A hirtelen kialakult tályog esetén gyorsan pörögnek az események. A nagy fájdalom és a láz miatt hamar orvoshoz fordul az ember, és sor kerül a műtétre. A kisebb, atípusos, kevésbé fájdalmas tályog esetén azonban talán meg sem fordul a fejében, hogy fel kell keresnie egy proktológust. A viszkető végbélnyílás, vagy a kicsit nedvező végbél környéke fogja eljuttatni végül szakemberhez. Amikor felfedezik a tályogot, nincs ideje azon gondolkodni mi is aggasztja önt a végbéltályog műtét előtt. Nincs hosszú tépelődés, hogy miért, és hogyan vágjon bele. A végbéltályog legtöbbször azonnali műtétet igényel. Az elhanyagolt tályog magától is kifakad, de a váladékozás és a sebgyógyulás ebben az esetben elhúzódóbb, valamint igen magas a kockázata a sipoly járat kialakulásának.

 

Végbéltályog műtét előtti vizsgálat

Fontos meghatároznia a proktológus szakembernek a tályog kiváltó okát, elhelyezkedését, mélységét.

A vizsgálat során a vizsgáló orvos egyik kezével a külső gyulladt területre nyomást gyakorol, a másik kéz végbélbe felvezetett ujja pedig kitapintja a beboltosulás helyét. Ha idegen test (lenyelt csont, szálka) okozza a tályogot, az jól kitapinthatóvá válik ezzel a módszerrel.

A mélyebben fekvő, bizonytalan elhelyezkedésű tályogok vizsgálatára ultrahang, vagy CT, vagy kismedencei MR vizsgálat használatos.

 

Hogyan zajlik a végbéltályog műtét?

A diagnosztizált tályoggal nem küldjük haza a beteget ülőfürdő és antibiotikum javaslatával. Fontos, hogy a tályog feltárása megtörténjen, és a tályogüreg maradéktalanul kitisztításra kerüljön.

  • helyi érzéstelenítés alkalmazása, vagy altatás szükséges a beavatkozás elvégzéséhez
  • sarló szikével az orvos megnyitja a területet, létrehoz egy nagy nyílást
  • a külvilág felé távozik, kiürül a genny, melyből bizonyos esetekben mintát vesz az orvos, és analizálásra megküldi a labornak, ahol meghatározásra kerülhet a gyulladást okozó baktérium fajtája. Ez határozza meg szükség esetén a célzott antibiotikus kezelés irányát. Az antibiotikum fajtáját, dózisát, a kezelés hosszát. Ezzel ilyenkor elkerülhetők további szövődmények.
  • a tályog üregének belső kitisztítása, többszöri átmosása, fertőtlenítése következik, általában hidrogén-peroxid oldattal
  • szükség esetén drain behelyezése
  • a seb nyitva marad

 

A műtét után az eddig feszítő, lüktető fájdalom megszűnik. Sokkal elviselhetőbb sebfájdalom marad csak helyette. A láz megszűnik.

A genny ürülése napokig tart, a tályog üreget fontos gyakran átmosni, ezért nem szabad a beavatkozás után a sebet bevarrni, mert műtétkor a seb nyitva kell maradjon a további kezelések idejére. Ezek az utókezelések ambulánsan végezhetők.

 A gyógyulási idő 1-2 hónapot vesz igénybe. Ha a tályog feltárását követő 6 hét után is gennyes váladékozás tapasztalható, az sajnos sipoly képződésre utalhat.

A gyógyulás esélye, minősége attól is függ, milyen gyorsan ismerik fel, és kezelik a tályogot. Ne halogasson, ha panasza van forduljon orvoshoz. Az idő számít! Meglátja, mennyire megkönnyebbül a műtét után.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

Kapcsolódó további cikkek:

Végbéltályog kifakad

Végbéltályog kifakad

Jó a betegnek, ha a végbéltályog kifakad?   A felszíni tályog közvetlen a bőr alatt helyezkedik el, hamar a bőr felé talál utat a genny, így a kezeletlenül hagyott duzzanat (terime) kifakad. A mélyebben fekvő tályog kifakadása történhet befelé is, a végbélbe, de utat...

bővebben
Végbéltályog tünetei

Végbéltályog tünetei

Végbéltályog tünetei: hirtelen, néhány nap vagy akár néhány óra alatt kialakuló, nagy vörös folt középen nagyon fájdalmas, feszülő lüktető duzzanattal állandó lüktető, heves, égető fájdalom: a beteg nem tud ülni, állni, aludni, a fájdalom járás közben fokozódik...

bővebben
Végbéltályog kezelése házilag

Végbéltályog kezelése házilag

Az otthon, párakötéssel, ülőfürdővel, nyomkodással kezelgetett végbéltályog csak ritkán húzódik vissza, és gyógyul meg.   A végbéltályog kezelése házilag csak kiegészítő, az orvos által előírt utókezelés része lehet. A végbéltályog minden esetben orvosi, sebészi...

bővebben
Végbéltályog kezelése

Végbéltályog kezelése

Attól tart, hogy végbéltályogja van? Tudja, hogy az van, kezelték is, de nem akar gyógyulni? Érzi, hogy valami nagyon nincs rendben, de fél proktológus szakembert felkeresni? Hadd legyek nyílt, és egyenes: nincs ideje halogatni! Sokszor kifakadás esetén sem gyógyul...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!