A proktológia az orvoslás területén belül a végbél megbetegedéseivel, elváltozásaival, gyulladásos panaszokkal foglalkozó szakterület. A proktológia doktora a proktológus, aki a végbél betegségek, problémák diagnosztikájával, kezelésével és az általános sebészeten belüli beavatkozások elvégzésével foglalkozik.

 

Milyen betegségekkel foglalkozik a proktológus?

A végbél betegségei általában nem egyedül, inkább egymást erősítve okoznak problémákat. Ezért érdemes mind a kiváltó okokra, mind a következményekre odafigyelni, azokat kezelni.

Aranyér

A proktológia területén a leggyakrabban előforduló és a legtöbb embernek kellemetlenséget okozó betegség az aranyér. Az aranyér sok esetben a helytelen táplálkozási szokások, a mozgásszegény életmód, a rossz székelési szokások miatt, vagy a hirtelen fellépő nagyon magas fizikai erőkifejtések hatására alakul ki (szülés, emelés, stb).

 

A proktológus alapos kivizsgálás és beszélgetés útján kideríti mi váltotta ki az aranyeret, milyen stádiumban van és ennek függően határozza meg a kezelés módját. Sok esetben elegendő az életmódbeli, székelési szokásokon változtatni, és a tünetek megszüntetése érdekében gyógyszeres kezelést alkalmazni. Amennyiben az aranyér előrehaladott állapotban van, sebészeti beavatkozást is alkalmazhat.

 

Végbélrepedés

Végbélrepedésről, (fissura ani) akkor beszélhetünk, amikor a végbél alsó részén lévő nyálkahártya megsérül, bereped és a helyén nyálkahártya fekély alakul ki. Kialakulásában olyan tényezők játszanak szerepet, melyek a végbél sérülését okozhatják. Ilyen sérüléseket leggyakrabban a szorulás miatti kemény széklet, a hasmenés, felfázás, szülési traumák és gyulladás, és a társult záróizomgörcs okozhat. Nagyon kellemetlen, intenzív, erős, késszúrásszerű fájdalommal, vérzéssel jelentkezik. Gyakran keverik össze az aranyérrel, és kezelik félre házilagos módszerekkel, ezzel tovább súlyosbítva a helyzetet.

 

A legtöbb esetben a stressz, helytelen táplálkozás, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, korábbi szülési sérülés okozza. Sokszor előfordul, hogy más betegség mellett alakul ki a végbélrepedés. Ilyen esetekben csak az alapbetegség kezelésével lehet hatékonyan kezelni, ezért mindenképpen szükséges proktológus felkeresése a pontos diagnózis megállapítása érdekében.

 

Végbélgyulladás

A végbélgyulladás (proctitis) a végbél nyálkahártyájának gyulladása a végbél izolált hurutos megbetegedése. Sokszor nem önálló megbetegedés formájában jelentkezik, hanem más betegségek kísérőjeként. A végbélgyulladás kialakulhat hirtelen, tarthat rövid ideig, de elhúzódó, krónikus állapot is kialakulhat.

A végbélgyulladást sok esetben a nem megfelelő táplálkozás miatt, az irritáló hatású táplálékból származó béltartalom okozza. Kiválthatják kórokozók, gombák, baktériumok, vírusok, paraziták is. Előfordul a proctitis kiváltó okai között az autoimmun folyamat (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) vagy a sugárkezelés is. A végbélgyulladás kezelésének célja a gyulladás és a fájdalom csökkentése mellett a kiváltó probléma gyógyítása, megszüntetése is. A kezelés módja az állapot súlyosságától függ.

 

Végbélsipoly és végbéltályog

A végbélsipoly egy csatorna jellegű kóros összeköttetés a végbél és a külső felület, a bőr között. Általában a bélfal izomrétegei között lévő mirigyek gyulladásának következtében alakul ki.  Ezek a mirigyek normál esetben a végbélbe ürülnek ki, és segítenek a széklet útjának síkosításában. Ha ez a mirigy valamiért nem tud kiürülni, eltömődik, bezárodik, a váladék felgyülemlik benne, majd gyulladás alakul ki. A felgyülemlő gennyes váladék távozni akar a végbél környéki szövetekben, és eközben járatokat alakít ki bennük. Leggyakrabban végbéltályogként derül ki a probléma, amely kifakadása után 30-40% a sipoly fennmaradásának esélye.

 

A végbéltályog a végbélnyílásnál jelentkező, fájó, pirosas színű feszítő duzzanat, melynek meleg érzete van. Gyakran jelentkezik magas lázzal és hidegrázással együtt. A tályog a végbélbe szájadzó, záróizmok között található mirigy gyulladása és annak tovább terjedése okozza. A mirigy igen mélyen található a záróizmok között, mikor ennek gyulladása terjed, egy üreg jön létre, mely üreg gyakorlatilag maga a végbéltályog.

 

A végbéltályog és a végbélsipoly kezelésére csak műtéti úton van lehetőség, a műtétet a tályog esetében a lehető leggyorsabban el is kell végezni. A kezeletlen végbéltályog tovább terjedhet, mely akár halálos kimenetelű vérmérgezést (sepsist) is okozhat!

 

Milyen vizsgálatokat végez a proktológus?

A proktológiai vizsgálatot megelőzően egy alapos, minden fontos részletre kiterjedő kérdőívet kell kitölteni, melyből a proktológus az alapvető problémákra, tünetekre kérdez rá. A kérdőív áttekintése után kezdődik a fizikai vizsgálat, mely jellemzően a következő lépésekből áll:

 

  • bőr, nyálkahártya vizsgálata
  • kötőszövet, aranyér vizsgálata
  • záró, és medencefenék izom vizsgálata
  • idegek vizsgálata
  • mirigyek vizsgálata
  • érzékelés, fájdalomérzet ellenőrzése
  • a végbél alakjának vizsgálata

 

A proktológus által végzett vizsgálatokról, a lehetséges proktológiai vizsgálati eszközök ismertetéséről ide kattintva részletesen tájékozódhat.

 

Ha problémái vannak a székeléssel, folyamatosan székrekedése, vagy hasmenése van, vérzés, véres széklet jelentkezik, fájdalmai vannak, ne habozzon felkeresni a proktológiai szakrendelést. Egy időben felkeresett proktológus számos további kellemetlenségtől és a súlyosabb állapotok kialakulásától kímélheti meg.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

Kapcsolódó további cikkek:

Proktológiai vizsgálat

Proktológiai vizsgálat

A végbélvizsgálattal, vastagbélvizsgálattal kapcsolatos érdemi információkat a szakembertől érdemes beszerezni, nem a fórumokról. Kétségeit, szorongásait a proktológiai vizsgálattal kapcsolatos pontos, hiteles információk tudják oldani. A biztos tudat segít lélekben...

bővebben
Proktológiai szakrendelés

Proktológiai szakrendelés

Az állami keretek között, finanszírozott proktológiai szakrendelés beutaló köteles. A beutalót a háziorvostól kell kérni. A proktológiai szakrendelések ambuláns betegellátás keretében főként területi járó betegek vizsgálatát, kezelését végzik. Itt történik a korábban...

bővebben
Proktológiai magánrendelés

Proktológiai magánrendelés

Miért választ valaki proktológiai magánrendelést, ha valamilyen problémája van a végbél tájékán? Mert személyre szóló odafigyelést szeretne, korrekt vizsgálatot és tájékoztatást, empátiát, és legfőképpen olyan orvost, akinek szakértelmében megbízik, és hisz a közös...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!