Az aranyér sokak mindennapjait nehezíti meg. Az előesett, kitüremkedő belső aranyér esetén szükséges lehet az aranyér visszanyomása. Vannak azonban olyan esetek, mikor az aranyér visszanyomásával próbálkozni nem csak fájdalmas, de teljesen felesleges és veszélyes is lehet.

 

Mikor lehet szükséges az aranyér visszanyomása?

 

Az aranyér visszanyomása kizárólag a belső aranyér esetén jöhet szóba. A belső aranyér a végbél belső részében, a záróizmok fölött található. Mindenki szervezetében jelen van és fontos szerepet játszik a végbél lezárásában, a széklet és a gázok visszatartásában. Ha kitágul, megsérül, onnantól beszélhetünk aranyeres problémáról. Az állapotától függően különféle tüneteket okoz. A tünetek az időszakos, enyhe vérzéstől kezdve a folyamatosan előesett, a végbélből állandóan kilógó, érzékeny, viszkető, fájdalmas, vérző és sérülékeny aranyérig terjedhetnek.

 

Attól függően, hogy mennyire előrehaladott a belső aranyér probléma állapota, négy stádiumot különböztethetünk meg. Az első stádiumban még a végbélen belül helyezkedik el, enyhe vérzést okoz székeléskor. A második stádiumban lévő aranyér székeléskor kitüremkedik a végbélből, de önmagától vissza is húzódik.

Ha az aranyér visszanyomása szükségessé válik, azaz nem húzódik vissza magától, akkor a probléma a harmadik, vagy negyedik stádiumban van. Ha még visszanyomható és a helyén marad, a harmadik, ha alig visszanyomható, de fájdalmas, és nem marad a helyén, a negyedik stádiumban van. A belső aranyér stádiumairól itt olvashat bővebben.

 

Mikor tilos az aranyér visszanyomása?

 

Az aranyeret ne nyomja vissza, ha külső aranyér okozza a problémákat! A külső aranyér, ahogy a neve is tükrözni, nem belülről származik, hanem a végbélnyílás szélén alakul ki. Néha érzékeny, kézzel könnyen kitapintható, néha fájdalmas, akár viszkető duzzanat a végbélnyílás szélén, melyet bőr fed. Ha bevérzés esetén a tünetek intenzív fájdalommal jelentkeznek, és a fájdalom forrása is könnyen kitapintható, az aranyér visszanyomásával csak további fájdalmat okoz, esetleg sérülést okoz magának, aki mégis megpróbálkozik vele. A külső aranyér tünetei néhány napon belül általában jelentősen enyhülnek.

 

Nem javasolt a negyedik stádiumban lévő belső aranyér visszanyomása sem. Ebben az állapotában már csak szakorvosi segítséggel lehet megszabadulni a problémától. Az előesett, kitüremkedő aranyér a visszahelyezési próbálkozásoktól nagyon könnyen sérülhet, mely gyulladást, fertőzést okozhat a vérzésen és a fájdalmon felül.

 

Hogyan kell visszanyomni az aranyeret?

 

Az aranyér visszanyomása előtt mindenképpen alaposan kezet kell mosni. Az aranyeret gyengéden meg kell próbálni visszanyomni a végbélbe, de erőltetni nem szabad. Igyekezzen minél jobban ellazítani a végbél záróizmait, és semleges krémmel elősegíteni a visszacsúszást. Nagyon könnyen sérülhet, ezért mindenképpen csak gyengéden szabad a visszanyomásával megpróbálkozni. Ha nem akar a helyén maradni, vagy erős fájdalmat okoz, vérzik, feltehetően már a negyedik stádiumban van, és orvosi segítség kell az eltüntetéséhez, nem szabad erőltetni, próbálkozni.

 

A legbiztosabb megoldás, ha nem várja meg, amíg az aranyér visszanyomása szükségessé válik. Minél előbb felkeres egy szakorvost, függetlenül attól, hogy milyen stádiumban van az aranyér állapota, annál könnyebben szabadulhat meg a kellemetlenségektől. Mint minden betegség esetén, az aranyér esetében is igaz, hogy minél korábban kér orvosi segítséget, annál egyszerűbben kezelhető.

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Simon Balázs

Dr. Simon Balázs

proktológus, sebész szakorvos

A Szegedi Tudományegyetemen végeztem orvosként és angol orvosi szakfordító- és tolmácsként.
A proktológiával már sebész éveim eleje óta foglalkozom. 2020-ban szakvizsgáztam sebészetből kiváló minősítéssel. A szakvizsga előtt megfordultam a már akkor felfelé ívelő magánellátás több területén és rengeteg tapasztalatot szereztem kommunikációból, sokat tanultam a kiegyensúlyozott, partnerségen alapuló orvos-beteg kapcsolatról.
A klasszikus proktológia eszköztára mára kiszélesedett, a nagyobb műtéteket egyre inkább a műtét nélküli megoldások előzik meg, váltják fel. Rendeléseimen arra törekeszem, hogy … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Gasztróenterológus vagy dietetikus?

Gasztróenterológus vagy dietetikus?

A gasztroenterológus és a dietetikus egymáshoz közel álló szakmák, gyakran dolgoznak együtt, egymást segítve. Mindkettő a táplálkozással, az emésztőrendszer működésével foglalkozik. Ebben a cikkben segítünk eligazodni abban, hogy gasztroenterológus, vagy dietetikus...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!