Az aranyeres panaszok próbára teszik az ember tűrőképességét, míg egyszer azt mondja nincs tovább. Tenni kell valamit.

Az elhatározás megszületése után, beleveti magát az ember az internet szövevényes hálójába, hogy információt gyűjtsön. Az aranyér gyűrűzésről, mint műtéti lehetőségről számolok be most részletesen.

 

Az aranyér gyűrűzés II.-III. fokú aranyérre vonatkozóan nyújthat megoldást.

 

Az aranyér gyűrűzése anoscopia során lehetséges. Ezzel a vizsgálattal nem csak betekinthetünk, és vizsgálhatjuk a bőr és nyálkahártya állapotát, de mintavételre, és ambuláns műtétre is sor kerülhet a vizsgálat alatt.

Az anoscop kb 10 cm-es egyenes, pisztoly szerű cső, melyet a bevezetés előtt síkosítunk.

aranyer-gyuruzes

 

 

 

 

  1. ábra https://www.google.com/search?q=anoszk%C3%B3pia&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjd2-6f-uPiAhVmsIsKHd9QBdcQsAR6BAgAEAE&biw=1264&bih=560#imgrc=DNUpKmYkNJZ2TM:

 

Ezzel az eszközzel a végbélnyílást, és a végbél utolsó pár cm-es szakaszát tudja az orvos áttekinteni. Csatlakozik hozzá egy külső fényforrás, hogy mindent tisztán lehessen látni, a proktológus ne csak sötétben tapogatózzon.

Az anoscopia előkészítése nem feltétlenül jár együtt beöntéssel, mert az alsó szakaszon normál esetben nincs széklet. A páciens bal oldalsó fekvő helyzetben elhelyezkedik, ellazítja a végbél záróizmait, a proktológus bevezeti a műszert, és megkeresi a panaszt okozó aranyeret.

 

Aranyér gyűrűzés – Gumigyűrűs leszorítás – gumi-ligatúra

 

Az anoscopon keresztül, az orvos a duzzadt érpárnát vagy vákuum segítségével beszívja, vagy egy fogóval behúzza a csőbe, és a tövére, vagy más szóval a nyakára gumigyűrűt lő. Arra kell figyelni a proktológusnak, hogy ezt a gumigyűrűt 1,5-2 cm magasság felett helyezze fel, ahol a végbelet már nyálkahártya és nem bőr borítja, ezért nincs közvetlen érző zóna. Így ez a kb 1 perces beavatkozás csak kellemetlen lehet, de nem fáj a páciensnek. A gyulladt, érzékeny területen vagy a záróizmok görcse esetén végzett beavatkozásnál fordulhat elő égő, szúró fájdalom. Az aranyér gyűrűzés a záróizmokat nem érinti, ezért záróizomsérülés okozta székletvisszatartás nem válik nehezebbé.

A gyűrűzés következtében a gyűrű leszorítja a tágult visszeret, megszünteti a benne lévő keringést, így az aranyeres csomó elhal, majd általában 2-4 nap alatt a gumigyűrűvel együtt lelökődik a bélnyálkahártyáról. A lelökődést a páciens legtöbbször észre sem veszi. A gyógyulás kb. 2-3 hét alatt végbemenő folyamat. A gyógyulás után megszűnnek az aranyér vérzéses panaszai.

A beavatkozás csekély kockázattal jár, általában szövődmények nélkül gyógyul, fájdalommentes. Az esetek nagy részében nem egy, hanem 3-4, körben elhelyezkedő aranyér is okozhat panaszt, és amennyiben a panaszok nem múlnak el teljesen egy kezelés alkalmával, a további panaszt okozó, másik aranyéren a gyűrűzés meg is ismételhető.

Fontos azonban, és erre az orvos is rákérdez, hogy a páciens szed e véralvadásgátló (a köznyelvben vérhigító) gyógyszert. Ezt vizsgálat előtt közölni kell az orvossal, mert fontos információ. A lelökődés utáni két hétben ugyanis kisebb vérzés előfordulhat a beavatkozás következtében. A vizsgálatot követő első székeléskor is előfordulhat kisebb vérzés.

A gyűrűzésre már nem alkalmas stádium esetén többek között hagyományos, aláöltéses (HAL) vagy körvarrógépes Longo műtéttel oldható meg a probléma, melyek sokkal nagyobb megterhelést jelentenek a páciensnek.

 

Hogyan készüljünk fel aranyér gyűrűzésre?

 

Jelentősen megkönnyíti a vizsgálatot, ha lelkileg felkészülten érkezünk meg.

Otthon lehet gyakorolni a záróizom tudatos ellazítását, így az eszköz felvezetése során tapasztalt kellemetlen érzés csökkenthető.

A fájdalomtól nem kell tartani, ahogy már az előzőekben leírtam, a gyűrűzés nem érző zónában történik.

Beöntésre, hashajtásra sincs szükség, mert ezen a bélszakaszon nem található széklet normál esetben.

 

Az aranyér gyűrűzés tehát jól látszik, könnyen és gyorsan elvégezhető ambuláns beavatkozás, nem is igazi műtét, amely után a gyógyulás gyors, fájdalommentes. Nem érdemes sokáig halasztani a beavatkozásra való bejelentkezést, mert az aranyeres panaszok és a későbbi műtét sokkal kellemetlenebbek, mint maga a gyűrűzés.

 

Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Simon Balázs

Dr. Simon Balázs

proktológus, sebész szakorvos

A Szegedi Tudományegyetemen végeztem orvosként és angol orvosi szakfordító- és tolmácsként.
A proktológiával már sebész éveim eleje óta foglalkozom. 2020-ban szakvizsgáztam sebészetből kiváló minősítéssel. A szakvizsga előtt megfordultam a már akkor felfelé ívelő magánellátás több területén és rengeteg tapasztalatot szereztem kommunikációból, sokat tanultam a kiegyensúlyozott, partnerségen alapuló orvos-beteg kapcsolatról.
A klasszikus proktológia eszköztára mára kiszélesedett, a nagyobb műtéteket egyre inkább a műtét nélküli megoldások előzik meg, váltják fel. Rendeléseimen arra törekeszem, hogy … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Lézeres aranyérműtét Budapest

Lézeres aranyérműtét Budapest

Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának...

bővebben
Aranyér lézeres kezelése

Aranyér lézeres kezelése

Az aranyér betegség egy igen kellemetlen probléma. Előrehaladt állapotában szükség lehet műtét elvégzésére, melyre az aranyér lézeres kezelése egy kíméletes, biztonságos és gyors gyógyulást kínáló megoldás. A korábban végzett, aranyér lézeres eltávolítása nem...

bővebben
Lézeres aranyér műtét

Lézeres aranyér műtét

Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának...

bővebben
Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Az aranyér tüneteinek enyhítésére számtalan vény nélkül is kapható kenőcs, krém, vagy kúp kaphatók a patikákban. A két leginkább ismert talán a Sperti vagy Reparon végbélkúpja és végbélkenőcse. Mielőtt azonban döntene, hogy Sperti, vagy Reparon, érdemes megismerni a...

bővebben
Szódabikarbóna aranyérre?

Szódabikarbóna aranyérre?

Az aranyeres panaszokat gyakran házilag akarják megoldani, mert félnek a vizsgálattól, és sok tévhit is kering az aranyér gyógyításának módszereivel kapcsolatban.  Az aranyér kezelésével kapcsolatban számtalan népi gyógymód és praktika terjed. Az egyik ilyen a...

bővebben
Aranyér visszanyomása

Aranyér visszanyomása

Az aranyér sokak mindennapjait nehezíti meg. Az előesett, kitüremkedő belső aranyér esetén szükséges lehet az aranyér visszanyomása. Vannak azonban olyan esetek, mikor az aranyér visszanyomásával próbálkozni nem csak fájdalmas, de teljesen felesleges és veszélyes is...

bővebben
Aranyér fájdalom

Aranyér fájdalom

Az aranyér okozta problémák sokak mindennapjait nehezíti meg. Napjainkra igazi népbetegséggé vált, köszönhetően a helytelen táplálkozásnak, és a mozgásszegény, rendszerint ülő életmódnak. Az aranyér betegség kialakulását többféle tünet is kíséri, melyek közül az egyik...

bővebben
Aranyér ellen

Aranyér ellen

Az aranyér betegség egy igazi civilizációs népbetegség, nagyon sok embert érint kisebb nagyobb mértékben. Hátterében a legtöbbször a felgyorsult életmódból fakadó mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, a hirtelen fellépő túlzott fizikai megterhelés, a...

bővebben
Aranyér torna

Aranyér torna

Az aranyér napjaink népbetegsége, melynek hátterében a helytelen táplálkozás, a rossz székelési szokások, a mozgásszegény, ülő életmódból adódó túlsúly, valamint a medencealapi izmok gyengesége, nem megfelelő működése áll. Az aranyeres panaszok életmódváltással sok...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!