Az emberek általában azt gondolják, hogy velük ez nem történhet meg. Nem lehet sipolyuk, mert ők nagyon figyelnek a testi higiénére. Azt gondolják, ez valami tisztátalan betegség, hiszen gennyes, bűzös, és akinek ilyen van, az biztos nem mosakszik. De ez mind félreértés.

Amíg nem ismerik a kiváltó okokat, vad fantáziák repkednek minden alap nélkül.

A sipoly előre leszögezem, többnyire nem a beteg hibájából alakul ki. Nem megelőzhető. Pontosan ezért is mondjuk róla, hogy alattomos. Lehet olyan pici is, hogy elrejtőzik, és nagyon nehéz felismerni. Persze lehet szembetűnő is, egyértelműen beazonosítható.

A sipoly akár csecsemőnél is előfordul, veleszületett rendellenességként, de általában ez egy szerzett betegség.

 

Lássuk azt a 11 okot, ami sipoly kialakulásához vezethet

Egyes betegségek, például a bélgyulladás, esetleg daganat hajlamosíthatnak a végbélsipoly kialakulására. Nagyszámú sipoly jelenléte többnyire Crohn-betegségre utal.

 

 1. Végbéltályog: A leggyakoribb, hogy a sipoly a végbél vagy a végbélnyílás körül létrejött tályog kíséretében alakul ki. A tályog falát, a frontvonalat a gyulladás egy idő után áttöri. Az áttörés iránya lehet a bél felé azon az úton, ahogy kialakult, ekkor akár észrevétlen is maradhat az egész folyamat, vagy törhet a bőr felé, ekkor mondjuk azt, hogy a tályog kifakad. A nagyobb baj akkor következik be, ha mielőtt kifakadna, a végbél körüli szövetekben szétterjed, zegzugos járatokat, akár hatalmas üregeket okoz. Néha további utat keresve újabb járatok, sipolyok alakulnak ki.
 2. Crohn-betegség: Az emésztőrendszer gyulladásos betegsége. Általában a vastag és vékonybelet együttesen érinti a gyulladás. Vannak aktív és passzív periódusok. Az aktív szakban sipolyok képződhetnek, mégpedig mind a szomszédos belek, mind a húgyhólyag és a hüvely, mind a külvilág, azaz a bőr felé. Az utóbbiak általában a végbél környékén. A sipolyok spontán remisszió (tünetmentes időszak) esetén sem gyógyulnak meg. Főként a sipolyképződés miatt gyakoriak a szövődmények: 15-20%-ban alakulnak ki újabb és újabb tályogok.
 3. Cryptoglandularis infekció – anális mirigyek fertőzése, amiből általában a tályog alakul ki. Viszont önmagában, szinte tályog nélkül is kialakul, sipolyozhat is
 4. Hydradenitis suppurativa – szőrtüszők krónikus és rekurráló (visszatérő) gyulladásos bőrbetegsége, viszont csak felületes, nem hatol át a záróizmokon, a béllel nincs közvetlen összefüggése
 5. Perianalis actinomycosis, tuberculosis – végbélnyílás körüli Actinomyces vagy tuberkulózis baktérium okozta gyulladás. A gyulladásos folyamat a test felszínére törve sipolyokat okoz. Leginkább egyszeres, de akár sokszoros tályogok is láthatók
 6. Trauma – külső behatás, korábbi sérülés, idegentest okozta perforáció/átlyukadás (lenyelt szálka, fogpiszkáló)
 7. Diverticulitis – A diverticulosis a vastagbél kiöblösödése, amely gyakran eredményezi az adott bélszakasz gyulladását. Kialakulásának legfőbb oka a rostszegény táplálkozás, idősebb korosztálynál gyakoribb az előfordulása. Az ebből kialakuló sipoly leggyakrabban nem a végbél körül, a záróizmokat átfúrva jelenik meg, hanem közvetlenül a hasfalon okoz váladékozást.
 8. Carcinoma – A daganat, tumor a szervezet megváltozott sejtjeinek progresszív, irreverzibilis(visszafordíthatatlan) burjánzásából származó körülírt szövetszaporulat, amelynek növekedése a kiváltó tényezők megszűnése után is tovább tart és viszonylag független a szervezet szabályozó mechanizmusától. A daganat lehet rosszindulatú (malignus), rák vagy jóindulatú (benignus), akár az elfajulás felé haladó is. A tumor kifejezés szó szerint „duzzanatot” jelent, és időnként ebben az értelemben használatos; így például egyike a gyulladás öt klasszikus tünetének, ez azonban gyulladásos duzzanat az ok megszűnésével visszafejlődik.
 9. Iatrogénia (orvosi ártalom) – analis (végbélnyílás) műtéteket követően. Műtéti fonalból, akár rosszul gyógyuló sebből is kialakulhat. Ritkán, előfordulhat az is, hogy a sipoly műtéti beavatkozás következményeként jön létre.
 • Duplikált, kettőzött végbél – fejlődési rendellenesség. Részleges vagy teljes végbélkettőződést jelentenek, ahol a bélkacsok saját fallal rendelkeznek, de az izomrétegek kettőződése nem teljes.
 • HIV fertőzés – A szerzett immunhiányos szindróma, amiben a szervezet nem tudja megvédeni az embert a fertőzésektől. Gyulladás, tályog és ennek következtében sipoly alakul ki.

 

Végbélsipoly kérdésben keressen bizalommal. Ha a fenti betegségek valamelyike fennáll, vagy állt az elmúlt időkben, és ön úgy érzi nem gyógyult meg teljesen, jelentkezzen bátran vizsgálatra. Ne halogassa a döntést. Az idő a sipoly esetében nem önnek dolgozik.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Végbélsipoly képek

Végbélsipoly képek

A végbélsipoly kialakulása, és műtétje képekben bemutatva. Nevezhetjük ezt egy képregénynek, hogy ön képbe kerüljön. A végbélsipoly rendszerint egy végbéltályogból alakul ki. A végbéltályog elhelyezkedése szerint többféle lehet, így a kialakult sipolyok is sokfélék. A...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!