Emlékszik még milyen volt, amikor kényelmesen mozgott? Amikor nem szorongott a végbélsipoly tünetei miatt, és nem gátolták meg abban, hogy valamit véghez vigyen?

Mondjuk ne” menjünk messzire”, csak egy jót kirándulni a hegyekben, vagy pihenni a vízparton.

Emlékszik még, mikor nem az járt a fejében, hogy vajon észrevehető e a szag, nem üt e át a ruhán a váladék?

Milyen volt amikor még a diszkomfort érzés nem befolyásolta a mindennapjait? Fel tudja idézni? Ugye szeretné visszakapni korábbi, sipoly előtti életét?

 

A műtét az egyetlen megoldás.

 

Most olvasson el mindent róla, és utána keressen fel egy proktológus szakembert. A gyógyulási idő nem rövid, ezért mielőbb elkezdődik a gyógyítás, annál hamarabb kapja vissza egészségét és régi életét.

Ne legyen zavarban, ne féljen. Ha nehezen veszi rá magát a vizsgálatra és a műtétre, kérem olvassa el mit írnak rólunk volt pácienseink, akik már túl vannak mindenen: Vélemények rendelőnkről >>>

 

Sipoly műtét altatásban? – vagy mindent látni és érezni fogok?

Az egyszerű sipolyok műtétjéhez nincs szükség altatásra. Helyi érzéstelenítésben végzett ambuláns műtétek ezek, melyek maximum fél órát tartanak. Ilyenkor nem szükséges vállalni a bódítással, altatással járó kockázatot. Az éber beteg segíteni tud az orvosnak a műtét során, tisztában van vele mi történik, de ne aggódjon, látnia nem kell a műtéti területet. Folyamatosan kommunikálunk Önnel, így nem érzi magát kiszolgáltatottnak. A nyugodt, bizalomteljes légkörben elszáll a szorongás és a stressz. Leginkább a műtét elején kellemetlen kicsit az érzéstelenítés, de fájdalmat nem érez.

 

Végbélsipoly műtét fajtái – a nagy kérdések: -melyiket -mikor -hogyan

A végbélsipoly műtétek két fő csoportba sorolhatók. Az egyszerű és a komplex műtétek.

A végbélsipoly fala mentén történő felvágása, kivágása a legegyszerűbb, leggyakrabban alkalmazott műtéti módszer. A sipoly kezelésének klasszikus módja ez: a cső falát hosszában megnyitjuk, hogy a benne lévő pangó váladék szabadon kiürülhessen, és a gyógyulás meginduljon. Felületes, a végbélhez közeli, közvetlenül a bőr vagy a nyálkahártya alatt, a záróizom előtt meghúzódó, vagy az alacsony, de izmon alig keresztül haladó sipolyoknál leginkább ez a választandó megoldás. A sipolyok jó része ide sorolható.

vegbelsipoly-szondazasos-proba

A sipoly felvágása apró szikével vagy elektromos vágó készülékkel (kevesebb vérzéssel jár) vagy lézer, hideglézeres modern technikával történhet (nem kell varrat). Előtte a műtéti területet érzéstelenítjük. A páciens bal oldaltfekvő pózban fekszik a vizsgáló széken.

A külső nyílásnál egy kúpos végű kis fém szondát átvezetünk. A sebész egy ujjal a végbélben kitapintja, hova érkezik a szonda vége.

sipoly-feltaras

 

Kanyargósabb, szétágazó, vagy az izmot mélyebben átfúró sipoly egyszerű átvágása az izmok, a gát sérülésével, a székletvisszatartás nehezítettségével járna, ezért ilyen esetekben ezt nem alkalmazzuk. A kivizsgálásakor vagy hidrogén peroxid folyadékot vagy levegőt fecskendezünk a járatba, és megkeressük a végbélben a távozás helyét.

A végbél ultrahangvizsgálat vagy a régebben röntgen, mostanában már MR vizsgálat segít pontosan meghatározni a sipoly pontos helyét, lefutását, az izmokhoz való viszonyát, és a személyre szabni a műtét típusát.

sipoly-hidogen-peroxidos-proba

A felkutatott járatokba érzéstelenítés alatt vékony fonalat vagy gumicsíkot húzunk, aminek a két végét összekötve a második műtétig bent hagyjuk. Ez ereszcsatornaszerűen folyamatos ürülést biztosít. Másrészt a székletszennyezettség miatti irritációt, gyulladást idegentest-reakció váltja fel, a váladék is feltisztul. Az apróbb járatok vissza is fejlődhetnek, és a járat maga is kifelé vándorol az izomban. A járat fala meg is vastagodik, műtétre sokkal alkalmasabbá válik. Érdemes ilyenkor legalább egy, de akár pár hónappal halasztani a végső műtétet.

egyszeru-sipoly-mutet

A második műtéttel kapcsolatban az általam megkérdezett nemzetközileg elismert szakértők is leginkább azt hangsúlyozták, hogy amennyiben a sipoly belső, végbélben lévő szájadékának a bezárása sikeres, amivel megakadályozzuk a váladék utánpótlását, ami fenntartotta a sipoly járatot, és a gyulladást, akkor maga a járat műtéti megoldása másodlagos.

 

A belső nyílás elzárása történhet a bél felől egyszerű összevarrással, egy kisebb folt (flap) készítése utáni „bestoppolással”, egy erős, bulldogfogazatszerűen kiképzett kapocs rászorításával.

Más esetben a záróizmok között kívülről behatolva (LIFT) zárjuk el a járatot, vagy a sipoly külső nyílása irányából.

 

A sipoly járat műtétje történhet lézeres vagy elektromos, rádiofrekvenciás módon vagy mechanikusan történő roncsolással, hagyományos szikés, körkéses vagy rádiofrekvenciás kivágással, preparálással, illetve ragasztóval vagy dugóval (plug) való bezárással.

 

A második műtétkor külső nyílást minden esetben nyitva hagyjuk. Ezen keresztül ürül a sebváladék, így az utókezelések során ezen a nyíláson keresztül biztosíthatjuk a tiszta sarjadást, sebgyógyulást.

 

Műtét után pár órával vagy pár nappal a beteg otthonába távozik. Aznap nem kell a sebhez nyúlni, de a következő naptól megkezdődik az utókezelés. A teljes gyógyulás esélye jó, és mivel az izmot nem vágjuk át, alacsony a székletvisszatartási nehézség, az inkontinencia kialakulásának esélye.

 

Flap plasztika

A belső sipolynyílás fedése izom-nyálkahártya lebennyel és a sipoly kiirtása. Nehéz, kockázatos műtét, a sikerességi aránya 64%. A záróizom megtartása itt nagy eséllyel biztosítható. A kialakult inkontinencia kb. 10%. Elsősorban rektovaginális (végbél-hüvely összeköttetésű) sipolynál alkalmazzák.

 

LIFT sipoly műtét: Ligation of the Intersphincteric Fistula Tract

A LIFT eljárás célja a sipoly gyógyulása, a kiújulás megelőzése, és a végbélzáróizom megtartása, az inkontinencia elkerülése. LIFT eljárás elsősorban a nem nagyon magas, teljes záróizmon áthatoló sipoly esetén hatékony. A gyulladt mirigyállományt ki kell vágni, és a tisztítás után a sipoly járat belső nyílását mindkét irányban felszívódó varrattal lekötik.

Angol kutatások szerint a LIFt sipoly műtét utáni gyógyulási arány 74,6%, az átlagos gyógyulási idő 5,5 hét és csekély esély van a széklettartási zavar, inkontinencia kialakulására. Utánkövetéssel igazoltan másodlagos inkontinencia sem alakult ki a betegeknél.

 

A járat roncsolásmentes zárása ragasztó vagy dugó alkalmazásával történik. Így „egy próbát megér” alapon végezhető első műtétként vagy akár visszatérő sipoly esetében is.

 

Fibrin ragasztós sipoly műtéti eljárás

A műtét első szakaszában a járat kürete, tisztítása zajlik. Második lépésként sipolyba kétkomponensű fibrin ragasztót fecskendeznek. A belső bemeneti nyílás zárása itt is megtörténik. Ha a belső nyílás lezárása sikeres, a fibrin ragasztó hatására a terület hosszú távon megnyugszik, meggyógyul. Ambulánsan végezhető, gyors, egyszerű módszer. Az inkontinencia veszélye csekély. A klinikai gyógyulás csak 38%-os 8 hét alatt.

sipoly-mutet

 

 

Sipoly dugó (fistula plug)

Első lépésként itt is ki kell tisztítani a sipoly járatot. A dugót a végbél ürege felől húzzák be a sipoly járatba, majd a belső nyílást nyálkahártyával fedik, lezárják. Ha a belső nyílás lezárása sikeres, a sipoly járata magától besarjad, meggyógyul. A dugó lehet biológiai (saját szövet) ami a legszerencsésebb, mert az idegen anyagok kilökődésének valószínűsége sokkal magasabb, vagy egyéb pl. állati eredetű anyag. A végbélsipoly műtét ezen módszere viszonylag egyszerű, de aránylag drága. A teljes gyógyulási arány 25%.

 

Aktív gyulladásos bélbetegség (collitis ulcerosa, IBD, Crohn betegség) esetén az alapbetegség akár sok sipoly kialakulásával is járhat, melyek ritkábban alkalmasak a végső, leháró műtétre. Ilyenkor úgy tudjuk megakadályozni, hogy a sipolyjárat elzáródásával a termelődő váladék bent rekedve újabb járatokat, tályogokat alakítson ki, hogy a járatba hosszú távon alkalmazzuk a tartós Setonos – fonalas drenálást, amikor is a váladék szabad távozását, kivezetését egy a járaton átvezetett fonal teszi lehetővé. Hónapokig, akár hosszú évekig tartó kezelés. A fonal eltávolítása után néha a járat a bélgyulladás elleni kezelés mellett magától beszárad, műtétet ilyenkor csak válogatott esetben tanácsos végezni, mert a betegség alaptermészete miatt sokkal nehezebben gyógyul.

sipoly-mutet

 

Magas sipolyok vágó fonallal, gumival való műtéte (Hippocrates-módszer)

Ez a sipoly műtét, vagy nevezzük inkább beavatkozásnak, rendkívül sok türelmet igényel. Hosszadalmas a gyógyulási folyamat, és sűrű kontroll vizsgálaton kell a betegnek átesni. Akár heti 2 alkalommal is szükséges lehet a fonalat kötni.

A kezelés folyamán a sipolyba több fonalat vezetnek, melyek közül az egyiket erősen megcsomózzák. A fonal néhány nap alatt valamennyit átvág az izomból, és van valamennyi idő arra, hogy mögötte az izom gyógyulása, hegesedése is bekövetkezzen. Általában hetente 1-2x kell meghúzni egy-egy fonalat mindaddig, míg azok teljesen át nem vágják az izmot, így az izom minimálisan mindig sérül. A folyamat általában pár hétig tart.

Újabban a fonalakat helyettesítve, a folyamatot leegyszerűsítve hosszabb időre egy megfeszített gumicsíkot egy húznak át a sipolyon, ereszcsatorna szerűen, ezzel folyamatosan biztosítva a szabad járatot. A gumicsíkot szükség esetén többször is újra csomózzák, míg a járatot át nem vágja.

A gumicsíkos technika a végbélzáróizmok közötti, vagy a mögötti nyílással rendelkező végbélsipolynál alkalmazandó. A sipoly falának metszése csak a záróizomig történik meg. A feszülő állapotban megcsomózott gumicsík szépen lassan napok alatt vágja át az izmot, így az izomnak időt adunk az alkalmazkodásra. A járatba gumi segítségével megelőzhetjük a sipoly lezáródása miatti visszatérő heveny gyulladásos fellángolásokat. A gumi fokozatos meghúzásával pedig elérhetjük, hogy a záróizom működésének csekély sérülésével tudjuk a sipolyjáratot lassan átvágni. A záróizom kíméletes átvágása a későbbiekben lesz fontos.

 

Amikor öregszünk, az izmaink renyhülnek, és a korábban már meggyengített záróizom hajlamosabb lesz a tónus vesztésre, a páciens pedig az inkontinenciára.

A sipoly műtét után (de már előtte sem ördögtől való), érdemes megtanulni a záróizom erősítő tornát, amit napi 15 perces gyakorlatokkal végezve sokáig megőrizhető a végbél záróizmának megfelelő működése.

 

Hogy a proktológus szakorvosok mikor milyen megoldásra törekszenek, ez a sipoly elhelyezkedésétől, a környezet (izmok, idegek, bél, erek) érintettségétől, egyéb betegségektől, az orvos tapasztalatától és meggyőződésétől függ.

Biztos recept nincs. A komplikáltabb esetek egy részében sajnos a sipolyjárat újból kialakul, újabb műtétet téve szükségessé.

 

A végbélsipoly műtét mennyi ideig tart?

Az ambuláns, egyszerű sipoly műtét a helyi érzéstelenítő hatásának kivárása után kb. 15 perc – fél órát vesz igénybe. A több nyílással rendelkező szövevényes járatok felderítése és műtétje több ideig is eltart. A magasan fekvő, záróizmot is érintő sipolyok nagyműtéttel távolíthatók el, és kórházi kezelést igényelnek.

 

Sipoly műtét után mi vár rám? – mennyi idő lesz a felépülés, és mit kell tennem?

Közvetlen a műtét után kb. egy-két órás megfigyelés következik, majd otthonába távozhat.

A felépülési idő függ a sipoly és a műtét fajtájától.

Az egyszerű sipolyok ambuláns műtétje után aznap nem kell a sebhez nyúlni. Másnaptól azonban önnek naponta többször kell a műtéti területnél mosakodni, vagy ülőfürdőt venni. 3-5 hét a gyógyulási idő. A betegek beszámolói alapján az első hét kellemetlen, ezért is javasolt pár nap nyugalmi helyzet, azután a fájdalom kicsi. Pár kontroll vizsgálaton kell megjelenni.

 

Végbélsipoly kérdésben keressen bizalommal. Jelentkezzen bátran vizsgálatra, műtétre. Ne halogassa a döntést. Az idő ebben az esetben nem önnek dolgozik.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Fistula vagy fisztula

Fistula vagy fisztula

A fisztula, vagy más néven sipoly egy roppant kellemetlen betegség. Házilagos kezelése nem lehetséges, mindenképpen orvos segítsége szükséges a betegség megszüntetéséhez. Minél korábban kér segítséget, annál egyszerűbben szüntethető meg a probléma.   Fisztula...

bővebben
Sipoly kezelése otthon

Sipoly kezelése otthon

Otthon kezelné a sipolyát, de nagyon fél attól, hogy a probléma megoldása kicsúszik a kezei közül, és az otthoni kezelés nem hoz eredményt? Ebben vár segítséget ettől a cikktől? Otthon kezelné a sipolyt önmaga, mert egyszerűen fél attól, hogy proktológus szakembert...

bővebben
Végbélsipoly képek

Végbélsipoly képek

A végbélsipoly kialakulása, és műtétje képekben bemutatva. Nevezhetjük ezt egy képregénynek, hogy ön képbe kerüljön. A végbélsipoly rendszerint egy végbéltályogból alakul ki. A végbéltályog elhelyezkedése szerint többféle lehet, így a kialakult sipolyok is sokfélék. A...

bővebben
Végbélsipoly műtét utáni lábadozás

Végbélsipoly műtét utáni lábadozás

Most talán még nem hisz nekem, de egy szép napon maga mögött tudhatja ezt az egész tortúrát. Azt nem állítom, hogy jót fog nevetni rajta utólag, de bizton állítom, áldani fogja a napot amikor rászánta magát a műtétre. Amikor megtette az első lépést a gyógyulás útján....

bővebben
Sipoly műtét utáni sebgyógyulás

Sipoly műtét utáni sebgyógyulás

Amikor túl van az ember a sipoly műtéten, azonnal az a kérdés kezdi el foglalkoztatni, hogy a műtét után mi vár rá? Mikor, és hogyan fog meggyógyulni a seb? Fájni fog? Mennyire? Meddig? Feküdnöm kell? Egyáltalán mit tudok majd csinálni, és mit nem? Meddig kell otthon...

bővebben
Sipoly kezelése

Sipoly kezelése

Ha ön is szenved a végbélsipoly tüneteitől: különböző mennyiségű bélnedv, vér/genny ürülés a sipoly nyílásból, bőrirritáció az állandó nedvezés miatt, az irritált területen csípő, fájdalmas érzés, az állandó jellemzően sárga váladék, mely kellemetlen szagú, bűzös is...

bővebben
Végbélsipoly tünetei

Végbélsipoly tünetei

A végbélsipoly tünetei sokszor összefüggenek azzal a ténnyel, hogy egy tályog előzi meg a megjelenésüket. De hogy mi az a sipoly? Lényegében egy cső, mely kóros összeköttetést jelöl a végbél, és általában a külső felület, a bőr között. A végbélsipoly kialakulásáért...

bővebben
Sipoly műtét utáni gyógyulási idő

Sipoly műtét utáni gyógyulási idő

Megértem, hogy fontos a gyógyulási idő tervezése, mert a munkából való kiesés, és a táppénz komolyan érinti nem csak a háztartást, de a munkáltatót is. Mivel a sipolyok nagyon sokfélék, így a gyógyulási időszak, annak jellege is sokféle. A felszínes sipolyok műtét...

bővebben
Mitől alakul ki a sipoly?

Mitől alakul ki a sipoly?

Nézzük először is: mi a sipoly? és hogyan néz ki? A sipoly jelentése: cső, síp. A végbélsipoly esetében ez a cső egy kóros összeköttetést jelöl a végbél, és általában a külső felület, a bőr között. A bőr felületén, méretét tekintve változatos, akár csak egy kis...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!