A székrekedés sok ember mindennapjait nehezíti meg, és több betegség kialakulásában is szerepet játszhat, vagy lehet tünete azoknak. Ezek közül a legismertebb talán az aranyér. Előfordulása különösen jellemző a 60 feletti idősebb korosztályra, de a fiatalabbak körében is előfordul. A székrekedés okai sokfélék lehetnek, és fontos tudni azt is, hogy egyáltalán mikortól beszélhetünk székrekedésről.

 

Székrekedés meghatározása

Azt, hogy valaki székrekedésben szenved, vagy sem, a Róma IV. székrekedés kritériumrendszer alapján lehet megállapítani.

 1. Ha az elmúlt egy évben legalább három hónapon keresztül fennállt az alábbi tünetek közül legalább kettő, akkor beszélhetünk székrekedésről:
 • Legalább minden negyedik székelés nehézségekkel, erőlködéssel jár
 • Legalább minden negyedik székelés során távozó széklet kemény, rögös állagú
 • Legalább minden negyedik székelés során a végbél elzáródásának érzése
 • Legalább minden negyedik székelés során nem teljes kiürülés érzése
 • Legalább minden negyedik székeléskor kézzel kell segíteni a széklet távozását
 • Heti három alkalomnál kevesebb széklet hashajtás nélkül
 1. Ha hashajtás nélkül ritkán van laza széklet
 2. És NEM igaz az alábbi tünetek közül legalább kettő (Róma IV. IBS kritériumrendszer), hogy az elmúlt három hónapban legalább egyszer hetente volt visszatérő hasi fájdalma:
 • A székletürítéssel kapcsolatosan (akár fokozza, vagy csökkenti a fájdalmat)
 • A széklet gyakoriságának változásával kapcsolatosan
 • A széklet formájának (megjelenésének) változásával kapcsolatosan

 

A székrekedés alapvetően kétféle okból alakul ki, vagy a bélrenyheség miatt a béltartalom tovahaladása lassult, vagy pedig a széklet távozása válik nehezítetté, megkülönböztetésként nevezzük az utóbbit szorulásnak. A problémát bonyolítja, hogy a kettő idővel kombinálódik, egymás kialakulását segítik elő.

 

Székrekedés okai: mozgásszegény életmód és helytelen táplálkozás

A székrekedés okai között a leggyakrabban a helytelen életmódbeli szokások állnak. A rendszertelen táplálkozás, a feldolgozott, finomított élelmiszerek, az alacsony rosttartalmú ételek, valamint a túlzott cukor és zsír fogyasztása elősegíti a székrekedés kialakulását. A táplálkozásbeli rossz szokásokon kívül kialakulásának okai között élenjáró szerepet tölt be a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás is, valamint a mozgásszegény, ülő életmód is.

A székrekedés sokszor már az étkezési szokások megváltoztatásával is eredményesen kezelhető. Fontos a rendszeres, napi 4-5 alkalommal való táplálkozás, az alacsony zsír és szénhidráttartalmú, valamint rostban gazdag élelmiszerek (nyers zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, árpa, zabpehely, stb) fogyasztása és a megfelelő mennyiségű és rendszeres folyadékbevitel biztosítása.

Mindezeken felül napi 30 perc mozgás garantáltan jó hatással lesz az emésztésre, az anyagcsere folyamatokra és a teljes szervezetre is. Amennyiben nem áll más ok a székrekedés hátterében, jó eséllyel el is múlik különösebb beavatkozás nélkül.

 

Székrekedés okai: betegségek

A székrekedés okai között több betegség is megtalálható. Sok esetben a végbél problémák (aranyér, végbélrepedés, végbél daganatos betegsége) okozzák kialakulását, de más betegségek is állhatnak a székrekedés kialakulásának hátterében. Ilyen betegségek többek között a hasnyálmirigy betegségei, pajzsmirigy működési problémák, cukorbetegség, Chron betegség, Sclerosis multiplex, vagy a Parkinson kór.

A vastagbél beidegzési és alaki problémái is okai lehetnek a bélrenyheségnek. Lelki eredetű betegségek vagy akár a túlzott stressz is állhatnak a háttérben, melyek szintén elősegítik a tünetek jelentkezését.

Kialakulhat a probléma fekvőbetegeknél, magas lázzal járó betegségeknél is, vagy a betegségek kezelésére használt gyógyszerek mellékhatásaként. A vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító, és savlekötő gyógyszerek is okozhatják, de a rendszeres és túlzott mennyiségű székletlazító alkalmazása is kiválthatja a székrekedést.

Bár nem tartozik a betegségek közé, de a terhesség során is igen gyakran alakulhat ki székrekedés, mely igen gyakran aranyeres panaszokkal is társulhat. A terhességi székrekedés hátterében hormonális változások állnak, valamint a terhesség során növekvő méh is befolyásolja a belek helyzetét és működését, mely elősegíti a probléma kialakulását.

 

Mit tegyen, ha székrekedése van?

A székrekedés kezelése otthon is megoldható.  Sok esetben elegendő lehet az életmódbeli változtatás és a helyes étkezési szokások elsajátítása.

Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, vagy a a székrekedés rövid idő alatt alakul ki -aminek hátterében akár vastagbéldaganat is állhat-, a legbiztonságosabb és leginkább javasolt megoldás a bélrenyheség és a szorulás kivizsgálására a gasztroenterológus („bél”gyógyász) és a proktológus („végbél”gyógyász) szakorvos felkeresése. A vizsgálatok során megállapítható, hogy melyek a szorulás okai, és a megfelelő kezeléssel sokkal eredményesebben orvosolható a probléma.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!