Az aranyér napjaink népbetegsége, melynek hátterében a helytelen táplálkozás, a rossz székelési szokások, a mozgásszegény, ülő életmódból adódó túlsúly, valamint a medencealapi izmok gyengesége, nem megfelelő működése áll. Az aranyeres panaszok életmódváltással sok esetben teljes egészében megszüntethetők, a panaszok kiújulása elkerülhető, amelyben az aranyér torna nagy segítséget jelenthet.

 

Mi is az az aranyér torna?

 

Az aranyér a végbél tökéletes, légmentes zárásában szerepet játszó vénás érhálózat, melynek működése optimális esetben teljesen észrevehetetlen. Vérrel telt állapotában biztosítja a végbél zárását, kiürült állapotában pedig utat enged a távozó salakanyagoknak és gázoknak. Sérülése, kitágulása esetén okoz panaszokat, mint a vérzés, viszketés, fájdalom, idegentest érzés.

Mivel működésére tudatosan nem vagyunk hatással, az aranyér torna klasszikus értelemben nem végezhető, hiszen nem tudjuk kifejezetten az aranyeret tornáztatni, nem is érezzük egészen addig, míg panaszokat nem okoz. Az aranyér torna gyakorlatilag nem más, mint a medencealapi izmok erősítése, és helyes működtetésük megtanulása.

 

Medencealapi izmok szerepe

 

A medencealapi izmok (gátizmok, PC izom, végbélemelő izom) nem láthatóak, mégis nagyon fontos szerepük van. Feladatuk a húgycső és a végbél megfelelő zárásának, a kismedencei és hasi szervek tartásának, valamint a záróizmok tudatos működtetésének elősegítése. A test medencei részét tartják össze, és segítik a medence környéki szerveink működését. Ha a gátizmok elgyengülnek, nem tudják ellátni feladataikat, és különféle problémákat okozhatnak, mint pl az aranyér, a szorulás vagy az inkontinencia, mely lehet vizelet és széklet inkontinencia is.

 

A gátizmok gyengeségének hátterében állhatnak genetikai okok, sokan öröklötten gyenge gátizomzattal rendelkeznek. A hirtelen erőkifejtések, behatás hatására is sérülhet a gátizomzat, mint pl szülés, műtétek vagy hirtelen fizikai megerőltetés, mint a túl nagy súly felemelése, a túlzásba vitt edzés. A gátizmok gyengülését okozhatja még a szorulás, vagy akár a rendszeres, erőltetett köhögés is. A fokozott hasűri nyomás is nagy szerepet játszik a gátizomzat gyengülésében, a túlsúly, a terhesség, vagy a rendszeres és folyamatos ülés is okozhatja.

 

A meggyengül gátizmok vérkeringése nem lesz megfelelő, és egy idő után kisebb-nagyobb problémákat okozhatnak. Könnyen kialakulhat az aranyér, az inkontinencia, székelési problémák, vagy a nők esetében a hüvelygyengeség is.

 

Aranyér torna intim tornával

 

A medencealapi izmok erősítése intim tornával végezhető el, amelyet hívhatunk aranyér tornának is, hiszen jótékony hatással van az aranyeres panaszokra. Az interneten számos ötlet és bárhol végezhető gyakorlat fellelhető, azonban az intim torna elsajátításához mindenképpen szakember segítsége javasolt. A helytelenül végzett gyakorlatokkal akár ronthatjuk is a medencealapi izmok állapotát, vagy működésüket negatív irányba befolyásolhatjuk.

 

A kismedencei izmok és a záróizmok állapotáról, működéséről pontos visszajelzést kaphatunk a kismedenceci biofeedback vizsgálat segítségével is. A műszeres vizsgálat jóval gyorsabb és hatékonyabb kezelést tesz lehetővé a hagyományos intim tornagyakorlatoknál. A vizsgálat után egy képzett biofeedback tréner segít a gátizomzat erősítésében, a helyes működés elsajátításában, mely után az aranyér és más végbél környéki panaszok enyhülnek, vagy meg is szűnhetnek. A gátizomzat erősítés nem csak aranyér torna gyanánt alkalmazható, de műtéti beavatkozások előtt, vagy után is erősen javasolt az izmok erősítése a gyorsabb felépülés érdekében.

 

Ha aranyeres panaszokkal küszködik, vagy más végbéltájéki problémák nehezítik életét, keressen fel egy szakembert! A pontos kezelés felállítása, a gátizomzat erősítése, az aranyér torna betanítása szakember feladata.

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

A legjobb aranyér gyógyszer

A legjobb aranyér gyógyszer

Az aranyér tüneteinek jelentkezésekor a legtöbben azonnali megoldást szeretnének, mely teljesen érthető. Emiatt elkezdik kutatni, hogy melyik a legjobb aranyér gyógyszer. Ebben nyújtunk most egy kis segítséget, hogy melyek a legjobb aranyér gyógyszerek, egyáltalán...

bővebben
Legjobb aranyér kúp

Legjobb aranyér kúp

Az aranyér kezelésében gyakran kerülnek alkalmazásra az aranyér kúpok, melyek enyhébb, kezdődő probléma esetén segítenek megszüntetni a panaszokat. A problémák jelentkezésekor a legtöbben azonnal meg akarnak szabadulni az aranyér okozta kellemetlenségektől, és...

bővebben
Legjobb aranyér kenőcs

Legjobb aranyér kenőcs

A legjobb aranyér kenőcs titka   Mi az, amit elvárunk a legjobb aranyér kenőcstől? Azonnal csillapítsa a feszítő, égő érzést, csökkentse a duzzanatot, a külső csomót gyorsan szüntesse meg. Enyhüljön a kín, érezzük végre magunkat jól a bőrünkben. Nézze meg az...

bővebben
Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!