A torna előnyei

A torna egy hihetetlenül sokoldalú mozgásforma, amely számos fizikai és pszichológiai előnnyel jár. Fizikailag segít az izomerő, a koordináció és a rugalmasság fejlesztésében. Emellett testtudatra és egyensúlyérzékre is tanít. A mentális oldalon a torna javítja a problémamegoldó készséget, fokozza a kreativitást és növeli az önbizalmat. Ráadásul, mivel intenzív összpontosítást igényel az adott feladatra, remek módja lehet a stresszoldásnak egy hosszú nap után!

E jól ismert előnyök ellenére azonban sokan még mindig nem teszik a testmozgást a napi rutin részévé. Ennek oka gyakran az idő vagy az érdeklődés hiánya, de fontos megjegyezni, hogy már kis mennyiségű testmozgás is jelentős hatással lehet az általános egészségi állapotra. Ezért mindenkinek törekednie kell arra, hogy a testmozgás a mindennapi élet szerves részévé váljon.

 

Speciális tornafajták:

Miután tisztáztuk, hogy a mindennapos tornának milyen jól ismert előnyei vannak, térjünk át azokara a különleges tornafajtákra, amelyeket a legtöbb ember elhanyagol:

  • lábtorna
  • aranyér torna
  • szemtorna

 

Most pedig nézzük meg, melyik torna mire való, mit és hogyan tudunk vele fejleszteni!

 

1.      Lábtorna

Az egyik ilyen gyakorlat a lábgyakorlat, amely segíthet a lúdtalp csökkentésében. A lúdtalp olyan problémákat okozhat, mint a láb- és bokafájdalom, és egyéb egészségügyi problémákhoz is vezethet, ha nem kezelik. A rendszeres testmozgás segíthet a lábak erősen és egészségesen tartásában, és segíthet a lúdtalp megelőzésében vagy korrigálásában.

A lúdtalp torna egy olyan mozgásforma, amely segít a lábfej erősségének és rugalmasságának javításában. Segíthet továbbá csökkenteni a lábfej- és bokasérülések kockázatát. A lúdtalp torna során végzett gyakorlatok célja a lábfej és a boka körüli izmok és szalagok nyújtása és erősítése. Ez segíthet az egyensúly és a koordináció javításában, valamint csökkentheti a sérülések kockázatát. Ezenkívül a lúdtalptorna segíthet a láb keringésének javításában és a mozgástartomány javításában. Ezen okok miatt kiváló mozgásforma minden korosztály számára.

A lábak tornáztatásán kívül még sokat segít a megfelelő lábbeli kiválasztása is: drmontebosco gyógypapucs .

 

2.      Aranyér torna

Bárki, aki valaha is szenvedett aranyérben, tudja, hogy az aranyér nagyon fájdalmas lehet. Az aranyereket a végbél vagy a végbél területén lévő duzzadt erek okozzák, melyek fájdalmasak és viszketnek is. Bár általában nem súlyosak, az aranyér elég kellemetlen lehet. Szerencsére van mód az aranyér megelőzésére és kezelésére, ami nem más, mint az aranyér torna. Az aranyeres torna egy olyan gyakorlatsorozat, amely a medencefenék izmait erősíti. Ezek a gyakorlatok segíthetnek csökkenteni az erekre nehezedő nyomást, ami viszont segíthet csökkenteni az aranyér kialakulásának kockázatát. Ezenkívül az aranyeres torna segíthet a meglévő aranyérrel járó fájdalom és viszketés csökkentésében is. Ha tehát aranyérben szenved, ne szenvedjen csendben – próbálja ki az aranyeres tornát még ma!

 

3.      Szemtorna

A legtöbben nem gondolunk gyakran a szemünkre, pedig valójában nagyon fontos része az általános egészségünknek. Mint bármely más izmot a testében, a szemét is edzenie kell ahhoz, hogy egészséges maradjon. Számos különböző gyakorlat létezik, amelyekkel javíthatja a szeme egészségét, és ezek mindegyike nagyon könnyen elvégezhető. Például megpróbálhat egy ceruzát karnyújtásnyira tartani, és a ceruza hegyére koncentrálni, miközben közelebb viszi az arcához. Megpróbálhatja azt is, hogy egy tárgy körvonalait követi a szemével, vagy két egymástól távol lévő tárgyat nézhet oda-vissza. Ezek a gyakorlatok egyszerűnek tűnhetnek, de valóban segíthetnek a szeme egészségének javításában.

 

Ahogy a cikkből kiderült nem elég a napi általános testmozgás, azon kívül még az egyéb speciális területekre is figyelmet kell fordítani. Ha tehát legközelebb van néhány szabad perce, miért ne próbálná ki ezeket a területeket is edzeni? Nem kerül sok idejébe, mégis sokat tesz vele az egészsége érdekében, főleg az olyan elhanyagolt területek esetén, amikről fentebb volt szó. Egy kis mozgás senkinek sem árt! ?

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!