbetegség, rengeteg embert érint. Kialakulásának hátterében számos ok áll, többek között a helytelen táplálkozás, mozgásszegény, ülő életmód, valamint genetikai okok. Az aranyér tünetei férfiaknál és a nőknél egyaránt...

bővebben
Végbél gomba tünetei

Végbél gomba tünetei

A végbelet érintő problémák közül a végbél gomba, vagy annak hitt probléma is gyakran előfordul. A végbél gomba tünetei igen kellemetlenek, általában estefelé jelentkezik, de napközben is okozhat kellemetlenségeket.   Melyek a végbél gomba tünetei? A végbél gomba...

bővebben
Aranyér fájdalom

Aranyér fájdalom

Az aranyér okozta problémák sokak mindennapjait nehezíti meg. Napjainkra igazi népbetegséggé vált, köszönhetően a helytelen táplálkozásnak, és a mozgásszegény, rendszerint ülő életmódnak. Az aranyér betegség kialakulását többféle tünet is kíséri, melyek közül az egyik...

bővebben
Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Az aranyér panaszok elsősorban az ötven feletti korosztályt érinti, és különösen gyakran jelentkezik a probléma a nők körében. Kialakulására nem csak idősebb korban lehet számítani. A mozgásszegény, ülő életmód, az egészségtelen táplálkozás miatt ennél fiatalabb...

bővebben
Aranyér viszketés

Aranyér viszketés

A végbél viszketése igen kellemetlen probléma, hiszen társadalmilag nem elfogadott hátsó fertájunk nyilvános vakarása. Különösen kellemetlen, ha az egész napot végig kíséri az őrjítő vakarózási vágy. A végbéltájék viszketésének hátterében számos ok állhat, köztük az...

bővebben
Külső aranyér tünetei

Külső aranyér tünetei

Csak egyetlen oka lehet ezt a cikket olvasni: ha tünetei alapján Ön is külső aranyérre gyanakszik.   Ezeket tapasztalja? végbélnél elődomborodó duzzanat, kitapintható aranyeres csomó altáji kellemetlen, szúró, érzés nehezített ülés fájdalmas székletürítés feszítő...

bővebben
Belső aranyér vérzése

Belső aranyér vérzése

A belső aranyér vérzése minden esetben azt jelzi, hogy valami probléma van odabenn? Az aranyér anatómiailag jelen van a végbélfalon. Normál esetben, nem okoz panaszt, segít a széklet és szél visszatartásában, észrevétlen teszi a dolgát. Egy keményebb széklet, vagy a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!