A külső aranyér kellemetlen feszítő, szúró fájdalom érzettel és egy duzzadt, fájdalmas csomóval, állandó pecsételő vérzéssel jelentkezik a végbélnyílás szélén. Egész nap kellemetlen érzést kelt, így nem csoda, hogy akinél jelentkezik, minél hamarabb szeretne megszabadulni a kellemetlenségtől. A külső aranyér gyógyulási ideje nagyban függ a kezelésének módjától.

 

Külső aranyér gyógyulási ideje műtét nélkül

A végbélnyílás környékén gyakran kialakulnak vérrögök. A hirtelen kialakult rögök elkezdik feszíteni a felette lévő bőrszöveteket, illetve az alatta lévő szövetek is. Általában ülés és székelés közben okoz különösen kellemetlen tüneteket, szúr, fáj, feszít, viszket, és tapintása is fájdalmas, kellemetlen, akár ijesztő.

 

A külső aranyeret általában nem szükséges műtéti úton eltávolítani. A kezdeti különösen kellemetlen tünetek addig tartanak, míg a bőrszövetek kellőképpen kitágulnak ahhoz, hogy a vérrög feszítsen. Ez az időszak általában néhány nap alatt végbemegy, és az intenzív kellemetlenségek jelentősen enyhülnek, és egy-másfél hét alatt meg is szűnnek. Amennyiben a fájdalom megmarad, ezt valószínűleg másfajta végbélbetegség okozza.

 

A csomó a végbél szélén a kezdeti fájdalmak után is megmarad, de kevésbé érzékeny és zavaró. A vérrög felszívódása általában 2-4 hét alatt végbemegy, és az okozott kellemetlenség is megszűnik. A csomó helyén sok esetben a megnyúlt bőr miatt bőrfüggelék marad, mely hajlamos lehet a gyulladásra, és higiéniai, esztétikai problémákat is okozhat.

 

Ezt a bőrdarabot amennyiben problémát okoz el lehet távolítani műtéti úton, melyhez célszerű megvárni, hogy a vérrög minél jobban felszívódjon, így jóval kisebb vágást kell ejteni az eltávolítása során. A bőrfüggelék eltávolítása teljesen egyéni döntés, ha egészségügyi problémát nem okoz, nem muszáj foglalkozni vele. Van, akit zavar, és van, akit egyáltalán nem érdekel, mindenkinek saját döntése.

 

Ha a vérrög nem szívódik fel magától, bőrelhalás is bekövetkezhet. Ez váladékozáshoz, vérzéshez is vezethet, ahogy a vérrög távozik a csomón át. Ez nagyon kellemetlen a folyamatosan jelenlévő pecsételő barnás váladékozás, vérzés miatt. Ilyen esetekben a vérrögben fertőzés is kialakulhat, ezért javasolt fokozott figyelmet fordítani a higiéniára.

 

Külső aranyér gyógyulási ideje műtéttel

Amikor a tünetek elkezdenek megjelenni, érdemes elgondolkodni az aranyér műtéti eltávolításán. A külső aranyér gyógyulási idejét le lehet rövidíteni a vérrög kialakulásának idején egy helyi érzéstelenítésben végzett aranyér műtéttel. Ezt általában a csomó megjelenését követő pár napon belül lehet érdemes elvégeztetni.

 

A műtét során egyszerűbb esetben csak felvágják a csomót, a vérrögöket és a megnyúlt bőrt eltávolítják. A műtétnek köszönhetően a fájdalmak és kellemetlen érzés azonnal enyhülnek.

 

Máskor kicsit nagyobb vágással nem csak a vérrögöt és a bőrt, hanem „tokostól” az egész külső aranyeret távolítják el. Ez a fajta műtét szinte semmilyen plusz megterheléssel nem jár.

 

A műtét a helyi érzéstelenítést követően teljesen fájdalommentes, nem igényel kórházi befekvést, és nyom nélkül eltünteti a külső aranyeret.

 

A beavatkozás után néhány napig, míg gyógyul a seb váladékozás jelentkezhet, melyet ülőfürdőkkel, sebfertőtlenítéssel kell kezelni. Műtéti úton tehát a külső aranyér gyógyulási ideje 3-4 hétről kb. egy-két hétre csökkenthető, és a kellemetlen tünetek csak néhány napig tartanak. Minden aranyeresnek gondolt probléma esetén erősen javasolt szakember felkeresése, mert csak így állapítható meg a pontos probléma.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

Kapcsolódó további cikkek:

Külső rögös aranyér eltüntetése

Külső rögös aranyér eltüntetése

A külső, rögösödött aranyér a végbél külső részén, a bőr alatt létrejövő bevérzés, vérrög, mely hirtelen alakul ki, egyik napról a másikra jelentkezik és folyamatos, nyomó, feszítő fájdalommal keseríti meg a mindennapokat. A külső aranyér eltüntetése jóval egyszerűbb,...

bővebben
Külső aranyér kenőcs

Külső aranyér kenőcs

Külső aranyér kenőcs - mikor használjuk?   Az aranyér kenőcsöket inkább a belső aranyérre találták ki, ami nyálkahártyával fedett, és a felszívódása ott a leginkább biztosított. A belső aranyérre használatos készítmények legtöbbje kúp formájában is elérhető,...

bővebben
Trombotizált külső aranyér

Trombotizált külső aranyér

A trombózis szót mindenki ismeri, van ismerete afelől, mit is jelent. Hallottunk a mélyvénás trombózisról, ami főként a lábszárat érintő megbetegedés. Tisztában vagyunk veszélyeivel, és komolyan vesszük a tünetek megjelenését. De mi a helyzet, ha az ember fenekéről...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!