A végbélrepedés gyógyulási ideje változó. Attól függ, mi a kiváltó ok.

 

A végbélrepedés gyógyulási ideje, ha az előidéző ok:

 • hasmenés,
 • kemény széklet,
 • felfázás vagy
 • szülési trauma,

 a végbélrepedés pár nap alatt magától gyógyul. Figyelni kell a megfelelő higiéniára, a végbélnyílás megfelelő tisztítására. Használhatunk hámosító, gyulladás csökkentő, és helyi fájdalom csillapító hatású kenőcsöket a sebgyógyulás elősegítésére. Ha nem szűnik 2 hét alatt, vagy állandóan visszatér, keressünk fel egy proktológus szakembert.

 

A végbélrepedés gyógyulási ideje, ha krónikus végbélgörcs okozza a panaszt, és kialakult az ördögi kör:

stressz-végbélgörcs-nehéz székelés-székrekedés-végbélrepedés, a gyógyulás csak akkor jön el, ha a probléma gyökerét szüntetjük meg. A seb a belső végbélzáró izomgyűrű magasságában helyezkedik el, így a seb okozta hirtelen erős fájdalom (például amikor a vizelet vagy széklet, ürítéskor érintkezik a sebbel) védekezőreflex szerű izom-összehúzódást, görcsöt vált ki. Ez a könnyen tetten érhető végbélgörcs kiváltó ok.

Előfordul azonban, amikor stressz, vagy valamilyen pszichés oka van a görcsös állapot kialakulásának, és tartós fennállásának. A gyógyulás érdekében meg kell keresni a rossz beidegződés, az állandó végbélgörcs okát, ami talán már olyan megszokottá vált, hogy fel sem tűnik a záróizom folytonos szorítása. Ha a gyógyszeres, és konzervatív terápia mellett, vagy ellenére mindig visszatér a probléma, érdemes a pszichés hátteret is felderíteni. Milyen lelki okok váltják ki, az állandó végbélgörcsöt.

Egy egyszerű példa: nem merek nyilvános helyen székelni, mert mi lesz, ha meghallják, megérzik, vagy csak azért, mert nem tiszta az illemhely, ezért inkább visszatartom, szorítom ameddig csak lehet. Inkább hazaviszem…

A feltárt probléma megszüntetése, a kés nélküli gyógymódok, és az életmódváltás

 • a táplálkozási szokások megváltoztatása,
 • bőséges folyadékbevitel (napi 2,5-3 liter)
 • székletlágyítók használata,
 • izomlazítók használata (nitroglicerin, kalcium-csatorna bénítók, botulinum toxin)
 • helyi fájdalomcsillapítók alkalmazása
 • hámosítók és gyulladáscsökkentők használata
 • higiénia, azaz a végbélnyílás megfelelő tisztítása, a fertőzés elkerülése miatt

meghozza az eredményt. A teljes gyógyulás ideje ebben az esetben egyéni. Eltérő időre van szüksége mindenkinek az önvizsgálatra, az önismeretre, arra, hogy tudatosítsa a záróizom görcsét fejben, és tetten érje az alhasban ennek jeleit. Meg kell tanulni kezelni az izmokat köldöktől combközépig. Előfordulhat, hogy szakember segítségére van szükség a lelki okok feltárásához, és lehet be kell szerezni egy intimtorna dvd-t is segítségképpen.  

 

A végbélrepedés gyógyulási ideje, ha kialakult a krónikus végbélrepedés és műtétre van szükség

A repedés előtt, és mögött keletkezett plusz gyulladásos szövet eltávolítása, és az egyre mélyülő és szélesedő repedés, vaskos heg kezelése műtéttel megoldható, és van esély a gyógyulásra, de ezt a folyamatot nehezít az erős végbéltónus, a végbél krónikusan görcsös állapota. Ezt az erős végbéltónust a záróizom görcse okozza. A görcsös feszülés miatt nincs megfelelő vérellátása a szöveteknek, ami pedig szükséges lenne a sebgyógyuláshoz.  Ez a görcsösség továbbá székelési nehézséget okoz, ellazulási képtelenség miatt a beteg ugyanis nem tud megfelelően székelni, ami a kiújulás előidézésében nagy szerepet játszik.

A végbélrepedés gyógyítását célzó műtéti technikával kis bemetszésben lazítható ez az izom, ami előre mozdítja a gyógyulást. A székelés sem lesz már fájdalmas. Erre az ambuláns kisműtétre csak végső esetben kerül sor, amikor a konzervatív terápia nem segít. A műtét után megszűnik a görcsös izomtónus, helyreáll a keringés, a seb néhány nap alatt behámosodik, meggyógyul.

Rendelőnkben végbélrepedés gyanúja esetén kíméletes technikával végezzük el a vizsgálatokat, speciálisan erre a célra kialakított eszközökkel. A végbélrepedést és a záróizom görcsöt, az ezek okozta panaszokat egyénileg javasolt speciális készítmények, mozgásgyakorlatok, esetleges kisebb életmódváltozások segítségével az esetek jelentős többségében sikerül meggyógyítanunk. Műtéti megoldásra ritkán van szükség.

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára. Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

EZT OLVASTA MÁR?
ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Végbélrepedés vérzéssel

A végbélrepedés vérzéssel és erős, hirtelen belénk hasító fájdalommal, csípő érzéssel érkezik. A vérző végbél ijesztő, a sérülés maga kicsi, de nagyon fájdalmas, mert sok érző ideg helyezkedik el a végbél környékén, amelyek a seb miatt szabadon vannak.   Miért jár a...

bővebben

Végbélrepedés műtét utáni gyógyulási idő

Ha a záróizom görcsössége a gyógyszerek és egyéb kezelések mellett sem engedi a repedés gyógyulását, mert akadályozza a székelést és a megfelelő vérkeringést, akkor a záróizomba adott botox injekció adásával, vagy egy részleges bemetszéssel a belső izomgyűrű lazítása...

bővebben

Külső aranyér tünetei

Csak egyetlen oka lehet ezt a cikket olvasni: ha tünetei alapján Ön is külső aranyérre gyanakszik.   Ezeket tapasztalja? végbélnél elődomborodó duzzanat, kitapintható aranyeres csomó altáji kellemetlen, szúró, érzés nehezített ülés fájdalmas székletürítés feszítő...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!