A széklet visszatartási nehézségekben szenvedők teljesen érthető okokból, minél hamarabb szeretnének megszabadulni ettől a kellemetlen problémától. A széklet inkontinencia kezelése többféle módszerrel is történhet. A legfontosabb azonban az, hogy a tünetek jelentkezésekor a lehető legrövidebb időn belül keressünk fel egy proktológus szakorvost.

 

Széklet inkontinencia kezelése, a kiváltó ok megtalálása

A széklet inkontinencia kezelésében a legfontosabb tényező, mielőtt még bármilyen kezelési mód is szóba jönne, egy alapos kivizsgálás. A vizsgálatok eredményei alapján az orvos pontosan megállapíthatja, hogy mi az oka a széklettartási nehézségeknek, és ennek megfelelően alakíthatja a szükséges kezelést.

 

A széklettartási problémákat a legtöbb esetben a kismedencei és a záróizmok gyengesége, sérülése, a végbél gyulladása, vagy a végbélben található érző idegek hibás működése okozza. A vizsgálat részét képezi egy nagyon alapos elbeszélgetés, mely során minden lényeges korábbi anamnézis (kórelőzmény) feltárásra kerül. Ilyen lényeges anamnézisek közé tartozik többek között a végbél tájékát érintő beavatkozások, pl.: hüvelyi úton történő szülések száma, a szülés során fellépett esetleges komplikációk, a gátmetszés, végbél és aranyér műtétek, prosztataműtétek, gyulladásos állapotok, gerinc sérülések stb. Ezek a korábbi problémák mind szerepet játszhatnak az végbél-inkontinencia kialakulásában.

A vizsgálat részeként elvégzésre kerülhet még nyomásvizsgálat, mely során a záróizmok szorítási, széklet visszatartási erejét ismerheti meg az orvos. Ez egy néhány perces vizsgálat, amely egy ujjnál vékonyabb eszköz segítségével történik, és az elvégzésével megismerhető a záróizmok működése.

Ultrahang vizsgálat segítségével kizárhatóak, vagy éppen felfedezhetően azok a kóros elváltozások, melyek a panaszokat okozhatják. Ezek lehetnek gyulladásos állapotok, izomsérülések. Az ultrahanggal megállapítható azok elhelyezkedése, a probléma súlyossága, mely nagy segítséget jelent a kezelés meghatározásában.

Az izmok helyes működésének, összehangoltságuk ellenőrzése az EMG vizsgálattal történik, mely az EKG-hoz hasonló elven működik. A székelés során szerepet játszó izmok által leadott elektromos jeleit vizsgálja a felhelyezett elektródák segítségével. A vizsgálat során a hasfalra, a gátra, a hüvelybe vagy a végbélbe, de akár az ujjra, a mellkasra is kerülhetnek az érzékelők, melyek az elektromos aktivitásokat továbbítják a számítógépbe, amely elemzi azokat. A vizsgálattal megállapítható az egyes izomcsoportok kóros működése, vizsgálható azok reflexei, amelyek alapján a választandó kezelés és a várható siker mértéke is meghatározható.

 

Széklet inkontinencia kezelése

A széklet inkontinencia kezelése annak súlyosságától, kialakulásának okától függ. A megfelelő állagú széklet, és a rendszeres székelési rutin kialakítása minden esetben fontos. A legtöbb esetben a híg állagú széklet visszatartása okoz problémát, mely igen gyakran táplálkozásbeli probléma. Fontos a megfelelő mennyiségű rost fogyasztása, és a jelenlegi étrend elemzése alapján a hasmenés kialakulását elősegítő élelmiszerek elhagyása. A diéta mellett gyógyszeres kezelés is történhet, mely szintén a megfelelő állagú széklet kialakítását, a bélmozgások lassulását segíti.

Amennyiben a széklet inkontinencia hátterében a vizsgálatok alapján valamilyen izom és a működés sérülése áll, mindenképpen javasolt mind az izomerőt, mind az izmok működését, összehangoltságát javítani. A vizsgálatok, tanulmányok alapján a Biofeedback tréning segítségével ez a probléma akár teljesen meg is szüntethető. A tréning során a vizsgálati eszközök visszajelzései alapján elsajátítható és rögzíthető az izmok megfelelő működése. Sok esetben egy 4 alkalmas tréning is nagy előrelépést jelenthet, vagy akár meg is szüntetheti a problémát.

Súlyos izomsérülések esetén záróizom helyreállító műtétet is lehet végezni, de elsősorban életmódbeli változtatásokkal és tréninggel érdemes először próbálkozni. A tréning folytatása a műtét előtt és a műtét után is javasolt a mielőbbi panaszmentes állapot elérése érdekében.

A széklet inkontinencia kezelése jó eséllyel nagy hatékonysággal elvégezhető, azonban ehhez első lépésként fel kell keresni egy kismedencei biofeedback segített EMG vizsgálatban járatos proktológust, hiszen a széklettel szennyezett fehérnemű akár az aranyér tünete is lehet.

Kollégáink ebben is segítségére vannak, további információért kattintson ide!>>

 

A probléma ugyan kellemetlen, de semmi szégyellnivaló nincs benne, ha tapasztalja a széklet inkontinencia jeleit, kérjen segítséget minél hamarabb!

Olvassa el azt is, hogy milyen fajtái vannak a széklet inkontinenciának!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Széklettartási probléma

Széklettartási probléma

Normál esetben a székelés a mindennapi rutinunk része és már gyermekkorban megtanuljuk visszatartani a székletet addig, míg nyugodt körülmények között elvégezhetjük szükségleteinket. A széklet visszatartásának képessége teljesen természetes, anélkül történik, hogy...

bővebben
Székletinkontinencia gyógyítása

Székletinkontinencia gyógyítása

Ha kialakultak a széklettartás nehézségek, mielőbb érdemes szakorvosi segítséget kérni. Nagyon kellemetlen állapot, mert aki széklet inkontinenciában szenved, nem szívesen megy emberek közé, rossz a közérzete, és hajlamos lehet a depresszióra is. A széklet...

bővebben
Széklet inkontinencia fogalma, fajtái

Széklet inkontinencia fogalma, fajtái

Az inkontinenciáról a legtöbbször a vizelet visszatartási problémák jutnak az eszünkbe, pedig legalább ugyanannyira fontos lenne beszélni a széklet inkontinenciáról is. Sokan kellemetlennek érzik a problémát, és inkább nem fordulnak vele orvoshoz, pedig magától a...

bővebben
Széklet inkontinencia kialakulása, okai

Széklet inkontinencia kialakulása, okai

A széklet inkontinencia, azaz a széklet visszatartási képesség nehézsége roppant kellemetlen állapot. A benne szenvedők mindennapjait nagyon megnehezíti, ezért minél előbb tenni kell ellene. A széklet inkontinencia okai sokfélék lehetnek, az enyhébb problémáktól a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!