A hirtelen kialakult tályog esetén gyorsan pörögnek az események. A nagy fájdalom és a láz miatt hamar orvoshoz fordul az ember, és sor kerül a műtétre. A kisebb, atípusos, kevésbé fájdalmas tályog esetén azonban talán meg sem fordul a fejében, hogy fel kell keresnie egy proktológust. A viszkető végbélnyílás, vagy a kicsit nedvező végbél környéke fogja eljuttatni végül szakemberhez. Amikor felfedezik a tályogot, nincs ideje azon gondolkodni mi is aggasztja önt a végbéltályog műtét előtt. Nincs hosszú tépelődés, hogy miért, és hogyan vágjon bele. A végbéltályog legtöbbször azonnali műtétet igényel. Az elhanyagolt tályog magától is kifakad, de a váladékozás és a sebgyógyulás ebben az esetben elhúzódóbb, valamint igen magas a kockázata a sipoly járat kialakulásának.

 

Végbéltályog műtét előtti vizsgálat

Fontos meghatároznia a proktológus szakembernek a tályog kiváltó okát, elhelyezkedését, mélységét.

A vizsgálat során a vizsgáló orvos egyik kezével a külső gyulladt területre nyomást gyakorol, a másik kéz végbélbe felvezetett ujja pedig kitapintja a beboltosulás helyét. Ha idegen test (lenyelt csont, szálka) okozza a tályogot, az jól kitapinthatóvá válik ezzel a módszerrel.

A mélyebben fekvő, bizonytalan elhelyezkedésű tályogok vizsgálatára ultrahang, vagy CT, vagy kismedencei MR vizsgálat használatos.

 

Hogyan zajlik a végbéltályog műtét?

A diagnosztizált tályoggal nem küldjük haza a beteget ülőfürdő és antibiotikum javaslatával. Fontos, hogy a tályog feltárása megtörténjen, és a tályogüreg maradéktalanul kitisztításra kerüljön.

  • helyi érzéstelenítés alkalmazása, vagy altatás szükséges a beavatkozás elvégzéséhez
  • sarló szikével az orvos megnyitja a területet, létrehoz egy nagy nyílást
  • a külvilág felé távozik, kiürül a genny, melyből bizonyos esetekben mintát vesz az orvos, és analizálásra megküldi a labornak, ahol meghatározásra kerülhet a gyulladást okozó baktérium fajtája. Ez határozza meg szükség esetén a célzott antibiotikus kezelés irányát. Az antibiotikum fajtáját, dózisát, a kezelés hosszát. Ezzel ilyenkor elkerülhetők további szövődmények.
  • a tályog üregének belső kitisztítása, többszöri átmosása, fertőtlenítése következik, általában hidrogén-peroxid oldattal
  • szükség esetén drain behelyezése
  • a seb nyitva marad

 

A műtét után az eddig feszítő, lüktető fájdalom megszűnik. Sokkal elviselhetőbb sebfájdalom marad csak helyette. A láz megszűnik.

A genny ürülése napokig tart, a tályog üreget fontos gyakran átmosni, ezért nem szabad a beavatkozás után a sebet bevarrni, mert műtétkor a seb nyitva kell maradjon a további kezelések idejére. Ezek az utókezelések ambulánsan végezhetők.

 A gyógyulási idő 1-2 hónapot vesz igénybe. Ha a tályog feltárását követő 6 hét után is gennyes váladékozás tapasztalható, az sajnos sipoly képződésre utalhat.

A gyógyulás esélye, minősége attól is függ, milyen gyorsan ismerik fel, és kezelik a tályogot. Ne halogasson, ha panasza van forduljon orvoshoz. Az idő számít! Meglátja, mennyire megkönnyebbül a műtét után.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!