Attól tart, hogy végbéltályogja van? Tudja, hogy az van, kezelték is, de nem akar gyógyulni? Érzi, hogy valami nagyon nincs rendben, de fél proktológus szakembert felkeresni? Hadd legyek nyílt, és egyenes: nincs ideje halogatni! Sokszor kifakadás esetén sem gyógyul magától, viszont a halogatásért cserébe súlyos, nem csak kellemetlen szövődményeket kaphat. A statisztikák szerint minél később kerül szakemberhez, annál nagyobb esélye van végbélsipoly kialakulására.

 

A végbéltályog kezelése a gyors előzetes vizsgálatok után azonnal elkezdődik.

 

A beérkező betegtől az orvos kórtörténetet vesz fel, és a betegvizsgálat után dönt a kezelésről.

Általában a megtekintő vizsgálat elegendő, mert szabad szemmel is látható a gyulladt, duzzadt vörös terület, vagy a már kifakadt seb.

Fontos meghatároznia a proktológus szakembernek a tályog kiváltó okát, elhelyezkedését, mélységét, az esetlegesen kialakult sipolyjárat irányát, nyílásainak helyét. Legkevesebb 5 féle tályogot különböztet meg a szakma, és a kezelésük módja nem egyforma.

A tapintásos vizsgálat során a vizsgáló orvos ezekben az esetekben egyik kezével a külső gyulladt területre nyomást gyakorol, a másik kéz végbélbe felvezetett ujja pedig kitapintja a gyulladás okozta beboltosulás, fájdalom helyét. Ha esetleg idegen test (lenyelt csont, szálka) okozza a tályogot, az is jól kitapinthatóvá válik ezzel a módszerrel.

A mélyebben fekvő tályogok megtekintésére ultrahang, vagy CT, vagy kismedencei MR vizsgálat használatos. Ezek alkalmazhatók a bélgyulladásos (pl. Crohn) betegeknél a kivizsgálás során, az összetett fistula/sipoly rendszer diagnosztizálására.

A tályogban lévő kórokozót az vizsgáló orvos  ki is tenyésztetheti, hogy meghatározzák a gyulladást okozó baktérium fajtáját, és szükség esetén célzott antibiotikumos kezelést is tudjanak végezni. Az antibiotikumok azonban önmagukban nem elegendők, a statisztikák szerint sok esetben a tályog műtéti feltárása után is inkább fokozzák a sipoly kialakulásának esélyét.

A tályogot fel kell tárni, kiüríteni belőle a gennyet, és megfelelő módon biztosítani kell a megfelelő tisztulást. Nem engedjük felületesen bezáródni, begyógyulni a sebet, hanem biztosítjuk a váladék kivezetését, amíg a tályog ürege fel nem tisztul, be nem sarjad teljesen. Ez történhet akár gézcsíkkal, vagy gumicsíkkal is.

Az idegen test eltávolítása nem halasztható, sürgős műtét, melyet altatásban kell végezni.

 

A végbéltályog kezelése – a tályog megnyitása – kifakadt tályog kezelése

 

A végbéltályog kezelése tehát sebészi. Fontos, hogy a tályog feltárása megtörténjen, és a tályogüreg maradéktalanul kitisztításra kerüljön.

  • helyi érzéstelenítő alkalmazása, vagy komplikáltabb esetben altatás szükséges a beavatkozás elvégzéséhez
  • szikével az orvos megnyitja az üreget, létrehoz rajta egy nagy nyílást
  • a külvilág felé távozik, kiürül a genny
  • a tályog üregének belső kitisztítása, átmosása, fertőtlenítése következik
  • szükség esetén drain behelyezése
  • a seb nyitva marad

 

A feszítő, lüktető fájdalom szűnik. Sokkal viselhetőbb sebfájdalom marad helyette. A láz megszűnik.

 

Végbéltályog kezelése a sebészi beavatkozás után:

 

A genny ürülése napokig tart, a tályog üreget napokon keresztül fontos átmosni, ezért nem zárják műtétkor a sebet. Nyitva kell maradjon a további kezelések idejére. A kezelések ambulánsan végezhetők.

A rendelőben kontroll vizsgálatok során általában pár naponta hidrogénperoxidos átmosás történik, és otthon sós ülőfürdő javasolt.

Az otthoni sós, vagy fertőtlenítős ülőfürdő kellemesen meleg lehet, és kb. két marék konyhasót tehetünk bele. A vízben széthúzott farpofákkal naponta többször alkalmazva kell áztatni a sebet.

A gyógyulási idő 1-2 hónap. Fontos, hogy a nyílás szépen lassan gyógyuljon be, folyamatosan tisztán tartva, hogy a test gyógyulási folyamata alatt ép szövettel tudjon feltöltődni a tályog ürege.

Ha a tályog feltárását követő pár hét után is gennyes váladékozás tapasztalható, az sipoly képződésre utalhat.

Aki nem fordul orvoshoz, és a tályogja magától fakad ki, és elmarad a tályogüreg tisztítása is, annál nagy valószínűséggel kiújulás, és sipoly kialakulása következik be.

A műtétet végző orvos 1,5 hónapon belül mindenképp kontrollra hívja betegét, ellenőrzi az állapotát, és ha szükséges, újabb műtéti beavatkozást végez.

Nagyon ritkán a gyulladás szétterjed a kismedencében, vagy átterjed a belső szervekre. Ez hashártyagyulladást, vérmérgezést okoz. A szeptikus állapot, vérmérgezés kialakulása már kórházi ellátást igénylő súlyos, életveszélyes állapot. A Crohn betegségből kiinduló speciális tályogok pedig sürgősséggel, erre szakosodott speciális szakintézményekben kezelendők.

A gyógyulás esélye, minősége attól függ, milyen gyorsan ismerik fel, és kezelik a tályogot. Ne halogasson. Az idő számít!

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!