Megértem, hogy fontos a gyógyulási idő tervezése, mert a munkából való kiesés, és a táppénz komolyan érinti nem csak a háztartást, de a munkáltatót is.

Mivel a sipolyok nagyon sokfélék, így a gyógyulási időszak, annak jellege is sokféle. A felszínes sipolyok műtét után jól gyógyulnak, de a gyógyulási idő ebben az esetben is hetekben mérhető.

A magasabbra terjedő, elágazó vagy elhanyagoltabb sipolyok gyógyítása jóval nehezebb, esetükben a kezelés kombinált műtétekkel történik, nagyobb a szövetroncsolás, a műtét utáni panaszok és teendők mértéke.

 

A sipoly műtét utáni gyógyulási idő tehát elég szélsőséges keretek között meghatározható.

Az egyszerű sipoly műtétek utáni gyógyulás általában 3-5 hét. A nehéz műtétek, az elágazó sipolyok műtét utáni gyógyulási periódusai hónapokig, akár egy évig is eltarthatnak.

De ezek a számok ne riasszanak el senkit. Nem eddig esik ki az ember a munkából, és az élet körforgásából. Egyszerűbb esetben 1-2 hét otthoni lábadozás elegendő. 1 hét után sokkal enyhébb a fájdalom, és kevesebb a kellemetlenség és a teendő. Vissza lehet térni a munka világába.

Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, de állandó ágynyugalom nem szükséges. A közvetlen műtét utáni fájdalom jól kezelhető, gyógyszeresen kúp és tabletta formájában. Az állandó fájdalom nem jellemző, inkább székeléskor jelentkezik. Némi székletlazítóra is szükség van pont emiatt. A lazább székletet könnyebb ebben az állapotban üríteni.

A seb gondozása az első héten kényesebb, napi 4-5 alkalommal, langyos vízzel történő lemosást igényel, vagy ülőfürdő alkalmazásával is elősegíthetjük a gyógyulást. A lemosás után (akár Betadinos) gézlappal fedhetjük magunknak a sebet.

 

A gumicsík áthúzásos sipoly műtét utáni gyógyulási idő

Az 5-7. napon rendszerint a megcsomózott gumicsík átvágja a sipoly falát és leesik. A sipolyfal ily módon történő fokozatos átvágása után nyitott seb keletkezik, mely másodlagos sebgyógyulással gyógyul. Ez kb. 3-4 hetet vesz igénybe és váladékozással jár. A nyitott sebkezeléssel együtt jár itt is a műtét utáni rendszeres kötéscsere, és gyakori lemosakodás, vagy kamillás vagy sós ülőfürdő. Az első kontrollvizsgálatra a műtét után egy héttel kerül sor.

A sipoly műtét utáni gyógyulási időt türelemmel kell viselni, de utána élheti az életét szabadon, kötöttségek, kellemetlen szégyenérzet nélkül. Aki kivonult a társasági életből a nedvező sipoly kellemtelen tünetei miatt, az most felszabadultan lehet akár a társaság középpontja. Nem kell lemondania programokat, mert az állandó betét, és kötéscsere lehetetlenné teszi a részvételt.

Végbélsipoly kérdésben keressen bizalommal. Ha még hezitál, a legjobb tanácsom az lehet önnek: – Ne halogassa a döntést!

Jelentkezzen bátran vizsgálatra, műtétre. Éljen teljes, egészséges életet.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Végbélsipoly képek

Végbélsipoly képek

A végbélsipoly kialakulása, és műtétje képekben bemutatva. Nevezhetjük ezt egy képregénynek, hogy ön képbe kerüljön. A végbélsipoly rendszerint egy végbéltályogból alakul ki. A végbéltályog elhelyezkedése szerint többféle lehet, így a kialakult sipolyok is sokfélék. A...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!