Emlékszik még milyen volt, amikor kényelmesen mozgott? Amikor nem szorongott a végbélsipoly tünetei miatt, és nem gátolták meg abban, hogy valamit véghez vigyen?

Mondjuk ne” menjünk messzire”, csak egy jót kirándulni a hegyekben, vagy pihenni a vízparton.

Emlékszik még, mikor nem az járt a fejében, hogy vajon észrevehető e a szag, nem üt e át a ruhán a váladék?

Milyen volt amikor még a diszkomfort érzés nem befolyásolta a mindennapjait? Fel tudja idézni? Ugye szeretné visszakapni korábbi, sipoly előtti életét?

 

A műtét az egyetlen megoldás.

 

Most olvasson el mindent róla, és utána keressen fel egy proktológus szakembert. A gyógyulási idő nem rövid, ezért mielőbb elkezdődik a gyógyítás, annál hamarabb kapja vissza egészségét és régi életét.

Ne legyen zavarban, ne féljen. Ha nehezen veszi rá magát a vizsgálatra és a műtétre, kérem olvassa el mit írnak rólunk volt pácienseink, akik már túl vannak mindenen: Vélemények rendelőnkről >>>

 

Sipoly műtét altatásban? – vagy mindent látni és érezni fogok?

Az egyszerű sipolyok műtétjéhez nincs szükség altatásra. Helyi érzéstelenítésben végzett ambuláns műtétek ezek, melyek maximum fél órát tartanak. Ilyenkor nem szükséges vállalni a bódítással, altatással járó kockázatot. Az éber beteg segíteni tud az orvosnak a műtét során, tisztában van vele mi történik, de ne aggódjon, látnia nem kell a műtéti területet. Folyamatosan kommunikálunk Önnel, így nem érzi magát kiszolgáltatottnak. A nyugodt, bizalomteljes légkörben elszáll a szorongás és a stressz. Leginkább a műtét elején kellemetlen kicsit az érzéstelenítés, de fájdalmat nem érez.

 

Végbélsipoly műtét fajtái – a nagy kérdések: -melyiket -mikor -hogyan

A végbélsipoly műtétek két fő csoportba sorolhatók. Az egyszerű és a komplex műtétek.

A végbélsipoly fala mentén történő felvágása, kivágása a legegyszerűbb, leggyakrabban alkalmazott műtéti módszer. A sipoly kezelésének klasszikus módja ez: a cső falát hosszában megnyitjuk, hogy a benne lévő pangó váladék szabadon kiürülhessen, és a gyógyulás meginduljon. Felületes, a végbélhez közeli, közvetlenül a bőr vagy a nyálkahártya alatt, a záróizom előtt meghúzódó, vagy az alacsony, de izmon alig keresztül haladó sipolyoknál leginkább ez a választandó megoldás. A sipolyok jó része ide sorolható.

vegbelsipoly-szondazasos-proba

A sipoly felvágása apró szikével vagy elektromos vágó készülékkel (kevesebb vérzéssel jár) vagy lézer, hideglézeres modern technikával történhet (nem kell varrat). Előtte a műtéti területet érzéstelenítjük. A páciens bal oldaltfekvő pózban fekszik a vizsgáló széken.

A külső nyílásnál egy kúpos végű kis fém szondát átvezetünk. A sebész egy ujjal a végbélben kitapintja, hova érkezik a szonda vége.

sipoly-feltaras

 

Kanyargósabb, szétágazó, vagy az izmot mélyebben átfúró sipoly egyszerű átvágása az izmok, a gát sérülésével, a székletvisszatartás nehezítettségével járna, ezért ilyen esetekben ezt nem alkalmazzuk. A kivizsgálásakor vagy hidrogén peroxid folyadékot vagy levegőt fecskendezünk a járatba, és megkeressük a végbélben a távozás helyét.

A végbél ultrahangvizsgálat vagy a régebben röntgen, mostanában már MR vizsgálat segít pontosan meghatározni a sipoly pontos helyét, lefutását, az izmokhoz való viszonyát, és a személyre szabni a műtét típusát.

sipoly-hidogen-peroxidos-proba

A felkutatott járatokba érzéstelenítés alatt vékony fonalat vagy gumicsíkot húzunk, aminek a két végét összekötve a második műtétig bent hagyjuk. Ez ereszcsatornaszerűen folyamatos ürülést biztosít. Másrészt a székletszennyezettség miatti irritációt, gyulladást idegentest-reakció váltja fel, a váladék is feltisztul. Az apróbb járatok vissza is fejlődhetnek, és a járat maga is kifelé vándorol az izomban. A járat fala meg is vastagodik, műtétre sokkal alkalmasabbá válik. Érdemes ilyenkor legalább egy, de akár pár hónappal halasztani a végső műtétet.

egyszeru-sipoly-mutet

A második műtéttel kapcsolatban az általam megkérdezett nemzetközileg elismert szakértők is leginkább azt hangsúlyozták, hogy amennyiben a sipoly belső, végbélben lévő szájadékának a bezárása sikeres, amivel megakadályozzuk a váladék utánpótlását, ami fenntartotta a sipoly járatot, és a gyulladást, akkor maga a járat műtéti megoldása másodlagos.

 

A belső nyílás elzárása történhet a bél felől egyszerű összevarrással, egy kisebb folt (flap) készítése utáni „bestoppolással”, egy erős, bulldogfogazatszerűen kiképzett kapocs rászorításával.

Más esetben a záróizmok között kívülről behatolva (LIFT) zárjuk el a járatot, vagy a sipoly külső nyílása irányából.

 

A sipoly járat műtétje történhet lézeres vagy elektromos, rádiofrekvenciás módon vagy mechanikusan történő roncsolással, hagyományos szikés, körkéses vagy rádiofrekvenciás kivágással, preparálással, illetve ragasztóval vagy dugóval (plug) való bezárással.

 

A második műtétkor külső nyílást minden esetben nyitva hagyjuk. Ezen keresztül ürül a sebváladék, így az utókezelések során ezen a nyíláson keresztül biztosíthatjuk a tiszta sarjadást, sebgyógyulást.

 

Műtét után pár órával vagy pár nappal a beteg otthonába távozik. Aznap nem kell a sebhez nyúlni, de a következő naptól megkezdődik az utókezelés. A teljes gyógyulás esélye jó, és mivel az izmot nem vágjuk át, alacsony a székletvisszatartási nehézség, az inkontinencia kialakulásának esélye.

 

Flap plasztika

A belső sipolynyílás fedése izom-nyálkahártya lebennyel és a sipoly kiirtása. Nehéz, kockázatos műtét, a sikerességi aránya 64%. A záróizom megtartása itt nagy eséllyel biztosítható. A kialakult inkontinencia kb. 10%. Elsősorban rektovaginális (végbél-hüvely összeköttetésű) sipolynál alkalmazzák.

 

LIFT sipoly műtét: Ligation of the Intersphincteric Fistula Tract

A LIFT eljárás célja a sipoly gyógyulása, a kiújulás megelőzése, és a végbélzáróizom megtartása, az inkontinencia elkerülése. LIFT eljárás elsősorban a nem nagyon magas, teljes záróizmon áthatoló sipoly esetén hatékony. A gyulladt mirigyállományt ki kell vágni, és a tisztítás után a sipoly járat belső nyílását mindkét irányban felszívódó varrattal lekötik.

Angol kutatások szerint a LIFt sipoly műtét utáni gyógyulási arány 74,6%, az átlagos gyógyulási idő 5,5 hét és csekély esély van a széklettartási zavar, inkontinencia kialakulására. Utánkövetéssel igazoltan másodlagos inkontinencia sem alakult ki a betegeknél.

 

A járat roncsolásmentes zárása ragasztó vagy dugó alkalmazásával történik. Így „egy próbát megér” alapon végezhető első műtétként vagy akár visszatérő sipoly esetében is.

 

Fibrin ragasztós sipoly műtéti eljárás

A műtét első szakaszában a járat kürete, tisztítása zajlik. Második lépésként sipolyba kétkomponensű fibrin ragasztót fecskendeznek. A belső bemeneti nyílás zárása itt is megtörténik. Ha a belső nyílás lezárása sikeres, a fibrin ragasztó hatására a terület hosszú távon megnyugszik, meggyógyul. Ambulánsan végezhető, gyors, egyszerű módszer. Az inkontinencia veszélye csekély. A klinikai gyógyulás csak 38%-os 8 hét alatt.

sipoly-mutet

 

 

Sipoly dugó (fistula plug)

Első lépésként itt is ki kell tisztítani a sipoly járatot. A dugót a végbél ürege felől húzzák be a sipoly járatba, majd a belső nyílást nyálkahártyával fedik, lezárják. Ha a belső nyílás lezárása sikeres, a sipoly járata magától besarjad, meggyógyul. A dugó lehet biológiai (saját szövet) ami a legszerencsésebb, mert az idegen anyagok kilökődésének valószínűsége sokkal magasabb, vagy egyéb pl. állati eredetű anyag. A végbélsipoly műtét ezen módszere viszonylag egyszerű, de aránylag drága. A teljes gyógyulási arány 25%.

 

Aktív gyulladásos bélbetegség (collitis ulcerosa, IBD, Crohn betegség) esetén az alapbetegség akár sok sipoly kialakulásával is járhat, melyek ritkábban alkalmasak a végső, leháró műtétre. Ilyenkor úgy tudjuk megakadályozni, hogy a sipolyjárat elzáródásával a termelődő váladék bent rekedve újabb járatokat, tályogokat alakítson ki, hogy a járatba hosszú távon alkalmazzuk a tartós Setonos – fonalas drenálást, amikor is a váladék szabad távozását, kivezetését egy a járaton átvezetett fonal teszi lehetővé. Hónapokig, akár hosszú évekig tartó kezelés. A fonal eltávolítása után néha a járat a bélgyulladás elleni kezelés mellett magától beszárad, műtétet ilyenkor csak válogatott esetben tanácsos végezni, mert a betegség alaptermészete miatt sokkal nehezebben gyógyul.

sipoly-mutet

 

Magas sipolyok vágó fonallal, gumival való műtéte (Hippocrates-módszer)

Ez a sipoly műtét, vagy nevezzük inkább beavatkozásnak, rendkívül sok türelmet igényel. Hosszadalmas a gyógyulási folyamat, és sűrű kontroll vizsgálaton kell a betegnek átesni. Akár heti 2 alkalommal is szükséges lehet a fonalat kötni.

A kezelés folyamán a sipolyba több fonalat vezetnek, melyek közül az egyiket erősen megcsomózzák. A fonal néhány nap alatt valamennyit átvág az izomból, és van valamennyi idő arra, hogy mögötte az izom gyógyulása, hegesedése is bekövetkezzen. Általában hetente 1-2x kell meghúzni egy-egy fonalat mindaddig, míg azok teljesen át nem vágják az izmot, így az izom minimálisan mindig sérül. A folyamat általában pár hétig tart.

Újabban a fonalakat helyettesítve, a folyamatot leegyszerűsítve hosszabb időre egy megfeszített gumicsíkot egy húznak át a sipolyon, ereszcsatorna szerűen, ezzel folyamatosan biztosítva a szabad járatot. A gumicsíkot szükség esetén többször is újra csomózzák, míg a járatot át nem vágja.

A gumicsíkos technika a végbélzáróizmok közötti, vagy a mögötti nyílással rendelkező végbélsipolynál alkalmazandó. A sipoly falának metszése csak a záróizomig történik meg. A feszülő állapotban megcsomózott gumicsík szépen lassan napok alatt vágja át az izmot, így az izomnak időt adunk az alkalmazkodásra. A járatba gumi segítségével megelőzhetjük a sipoly lezáródása miatti visszatérő heveny gyulladásos fellángolásokat. A gumi fokozatos meghúzásával pedig elérhetjük, hogy a záróizom működésének csekély sérülésével tudjuk a sipolyjáratot lassan átvágni. A záróizom kíméletes átvágása a későbbiekben lesz fontos.

 

Amikor öregszünk, az izmaink renyhülnek, és a korábban már meggyengített záróizom hajlamosabb lesz a tónus vesztésre, a páciens pedig az inkontinenciára.

A sipoly műtét után (de már előtte sem ördögtől való), érdemes megtanulni a záróizom erősítő tornát, amit napi 15 perces gyakorlatokkal végezve sokáig megőrizhető a végbél záróizmának megfelelő működése.

 

Hogy a proktológus szakorvosok mikor milyen megoldásra törekszenek, ez a sipoly elhelyezkedésétől, a környezet (izmok, idegek, bél, erek) érintettségétől, egyéb betegségektől, az orvos tapasztalatától és meggyőződésétől függ.

Biztos recept nincs. A komplikáltabb esetek egy részében sajnos a sipolyjárat újból kialakul, újabb műtétet téve szükségessé.

 

A végbélsipoly műtét mennyi ideig tart?

Az ambuláns, egyszerű sipoly műtét a helyi érzéstelenítő hatásának kivárása után kb. 15 perc – fél órát vesz igénybe. A több nyílással rendelkező szövevényes járatok felderítése és műtétje több ideig is eltart. A magasan fekvő, záróizmot is érintő sipolyok nagyműtéttel távolíthatók el, és kórházi kezelést igényelnek.

 

Sipoly műtét után mi vár rám? – mennyi idő lesz a felépülés, és mit kell tennem?

Közvetlen a műtét után kb. egy-két órás megfigyelés következik, majd otthonába távozhat.

A felépülési idő függ a sipoly és a műtét fajtájától.

Az egyszerű sipolyok ambuláns műtétje után aznap nem kell a sebhez nyúlni. Másnaptól azonban önnek naponta többször kell a műtéti területnél mosakodni, vagy ülőfürdőt venni. 3-5 hét a gyógyulási idő. A betegek beszámolói alapján az első hét kellemetlen, ezért is javasolt pár nap nyugalmi helyzet, azután a fájdalom kicsi. Pár kontroll vizsgálaton kell megjelenni.

 

Végbélsipoly kérdésben keressen bizalommal. Jelentkezzen bátran vizsgálatra, műtétre. Ne halogassa a döntést. Az idő ebben az esetben nem önnek dolgozik.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Végbélsipoly képek

Végbélsipoly képek

A végbélsipoly kialakulása, és műtétje képekben bemutatva. Nevezhetjük ezt egy képregénynek, hogy ön képbe kerüljön. A végbélsipoly rendszerint egy végbéltályogból alakul ki. A végbéltályog elhelyezkedése szerint többféle lehet, így a kialakult sipolyok is sokfélék. A...

bővebben
Sipoly kezelése

Sipoly kezelése

Ha ön is szenved a végbélsipoly tüneteitől: különböző mennyiségű bélnedv, vér/genny ürülés a sipoly nyílásból, bőrirritáció az állandó nedvezés miatt, az irritált területen csípő, fájdalmas érzés, az állandó jellemzően sárga váladék, mely kellemetlen szagú, bűzös is...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!