Most talán még nem hisz nekem, de egy szép napon maga mögött tudhatja ezt az egész tortúrát.

Azt nem állítom, hogy jót fog nevetni rajta utólag, de bizton állítom, áldani fogja a napot amikor rászánta magát a műtétre. Amikor megtette az első lépést a gyógyulás útján.

A végbélsipoly műtét utáni lábadozás hosszadalmas folyamat, ezért is nem mindegy mikor szánja rá magát az ember a műtétre.

Az elhanyagolt sipoly műtétje ugyanis sokkal nehezebb, a gyógyulási ideje pedig elhúzódóbb.

 

Végbélsipoly műtét utáni lábadozás főbb pillérei

1.     Higiénia

Fokozott testi higiénia, ami most gyakori zuhanyozás és napi 4-5 kamillás ülőfürdő formájában jelenik meg. Székelés után a lemosakodás mindig elvégzendő. Wc papír helyett ajánlott a nedves popsitörlő használata. Kíméletesebb, és jobban tisztít. Ha alkalmunk van rá, azonban a lemosást/zuhanyozást válasszuk.

Az altest higiéniájához tartozik most a véres-savós sebváladék felitatása, a seb tisztán, szárazon tartása, amit Betadinos gézlappal, vagy tisztasági betéttel biztosíthatunk. A mull-lap vagy tisztasági betét választása függ a seb elhelyezkedésétől, az orvosi javaslattól.

2.     Étkezés

Az étkezés a megfelelő állagú széklet kulcsa. Lehet hasmenés, vagy székrekedés, a betegnek arra kell törekedni, hogy ezt megszüntesse, és egy lágy, könnyen üríthető széklet állagot állítson be. A túl kemény széklet felsértheti a műtéti területet, a túl híg pedig az érzékeny terület felmaródásához vezet.

A helyes táplálkozás rost dús, sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz, és sok folyadékot. Enni kell, mert azzal, ha koplalunk, és kerüljük a székletürítést mert kellemetlen, nem oldjuk meg a problémát. A szervezetnek szüksége van a tápanyagokra, vitaminokra, hogy támogatni tudja a gyógyulás folyamatát. Napi legalább 3x étkezzen. A koplalás tilos!

A székrekedést okozó élelmiszereket most körültekintően fogyasszuk, kis mennyiségben, vagy hagyjuk el az étrendünkből. Attól függően, hogy a székletünk milyen. Hígabb széklet esetén alkalmazzuk őket, hogy a székletet rendezzük. Ilyen élelmiszerek a korpás termékek, banán, csokoládé, kakaó, rizs.

Ha viszont pont székrekedéssel küzdünk, és lágyítani kell a székleten, fogyasszunk egy kis barackot, vagy reszelt almát. Ezek lazítják a székletet.

Aki nem ellensége önmagának, az most nem hódol a csípős ételek iránti szenvedélyének. A savas ételek is igen kellemetlenül viselkednek távozáskor. A nyálkahártyát izgató élelmiszerek, mint például a koffein tartalmúak (fekete tea, kávé), és az aprómagvas gyümölcsök is kerüljenek le az étlapról.

3.      Fájdalomcsillapítás

A fájdalom csillapítására csak az első pár napban lehet szükség. Ilyenkor az orvos javaslatát tartsuk szem előtt, hogy tabletta, vagy kúp formájában alkalmazzuk, és hogy melyik termék a megfelelő.

 

Végbélsipoly műtét utáni lehetséges szövődmények

Minden műtéti beavatkozás kockázatot rejt magában. Nincs ez másképp a végbélsipoly esetében sem. A felületes sipoly műtétek kis szövődményekkel járhatnak. Épp ezért nagyon fontos betartani a végbélsipoly műtét utáni lábadozás főbb pilléreiben leírt javaslatokat. 

A széklet nem megfelelő higiéné mellett a friss seb gyulladásához vezethet. Gyulladás fellépése esetén tapasztalható hőemelkedés, láz. A gyulladt terület érzékenysége, fájdalma, melegség érzete.

Előfordulhat utóvérzés közvetlen a műtét után, vagy akár egy székrekedés következményeként is.

A kontroll vizsgálatokon kívül, ha szövődmény fellépését tapasztalja, azonnal keresse fel kezelő orvosát. Nem szabad várni.

A komolyabb sipoly műtétek, a záróizmon is áthaladó sipolyok esetében, magasabb kockázattal járnak.

Kialakulhat a műtét után végbél szűkület, vagy a legfélelmetesebb szövődmény, amitől a betegek tartanak, az inkontinencia. Ez akkor fordulhat elő, ha a műtét során a végbélzáró izom sérül. A széklettartási nehézség lehet részleges, vagy teljes, de korlátozódhat a sérülés csak a szélvisszatartás nehézségére is.

Ne feledje, az időben diagnosztizált, és kezelt sipolyok esetében 98%-ban a kis kockázatú műtét elvégzése jellemző. Kulcsfontosságú azonban, hogy a beteg időben forduljon proktológus szakemberhez, és idejében történjen meg a műtét.

Végbélsipoly kérdésben keressen bizalommal. Jelentkezzen bátran vizsgálatra, ne halogassa a döntést. Az idő ebben az esetben nem önnek dolgozik.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Végbélsipoly képek

Végbélsipoly képek

A végbélsipoly kialakulása, és műtétje képekben bemutatva. Nevezhetjük ezt egy képregénynek, hogy ön képbe kerüljön. A végbélsipoly rendszerint egy végbéltályogból alakul ki. A végbéltályog elhelyezkedése szerint többféle lehet, így a kialakult sipolyok is sokfélék. A...

bővebben
Sipoly kezelése

Sipoly kezelése

Ha ön is szenved a végbélsipoly tüneteitől: különböző mennyiségű bélnedv, vér/genny ürülés a sipoly nyílásból, bőrirritáció az állandó nedvezés miatt, az irritált területen csípő, fájdalmas érzés, az állandó jellemzően sárga váladék, mely kellemetlen szagú, bűzös is...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!