Az aranyeres panaszokat gyakran házilag akarják megoldani, mert félnek a vizsgálattól, és sok tévhit is kering az aranyér gyógyításának módszereivel kapcsolatban.  Az aranyér kezelésével kapcsolatban számtalan népi gyógymód és praktika terjed. Az egyik ilyen a szódabikarbóna aranyérre való jótékony hatása, ezt a témát járjuk most körül.

 

Mi is az a szódabikarbóna?

A nátrium-hidrogénkarbonát, azaz a szódabikarbóna a szóda gyártásakor, valamint egyéb ipari termelés során létrejött melléktermék. Egy enyhén lúgos hatású, vízben jól oldódó só, mely teljesen természetes anyag. Savval érintkezve semlegesíti azokat, miközben szén-dioxid szabadul fel. Ezt nagyon sokan ismerik, amikor háztartási ecettel összekeverték a szódabikarbónát, ami látványosan habzott.

 

A szódabikarbóna nagyon sokoldalú anyag, rengeteg mindenre használható. Legismertebb felhasználási módja talán a gyomorégés elleni alkalmazása, de sokan használják ecettel kombinálva takarításra is. A teljesség igénye nélkül használható még fehérítésre, mosásra, szagtalanításra, süteményekbe a tészta megemelésére, valamint kozmetikai termékekben és a gyógyászatban is használják.

 

Használható a szódabikarbóna az aranyérre?

Kétségkívül nagyon sokrétű felhasználási lehetősége van, ráadásul használata nem jelent veszélyt, mert teljesen természetes anyag, és használják a gyógyászatban is bizonyos esetekben, de a szódabikarbóna aranyérre nem használható. Az interneten keringenek sóból, szódabikarbónából és vízből összeállított csodaszerek, melyek három nap alatt eltüntetik az aranyeret. Az ilyen fajta házi gyógymódot nem szabad alkalmazni, mert jó esetben csak teljesen hatástalan lesz, rosszabb esetben súlyosbítja a problémát. Egy gyulladt, előesett belső aranyér esetében ez a kezelés nem csak, hogy hatástalan lenne, de igen fájdalmas is. A só igen erősen irritálná a gyulladt, nyálkahártyával borított aranyeret, és fokozná a panaszokat.

 

Szódabikarbóna helyett aranyérre

Az aranyérre szódabikarbóna helyett javasolt egy proktológus felkeresése. A probléma biztonságos kezelését minden esetben egy proktológiai vizsgálattal kell kezdeni, mely során megállapítható az aranyér betegség fajtája súlyossága, és kizárhatóak az aranyérnél súlyosabb betegségek, melyek az aranyérhez hasonló tüneteket produkálhatnak. Az aranyér kezeléséhez minden esetben életmódbeli változtatások, rostban gazdag táplálkozás, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, rendszeres testmozgás és a helyes székelési szokások elsajátítása szükséges.

 

Az aranyér kezelését annak fajtájának és állapotának függvényében az életmódbeli változtatásokon felül különféle kiegészítő kezelésekkel kell végezni. A kiegészítő kezelések gyógyszereket, orvosi beavatkozásokat (injekció, ultrahangos aláöltés, infravörös égetés, gumigyűrűzés, lézer), súlyos, előrehaladt aranyér probléma esetben műtétet jelentenek. A szódabikarbóna sem az alapos kivizsgálást, sem a hatékony kezeléseket nem képes kiváltani.

A szódabikarbóna aranyérre tehát nem használható, de a háztartásban hasznos anyag lehet. Az aranyér kezelését jobb szakorvosra bízni a megbízhatatlan házi praktikák helyett. Ha tapasztalja magán az aranyér probléma tüneteit, minél hamarabb keressen fel egy proktológust, hogy valóban szakszerű segítséget kapjon!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Simon Balázs

Dr. Simon Balázs

proktológus, sebész szakorvos

A Szegedi Tudományegyetemen végeztem orvosként és angol orvosi szakfordító- és tolmácsként.
A proktológiával már sebész éveim eleje óta foglalkozom. 2020-ban szakvizsgáztam sebészetből kiváló minősítéssel. A szakvizsga előtt megfordultam a már akkor felfelé ívelő magánellátás több területén és rengeteg tapasztalatot szereztem kommunikációból, sokat tanultam a kiegyensúlyozott, partnerségen alapuló orvos-beteg kapcsolatról.
A klasszikus proktológia eszköztára mára kiszélesedett, a nagyobb műtéteket egyre inkább a műtét nélküli megoldások előzik meg, váltják fel. Rendeléseimen arra törekeszem, hogy … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Gasztróenterológus vagy dietetikus?

Gasztróenterológus vagy dietetikus?

A gasztroenterológus és a dietetikus egymáshoz közel álló szakmák, gyakran dolgoznak együtt, egymást segítve. Mindkettő a táplálkozással, az emésztőrendszer működésével foglalkozik. Ebben a cikkben segítünk eligazodni abban, hogy gasztroenterológus, vagy dietetikus...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!