Az aranyeres panaszok próbára teszik az ember tűrőképességét, míg egyszer azt mondja nincs tovább. Tenni kell valamit.

Az elhatározás megszületése után, beleveti magát az ember az internet szövevényes hálójába, hogy információt gyűjtsön. Az aranyér gyűrűzésről, mint műtéti lehetőségről számolok be most részletesen.

 

Az aranyér gyűrűzés II.-III. fokú aranyérre vonatkozóan nyújthat megoldást.

 

Az aranyér gyűrűzése anoscopia során lehetséges. Ezzel a vizsgálattal nem csak betekinthetünk, és vizsgálhatjuk a bőr és nyálkahártya állapotát, de mintavételre, és ambuláns műtétre is sor kerülhet a vizsgálat alatt.

Az anoscop kb 10 cm-es egyenes, pisztoly szerű cső, melyet a bevezetés előtt síkosítunk.

aranyer-gyuruzes

 

 

 

 

  1. ábra https://www.google.com/search?q=anoszk%C3%B3pia&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjd2-6f-uPiAhVmsIsKHd9QBdcQsAR6BAgAEAE&biw=1264&bih=560#imgrc=DNUpKmYkNJZ2TM:

 

Ezzel az eszközzel a végbélnyílást, és a végbél utolsó pár cm-es szakaszát tudja az orvos áttekinteni. Csatlakozik hozzá egy külső fényforrás, hogy mindent tisztán lehessen látni, a proktológus ne csak sötétben tapogatózzon.

Az anoscopia előkészítése nem feltétlenül jár együtt beöntéssel, mert az alsó szakaszon normál esetben nincs széklet. A páciens bal oldalsó fekvő helyzetben elhelyezkedik, ellazítja a végbél záróizmait, a proktológus bevezeti a műszert, és megkeresi a panaszt okozó aranyeret.

 

Aranyér gyűrűzés – Gumigyűrűs leszorítás – gumi-ligatúra

 

Az anoscopon keresztül, az orvos a duzzadt érpárnát vagy vákuum segítségével beszívja, vagy egy fogóval behúzza a csőbe, és a tövére, vagy más szóval a nyakára gumigyűrűt lő. Arra kell figyelni a proktológusnak, hogy ezt a gumigyűrűt 1,5-2 cm magasság felett helyezze fel, ahol a végbelet már nyálkahártya és nem bőr borítja, ezért nincs közvetlen érző zóna. Így ez a kb 1 perces beavatkozás csak kellemetlen lehet, de nem fáj a páciensnek. A gyulladt, érzékeny területen vagy a záróizmok görcse esetén végzett beavatkozásnál fordulhat elő égő, szúró fájdalom. Az aranyér gyűrűzés a záróizmokat nem érinti, ezért záróizomsérülés okozta székletvisszatartás nem válik nehezebbé.

A gyűrűzés következtében a gyűrű leszorítja a tágult visszeret, megszünteti a benne lévő keringést, így az aranyeres csomó elhal, majd általában 2-4 nap alatt a gumigyűrűvel együtt lelökődik a bélnyálkahártyáról. A lelökődést a páciens legtöbbször észre sem veszi. A gyógyulás kb. 2-3 hét alatt végbemenő folyamat. A gyógyulás után megszűnnek az aranyér vérzéses panaszai.

A beavatkozás csekély kockázattal jár, általában szövődmények nélkül gyógyul, fájdalommentes. Az esetek nagy részében nem egy, hanem 3-4, körben elhelyezkedő aranyér is okozhat panaszt, és amennyiben a panaszok nem múlnak el teljesen egy kezelés alkalmával, a további panaszt okozó, másik aranyéren a gyűrűzés meg is ismételhető.

Fontos azonban, és erre az orvos is rákérdez, hogy a páciens szed e véralvadásgátló (a köznyelvben vérhigító) gyógyszert. Ezt vizsgálat előtt közölni kell az orvossal, mert fontos információ. A lelökődés utáni két hétben ugyanis kisebb vérzés előfordulhat a beavatkozás következtében. A vizsgálatot követő első székeléskor is előfordulhat kisebb vérzés.

A gyűrűzésre már nem alkalmas stádium esetén többek között hagyományos, aláöltéses (HAL) vagy körvarrógépes Longo műtéttel oldható meg a probléma, melyek sokkal nagyobb megterhelést jelentenek a páciensnek.

 

Hogyan készüljünk fel aranyér gyűrűzésre?

 

Jelentősen megkönnyíti a vizsgálatot, ha lelkileg felkészülten érkezünk meg.

Otthon lehet gyakorolni a záróizom tudatos ellazítását, így az eszköz felvezetése során tapasztalt kellemetlen érzés csökkenthető.

A fájdalomtól nem kell tartani, ahogy már az előzőekben leírtam, a gyűrűzés nem érző zónában történik.

Beöntésre, hashajtásra sincs szükség, mert ezen a bélszakaszon nem található széklet normál esetben.

 

Az aranyér gyűrűzés tehát jól látszik, könnyen és gyorsan elvégezhető ambuláns beavatkozás, nem is igazi műtét, amely után a gyógyulás gyors, fájdalommentes. Nem érdemes sokáig halasztani a beavatkozásra való bejelentkezést, mert az aranyeres panaszok és a későbbi műtét sokkal kellemetlenebbek, mint maga a gyűrűzés.

 

Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

A napokban volt az IBD-sek (Crohn-colitis-esek) világnapja. Mint egy "jó", feledékeny férj, idő után kaptam észbe, és pár gondolatot szeretnék leírni eddigi tapasztalataimról, a bélgyulladásban szenvedők aranyér és más végbélpanaszainak esetleges segítségére céljából....

bővebben
Sipoly kezelése

Sipoly kezelése

Ha ön is szenved a végbélsipoly tüneteitől: különböző mennyiségű bélnedv, vér/genny ürülés a sipoly nyílásból, bőrirritáció az állandó nedvezés miatt, az irritált területen csípő, fájdalmas érzés, az állandó jellemzően sárga váladék, mely kellemetlen szagú, bűzös is...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!