A hasmenés sosem kellemes, és általában a lehető legrosszabbkor jön elő. Ilyenkor az ember közérzete rossz, gyengének, fáradtnak érzi magát. Nagy megterhelést jelent a szervezetnek a probléma. A híg és gyakori, savas széklet megterheli az emésztőrendszert, és a végbelet is irritálja. Fontos ilyenkor az emésztőrendszert kímélő, hasfogó ételek fogyasztása és mindenekelőtt a folyadék pótlása.

 

Mit együnk hasmenés esetén?

 

A legjobb megoldás, ha a tünetek jelentkezésekor egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen táplálékot, még hasfogó ételeket sem, csak a folyadékot pótoljuk. Egy napi koplalás még nem okoz különösebb problémát, ráadásul ilyenkor általában nem is kívánunk különösebben enni. A koplalás lerövidítheti a hasmenéssel járó kellemetlenségeket. Hosszabb hasmenés esetén érdemes a Smecta port keverni a folyadékba.

 

A folyadékpótlás azonban nagyon fontos, még akkor is, ha esetleg rögtön távozik. Hasmenéses panaszok esetén a kiszáradás veszélye is fenyeget. Ha nem fogyasztunk elég folyadékot, nem pótoljuk azt, amit távozik, súlyosabb panaszok is kialakulhatnak. Egyszerre elegendő kis mennyiségeket meginni. Figyeljünk oda rá, hogy egész nap, folyamatosan igyunk, lehetőleg vizet. A cukros, szénsavas üdítőket ilyenkor kerülni kell. 

 

A kávé örömeiről is le kell ilyenkor mondani, mert a kávé csak fokozza a bajt, emésztést serkentő hatásával. Teák közül leginkább a gyógyteák, amelyek fogyaszthatók, különösen jó lehet ilyenkor a gyulladáscsökkentő hatású teák, melyekkel a folyadékot is pótolhatjuk. Ha teát fogyasztunk, azt előbb hűtsük le, ne melegen fogyasszuk, mert hűtés nélkül serkenti az emésztést.

 

Egy betegség okozta hasmenés akár napokig is tarthat, ezért előbb-utóbb muszáj valamilyen táplálékot magunkhoz venni, nem lesz elég csak folyadékot pótolni. Nem csak az energiaszükséglet biztosítása érdekében, hanem a tápanyagok pótlása érdekében is. Ilyenkor kell a hasfogó ételeket fogyasztani, melyek nem terhelik meg az emésztésünket.

 

Melyek a hasfogó ételek?

 

A hasfogó ételek alatt olyan ételeket értünk, melyek nem terhelik az emésztőrendszert. Hasmenés idején fontos, hogy minél könnyebben emészthető élelmiszereket fogyasszunk. A tejtermékeket, zsíros, fűszeres fogásokat, tartalmas leveseket, olajos magvakat, azaz a nehéz ételeket kerülni kell.

 

A hasfogó ételeket valószínűleg már gyermek korunk óta ismerjük, hiszen nem újkeletűek, szüleink, nagyszüleink is alkalmazták már őket. Hasmenés ellen nagyon jó étel lehet a sós vízben főtt burgonya. A sós vízben főzéssel a sószükségletünket is kielégíthetjük, valamint a burgonyában lévő kálium is jótékony hatással van a bélrendszerre. A rizs is megfelelő hasfogó étel, érdemes kicsit túlfőzni, hogy pépes legyen és könnyebben meg tudjuk emészteni. Ízesíthetjük sóval, adhatunk hozzá reszelt répát is, mely szintén jót tesz hasmenéses időszakban.

 

A banán és az alma is javasolt hasmenés idején. Az alma nagyon jó rostforrás, ezenkívül magas a víztartalma is, pektinben gazdag, mely jótékony hatással van az emésztésre és béltisztító hatású. A banán nagyon jó hasfogó étel és a burgonyához hasonlóan magas kálium tartalmával járul hozzá az emésztés javításához.

 

Jó megoldást jelent még a zabkása is, mely igen könnyen emészthető. Készítésénél ügyelni kell rá, hogy ne tejjel, hanem vízzel készüljön és ne adjunk hozzá cukrot. Ízesíthetjük banánnal vagy almával is. Fogyasztása nem csak hasmenés idején jó választás hasfogó ételként, de problémamentes időszakban is egészséges, magas rosttartalmú étel.

 

Kenyérfélék közül a pirítós, de leginkább a kétszersült, ami segíthet hasmenés idején. Lehetőség szerint teljeskiőrlésű kenyérből készüljön: legyen akár pirítós, akár kétszersült. A teljes kiőrlésű gabonafélék kevésbé terhelik az emésztőrendszert. Mindkét esetben feltét nélkül, natúran fogyasztható.

 

Ha a hasfogó ételek nem hatnak

 

Ha a hasfogó ételek nem hatnak, vagy a hasmenés állandósul, rendszeresen visszatér, vagy rosszabbodik, mindenképpen fel kell keresni egy orvost. A hasmenés hátterében több ok is állhat. A panaszt okozhatja egy kiadós és átgondolatlan vacsora is, de a fertőzések, súlyosabb betegségek is állhatnak a hátterében.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!