Az aranyeres panaszok próbára teszik az ember tűrőképességét, míg egyszer azt mondja nincs tovább. Tenni kell valamit.

Az elhatározás megszületése után, beleveti magát az ember az internet szövevényes hálójába, hogy információt gyűjtsön. Az aranyér gyűrűzésről, mint műtéti lehetőségről számolok be most részletesen.

 

Az aranyér gyűrűzés II.-III. fokú aranyérre vonatkozóan nyújthat megoldást.

 

Az aranyér gyűrűzése anoscopia során lehetséges. Ezzel a vizsgálattal nem csak betekinthetünk, és vizsgálhatjuk a bőr és nyálkahártya állapotát, de mintavételre, és ambuláns műtétre is sor kerülhet a vizsgálat alatt.

Az anoscop kb 10 cm-es egyenes, pisztoly szerű cső, melyet a bevezetés előtt síkosítunk.

aranyer-gyuruzes

 

 

 

 

  1. ábra https://www.google.com/search?q=anoszk%C3%B3pia&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjd2-6f-uPiAhVmsIsKHd9QBdcQsAR6BAgAEAE&biw=1264&bih=560#imgrc=DNUpKmYkNJZ2TM:

 

Ezzel az eszközzel a végbélnyílást, és a végbél utolsó pár cm-es szakaszát tudja az orvos áttekinteni. Csatlakozik hozzá egy külső fényforrás, hogy mindent tisztán lehessen látni, a proktológus ne csak sötétben tapogatózzon.

Az anoscopia előkészítése nem feltétlenül jár együtt beöntéssel, mert az alsó szakaszon normál esetben nincs széklet. A páciens bal oldalsó fekvő helyzetben elhelyezkedik, ellazítja a végbél záróizmait, a proktológus bevezeti a műszert, és megkeresi a panaszt okozó aranyeret.

 

Aranyér gyűrűzés – Gumigyűrűs leszorítás – gumi-ligatúra

 

Az anoscopon keresztül, az orvos a duzzadt érpárnát vagy vákuum segítségével beszívja, vagy egy fogóval behúzza a csőbe, és a tövére, vagy más szóval a nyakára gumigyűrűt lő. Arra kell figyelni a proktológusnak, hogy ezt a gumigyűrűt 1,5-2 cm magasság felett helyezze fel, ahol a végbelet már nyálkahártya és nem bőr borítja, ezért nincs közvetlen érző zóna. Így ez a kb 1 perces beavatkozás csak kellemetlen lehet, de nem fáj a páciensnek. A gyulladt, érzékeny területen vagy a záróizmok görcse esetén végzett beavatkozásnál fordulhat elő égő, szúró fájdalom. Az aranyér gyűrűzés a záróizmokat nem érinti, ezért záróizomsérülés okozta székletvisszatartás nem válik nehezebbé.

A gyűrűzés következtében a gyűrű leszorítja a tágult visszeret, megszünteti a benne lévő keringést, így az aranyeres csomó elhal, majd általában 2-4 nap alatt a gumigyűrűvel együtt lelökődik a bélnyálkahártyáról. A lelökődést a páciens legtöbbször észre sem veszi. A gyógyulás kb. 2-3 hét alatt végbemenő folyamat. A gyógyulás után megszűnnek az aranyér vérzéses panaszai.

A beavatkozás csekély kockázattal jár, általában szövődmények nélkül gyógyul, fájdalommentes. Az esetek nagy részében nem egy, hanem 3-4, körben elhelyezkedő aranyér is okozhat panaszt, és amennyiben a panaszok nem múlnak el teljesen egy kezelés alkalmával, a további panaszt okozó, másik aranyéren a gyűrűzés meg is ismételhető.

Fontos azonban, és erre az orvos is rákérdez, hogy a páciens szed e véralvadásgátló (a köznyelvben vérhigító) gyógyszert. Ezt vizsgálat előtt közölni kell az orvossal, mert fontos információ. A lelökődés utáni két hétben ugyanis kisebb vérzés előfordulhat a beavatkozás következtében. A vizsgálatot követő első székeléskor is előfordulhat kisebb vérzés.

A gyűrűzésre már nem alkalmas stádium esetén többek között hagyományos, aláöltéses (HAL) vagy körvarrógépes Longo műtéttel oldható meg a probléma, melyek sokkal nagyobb megterhelést jelentenek a páciensnek.

 

Hogyan készüljünk fel aranyér gyűrűzésre?

 

Jelentősen megkönnyíti a vizsgálatot, ha lelkileg felkészülten érkezünk meg.

Otthon lehet gyakorolni a záróizom tudatos ellazítását, így az eszköz felvezetése során tapasztalt kellemetlen érzés csökkenthető.

A fájdalomtól nem kell tartani, ahogy már az előzőekben leírtam, a gyűrűzés nem érző zónában történik.

Beöntésre, hashajtásra sincs szükség, mert ezen a bélszakaszon nem található széklet normál esetben.

 

Az aranyér gyűrűzés tehát jól látszik, könnyen és gyorsan elvégezhető ambuláns beavatkozás, nem is igazi műtét, amely után a gyógyulás gyors, fájdalommentes. Nem érdemes sokáig halasztani a beavatkozásra való bejelentkezést, mert az aranyeres panaszok és a későbbi műtét sokkal kellemetlenebbek, mint maga a gyűrűzés.

 

Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Székrekedés kezelése

Székrekedés kezelése

A székrekedés sokak életét keseríti meg kisebb-nagyobb mértékben. Az, hogy mikor beszélhetünk székrekedésről, egyénenként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy ha legalább heti három alkalommal nem történik székletürítés, feltehetően székelési nehézségek állnak...

bővebben
Végbéltükrözés

Végbéltükrözés

A végbél panaszok kivizsgálásának az egyik legfontosabb eszköze a végbéltükrözés, azaz a rektoszkópia. A végbéltükrözéssel a végbél alsó 10-20 centiméteres szakaszát lehet megvizsgálni, mely elengedhetetlen a végbél betegségek pontos diagnosztizálásához. A vizsgálat...

bővebben
Hogyan gyógyítható az aranyér?

Hogyan gyógyítható az aranyér?

Mielőtt megválaszolnám a kérdést, hogy hogyan gyógyítható az aranyér, előtte nem árt tisztában lenni azzal, hogy pontosan mi az aranyér. Nem minden esetben betegség, hiszen valójában a végbél környékén található vénás érhálózat összefoglaló elnevezése. Feladata, hogy...

bővebben
Gyors megoldás aranyérre

Gyors megoldás aranyérre

Az aranyér kellemetlen tünetei, a szúró, feszítő kellemetlenség, a viszketés, váladékozás, a kényelmetlenség érzése és sok esetben a vérzés megnehezítik a mindennapokat. Nem csoda, hogy a legtöbben közülünk, aki aranyeres problémákat tapasztal, minél előbb szeretne...

bővebben
Külső aranyér kenőcs

Külső aranyér kenőcs

Külső aranyér kenőcs - mikor használjuk?   Az aranyér kenőcsöket inkább a belső aranyérre találták ki, ami nyálkahártyával fedett, és a felszívódása ott a leginkább biztosított. A belső aranyérre használatos készítmények legtöbbje kúp formájában is elérhető,...

bővebben
Külső rögös aranyér műtét

Külső rögös aranyér műtét

A fájdalom már beárnyékolja az egész napját? Azt várja, mikor jön el az a pillanat, amikor fellélegezhet? Keserű tapasztalat, hogy akut esetben a külső, bevérzett aranyér az első pár napban, amíg a bőr nyúlása és a feszítés tart, erősen fájdalmas, ezért ingerlékeny,...

bővebben
Trombotizált külső aranyér

Trombotizált külső aranyér

A trombózis szót mindenki ismeri, van ismerete afelől, mit is jelent. Hallottunk a mélyvénás trombózisról, ami főként a lábszárat érintő megbetegedés. Tisztában vagyunk veszélyeivel, és komolyan vesszük a tünetek megjelenését. De mi a helyzet, ha az ember fenekéről...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!