Nem szépítem a dolgokat. Sok türelemre van szükség a végbéltályog műtét utáni gyógyulás időszakában.

A végbéltályog kapcsán gyakori kérdések egyike, hogy mikor gyógyul? Mennyi időt vesz igénybe?

A műtét utáni nyitott seb tisztán tartása, a tályogüreg tisztítása időigényes, és figyelmet követelő feladat.

Jó hír, hogy a kezdeti lüktető, égő fájdalmat műtét után egyből felváltja a viselhető sebfájdalom.

A váladékozás tisztátalan érzése, hosszan elhúzódó sebkezelés viszont kikezdheti az ember bőrét és tűrőképességét. A kezdeti gyakori utókezelések a rendelőben. Az utazás, a várakozás. Az otthoni ülőfürdők. Mind nyűgössé, türelmetlenné teszik az embert.

Ha időben felkeresett egy szakembert, és hamar megkezdődött a tályog feltárása, elcsípték a folyamatot az elején, szerencsés helyzetben van. A tályog hamarabb tisztul, és szépen gyógyul. Ez a folyamat akár 6-8 hetet is igénybe vesz.

 

Végbéltályog műtét utáni gyógyulás – mi befolyásolja?

 

A pozitív hozzáállás, a türelem segítheti át ezen az időszakon. Sok esetben hamar visszatérhet a megszokott hétköznapokhoz, munkába állhat. 1 hét azonban mindenképpen teljen fizikai kíméletben. Adjon magának időt, most ez egy igen fontos feladat. Az egészségéről van szó.

A gyógyulási idő azért ilyen hosszadalmas, mert meg kell várni, míg a tályogüreg gyulladás megszűnik, feltisztul, és feltöltődik friss, egészséges szövettel. Addig nem lehet az üreget bezárni, sőt, tisztán kell tartani. Ez a folyamat nem siettethető. A váladékozás normál esetben 3-4 hétig eltart.

A felszínesebb tályogok teljes gyógyulási ideje tehát 1, de néha 2 hónap.

A gyógyulási idő során felmerülhetnek azonban problémák.

Az elhanyagolt, nem megfelelően tisztított, vagy a mélyebb, elérhetetlenebb régiókban található tályogok gyógyulási ideje ettől nagyban elnyúlhat.

Mivel a legfontosabb a genny teljes kiürítése és az üreg kitisztítása, majd tisztán tartása a záródásig, így a bonyolultabb eseteknél, ahol nehéz ennek maradéktalan teljesülése, kb. 30-50% esély van a kiújulásra, vagy a sipoly kialakulására. A tályog kiújulása vagy a sipoly kialakulása újabb műtétet jelent.

A váladékozási idő ugyan 3-4 hét, de ha a műtét után 2 héttel még genny ürül a sebből, konzultáljon orvosával, mert nem zárható ki a sipoly kialakulása. Műtét után 1 hónapon belül kontroll vizsgálaton kell részt vennie, hogy a sebgyógyulás folyamatát szakorvos ellenőrizze.

Ha proktológiai szakvéleményre, másoddiagnózisra van szüksége, vagy csak szeretné ellenőrizni, hogy a végbéltályog műtét utáni sebgyógyulás a megfelelő ütemben zajlik-e, keressen bizalommal.

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!