Retteg a székelés gondolatától is? Hosszú ideje már, hogy nem szabadul a félelemtől, mert a fájdalom rendszeresen visszatér? A műtét gondolata hiába ígér megkönnyebbülést, mégis rémülettel tölti el? Fél, hogy a műtét akár visszafordíthatatlan következménnyel, széklettartási problémával járhat?

Ha már ezek a gondolatok megfordultak a fejében, akkor önnek minden bizonnyal krónikus végbélrepedése van.

Ismeri a csípő, hasító, görcsös fájdalmat, a vérzés okozta rémületet, a váladékozás okozta kellemetlen irritációt, a viszketést, és a kúpozás, kenőcsözés, székletlazítás tortúráját.

Úgy érzi erről szól az élete, e körül forognak a gondolatai, és már nem tudja oldani az ezzel járó stresszt. Szívesen szabadulna meg mindettől, de tart a végbélrepedés műtéti megoldásától, és a lehetséges szövődményektől.

Végbélrepedés műtét hagyományosan – mire nyújt megoldást?

A krónikus végbélrepedés külső, végbélnyíláson kívüli bőrnyúlványa (úgynevezett caruncula) a belső nyálkahártya által termelt nyákos, zavaros (mucosus) váladékot kivezeti, állandó irritációt okoz, ez viszketéssel, és gyulladással jár, ha nem szüntetjük meg.

Ezt úgy tudja elképzelni, mint egy súlyzót, aminek bal és jobb oldali része a caruncula (belső bőrnyúlvány) és az anopapilla (külső bőrnyúlvány), a közte lévő rész pedig a megvastagodott heges szövet, ami újra és újra kiszakad.

 

Műtéttel a külső caruncula-t és a végbélnyíláson belüli anopapilla-t is el szokták távolítani.

Ezzel megoldódik maga a krónikus vastagbélrepedés által a repedés előtt, és mögött keletkezett plusz gyulladásos szövet eltávolítása, és az egyre mélyülő és szélesedő repedés kezelése. A műtéttel van esély a gyógyulásra, de ezt a folyamatot nehezít az ilyenkor fellépő erős végbélfeszülés.

Ezt az erős végbélfeszülést a záróizom görcse okozza. A görcsös feszülés miatt nincs megfelelő vérellátása a szöveteknek, ami pedig szükséges lenne a sebgyógyuláshoz.  Ez a görcsösség továbbá még székelési akadályt és nehézséget is okoz, az ellazulási képtelenség miatt a beteg így nem tud könnyen székelni, ami a kiújulás előidézésében is nagy szerepet játszik.

Egy további végbélrepedés gyógyítását célzó műtéti technikával kis bemetszésben lazítható az izom, ami előre mozdítja a gyógyulást. A székelés sem lesz már fájdalmas.

Végbélrepedés műtét- ambulánsan

Fontos, hogy a végbélrepedés műtét során, a nagy tömegű végbél záróizomhoz, ami a széklettartásért felelős, az orvosok nem nyúlnak hozzá. A beavatkozás során, csak a belső, vékony, akaratlan záróizom részbeni bemetszése történik meg. Ez a művelet is csak végső esetben kerül alkalmazásra, ha már a műtét nélküli kezelés nem segít.

Helyi érzéstelenítésben a beavatkozás pár perc alatt elvégezhető. A görcs megszűnésével a fájdalmas székelés elmúlik, a seb pedig néhány nap alatt behámosodik, meggyógyul.

 

Végbélrepedés műtét – elkerülhető?

A panaszok kezdetén, az időben megkezdett kezelés nagyban javítja a műtét nélküli végleges gyógyulás esélyét.

A konzervatív kezelés részeként elsősorban

 • a táplálkozási szokások megváltoztatása javasolt,
 • bőséges folyadékbevitel (napi 2,5-3 liter)
 • székletlágyítók használata
 • izomlazítókat (nitroglicerin, kalcium-csatorna bénítók, akár botox) is bevetünk
 • helyi fájdalomcsillapítók alkalmazása enyhít a tüneteken
 • hámosítók és gyulladáscsökkentők használata is javasolt, ami elősegíti a sebgyógyulást
 • fontos a higiénia, azaz a végbélnyílás megfelelő tisztítása
 • a megfelelő székelési szokások elsajátítása mindenképpen
 • székeléskor a záróizom lazítása

Ha pár hét múlva a panasz még nem változik, romlik, vagy rendszeresen visszatér, akkor az esetleges lelki háttér megkeresésén túl érdemes kizárni egyéb társbetegséget, főleg gyulladást.

 

–    Vajon a mi esetünkben mi váltja ki a görcsös, feszült állapotot?

Fontos kideríteni mi okozza a krónikus végbélrepedést, és a gyökerénél megszüntetni a problémát, ezzel lehetőleg elkerülve a műtétet.

 • Mi volt előbb, a tyúk vagy tojás?

Fontos kérdés, hogy a görcsös záróizom már a végbélrepedés előtt is megvolt, vagy a fájdalom váltotta-e ki?

A kezelésben a pszichoterápia is fontos szerepet kaphat. Kevesen tudják ugyanis, hogy a végbél záróizma nagyon érzékenyen reagál az állandó stresszre. A fellépő tartós izomgörcs nehezíti a székelést, székrekedéshez vezet, és már létre is jött az ördögi kör. A széklet rendszeres visszatartása is okozhatja a székrekedést, ami majd később a végbélrepedéshez vezet. Miért tartja vissza valaki a székletét, amikor ingere van? Ez az életviteli problémánkon túl akár pszichológiai kérdés is lehet, melyre megannyi válasz lehetséges, de sokszor már a bilire szoktatáskor elkezdődik.

A végbélrepedést és a záróizom görcsöt, valamint az ezek okozta panaszokat egyénileg javasolt speciális készítmények, mozgásgyakorlatok, esetleges kisebb életmódváltozások segítségével az esetek jelentős többségében sikerül meggyógyítani.
Így igen ritka esetben válhat szükségessé a görcsösség

 • műtéti úton történő megoldása,
 • vagy az időleges, botox injekcióval való kezelése.

 

Panaszaival minél hamarabb keressen fel proktológus szakembert. Javítsa gyógyulási esélyeit. Ez önön múlik. A halogatás nem megoldás, és egyre fokozódó fájdalommal, a fenti szövődményekkel is jár.

 

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára.

Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Végbélrepedés vérzéssel

Végbélrepedés vérzéssel

A végbélrepedés vérzéssel és erős, hirtelen belénk hasító fájdalommal, csípő érzéssel érkezik. A vérző végbél ijesztő, a sérülés maga kicsi, de nagyon fájdalmas, mert sok érző ideg helyezkedik el a végbél környékén, amelyek a seb miatt szabadon vannak.   Miért jár a...

bővebben
Végbélrepedés (fissura ani) kezelése

Végbélrepedés (fissura ani) kezelése

A végbélrepedés kezelése egyszerű folyamat. A megelőző vizsgálat a proktológia járóbeteg ellátásán, ambulánsan zajlik. Ebben az állapotban a végbél tájéka igen érzékeny, ezért a vizsgálat kellően óvatos technikával zajlik.   A végbélrepedés tünetei A...

bővebben
Végbélrepedés gyógyítása

Végbélrepedés gyógyítása

A végbélrepedés nagyon fájdalmas tünetei miatt a beteg azonnali kezelést szeretne. A végbélrepedés gyógyítása történhet életmódi változtatásokkal, gyógyszeres kezeléssel (kúp, krém) és sebészi, műtéti úton.   Első lépésként mindig életmódi változtatások...

bővebben
Végbélrepedés tünetei

Végbélrepedés tünetei

A végbélrepedés tünetei között legjellemzőbb a késszúrásszerű, nagyfokú fájdalom, vérzés. Égő, viszkető érzés, váladékozás is jelentkezhet. Akut végbélrepedés tünetei görcsös végbélzáró izom okozta székelési nehézség friss seb vérzés éles, hasító fájdalom...

bővebben
Végbélrepedés okai

Végbélrepedés okai

A végbélrepedés kiváltó okai változatosak lehetnek, a leggyakrabban azonban a széklet minőségével és a helytelen székelési szokásokkal függ össze.   hasmenés: A hasmenés lehet robbanás szerűen távozó, amikor a hirtelen kitörő széklet okoz repedést a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!