Retteg a székelés gondolatától is? Hosszú ideje már, hogy nem szabadul a félelemtől, mert a fájdalom rendszeresen visszatér? A műtét gondolata hiába ígér megkönnyebbülést, mégis rémülettel tölti el? Fél, hogy a műtét akár visszafordíthatatlan következménnyel, széklettartási problémával járhat?

Ha már ezek a gondolatok megfordultak a fejében, akkor önnek minden bizonnyal krónikus végbélrepedése van.

Ismeri a csípő, hasító, görcsös fájdalmat, a vérzés okozta rémületet, a váladékozás okozta kellemetlen irritációt, a viszketést, és a kúpozás, kenőcsözés, székletlazítás tortúráját.

Úgy érzi erről szól az élete, e körül forognak a gondolatai, és már nem tudja oldani az ezzel járó stresszt. Szívesen szabadulna meg mindettől, de tart a végbélrepedés műtéti megoldásától, és a lehetséges szövődményektől.

Végbélrepedés műtét hagyományosan – mire nyújt megoldást?

A krónikus végbélrepedés külső, végbélnyíláson kívüli bőrnyúlványa (úgynevezett caruncula) a belső nyálkahártya által termelt nyákos, zavaros (mucosus) váladékot kivezeti, állandó irritációt okoz, ez viszketéssel, és gyulladással jár, ha nem szüntetjük meg.

Ezt úgy tudja elképzelni, mint egy súlyzót, aminek bal és jobb oldali része a caruncula (belső bőrnyúlvány) és az anopapilla (külső bőrnyúlvány), a közte lévő rész pedig a megvastagodott heges szövet, ami újra és újra kiszakad.

 

Műtéttel a külső caruncula-t és a végbélnyíláson belüli anopapilla-t is el szokták távolítani.

Ezzel megoldódik maga a krónikus vastagbélrepedés által a repedés előtt, és mögött keletkezett plusz gyulladásos szövet eltávolítása, és az egyre mélyülő és szélesedő repedés kezelése. A műtéttel van esély a gyógyulásra, de ezt a folyamatot nehezít az ilyenkor fellépő erős végbélfeszülés.

Ezt az erős végbélfeszülést a záróizom görcse okozza. A görcsös feszülés miatt nincs megfelelő vérellátása a szöveteknek, ami pedig szükséges lenne a sebgyógyuláshoz.  Ez a görcsösség továbbá még székelési akadályt és nehézséget is okoz, az ellazulási képtelenség miatt a beteg így nem tud könnyen székelni, ami a kiújulás előidézésében is nagy szerepet játszik.

Egy további végbélrepedés gyógyítását célzó műtéti technikával kis bemetszésben lazítható az izom, ami előre mozdítja a gyógyulást. A székelés sem lesz már fájdalmas.

Végbélrepedés műtét- ambulánsan

Fontos, hogy a végbélrepedés műtét során, a nagy tömegű végbél záróizomhoz, ami a széklettartásért felelős, az orvosok nem nyúlnak hozzá. A beavatkozás során, csak a belső, vékony, akaratlan záróizom részbeni bemetszése történik meg. Ez a művelet is csak végső esetben kerül alkalmazásra, ha már a műtét nélküli kezelés nem segít.

Helyi érzéstelenítésben a beavatkozás pár perc alatt elvégezhető. A görcs megszűnésével a fájdalmas székelés elmúlik, a seb pedig néhány nap alatt behámosodik, meggyógyul.

 

Végbélrepedés műtét – elkerülhető?

A panaszok kezdetén, az időben megkezdett kezelés nagyban javítja a műtét nélküli végleges gyógyulás esélyét.

A konzervatív kezelés részeként elsősorban

 • a táplálkozási szokások megváltoztatása javasolt,
 • bőséges folyadékbevitel (napi 2,5-3 liter)
 • székletlágyítók használata
 • izomlazítókat (nitroglicerin, kalcium-csatorna bénítók, akár botox) is bevetünk
 • helyi fájdalomcsillapítók alkalmazása enyhít a tüneteken
 • hámosítók és gyulladáscsökkentők használata is javasolt, ami elősegíti a sebgyógyulást
 • fontos a higiénia, azaz a végbélnyílás megfelelő tisztítása
 • a megfelelő székelési szokások elsajátítása mindenképpen
 • székeléskor a záróizom lazítása

Ha pár hét múlva a panasz még nem változik, romlik, vagy rendszeresen visszatér, akkor az esetleges lelki háttér megkeresésén túl érdemes kizárni egyéb társbetegséget, főleg gyulladást.

 

–    Vajon a mi esetünkben mi váltja ki a görcsös, feszült állapotot?

Fontos kideríteni mi okozza a krónikus végbélrepedést, és a gyökerénél megszüntetni a problémát, ezzel lehetőleg elkerülve a műtétet.

 • Mi volt előbb, a tyúk vagy tojás?

Fontos kérdés, hogy a görcsös záróizom már a végbélrepedés előtt is megvolt, vagy a fájdalom váltotta-e ki?

A kezelésben a pszichoterápia is fontos szerepet kaphat. Kevesen tudják ugyanis, hogy a végbél záróizma nagyon érzékenyen reagál az állandó stresszre. A fellépő tartós izomgörcs nehezíti a székelést, székrekedéshez vezet, és már létre is jött az ördögi kör. A széklet rendszeres visszatartása is okozhatja a székrekedést, ami majd később a végbélrepedéshez vezet. Miért tartja vissza valaki a székletét, amikor ingere van? Ez az életviteli problémánkon túl akár pszichológiai kérdés is lehet, melyre megannyi válasz lehetséges, de sokszor már a bilire szoktatáskor elkezdődik.

A végbélrepedést és a záróizom görcsöt, valamint az ezek okozta panaszokat egyénileg javasolt speciális készítmények, mozgásgyakorlatok, esetleges kisebb életmódváltozások segítségével az esetek jelentős többségében sikerül meggyógyítani.
Így igen ritka esetben válhat szükségessé a görcsösség

 • műtéti úton történő megoldása,
 • vagy az időleges, botox injekcióval való kezelése.

 

Panaszaival minél hamarabb keressen fel proktológus szakembert. Javítsa gyógyulási esélyeit. Ez önön múlik. A halogatás nem megoldás, és egyre fokozódó fájdalommal, a fenti szövődményekkel is jár.

 

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára.

Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

EZT OLVASTA MÁR?
ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása   Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső...

bővebben

Külső aranyér kenőcs

Külső aranyér kenőcs - mikor használjuk?   Az aranyér kenőcsöket inkább a belső aranyérre találták ki, ami nyálkahártyával fedett, és a felszívódása ott a leginkább biztosított. A belső aranyérre használatos készítmények legtöbbje kúp formájában is elérhető,...

bővebben

Külső rögös aranyér műtét

A fájdalom már beárnyékolja az egész napját? Azt várja, mikor jön el az a pillanat, amikor fellélegezhet? Keserű tapasztalat, hogy akut esetben a külső, bevérzett aranyér az első pár napban, amíg a bőr nyúlása és a feszítés tart, erősen fájdalmas, ezért ingerlékeny,...

bővebben

Trombotizált külső aranyér

A trombózis szót mindenki ismeri, van ismerete afelől, mit is jelent. Hallottunk a mélyvénás trombózisról, ami főként a lábszárat érintő megbetegedés. Tisztában vagyunk veszélyeivel, és komolyan vesszük a tünetek megjelenését. De mi a helyzet, ha az ember fenekéről...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!