Aranyér és a folyadékfogyasztásPácienseim mind tisztában vannak az aranyér és a kevés folyadékfogyasztás hosszú távú káros mellékhatásaival. De rákérdezésre, hogy átlagosan mennyi folyadékot fogyasztanak naponta, sajnálkozva mondják, hogy a bevitt mennyiség levessel, kávéval együtt napi fél, másfél litert tesz ki.

Ha ez ember utánaszámol – a számokkal most nem untatnám az olvasót –, rádöbben, hogy bőven mínuszban van az illető folyadékháztartása.
Társadalmunk közismerten vízhiánnyal küszködik, de a legtöbb esetben saját szervezetünk is szenved ettől. Ez több dolog miatt is érthető.

Hosszan tartó vízhiány

A hosszan tartó vízhiány esetén a szervezet nem szomjúságérzéssel jelez vissza, hanem csak kritikus esetben érzünk általános rossz közérzetet, fejfájást, csupa olyan dolgot, amit közvetlenül nem kötünk a vízhiányhoz. Ilyenkor általában fáradtságra, a vércukorérték csökkenésére gondolunk, így főként egy cukros feketekávéval igyekszünk túljutni ezen az állapoton. Ennek több hatása is van. Először a kávé összehúzza az ütőereket, ennek hatására a vérnyomás emelkedik, rövid időre e

Vízfogyasztás

Proktológiai rendelésemen sokféle végbélbetegséggel (aranyér, végbélrepedés, gyulladás) fordulnak hozzám. A beszélgetés során gyakran kiderül, hogy sok esetben szorulás, székelési nehézségek állnak a problémák hátterében. A páciensek elmondják, hogy legtöbbször a székelés megkönnyítésére (szinte már) mindenféle hashajtókat, esetleg kúpokat használnak rendszeresen annak ellenére, hogy sok esetben tisztában vannak azok rövid és hossz

z elfedi a vízhiány okozta tüneteket. Majd a vizeletkiválasztás fokozása miatt a vízhiányos állapotot tovább rontja. Egyébként ugyanez igaz a vércukor szintre is, rövid emelkedést követően az eredeti szint alá is csökkenhet. Ez újabb kávébevitelre serkent minket, így mikor a nap végén összeszámoljuk a napi folyadékbevitelünket, kb. fél liter jöhet össze színtiszta feketekávé formájában.

A legtöbben munkahelyükön nem maguk rendelkeznek idejük és figyelmük nagy részével. Megfeledkezünk a rendszeres folyadékbevitelről mivel az ivás nem illeszkedik be a munkarendünkbe, vagy tudatosan is visszafogjuk azt, annak érdekében, hogy ritkábban kelljen a mellékhelységet meglátogatni.
Ahogy a hiányt vagy a bevitel növeléséből, a szükséges mennyiség vagy a kivitel csökkentéséből fedezi a költségvetés, a vízhiány megoldásával is ez a helyzet.

 

Ha a folyadékfogyasztást nem növeljük

Ha a bevitelt nem növeljük, és a szükséges mennyiséget sem tudjuk kellő mértékben csökkenteni, a vízleadást csökkentjük. Az izzadás apadása mellett a vesében a vizeletkiválasztást követően a vizeletből, a vastagbélben a székletből való vízvisszaszívás fokozódik. Így a vízhiány következménye nem csak a vesekő lehet, hanem a széklet keményebbé válása is. Ráadásul a végbélben olyan váladékot termelő mirigyek foglalnak helyet, melyek a széklet síkosításában, a nyálkahártya frissen tartásában segítenek, az izzadás mértékének csökkenésével ezek is kevésbé működnek. Így a tájék természetes tisztulása is károsodik, a különböző fertőzések gyakorisága is megnőhet.

Mindezekből érthető, hogy ha szervezetünk tartósan vízhiánnyal küszködik, a kevésbé képlékeny és kevésbé csuszamlós széklet eltávozása sokkal nehezebb és sokszor fájdalmasabb, így idővel kialakul a rendszeres szorulás. Ez székeléskor fokozott keménysége és a erőltetett nyomás miatt károsítja a végbél szöveteit. Ez a végbél záródásáért felelős párnák szalagjainak megnyúlása, a nyomásfokozódás miatt a párnákban lévő erek kitágulása révén aranyérbetegséget, a végbél sérülése révén végbélrepedést okozhat. Ezek további komplikációkkal járnak, melyek sok betegnél színesítik a talált képet. A székrekedés tartós fennállása az előbb leírt kórképek további állapotromlásához vezet.

 

Jó, rendben, de akkor ez ilyen egyszerű lenne?

Ha többet iszunk, akkor nincs több probléma ott lent?

Ez nem ilyen egyszerű, de az tény, hogy sok betegem panaszainak nagy fokú csökkenését tapasztalja a folyadékbevitel fokozása után már pár nappal is.
A különféle hashajtók hatását ahhoz szoktam hasonlítani, mint amikor egy száraz szivacsból próbálunk minél erősebben vizet facsarni. Egyszerűbb a szivacsot vízbe mártani…

 

A tanácsaim így a következők:

  1. A fokozott folyadék bevitelét kezdjük rögtön reggel, éhgyomorra. Lehetőleg minél „könnyebb” folyadékot fogyasszunk, ivás után lehetőleg várjunk kb. 20-30 percet, mielőtt – remélhetőleg – reggelizni kezdünk! Igyunk teát (zöldet, vöröset, gyógyteát, de ne fogyasztót, feketét, azok vízhajtó hatásúak), vagy lehetőleg alacsony ásványanyag (só) tartalmú ásványvizet (ezekkel nem növeljük meg nagy fokban a bevitt konyhasó mértékét)! Ez jó esetben 3-5 dl folyadékot jelent a kávén felül, és magában is frissítően hat közérzetünkre.
  2. A gyomor telítődése reflexes úton segíti elő a székelés beindulását, így a reggeli „program” probléma, várakozás és erőlködés nélkül megoldódik.
  3. Ha ülő, asztal melletti, vagy autós-szaladgálós foglalkozást űzünk, egy ásványvizes üveg talán még elfér mellettünk. Nap közben ez a 1,5-2 liter folyadék el tud így fogyni, persze pisilni is többször kell kimenni, ez igaz. Adódhat olyan helyzet, mikor nap közben nehezen teljesíthető ez az adag, de a kreatív gondolkodás szinte mindent megoldhat.
  4. Az esti fokozott folyadékbevitelt nem javaslom, azon kívül, hogy az éjszaka vízszintesbe helyezett lábakból az addig felgyülemlett folyadék (észrevétlen boka- és lábduzzanat) is ekkor ürül ki, ha tovább terheljük hólyagunkat, a rendszeres éjszakai kijárás a pihenésünket veszélyeztetheti.

 

Összefoglalva: aranyér és a folyadékfogyasztás összefüggése

a reggeli fokozott folyadékbevitel jótékony hatására a széklet kevésbé kemény, sokkal csúszósabb lesz, és magától, minden további praktika nélkül jelez. A nappali rendszeres bevitel segít fenntartani a test folyadékegyensúlyát.
Vannak olyan megbetegedések (pl. szív- és vesebetegségek), melyek esetén a folyadékbevitel nagyságát a kezelőorvossal kell megbeszélni. Vannak, akik szerint napi 1-1,5 liter folyadék bevitele elégséges. Én székeléssel kapcsolatban mégis azt mondom: akinek ilyen problémája van, fogyasszon napi minimum 2-3 liter folyadékot. Melegben, nagyobb testsúly esetén természetesen ezen értékek fölé is nyugodtan mehet a mennyiség.

Természetesen a fentieket nem említeném, ha jómagam ezeket nem élném meg nap mint nap, így tisztában vagyok a fokozott folyadékbevitel jó és rossz oldalával is. Ezért szívvel-lélekkel javaslom mindenkinek, aki megteheti, hogy a fenti módon és formában fogyasszon több folyadékot. Aki jótékony hatását megismeri, s amennyiben ez a mindennapi életvitelébe beilleszthető, hamar magáévá is teszi a fent leírtakat.

Kívánok szép napot, jó egészséget.

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz:
+3630-868-0244

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

A napokban volt az IBD-sek (Crohn-colitis-esek) világnapja. Mint egy "jó", feledékeny férj, idő után kaptam észbe, és pár gondolatot szeretnék leírni eddigi tapasztalataimról, a bélgyulladásban szenvedők aranyér és más végbélpanaszainak esetleges segítségére céljából....

bővebben
Sipoly kezelése

Sipoly kezelése

Ha ön is szenved a végbélsipoly tüneteitől: különböző mennyiségű bélnedv, vér/genny ürülés a sipoly nyílásból, bőrirritáció az állandó nedvezés miatt, az irritált területen csípő, fájdalmas érzés, az állandó jellemzően sárga váladék, mely kellemetlen szagú, bűzös is...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!