Nagy jelentőségű a végbélgyulladás kezelésében a kiváltó ok pontos ismerete. Az alapbetegség, vagy a külső tényezők megszüntetése jelenti a gyógyulás útját, tehát a vizsgálati eredményekre alapozva kezdhető meg a kezelés.

Mihamarabb kezdjük meg az okok elhárítását, mert a végbélgyulladás kezelése akár hosszabb ideig is eltarthat.

Lényeges, hogy enyhe esetben nincs szükség kezelésre. Ezek az esetek főként a kiváltó ok, a nem megfelelő diéta, bőrgyulladás esetében a tisztálkodószerek, mosó és öblítőszerek, intim betétek sensitivre cserélésével gyakran megszűnnek.

A sugárterápia miatt kialakult végbélgyulladás enyhébb esetei sem igényelnek kezelést. Ilyenkor spontán rendeződik a helyzet.

A kezelés általában gyógyszeres. Kenőcsöket, kúpokat, beöntéseket/klizmát, tablettákat, intravénás szereket alkalmazunk. Többnyire gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antivirális, vagy fungicid szereket alkalmazunk. A betegek nagy része ezek hatására panaszmentessé tud válni.

 

Előfordul azonban, hogy a tünetek hosszan fennállnak, krónikussá válik a betegség, ami hosszadalmas terápiát igényel.

 

Amíg a végbél gyulladt, általában végbélműtétet nem javaslunk. Próbáljuk a gyógyszeres kezelést fenntartani addig, míg megtaláljuk a megoldást hozó terápiát. Nem vagyok a végbélműtét híve, amikor lehet elkerülöm a műtét alkalmazását, mert a műtéti sebek gyulladt környezetben rosszul, hosszadalmasan gyógyulnak.

 

Hogyan kezelik az orvosok a végbélgyulladást / proctitist?

A proctitis kezelése az okától és a tünetek súlyosságától függ.

Ha sugárkezelés miatt alakult ki végbélgyulladás, akkor enyhe esetben, mint már fentebb is írtam, nincs szükség kezelésre. Súlyosabb esetben a fájdalom, az állandó székelési inger, a váladékozás és a vérzés kezelést igényel, amely irányulhat a magára a gyulladásra, a vérzés kontrollálására és a károsodott szövetek kezelésére is.

 

Amennyiben gyulladásos bélbetegség váltotta ki a végbélgyulladást, akkor gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezelhető a betegség. Ha a gyógyszerek hatására nem enyhülnek a panaszok, az orvos javasolhatja a sérült rész eltávolítását műtéti úton.

 

A végbélgyulladásban szerepet játszó záróizomgörcs oldása: tabletták, izomgörcs oldó kúpok krémek segítségével történik. Sokkal alkalmasabbak szoktak lenni a kezelésre. A fájdalomcsillapító önmagában nem szokott hatékony lenni. Emellett fontos, hogy tudatosítani kell a záróizom görcsöt fejben, és alhasban. Meg kell tanulni ellazítani az izmokat székelés előtt, amikor készülődik a toalettre, székelés közben és utána. Utána gyakran előfordul végbéltáji fájdalom, mikor 15-30 perc múlva újra elkezd görcsölni a végbél. Ez a fájdalommal hívja fel a figyelmet, és szükséges erre odafigyelni, az izom tudatos ellazítására időt szánni. Ha ezt nem tesszük, kialakul egy ördögi kör, amiből nehéz a kiút. A görcsös végbélből kipréselni a székletet igen fájdalmas, és ezen felül nyálkahártya, végbélnyílás sérüléseket is okoz, amik folyamatosan ki vannak téve a fertőzés veszélyének, újabb potenciális fertőzési kapukat hozva létre. A tünetek gyógyszeresen megszüntethetők, de a kiváltó ok amíg fennáll, a gyulladás is folyton visszatérhet. A végbélgörcs tartós megszüntetése, oldása nem csak fenékben, hanem fejben is dől el.

 

Fertőzés által okozott végbélgyulladás kezelése:

Ha laboratóriumi vizsgálatok megerősítik, hogy a proctitis fertőzés miatt merül fel, orvosa a fertőzés típusa alapján fog gyógyszert felírni. Az orvos felírhat

 • antibiotikumot  bakteriális fertőzések kezelésére, mint például a szexuális úton terjedő betegségek, vagy élelmiszer-eredetű betegségek
 • vírusellenes gyógyszereket vírusfertőzések, például nemi herpesz esetén
 • gombafertőzés esetén gomba elleni szereket
 • más parazita, férgesség esetén is a megfelelő gyógyszereket.

 

Gyulladásos bélbetegség által okozott végbélgyulladás kezelése

Amikor a gyulladásos bélbetegség, például a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) proctitist okoz, a kezelés  célja a belekben a gyulladás csökkentése , a betegség kontrollálása, a tünetek visszatérésének megakadályozása és a remisszió (tünetmentes állapot) tartása. A Colitis ulcerosában a kezelés legtöbbször egyénileg szabott. Ez a gyógyszertudományi terület szerencsésen gyorsan fejlődik.

Orvosa felírhatja pl. a következő gyógyszerek egyikét:

Aminoszalicilátok. Ezek a gyógyszerek 5-amino-szalicilsavat (5-ASA) tartalmaznak, amely elősegíti a gyulladás leküzdését. Az aminoszalicilátok magukban foglalják:

 • balsalazide,
 • mesalamine,
 • olsalazin,
 • szulfasalazin.

Kortikoszteroidok. A kortikoszteroidok, más néven szteroidok, csökkentik az immunrendszer aktivitását. A kortikoszteroidok közé tartozik:

 • budesonide,
 • hidrokortizon,
 • metilprednizolon,
 • prednizon.

Immunmodulátorok. Ezek a gyógyszerek csökkentik az immunrendszer aktivitását, így kevesebb gyulladást eredményeznek az emésztőrendszerben. Az immunmodulátorok közé tartoznak:

 • 6-merkaptopurin,
 • azathioprine,
 • ciklosporin,
 • metotrexát.

 

Antibiotikumok: alkalmazhatók, amennyiben fertőzések, például tályogok fordulnak elő:

 • Metronidazol,
 • ciprofloxacin.

 

Sugárterápia által okozott proctitis kezelése

Az orvosok a medence területén a sugárterápia által okozott tüneteket a súlyosságuk alapján kezelik. Ha enyhe tünetek vannak, például alkalmankénti vérzés vagy tenesmus, akkor a proctitis kezelés nélkül gyógyulhat.

Gyógyszerek:

 • szukralfát (carafate) szájon át vagy rektálisan,
 • vagy kortikoszteroid beöntés, hogy megkönnyítse a fájdalom elviselését és csökkenti a tüneteket,
 • az aminoszalicilátok is jó hatásúak,
 • legvégső esetben nagy körültekintéssel, végbéltükrön keresztül adott formalinos nyálkahártya-ecsetelés adhat megoldást.

 

Idiopátiás, allergiás végbélgyulladás, vagy mechanikai sérülés miatt kialakult végbél sérülése által okozott gyulladás kezelése

 

Ha ismeretlen ok okozza a proctitist, akkor érdemes lehet az esetleges kiváltó ételeket egyenként 4-5 hétre kihagyva diétázni, és az allergizáló készítményeket (tusfürdő, krém, betét) használatát felfüggeszteni. A gyógyulás leggyakrabban 4-6 hét alatt következik be. Orvosa javasolhat az ismeretlen okból bekövetkező végbélgyulladás tüneteinek megszüntetésére gyulladáscsökkentőket, hasmenés elleni gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat, végbélizomgörcs oldására görcsoldó készítményeket, antibiotikumot és allergia ellenes szereket.

 

Egyes antibiotikumok által okozott végbélgyulladás kezelése

Az elölt normál bélflóra helyén olyan baktérium tud megtelepedni, ami legtöbbször hasmenéses tüneteket, irritációt okoz. A legismertebb, leggyakoribb ezek közül a Clostridium difficile. Elsődlegesen a székletvizsgálatot követően a kezelőorvosa el kell hagyja ezt az antibiotikumos terápiát, amely elindította a fertőzést, és ha ennek köszönhetően rövid időn belül megszűnnek a panaszok, a probiotikum kúrán kívül más teendőt nem igényel. Amennyiben mégis szükséges folytatni valamilyen antibiotikumos kezelést, felír egy másik antibiotikumot, például a metronidazol (Klion, Supplin), Vancomycin vagy fidaxomicin (Dificid). Fontos a probiotikum adása egyidőben.

 

A végbélgyulladás szövődményeinek kezelése

Folyamatos vagy súlyos vérzés esetén a vérzés megszüntetésére lehet szükség, ambuláns beavatkozással, vagy műtét keretében.

A sebész műtétet végezhet a proctitis egyéb szövődményeinek, például tályogok, sipolyok, végbélszűkület és fekélyek kezelése érdekében.

Legsúlyosabb esetben orvosa javasolhatja a végbél eltávolítását, ha más gyógykezelés sikertelen, ha a gyógyszerek mellékhatásai tartós egészségkárosodással járnak, ha az el nem viselhető életminőséget okoz, veszélyeztetik a tartós egészségét, vagy a komplikációk súlyosak.

Ha a végbélgyulladása van, vagy arra gyanakszik, nem kell mást tennie, mint hogy panaszaival minél hamarabb keressen fel proktológus szakembert.

Kezdődjön a kezelés minél hamarabb. A halogatás nem megoldás, egyre fokozódó fájdalommal és szövődmények kialakulásával is jár.

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára.

Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Végbélgyulladás tünetei

Végbélgyulladás tünetei

A végbélgyulladás tünetei fennállhatnak rövid ideig is, de krónikussá is válhatnak. Sok bizonytalan, általános tünet van, előfordul fájdalommentes vérzéssel, váladékozással járó vagy erős fájdalmat kiváltó végbéltáji tünet is, de a legerősebb tünetekkel biztosan eljut...

bővebben
Végbélgyulladás kenőcs – mikor mit kenjen?

Végbélgyulladás kenőcs – mikor mit kenjen?

A proctitis kezelése a kiváltó oknak megfelelő kezeléssel történik, ugyanis a végbélgyulladás legtöbbször nem önálló megbetegedés formájában jelentkezik, hanem más betegségek kísérőjeként. A kezelés célja a gyulladás csökkentése, a tünetek mérséklése és a fertőzés...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!