Az aranyér betegség egy igazi civilizációs népbetegség, nagyon sok embert érint kisebb nagyobb mértékben. Hátterében a legtöbbször a felgyorsult életmódból fakadó mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, a hirtelen fellépő túlzott fizikai megterhelés, a túlsúly, valamint genetikai adottságok, helytelen székelési szokások állnak. Akinél mutatkoznak a tünetei, minél hamarabb szeretne megszabadulni. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy mit tehet az aranyér ellen.

 

Mi is az az aranyér?

Az aranyér a végbélnyílás környékén található vénás érhálózat összefoglaló neve. Két fajtáját különböztethetjük meg, a belső és a külső aranyeret. A belső aranyér mindenki szervezetében jelen van, és ha megfelelően működik, egyáltalán nem okoz problémát megléte. Sőt, kifejezetten hasznos funkciója van: a végbél teljes lezárásában és a szél, a folyékony széklet visszatartásában van fontos szerepe. Vérrel telt állapotában légmentesen lezárja a végbelet, visszatartva a székletet és a gázokat.

 

Kiürült állapotában utat enged a távozó salakanyagoknak és gázoknak. Amennyiben a belső aranyér sérül, kitágulnak az aranyeres párnák, funkcióját nem megfelelően tölti be. Ennek következtében súlyosságától függően panaszokat okoz. A panaszok az időnként jelentkező enyhe vérzéstől kezdve egészen a végbélből kilógó, fájdalmas, sérülékeny, nedvedző, viszkető aranyér kialakulásáig terjedhetnek. A belső aranyeret súlyosságától függően négy stádiumba sorolhatjuk, melyekről bővebben ide kattintva olvashat.

 

A külső aranyeres párnát bőr fedi, duzzanata hatására a bőr maradandóan megnyúlhat. Általában önmagában csak higiénés problémát vagy diszkomfortot okoz.

 

A külső aranyér bevérzés a végbélnyíláson kívül alakul ki, általában valamilyen hirtelen fizikai megterhelés hatására. Rögtön feszítő fájdalommal jelentkezik, és kézzel is könnyen kitapintható. Egy érzékeny csomó a végbélnyílás környékén, mely csak akkor vérzik, ha sérül.

 

Mit tehet az aranyér kialakulása ellen?

Az aranyér kialakulásában a genetikai hajlam mellett nagy szerepet játszik a testsúly, az egészségtelen életmód, a hirtelen fizikai megterhelés, a rossz székelési szokások és a nem megfelelő állagú széklet. A genetikai adottságainkon egyelőre nem áll módunkban változtatni, azonban életmódunkon változtathatunk, mellyel sokat tehetünk az aranyér ellen.

 

Ajánlott felkeresni egy szakorvost az aranyér okozta, vagy annak tulajdonított tünetek jelentkezésekor, mert gyakran nem aranyér okozza az aranyeres panaszokat. Viszonylag kevesen keresnek fel egy szakorvost a probléma kialakulásakor, sokkal inkább próbálják házilag megoldani a problémát. Korábban már írtunk arról, hogy mit tehet az aranyér ellen házilag, amelyről itt olvashat bővebben: aranyér kezelése házilag.

 

Aranyér ellen egészséges életmóddal

Az aranyér ellen elsődlegesen a helyes táplálkozási szokások és a mozgás bevezetésével tehetünk sokat. Az aranyeres panaszok kezelésekor függetlenül attól, hogy milyen típusú és súlyosságú a probléma, a helyes étkezési és székelési szokások elsajátítása nélkülözhetetlen. Ez az alapja az aranyér elleni kezeléseknek minden esetben.

 

A rendszeres és rostban gazdag táplálkozás és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel biztosításával az aranyér kialakulásának, vagy súlyosbodásának lehetőségét minimalizálni lehet. A rostban gazdag, egészséges étrend és a rendszeres étkezés bevezetésével a testsúly és a székelés általában kordában tartható. A könnyebben emészthető ételek nem terhelik meg annyira emésztőrendszerünket, mint a feldolgozott szénhidrátok, vagy a túlzottan zsíros ételek.

 

A széklet állaga a kellően magas rost és folyadékfogyasztás hatására megfelelő állagú lesz, a székelés pedig rendszeressé és könnyeddé válik. A napi legalább 30 perc könnyed mozgás bevezetése jó hatással van a keringésünkre, emésztésünkre és az anyagcsere folyamatokra. A helyes táplálkozásról, az aranyér ellen is alkalmazható ételekről itt olvashat bővebben: székletlazító ételek.

 

Aranyér ellen gyógyszerekkel

Amennyiben az életmódbeli változtatások nem járnak sikerrel az aranyér ellen, vagy az aranyér állapota annyira előrehaladott, hogy indokolttá válik, különféle gyógyszerek, aranyér kenőcsök és kúpok is szóba jöhetnek az aranyér kezelése során. A patikákban számtalan vény nélkül is kapható aranyér elleni gyógyszer, kenőcs, vagy aranyér kúp is kapható, de egyáltalán nem biztos, hogy segíteni is fognak. Az aranyér ellen alkalmazandó gyógyszerek kiválasztása szakorvos feladata, a patikában egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelő készítményt fogja megvásárolni.

 

Az öndiagnosztikát érdemes elkerülni. Ha nem enyhülnek az aranyér tünetei néhány nap után sem, vagy rendszeresen kiújulnak, mindenképpen javasolt felkeresni egy proktológust. Egy szakorvosi vizsgálat során teljeskörű diagnózis készülhet, feltárva a problémákat. Ami aranyeres panasznak tűnik, az egyáltalán nem biztos, hogy aranyér okozta tünet. Előfordulhatnak az aranyérnél súlyosabb betegségek is, amit csak orvosi vizsgálattal lehet kizárni. Az alkalmazható gyógyszerekről korábban már írtunk, melyet itt elolvashat: aranyér gyógyszer.

 

Aranyér elleni beavatkozások: injekció, lézer, műtétek

Az aranyér ellen szóba jöhetnek úgynevezett nem kimetszéses kezelések. Ezek a gumigyűrűzés, az infravörös égetés, ultrahangos aláöltés, a lézeres fonnyasztás vagy injekció. Az aranyér megszüntetésére kimetszéses műtéti beavatkozásokra csak súlyos, előrehaladott állapotú aranyér esetében van szükség. A legtöbb esetben életmódváltással és gyógyszerekkel, vagy nem kimetszéses eljárásokkal megszüntethető a probléma.

 

Ha elkerülhetetlen az aranyér műtét, az esetek nagy részében a beteg altatása nélkül végzik. Az aranyér műtét nem igényel kórházi befekvést, helyi érzéstelenítés mellett az ambuláns műtét általában elvégezhető. A műtét után kísérővel a beteg hazamehet, és az alkalmazott műtéti eljárás függvényében néhány héten belül teljesen felépül. Bővebben itt olvashat az aranyér műtétről.

 

Aranyér elleni tennivalók terhesség és szoptatás alatt

Az aranyér rengeteg kismamát érint. A terhesség során a többletsúly miatt fellépő fokozott hasűri nyomás, a hormonális változás és a gyakran jelentkező székrekedés segíti az aranyér kialakulását. A szüléshez hatalmas erőkifejtés szükséges, amelynek következtében igen gyakran alakul ki aranyér. A terhesség alatt, vagy a szülés után a szoptatás idején a kismamák teljesen érthető módon nem szeretnének gyógyszert szedni.

 

Félnek attól, hogy a gyógyszerekkel a gyermekünknek valamilyen problémát okozhatnak, ezért inkább tűrik az aranyér okozta kellemetlenségeket. Szerencsére az aranyér ellen terhesség alatt vagy szoptatás idején is vannak olyan gyógyszerek, kúpok, kenőcsök, amelyeket nyugodt szívvel alkalmazhatnak az aranyér ellen.

 

A terhesség alatt, vagy szülés után jelentkező aranyér kezelésében szintén szerepet játszanak az életmódbeli változtatások is, természetesen figyelembe véve a kismamák állapotát. Több olyan aranyér elleni gyógyszer, kenőcs vagy kúp is alkalmazható, mely sem a terhesség alatt, sem a szoptatás alatt nem jelent veszélyt a gyermekre. Ebben az időszakban a műtétet, ha csak nem elkerülhetetlen, kerülni kell. A terhességi aranyérről és kezeléséről ide kattintva olvashat bővebben.

 

Aranyér ellen a legbiztosabb megoldás:

Ha teljesen biztosra szeretne menni, a tünetek jelentkezésekor keressen fel egy proktológust. A proktológiai vizsgálat kissé ugyan kellemetlen, de nem jár fájdalommal. Az aranyér ellen a leginkább hatékonyan és biztonságosan orvosi segítséggel tehet. Ha jelentkeznek a tünetek, ne szégyellje, ne érezze kellemetlennek, keressen fel egy szakorvost!

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

A legjobb aranyér gyógyszer

A legjobb aranyér gyógyszer

Az aranyér tüneteinek jelentkezésekor a legtöbben azonnali megoldást szeretnének, mely teljesen érthető. Emiatt elkezdik kutatni, hogy melyik a legjobb aranyér gyógyszer. Ebben nyújtunk most egy kis segítséget, hogy melyek a legjobb aranyér gyógyszerek, egyáltalán...

bővebben
Legjobb aranyér kúp

Legjobb aranyér kúp

Az aranyér kezelésében gyakran kerülnek alkalmazásra az aranyér kúpok, melyek enyhébb, kezdődő probléma esetén segítenek megszüntetni a panaszokat. A problémák jelentkezésekor a legtöbben azonnal meg akarnak szabadulni az aranyér okozta kellemetlenségektől, és...

bővebben
Legjobb aranyér kenőcs

Legjobb aranyér kenőcs

A legjobb aranyér kenőcs titka   Mi az, amit elvárunk a legjobb aranyér kenőcstől? Azonnal csillapítsa a feszítő, égő érzést, csökkentse a duzzanatot, a külső csomót gyorsan szüntesse meg. Enyhüljön a kín, érezzük végre magunkat jól a bőrünkben. Nézze meg az...

bővebben
Lézeres aranyérműtét Budapest

Lézeres aranyérműtét Budapest

Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának...

bővebben
Aranyér lézeres kezelése

Aranyér lézeres kezelése

Az aranyér betegség egy igen kellemetlen probléma. Előrehaladt állapotában szükség lehet műtét elvégzésére, melyre az aranyér lézeres kezelése egy kíméletes, biztonságos és gyors gyógyulást kínáló megoldás. A korábban végzett, aranyér lézeres eltávolítása nem...

bővebben
Lézeres aranyér műtét

Lézeres aranyér műtét

Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának...

bővebben
Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Az aranyér tüneteinek enyhítésére számtalan vény nélkül is kapható kenőcs, krém, vagy kúp kaphatók a patikákban. A két leginkább ismert talán a Sperti vagy Reparon végbélkúpja és végbélkenőcse. Mielőtt azonban döntene, hogy Sperti, vagy Reparon, érdemes megismerni a...

bővebben
Szódabikarbóna aranyérre?

Szódabikarbóna aranyérre?

Az aranyeres panaszokat gyakran házilag akarják megoldani, mert félnek a vizsgálattól, és sok tévhit is kering az aranyér gyógyításának módszereivel kapcsolatban.  Az aranyér kezelésével kapcsolatban számtalan népi gyógymód és praktika terjed. Az egyik ilyen a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!