Az aranyér napjaink népbetegsége, melynek hátterében a helytelen táplálkozás, a rossz székelési szokások, a mozgásszegény, ülő életmódból adódó túlsúly, valamint a medencealapi izmok gyengesége, nem megfelelő működése áll. Az aranyeres panaszok életmódváltással sok esetben teljes egészében megszüntethetők, a panaszok kiújulása elkerülhető, amelyben az aranyér torna nagy segítséget jelenthet.

 

Mi is az az aranyér torna?

 

Az aranyér a végbél tökéletes, légmentes zárásában szerepet játszó vénás érhálózat, melynek működése optimális esetben teljesen észrevehetetlen. Vérrel telt állapotában biztosítja a végbél zárását, kiürült állapotában pedig utat enged a távozó salakanyagoknak és gázoknak. Sérülése, kitágulása esetén okoz panaszokat, mint a vérzés, viszketés, fájdalom, idegentest érzés.

Mivel működésére tudatosan nem vagyunk hatással, az aranyér torna klasszikus értelemben nem végezhető, hiszen nem tudjuk kifejezetten az aranyeret tornáztatni, nem is érezzük egészen addig, míg panaszokat nem okoz. Az aranyér torna gyakorlatilag nem más, mint a medencealapi izmok erősítése, és helyes működtetésük megtanulása.

 

Medencealapi izmok szerepe

 

A medencealapi izmok (gátizmok, PC izom, végbélemelő izom) nem láthatóak, mégis nagyon fontos szerepük van. Feladatuk a húgycső és a végbél megfelelő zárásának, a kismedencei és hasi szervek tartásának, valamint a záróizmok tudatos működtetésének elősegítése. A test medencei részét tartják össze, és segítik a medence környéki szerveink működését. Ha a gátizmok elgyengülnek, nem tudják ellátni feladataikat, és különféle problémákat okozhatnak, mint pl az aranyér, a szorulás vagy az inkontinencia, mely lehet vizelet és széklet inkontinencia is.

 

A gátizmok gyengeségének hátterében állhatnak genetikai okok, sokan öröklötten gyenge gátizomzattal rendelkeznek. A hirtelen erőkifejtések, behatás hatására is sérülhet a gátizomzat, mint pl szülés, műtétek vagy hirtelen fizikai megerőltetés, mint a túl nagy súly felemelése, a túlzásba vitt edzés. A gátizmok gyengülését okozhatja még a szorulás, vagy akár a rendszeres, erőltetett köhögés is. A fokozott hasűri nyomás is nagy szerepet játszik a gátizomzat gyengülésében, a túlsúly, a terhesség, vagy a rendszeres és folyamatos ülés is okozhatja.

 

A meggyengül gátizmok vérkeringése nem lesz megfelelő, és egy idő után kisebb-nagyobb problémákat okozhatnak. Könnyen kialakulhat az aranyér, az inkontinencia, székelési problémák, vagy a nők esetében a hüvelygyengeség is.

 

Aranyér torna intim tornával

 

A medencealapi izmok erősítése intim tornával végezhető el, amelyet hívhatunk aranyér tornának is, hiszen jótékony hatással van az aranyeres panaszokra. Az interneten számos ötlet és bárhol végezhető gyakorlat fellelhető, azonban az intim torna elsajátításához mindenképpen szakember segítsége javasolt. A helytelenül végzett gyakorlatokkal akár ronthatjuk is a medencealapi izmok állapotát, vagy működésüket negatív irányba befolyásolhatjuk.

 

A kismedencei izmok és a záróizmok állapotáról, működéséről pontos visszajelzést kaphatunk a kismedenceci biofeedback vizsgálat segítségével is. A műszeres vizsgálat jóval gyorsabb és hatékonyabb kezelést tesz lehetővé a hagyományos intim tornagyakorlatoknál. A vizsgálat után egy képzett biofeedback tréner segít a gátizomzat erősítésében, a helyes működés elsajátításában, mely után az aranyér és más végbél környéki panaszok enyhülnek, vagy meg is szűnhetnek. A gátizomzat erősítés nem csak aranyér torna gyanánt alkalmazható, de műtéti beavatkozások előtt, vagy után is erősen javasolt az izmok erősítése a gyorsabb felépülés érdekében.

 

Ha aranyeres panaszokkal küszködik, vagy más végbéltájéki problémák nehezítik életét, keressen fel egy szakembert! A pontos kezelés felállítása, a gátizomzat erősítése, az aranyér torna betanítása szakember feladata.

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér gyakori kérdések

Aranyér gyakori kérdések

Az aranyérrel, az aranyér betegséggel és a kezelésével kapcsolatban rengeteg tévhit és félinformáció kering az emberek között. Mivel sok embert érint, sok tanácsot kaphat ismerősöktől az, aki aranyér problémával küzd. A legtöbben ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket...

bővebben
Aranyér műtét után

Aranyér műtét után

Ha az aranyér kezeléséhez műtéti beavatkozás szükséges, az aranyér műtét után néhány dologra oda kell figyelni. Az aranyér eltávolítását többféle módszerrel lehet elvégezni, de a szükséges tennivalók javarészt megegyeznek.   Mennyi az aranyér műtét gyógyulási...

bővebben
Aranyér műtét

Aranyér műtét

Az aranyér okozta panaszokról sokaknak egyből az aranyér műtét jut eszükbe, pedig az aranyér, ha időben orvoshoz fordulnak vele, nem igényel műtéti beavatkozást. A legtöbb esetben életmódbeli változtatásokkal, egészséges étrend bevezetésével, rendszeres mozgással és...

bővebben
Aranyér párna

Aranyér párna

Az aranyér egy civilizációs betegség, mely igen sok embert érint. Egyes felmérések szerint a lakosság mintegy 50%-a találkozott már, vagy találkozni fog aranyér okozta panaszokkal. Az aranyér betegség tünetei sok kellemetlenséget okoznak a mindennapokban. Fájdalom,...

bővebben
Aranyér kezelése gyógynövényekkel

Aranyér kezelése gyógynövényekkel

Az aranyeres panaszok jelentkezésekor a tünetek, panaszok különféle gyógynövényekkel is enyhíthetőek. Az aranyér kezelése gyógynövényekkel leginkább csak a tünetek enyhítésére szolgálnak, és nem helyettesítik a szakorvosi vizsgálatot. Aranyeres panaszok megjelenésekor...

bővebben
Aranyér fájdalomcsillapítás

Aranyér fájdalomcsillapítás

Az aranyér egyik tünete a vérzés, viszketés, váladékozás mellett lehet a fájdalom. Az aranyér fájdalomcsillapítás fontos lépés az aranyér kezelésében. A fájdalomcsillapítás segítségével, a kellemetlenségek enyhítésével elérhetjük, hogy a beteg minél előbb visszanyerje...

bővebben
Végbélfájdalom

Végbélfájdalom

A végbélfájdalom, orvosi nevén proctalgia, igen kellemetlen, zavaró állapot. A lakosság mintegy 20%-át érintheti kisebb-nagyobb mértékben. A tünetek idejét tekintve lehet hosszabb ideig fennálló panasz, de előfordulhat, hogy mindössze néhány percig tart, majd hosszú...

bővebben
Aranyér visszahelyezése otthon

Aranyér visszahelyezése otthon

Az aranyér sok embert érint, és számos kellemetlen tünetet produkál. A kilógó aranyér roppant zavaró, idegentest érzetet kelt, és könnyen sérülhet is, mely váladékozást, vérzést, viszketést és fájdalmat okozhat. Az aranyér visszahelyezése otthon is lehetséges, de nem...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!