A végbélgyulladás tünetei fennállhatnak rövid ideig is, de krónikussá is válhatnak. Sok bizonytalan, általános tünet van, előfordul fájdalommentes vérzéssel, váladékozással járó vagy erős fájdalmat kiváltó végbéltáji tünet is, de a legerősebb tünetekkel biztosan eljut az ember egy orvoshoz.

 

Égető szükség van a tünetek beazonosítása után mihamarabb a gyógykezelés elkezdésére. Keserű tapasztalatoktól kímélheti meg önmagát.

 

Tünetek:

 • Tenesmus – görcsös, kínzó székelési inger
 • a székelési inger gyakori vagy folyamatos érzése
 • fájdalom a végbélben, végbélnyílásban és az alhasi régióban (főleg bal oldalon)
 • fájdalmas székletürítés
 • bélmozgás során görcsös fájdalom
 • végbélvérzés mely akár vérszegénységhez is vezethet
 • teltség-, és maradékérzet a végbélben, úgy érezzük, nem sikerült teljesen kiüríteni
 • nagyon laza széklet, vagy vizes hasmenés
 • duzzadt nyirokcsomók a lágyékban
 • gyulladt, vörös nyálkahártya
 • váladékozás, véres/savós/tejszerű/nyák, nyálka vagy/és genny távozása a végbélen keresztül mely felmarja, irritálja a bőrt, létrejön a végbéltájék viszketése, csípése, vérzése, a bőr váladékozása
 • a sérülékeny bőr felrepedezik, felülfertőződik
 • kinövések, duzzanatok, sebek alakulnak ki
 • fogyás
 • akár inkontinencia

 

Végbélgyulladás szövődményei és annak tünetei:

 

Az enyhe végbélgyulladás jól kezelhető, szépen gyógyul. A kezeletlen, vagy a kezelésre nem megfelelően reagáló végbélgyulladás szövődményekhez: vérszegénységhez, valamint fekélyek és akár sipolyok kialakulásához vezethet. Ezek rájuk jellemző másodlagos tüneteket alkotnak.

 • Anémia esetén nincs elegendő vörösvérsejt ahhoz, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson a szövetekbe. A vérszegénység fáradtságot okoz, szédülést, gyengeséget, légszomjat, fejfájást, sápadt bőrt, törékeny körmöket és ingerlékenységet.
 • Fekélyek. A végbél krónikus gyulladása nyitott sebekhez (fekélyekhez) vezethet a végbél belső nyálkahártyáján. Hasi fájdalommal, véres, nyákos széklettel, hasmenéssel járó állapot. Súlyvesztés, étvágytalanság, rossz közérzet jellemzi.
 • Tályogok. Fájdalmas duzzanat, akár láz, elesettség, gennyes váladék.
 • Sipolyok. Általában a tályogból kialakuló gyulladásos járat a bél és a bőr között.
 • Végbélszűkület. A hosszantartó gyulladás hatására a végbél szövetei összehegesednek.

 

Az enyhébb nem típusos végbélgyulladás következménye lehet:

 1. Záróizomgörcs az állandó végbél szorítástól
 2. ettől kialakul a szorulás, székrekedés
 3. melynek következménye lehet végbélrepedés, ami fájdalmas székletürítéssel jár
 4. a fájdalom miatt marad a végbélgörcs
 5. az ördögi kör miatt a végbélrepedés nem gyógyul, felülfertőződik, így állandósul, krónikussá válik

 

Ha a végbélgyulladás tüneteit észlelte, és ezt a cikket olvassa, már megpillantotta a fényt az alagút végén. Nem kell mást tennie, mint hogy panaszaival minél hamarabb keressen fel proktológus szakembert.

 

Javítsa gyógyulási esélyeit! Rövidítse le a szenvedés időszakát! A halogatás nem megoldás, és egyre fokozódó fájdalommal is jár.

 

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára.

Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Végbélgyulladás kenőcs – mikor mit kenjen?

Végbélgyulladás kenőcs – mikor mit kenjen?

A proctitis kezelése a kiváltó oknak megfelelő kezeléssel történik, ugyanis a végbélgyulladás legtöbbször nem önálló megbetegedés formájában jelentkezik, hanem más betegségek kísérőjeként. A kezelés célja a gyulladás csökkentése, a tünetek mérséklése és a fertőzés...

bővebben
Végbélgyulladás kezelése

Végbélgyulladás kezelése

Nagy jelentőségű a végbélgyulladás kezelésében a kiváltó ok pontos ismerete. Az alapbetegség, vagy a külső tényezők megszüntetése jelenti a gyógyulás útját, tehát a vizsgálati eredményekre alapozva kezdhető meg a kezelés. Mihamarabb kezdjük meg az okok elhárítását,...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!