A fisztula, vagy más néven sipoly egy roppant kellemetlen betegség. Házilagos kezelése nem lehetséges, mindenképpen orvos segítsége szükséges a betegség megszüntetéséhez. Minél korábban kér segítséget, annál egyszerűbben szüntethető meg a probléma.

 

Fisztula jelentése

 

A fisztula (fistula), vagy sipoly szó szerinti jelentése cső, vagy síp. Orvosi értelemben olyan kóros összeköttetést jelent szervek, vagy testüregek között, melyek összeköttetésben állhatnak a külvilággal is. Annak függvényében, hogy testünk melyik részén alakul ki, elnevezésük változhat, így létezhet mell fisztula, hólyag fisztula, végbél fisztula stb.

Kialakulásának hátterében sokszor valamilyen sérülésből, gyulladásból, tályogból alakulnak ki, de genetikai okok is állhatnak a hátterében.

 

A végbél fisztula

 

A végbél fisztula (analis fistula) általában a bélfall izomrétegei között található, vagy ritkább esetben a végbél üregébe nyíló mirigyek gyulladása miatt alakul ki. Ezek a mirigyek váladékot termelnek, melyek normál működésük mellett a végbélbe ürülnek, és a széklet síkosításában segítenek. Amikor ezek a mirigyek nem tudnak kiürülni, mert valamiért eltömődnek, ezek a váladékok nem tudnak távozni és gyulladást okoznak. A váladék pangása miatt befertőződik, és gennyesedés alakul ki, amely igyekszik eltávozni. Utat tör magának, járatokat alakít ki a végbél és a végbél környéki szövetek között. A legtöbb esetben végbéltályogként jelentkezve kifakad, és az ilyen esetek 30-40%-ban fennmarad a végbél fisztula vagy sipoly.

 

A végbél fisztula tünetei

 

A végbél fisztula a bőr felületén lévő nyíláson át üríti a váladékot a bőr felszínére. Attól függően, hogy hány csatorna alakult ki, lehet egy, vagy több nyílás is a bőrön. Ez a nyílás vagy nyílások sokszor annyira kis méretűek lehetnek, hogy nagyon nehéz észrevenni őket, különösen önmagunkon.

 

A folyamatos váladékozás miatt az alsóneműn rendszeresen szennyeződés tapasztalható. A folyamatos nedves környezet miatt bőrirritáció, bőrgyulladás is kialakulhat, ami folyamatos viszketést, csípő fájdalmat okoz a végbélnyílás környékén. A kiürülő váladék, mely bélnedv és genny keveréke, rendszerint sárgás színű, és igen kellemetlen, büdös szagú. Ez a kellemetlen szagú váladékozás nagyon megnehezíti a mindennapokat. A váladékozás ellen a legtöbben betét viselésével igyekeznek védekezni, melyet időnként cserélni kell, hogy a kellemetlen szagok ne kerüljenek felszínre. A sipoly tüneteiről bővebben itt olvashat.

 

A végbél fisztula kezelése

 

A végbél fisztulát csak műtéti úton lehet kezelni, a legritkább esetekben múlik csak el műtét nélkül. A legtöbben mindent elkövetnek azért, hogy az orvosi vizsgálatot, és a műtétet elkerüljék. Ezzel csak a problémát fokozzák, és egyre súlyosabbá válik a sipoly. Házi gyógymódokkal, interneten olvasható praktikákkal, csodaszerekkel a végbélsipolyt nem lehet gyógyítani. Az egyetlen valóban hatékony gyógymód a fisztula műtéti úton történő eltávolítása.

 

Fisztula műtét

 

A végbél fisztula műtét egyszerűbb esetben helyi érzéstelenítés mellett végzett, 15-60 perc időtartamú beavatkozás, melyet járóbeteg ellátás keretein belül végzünk. Altatásra, kórházi befekvésre, ápolásra ilyenkor nincs szükség. A műtét utáni seb néhány hét alatt begyógyul. A műtétet követően 10-14 napig tart a felépülési időszak, ezután munkaképes a páciens. A felépülési időszak során meghatározott időközönként kontrollvizsgálatokon szükséges megjelenni, de egyéb orvosi ápolásra nincs szükség, a gyógyulás otthon történik.

 

A műtét során a legtöbb esetben hosszában felvágjuk a sipolyt, így a felgyülemlett váladék távozni tud, a gyulladás megszűnik és megindulhat a sebgyógyulás. A fisztulát kisméretű szikével, vagy elektromos vágóeszközzel vágjuk fel.  A fistula műtét menetéről és a lehetséges műtéti beavatkozásokról ide kattintva olvashat bővebben.

 

Ha jelentkeznek Önnél a fisztula tünetei, azaz a váladékozás, szúró fájdalomérzet, viszketés, kellemetlen szagok, ne várjon, keressen fel egy szakorvost. A sipoly magától a legritkább esetben múlik el, és csak egyre súlyosabb lesz, továbbterjedése esetén akár életveszélyt is okozhat. Minél korábban fordul orvoshoz a panaszaival, annál gyorsabban, és egyszerűbben szabadulhat meg az analis fistula okozta problémáktól!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Sipoly kezelése otthon

Sipoly kezelése otthon

Otthon kezelné a sipolyát, de nagyon fél attól, hogy a probléma megoldása kicsúszik a kezei közül, és az otthoni kezelés nem hoz eredményt? Ebben vár segítséget ettől a cikktől? Otthon kezelné a sipolyt önmaga, mert egyszerűen fél attól, hogy proktológus szakembert...

bővebben
Végbélsipoly képek

Végbélsipoly képek

A végbélsipoly kialakulása, és műtétje képekben bemutatva. Nevezhetjük ezt egy képregénynek, hogy ön képbe kerüljön. A végbélsipoly rendszerint egy végbéltályogból alakul ki. A végbéltályog elhelyezkedése szerint többféle lehet, így a kialakult sipolyok is sokfélék. A...

bővebben
Végbélsipoly műtét utáni lábadozás

Végbélsipoly műtét utáni lábadozás

Most talán még nem hisz nekem, de egy szép napon maga mögött tudhatja ezt az egész tortúrát. Azt nem állítom, hogy jót fog nevetni rajta utólag, de bizton állítom, áldani fogja a napot amikor rászánta magát a műtétre. Amikor megtette az első lépést a gyógyulás útján....

bővebben
Sipoly műtét utáni sebgyógyulás

Sipoly műtét utáni sebgyógyulás

Amikor túl van az ember a sipoly műtéten, azonnal az a kérdés kezdi el foglalkoztatni, hogy a műtét után mi vár rá? Mikor, és hogyan fog meggyógyulni a seb? Fájni fog? Mennyire? Meddig? Feküdnöm kell? Egyáltalán mit tudok majd csinálni, és mit nem? Meddig kell otthon...

bővebben
Sipoly kezelése

Sipoly kezelése

Ha ön is szenved a végbélsipoly tüneteitől: különböző mennyiségű bélnedv, vér/genny ürülés a sipoly nyílásból, bőrirritáció az állandó nedvezés miatt, az irritált területen csípő, fájdalmas érzés, az állandó jellemzően sárga váladék, mely kellemetlen szagú, bűzös is...

bővebben
Végbélsipoly tünetei

Végbélsipoly tünetei

A végbélsipoly tünetei sokszor összefüggenek azzal a ténnyel, hogy egy tályog előzi meg a megjelenésüket. De hogy mi az a sipoly? Lényegében egy cső, mely kóros összeköttetést jelöl a végbél, és általában a külső felület, a bőr között. A végbélsipoly kialakulásáért...

bővebben
Sipoly műtét utáni gyógyulási idő

Sipoly műtét utáni gyógyulási idő

Megértem, hogy fontos a gyógyulási idő tervezése, mert a munkából való kiesés, és a táppénz komolyan érinti nem csak a háztartást, de a munkáltatót is. Mivel a sipolyok nagyon sokfélék, így a gyógyulási időszak, annak jellege is sokféle. A felszínes sipolyok műtét...

bővebben
Mitől alakul ki a sipoly?

Mitől alakul ki a sipoly?

Nézzük először is: mi a sipoly? és hogyan néz ki? A sipoly jelentése: cső, síp. A végbélsipoly esetében ez a cső egy kóros összeköttetést jelöl a végbél, és általában a külső felület, a bőr között. A bőr felületén, méretét tekintve változatos, akár csak egy kis...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!