Attól tart, hogy végbéltályogja van? Tudja, hogy az van, kezelték is, de nem akar gyógyulni? Érzi, hogy valami nagyon nincs rendben, de fél proktológus szakembert felkeresni? Hadd legyek nyílt, és egyenes: nincs ideje halogatni! Sokszor kifakadás esetén sem gyógyul magától, viszont a halogatásért cserébe súlyos, nem csak kellemetlen szövődményeket kaphat. A statisztikák szerint minél később kerül szakemberhez, annál nagyobb esélye van végbélsipoly kialakulására.

 

A végbéltályog kezelése a gyors előzetes vizsgálatok után azonnal elkezdődik.

 

A beérkező betegtől az orvos kórtörténetet vesz fel, és a betegvizsgálat után dönt a kezelésről.

Általában a megtekintő vizsgálat elegendő, mert szabad szemmel is látható a gyulladt, duzzadt vörös terület, vagy a már kifakadt seb.

Fontos meghatároznia a proktológus szakembernek a tályog kiváltó okát, elhelyezkedését, mélységét, az esetlegesen kialakult sipolyjárat irányát, nyílásainak helyét. Legkevesebb 5 féle tályogot különböztet meg a szakma, és a kezelésük módja nem egyforma.

A tapintásos vizsgálat során a vizsgáló orvos ezekben az esetekben egyik kezével a külső gyulladt területre nyomást gyakorol, a másik kéz végbélbe felvezetett ujja pedig kitapintja a gyulladás okozta beboltosulás, fájdalom helyét. Ha esetleg idegen test (lenyelt csont, szálka) okozza a tályogot, az is jól kitapinthatóvá válik ezzel a módszerrel.

A mélyebben fekvő tályogok megtekintésére ultrahang, vagy CT, vagy kismedencei MR vizsgálat használatos. Ezek alkalmazhatók a bélgyulladásos (pl. Crohn) betegeknél a kivizsgálás során, az összetett fistula/sipoly rendszer diagnosztizálására.

A tályogban lévő kórokozót az vizsgáló orvos  ki is tenyésztetheti, hogy meghatározzák a gyulladást okozó baktérium fajtáját, és szükség esetén célzott antibiotikumos kezelést is tudjanak végezni. Az antibiotikumok azonban önmagukban nem elegendők, a statisztikák szerint sok esetben a tályog műtéti feltárása után is inkább fokozzák a sipoly kialakulásának esélyét.

A tályogot fel kell tárni, kiüríteni belőle a gennyet, és megfelelő módon biztosítani kell a megfelelő tisztulást. Nem engedjük felületesen bezáródni, begyógyulni a sebet, hanem biztosítjuk a váladék kivezetését, amíg a tályog ürege fel nem tisztul, be nem sarjad teljesen. Ez történhet akár gézcsíkkal, vagy gumicsíkkal is.

Az idegen test eltávolítása nem halasztható, sürgős műtét, melyet altatásban kell végezni.

 

A végbéltályog kezelése – a tályog megnyitása – kifakadt tályog kezelése

 

A végbéltályog kezelése tehát sebészi. Fontos, hogy a tályog feltárása megtörténjen, és a tályogüreg maradéktalanul kitisztításra kerüljön.

  • helyi érzéstelenítő alkalmazása, vagy komplikáltabb esetben altatás szükséges a beavatkozás elvégzéséhez
  • szikével az orvos megnyitja az üreget, létrehoz rajta egy nagy nyílást
  • a külvilág felé távozik, kiürül a genny
  • a tályog üregének belső kitisztítása, átmosása, fertőtlenítése következik
  • szükség esetén drain behelyezése
  • a seb nyitva marad

 

A feszítő, lüktető fájdalom szűnik. Sokkal viselhetőbb sebfájdalom marad helyette. A láz megszűnik.

 

Végbéltályog kezelése a sebészi beavatkozás után:

 

A genny ürülése napokig tart, a tályog üreget napokon keresztül fontos átmosni, ezért nem zárják műtétkor a sebet. Nyitva kell maradjon a további kezelések idejére. A kezelések ambulánsan végezhetők.

A rendelőben kontroll vizsgálatok során általában pár naponta hidrogénperoxidos átmosás történik, és otthon sós ülőfürdő javasolt.

Az otthoni sós, vagy fertőtlenítős ülőfürdő kellemesen meleg lehet, és kb. két marék konyhasót tehetünk bele. A vízben széthúzott farpofákkal naponta többször alkalmazva kell áztatni a sebet.

A gyógyulási idő 1-2 hónap. Fontos, hogy a nyílás szépen lassan gyógyuljon be, folyamatosan tisztán tartva, hogy a test gyógyulási folyamata alatt ép szövettel tudjon feltöltődni a tályog ürege.

Ha a tályog feltárását követő pár hét után is gennyes váladékozás tapasztalható, az sipoly képződésre utalhat.

Aki nem fordul orvoshoz, és a tályogja magától fakad ki, és elmarad a tályogüreg tisztítása is, annál nagy valószínűséggel kiújulás, és sipoly kialakulása következik be.

A műtétet végző orvos 1,5 hónapon belül mindenképp kontrollra hívja betegét, ellenőrzi az állapotát, és ha szükséges, újabb műtéti beavatkozást végez.

Nagyon ritkán a gyulladás szétterjed a kismedencében, vagy átterjed a belső szervekre. Ez hashártyagyulladást, vérmérgezést okoz. A szeptikus állapot, vérmérgezés kialakulása már kórházi ellátást igénylő súlyos, életveszélyes állapot. A Crohn betegségből kiinduló speciális tályogok pedig sürgősséggel, erre szakosodott speciális szakintézményekben kezelendők.

A gyógyulás esélye, minősége attól függ, milyen gyorsan ismerik fel, és kezelik a tályogot. Ne halogasson. Az idő számít!

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Végbéltályog műtét

Végbéltályog műtét

A hirtelen kialakult tályog esetén gyorsan pörögnek az események. A nagy fájdalom és a láz miatt hamar orvoshoz fordul az ember, és sor kerül a műtétre. A kisebb, atípusos, kevésbé fájdalmas tályog esetén azonban talán meg sem fordul a fejében, hogy fel kell keresnie...

bővebben
Végbéltályog kifakad

Végbéltályog kifakad

Jó a betegnek, ha a végbéltályog kifakad?   A felszíni tályog közvetlen a bőr alatt helyezkedik el, hamar a bőr felé talál utat a genny, így a kezeletlenül hagyott duzzanat (terime) kifakad. A mélyebben fekvő tályog kifakadása történhet befelé is, a végbélbe, de utat...

bővebben
Végbéltályog műtét utáni gyógyulás

Végbéltályog műtét utáni gyógyulás

Nem szépítem a dolgokat. Sok türelemre van szükség a végbéltályog műtét utáni gyógyulás időszakában. A végbéltályog kapcsán gyakori kérdések egyike, hogy mikor gyógyul? Mennyi időt vesz igénybe? A műtét utáni nyitott seb tisztán tartása, a tályogüreg tisztítása...

bővebben
Végbéltályog gyógyulási ideje

Végbéltályog gyógyulási ideje

Egyénenként változó a végbéltályog gyógyulási ideje. Elhelyezkedése, a mélysége, végbélhez, a záró- és kismedencei izmokhoz való viszonya szerint többféle végbéltályog létezik. A kialakulása és a gyógyulása szempontjából fontos tényező a beteg általános egészségi...

bővebben
Végbéltályog tünetei

Végbéltályog tünetei

Végbéltályog tünetei: hirtelen, néhány nap vagy akár néhány óra alatt kialakuló, nagy vörös folt középen nagyon fájdalmas, feszülő lüktető duzzanattal állandó lüktető, heves, égető fájdalom: a beteg nem tud ülni, állni, aludni, a fájdalom járás közben fokozódik...

bővebben
Végbéltályog kezelése házilag

Végbéltályog kezelése házilag

Az otthon, párakötéssel, ülőfürdővel, nyomkodással kezelgetett végbéltályog csak ritkán húzódik vissza, és gyógyul meg.   A végbéltályog kezelése házilag csak kiegészítő, az orvos által előírt utókezelés része lehet. A végbéltályog minden esetben orvosi, sebészi...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!