A külső aranyér kellemetlen feszítő, szúró fájdalom érzettel és egy duzzadt, fájdalmas csomóval, állandó pecsételő vérzéssel jelentkezik a végbélnyílás szélén. Egész nap kellemetlen érzést kelt, így nem csoda, hogy akinél jelentkezik, minél hamarabb szeretne megszabadulni a kellemetlenségtől. A külső aranyér gyógyulási ideje nagyban függ a kezelésének módjától.

 

Külső aranyér gyógyulási ideje műtét nélkül

A végbélnyílás környékén gyakran kialakulnak vérrögök. A hirtelen kialakult rögök elkezdik feszíteni a felette lévő bőrszöveteket, illetve az alatta lévő szövetek is. Általában ülés és székelés közben okoz különösen kellemetlen tüneteket, szúr, fáj, feszít, viszket, és tapintása is fájdalmas, kellemetlen, akár ijesztő.

 

A külső aranyeret általában nem szükséges műtéti úton eltávolítani. A kezdeti különösen kellemetlen tünetek addig tartanak, míg a bőrszövetek kellőképpen kitágulnak ahhoz, hogy a vérrög feszítsen. Ez az időszak általában néhány nap alatt végbemegy, és az intenzív kellemetlenségek jelentősen enyhülnek, és egy-másfél hét alatt meg is szűnnek. Amennyiben a fájdalom megmarad, ezt valószínűleg másfajta végbélbetegség okozza.

 

A csomó a végbél szélén a kezdeti fájdalmak után is megmarad, de kevésbé érzékeny és zavaró. A vérrög felszívódása általában 2-4 hét alatt végbemegy, és az okozott kellemetlenség is megszűnik. A csomó helyén sok esetben a megnyúlt bőr miatt bőrfüggelék marad, mely hajlamos lehet a gyulladásra, és higiéniai, esztétikai problémákat is okozhat.

 

Ezt a bőrdarabot amennyiben problémát okoz el lehet távolítani műtéti úton, melyhez célszerű megvárni, hogy a vérrög minél jobban felszívódjon, így jóval kisebb vágást kell ejteni az eltávolítása során. A bőrfüggelék eltávolítása teljesen egyéni döntés, ha egészségügyi problémát nem okoz, nem muszáj foglalkozni vele. Van, akit zavar, és van, akit egyáltalán nem érdekel, mindenkinek saját döntése.

 

Ha a vérrög nem szívódik fel magától, bőrelhalás is bekövetkezhet. Ez váladékozáshoz, vérzéshez is vezethet, ahogy a vérrög távozik a csomón át. Ez nagyon kellemetlen a folyamatosan jelenlévő pecsételő barnás váladékozás, vérzés miatt. Ilyen esetekben a vérrögben fertőzés is kialakulhat, ezért javasolt fokozott figyelmet fordítani a higiéniára.

 

Külső aranyér gyógyulási ideje műtéttel

Amikor a tünetek elkezdenek megjelenni, érdemes elgondolkodni az aranyér műtéti eltávolításán. A külső aranyér gyógyulási idejét le lehet rövidíteni a vérrög kialakulásának idején egy helyi érzéstelenítésben végzett aranyér műtéttel. Ezt általában a csomó megjelenését követő pár napon belül lehet érdemes elvégeztetni.

 

A műtét során egyszerűbb esetben csak felvágják a csomót, a vérrögöket és a megnyúlt bőrt eltávolítják. A műtétnek köszönhetően a fájdalmak és kellemetlen érzés azonnal enyhülnek.

 

Máskor kicsit nagyobb vágással nem csak a vérrögöt és a bőrt, hanem „tokostól” az egész külső aranyeret távolítják el. Ez a fajta műtét szinte semmilyen plusz megterheléssel nem jár.

 

A műtét a helyi érzéstelenítést követően teljesen fájdalommentes, nem igényel kórházi befekvést, és nyom nélkül eltünteti a külső aranyeret.

 

A beavatkozás után néhány napig, míg gyógyul a seb váladékozás jelentkezhet, melyet ülőfürdőkkel, sebfertőtlenítéssel kell kezelni. Műtéti úton tehát a külső aranyér gyógyulási ideje 3-4 hétről kb. egy-két hétre csökkenthető, és a kellemetlen tünetek csak néhány napig tartanak. Minden aranyeresnek gondolt probléma esetén erősen javasolt szakember felkeresése, mert csak így állapítható meg a pontos probléma.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Vérző aranyér

Vérző aranyér

A székeléskor jelentkező vérzés, a vérfoltok a wc papíron nagyon ijesztő tünetek, sokan pánikba esnek tőle és rögtön a legrosszabbra gondolnak. A véres székletnek több oka is lehet, az egyik ilyen ok a vérző aranyér. A vérzést okozhatja mind a külső, mind a belső...

bővebben
Külső rögös aranyér eltüntetése

Külső rögös aranyér eltüntetése

A külső, rögösödött aranyér a végbél külső részén, a bőr alatt létrejövő bevérzés, vérrög, mely hirtelen alakul ki, egyik napról a másikra jelentkezik és folyamatos, nyomó, feszítő fájdalommal keseríti meg a mindennapokat. A külső aranyér eltüntetése jóval egyszerűbb,...

bővebben
Külső aranyér kenőcs

Külső aranyér kenőcs

Külső aranyér kenőcs - mikor használjuk?   Az aranyér kenőcsöket inkább a belső aranyérre találták ki, ami nyálkahártyával fedett, és a felszívódása ott a leginkább biztosított. A belső aranyérre használatos készítmények legtöbbje kúp formájában is elérhető,...

bővebben
Külső rögös aranyér műtét

Külső rögös aranyér műtét

A fájdalom már beárnyékolja az egész napját? Azt várja, mikor jön el az a pillanat, amikor fellélegezhet? Keserű tapasztalat, hogy akut esetben a külső, bevérzett aranyér az első pár napban, amíg a bőr nyúlása és a feszítés tart, erősen fájdalmas, ezért ingerlékeny,...

bővebben
Trombotizált külső aranyér

Trombotizált külső aranyér

A trombózis szót mindenki ismeri, van ismerete afelől, mit is jelent. Hallottunk a mélyvénás trombózisról, ami főként a lábszárat érintő megbetegedés. Tisztában vagyunk veszélyeivel, és komolyan vesszük a tünetek megjelenését. De mi a helyzet, ha az ember fenekéről...

bővebben
Külső aranyér tünetei

Külső aranyér tünetei

Csak egyetlen oka lehet ezt a cikket olvasni: ha tünetei alapján Ön is külső aranyérre gyanakszik.   Ezeket tapasztalja? végbélnél elődomborodó duzzanat, kitapintható aranyeres csomó altáji kellemetlen, szúró, érzés nehezített ülés fájdalmas székletürítés feszítő...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!