A külső, rögösödött aranyér a végbél külső részén, a bőr alatt létrejövő bevérzés, vérrög, mely hirtelen alakul ki, egyik napról a másikra jelentkezik és folyamatos, nyomó, feszítő fájdalommal keseríti meg a mindennapokat. A külső aranyér eltüntetése jóval egyszerűbb, mint a valódi külső, vagy a belső aranyér kezelése, általában magától elmúlik, de lehet enyhíteni a tüneteken és csökkenteni az újbóli kialakulás esélyét.

 

A külső aranyér eltüntetése: így semmiképpen se próbálja meg!

 

A rögösödött külső aranyér, ha méretei miatt a bőr nem tud kellően megnyúlni, kirepedhet, mely pecsételő vérzéshez, nagyritkán gyulladáshoz vezethet. Ezt sok esetben, tévesen azonosítják a belső, IV. stádiumban lévő aranyérrel, mely állandóan kilóg a végbélből és vérzik, váladékozik. Ráadásul pont úgy, ahogy az utolsó stádiumban lévő belső aranyeret sem lehet kézzel visszatenni, úgy a külső aranyér eltüntetése sem járható út ezzel a módszerrel. Mivel nem belső aranyérről van szó, csak felesleges fájdalmat okoznak maguknak ezzel a próbálkozással.

 

Az aranyér kúpok, kenőcsök javarészt a belső aranyér okozta problémákra jelentenek megoldást, melyek alkalmazása ilyenkor nem csak felesleges pénzkidobás, de lehet elég kellemetlen is. Különösen úgy, hogy a kúpok pl. nem tüntetik el a vérömlenyt, mivel jóval beljebb, a végbél belsejében fejtik ki hatásukat.

 

Külső aranyér eltüntetése műtéti úton

A külső aranyér eltüntetése a feszítő, fájó tüneteket okozó duzzanat megjelenését követő 2-3 napon belül a leggyorsabban műtéttel oldható meg. Helyi érzéstelenítésben a rögösödött aranyeret felvágják, és vagy csak a vérrögöt vagy a teljes külső aranyeret a megnyúlt bőrrel együtt eltávolítják. A műtét után a fájdalom jellemzően jóval enyhébb, és néhány nap váladékozás és otthoni kezelés után nyom nélkül megszűnik a probléma.

 

A külső aranyér a legtöbb esetben magától is elmúlik. A csomó felszívódása után visszamaradhat egy kis bőrnyúlvány, mely esztétikai és higiénia problémákat is okozhat, így eltávolítását érdemes megfontolni. Amennyiben nem okoz problémát, jelenléte nem zavaró a betegnek semmilyen módon, nem feltétlenül muszáj eltávolítani.

 

Külső aranyér megelőzése

 

A külső aranyér kialakulásáért a végbél tájék vénáiban lévő vér pangása, megerőltetés, felfázás a felelős. Ennek leggyakoribb okai egyrészt a genetikai hajlam, másrészt a helytelen életmód és táplálkozás. Ahhoz, hogy ne kelljen a külső aranyér eltüntetésével foglalkoznia, vagy ne újuljon ki újra a probléma, ezt a néhány tanácsot érdemes megfogadni:

 

  • A külső aranyér kialakulásában nagy szerepet játszik a rendszeres és folyamatos, hosszú ideig egyhelyben való ülés, vagy állás. Lehetőség szerint kerülni kell ezeket a testhelyzeteket, mert nagyban segítik a külső aranyér kialakulását.
  • Kerüljük a szokatlan, hirtelen erőkifejtéseket, a hidegen való ülést, felfázást!
  • A megfelelő táplálkozás mind a külső, mind a belső aranyér megelőzésében nagy szerepet játszik.
  • A rostban gazdag élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, egészséges gabonafélék és megfelelő mennyiségű víz fogyasztása jótékony hatással vannak az emésztésre és a székelési szokásokra. A fehér lisztből készült, túl cukros, túl fűszeres, csípős ételek, az alkohol elhagyása segít elkerülni a problémák kialakulását.
  • A testmozgás szervezetünk minden részének jót tesz, így az emésztésre is jótékony hatással van. Ha mozgásszegény életmódot folytat, mindenképpen kezdjen valamilyen testmozgásba!

 

Ha a külső aranyér eltüntetése nem sikerül, és huzamosabb ideig fennálló problémákat okoz, zavarja a mindennapi életben, mindenképpen keressen fel egy szakrendelést, és kérje orvos tanácsát az aranyérproblémák megoldásában!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Jön is, megy is, marad is, mi az? A külső, rögösödött aranyér

Jön is, megy is, marad is, mi az? A külső, rögösödött aranyér

  Rögösödött aranyér Megismerek egy hanglejtést a telefonban. Az illető azt mondja, hogy pár napja valami nagyon fájdalmas nőtt oda le, és mikor megpróbálja visszahelyezni, csak jobban fáj, ülni sem tud. Ha tegnap néztem volna meg, már akkor is késő lenne.A...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!