A széklet inkontinencia, azaz a széklet visszatartási képesség nehézsége roppant kellemetlen állapot. A benne szenvedők mindennapjait nagyon megnehezíti, ezért minél előbb tenni kell ellene. A széklet inkontinencia okai sokfélék lehetnek, az enyhébb problémáktól a súlyos betegségekig.

 

Széklet inkontinencia kialakulása

A széklet inkontinencia a széklet visszatartásának részleges, vagy teljes hiányát jelenti. A kialakulásában a széklet visszatartásáért felelős izmok és érző idegek sérülése, hibás működése játszanak szerepet. A székletet a végbél záróizmai, a gátizomzat, a medencefenék izmai, valamint a végbél helyzete segít javarészt visszatartani, miközben a nyálkahártya alatti visszér párnácskák (aranyér) is segít visszatartásában. A székelési inger, azaz maga a szükséget jelző érzet a végbél alsó harmadában található érző idegek jelzései alapján jelentkezik. Amennyiben valamelyik sérül, vagy hibásan működik, széklet inkontinencia alakulhat ki.

A tünetei sokfélék lehetnek. Az enyhe széklet inkontinencia barnás váladékozással, foltos alsóneművel, a szelek elégtelen visszatartásával jelentkezik, de a komolyabb problémák esetén a tünetek akár a teljes, kontrol nélküli beszékelésig is terjedhetnek.

 

Széklet inkontinencia okai

A széklet inkontinencia okai sokfélék lehetnek, de a legtöbb esetben a záró-, kismedence és gátizomzat nem megfelelő működése áll a hátterében. Ezt kiválthatja valamilyen érzékeléssel és mozgatással kapcsolatos idegprobléma, amely gerincsérülések esetén könnyedén kialakulhat.

 

Izom- és idegsérülések

A gátizomzat sérülése is igen gyakori kiváltó ok, amely szülés közben a nem megfelelő gátvédelem, vagy gátmetszés következtében alakul ki. A hüvelyi úton szülő nők 30%-ának sérül valamilyen mértékben a szülés következtében a gátizomzata, de mindössze 1-2% az, akit a széklet inkontinencia valamilyen enyhébb formában, főként hasmenés esetén közvetlenül a szülés után érint.

Sérülhetnek az izmok és maga a végbél is betegségek (aranyér, végbélrepedés, sipoly, tályog, daganat) műtéti úton végzett kezelése következtében kialakult szövődmény miatt is. A gátizomzat anális szex következményeként is sérülhet, mely szintén a probléma kialakulását okozhatja.

A krónikus székrekedés is szerepel a széklet inkontinencia okai között. A végbélben hosszabb idő alatt összeálló, megkeményedett székletrögök hatására megváltozik az izomműködés és az érzékelés kapcsolata, és állandó híg székletcsorgás is kialakulhat. Ennek hatására a széklet állagának érzékelése nem megfelelő, nehezen lehet megkülönböztetni azt, hogy a végbélben éppen gáz, szilárd széklet vagy folyadék található.

 

Betegségek

Különböző betegségek is szerepelhetnek a széklet inkontinencia okai közt, többek között idegrendszeri és immun betegségek, vagy rosszul kezelt cukorbetegség. A cukorbetegség nem megfelelő kezelése esetén sérülhet az idegek érző képessége, mely a széklet érzékelési, visszatartási képességét is befolyásolhatja. A végbél daganatos megbetegedései esetén is gyakori a székletinkontinencia kialakulása, különösképpen, ha az eléri a zárógyűrűt. A nem kezelt, sokáig elhanyagolt végbél daganat esetén is jelentkezik a probléma, attól függetlenül, hogy eléri-e a zárógyűrűt, vagy sem.

A súlyosabb belső aranyér is megemlíthető a széklet inkontinencia okai között, de a valóságban az aranyér nem okoz valódi széklettartási problémákat. A megnagyobbodott aranyeres érpárnák ilyen esetekben nem zárnak, és nem tisztulnak jól, és gyakran kifordult állapotban is vannak, mely váladékozást, székletmaradványos maszatolást okoz. Ezt azonosítják a betegek széklet inkontinenciaként, ami a valóságban aranyér okozta probléma.

A széklet inkontinencia fokozatos romlása megállítható, a széklet visszatartási probléma is a legtöbb esetben kezelhető, akár tünetmentessé is tehető. A sikeres kezeléshez, az állapot javításához azonban minden esetben szükséges mihamarabb szakembersegítségét kérni. A betegség nem múlik el magától, és bármilyen kellemetlenek is a tünetek, nem szabad szégyellni őket, fel kell keresni egy szakorvost.

Olvassa el azt is, hogyan lehet kezelni a székletinkontinenciát!

Segítségére vannak ebben kollégáink, további információért kattintson ide!>>

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Széklettartási probléma

Széklettartási probléma

Normál esetben a székelés a mindennapi rutinunk része és már gyermekkorban megtanuljuk visszatartani a székletet addig, míg nyugodt körülmények között elvégezhetjük szükségleteinket. A széklet visszatartásának képessége teljesen természetes, anélkül történik, hogy...

bővebben
Székletinkontinencia gyógyítása

Székletinkontinencia gyógyítása

Ha kialakultak a széklettartás nehézségek, mielőbb érdemes szakorvosi segítséget kérni. Nagyon kellemetlen állapot, mert aki széklet inkontinenciában szenved, nem szívesen megy emberek közé, rossz a közérzete, és hajlamos lehet a depresszióra is. A széklet...

bővebben
Széklet inkontinencia fogalma, fajtái

Széklet inkontinencia fogalma, fajtái

Az inkontinenciáról a legtöbbször a vizelet visszatartási problémák jutnak az eszünkbe, pedig legalább ugyanannyira fontos lenne beszélni a széklet inkontinenciáról is. Sokan kellemetlennek érzik a problémát, és inkább nem fordulnak vele orvoshoz, pedig magától a...

bővebben
Széklet inkontinencia kezelése

Széklet inkontinencia kezelése

A széklet visszatartási nehézségekben szenvedők teljesen érthető okokból, minél hamarabb szeretnének megszabadulni ettől a kellemetlen problémától. A széklet inkontinencia kezelése többféle módszerrel is történhet. A legfontosabb azonban az, hogy a tünetek...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!