A proktológia az orvoslás területén belül a végbél megbetegedéseivel, elváltozásaival, gyulladásos panaszokkal foglalkozó szakterület. A proktológia doktora a proktológus, aki a végbél betegségek, problémák diagnosztikájával, kezelésével és az általános sebészeten belüli beavatkozások elvégzésével foglalkozik.

 

Milyen betegségekkel foglalkozik a proktológus?

A végbél betegségei általában nem egyedül, inkább egymást erősítve okoznak problémákat. Ezért érdemes mind a kiváltó okokra, mind a következményekre odafigyelni, azokat kezelni.

Aranyér

A proktológia területén a leggyakrabban előforduló és a legtöbb embernek kellemetlenséget okozó betegség az aranyér. Az aranyér sok esetben a helytelen táplálkozási szokások, a mozgásszegény életmód, a rossz székelési szokások miatt, vagy a hirtelen fellépő nagyon magas fizikai erőkifejtések hatására alakul ki (szülés, emelés, stb).

 

A proktológus alapos kivizsgálás és beszélgetés útján kideríti mi váltotta ki az aranyeret, milyen stádiumban van és ennek függően határozza meg a kezelés módját. Sok esetben elegendő az életmódbeli, székelési szokásokon változtatni, és a tünetek megszüntetése érdekében gyógyszeres kezelést alkalmazni. Amennyiben az aranyér előrehaladott állapotban van, sebészeti beavatkozást is alkalmazhat.

 

Végbélrepedés

Végbélrepedésről, (fissura ani) akkor beszélhetünk, amikor a végbél alsó részén lévő nyálkahártya megsérül, bereped és a helyén nyálkahártya fekély alakul ki. Kialakulásában olyan tényezők játszanak szerepet, melyek a végbél sérülését okozhatják. Ilyen sérüléseket leggyakrabban a szorulás miatti kemény széklet, a hasmenés, felfázás, szülési traumák és gyulladás, és a társult záróizomgörcs okozhat. Nagyon kellemetlen, intenzív, erős, késszúrásszerű fájdalommal, vérzéssel jelentkezik. Gyakran keverik össze az aranyérrel, és kezelik félre házilagos módszerekkel, ezzel tovább súlyosbítva a helyzetet.

 

A legtöbb esetben a stressz, helytelen táplálkozás, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, korábbi szülési sérülés okozza. Sokszor előfordul, hogy más betegség mellett alakul ki a végbélrepedés. Ilyen esetekben csak az alapbetegség kezelésével lehet hatékonyan kezelni, ezért mindenképpen szükséges proktológus felkeresése a pontos diagnózis megállapítása érdekében.

 

Végbélgyulladás

A végbélgyulladás (proctitis) a végbél nyálkahártyájának gyulladása a végbél izolált hurutos megbetegedése. Sokszor nem önálló megbetegedés formájában jelentkezik, hanem más betegségek kísérőjeként. A végbélgyulladás kialakulhat hirtelen, tarthat rövid ideig, de elhúzódó, krónikus állapot is kialakulhat.

A végbélgyulladást sok esetben a nem megfelelő táplálkozás miatt, az irritáló hatású táplálékból származó béltartalom okozza. Kiválthatják kórokozók, gombák, baktériumok, vírusok, paraziták is. Előfordul a proctitis kiváltó okai között az autoimmun folyamat (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) vagy a sugárkezelés is. A végbélgyulladás kezelésének célja a gyulladás és a fájdalom csökkentése mellett a kiváltó probléma gyógyítása, megszüntetése is. A kezelés módja az állapot súlyosságától függ.

Olvassa el ezt is: Végbél gomba tünetei!

 

Végbélsipoly és végbéltályog

A végbélsipoly egy csatorna jellegű kóros összeköttetés a végbél és a külső felület, a bőr között. Általában a bélfal izomrétegei között lévő mirigyek gyulladásának következtében alakul ki.  Ezek a mirigyek normál esetben a végbélbe ürülnek ki, és segítenek a széklet útjának síkosításában. Ha ez a mirigy valamiért nem tud kiürülni, eltömődik, bezárodik, a váladék felgyülemlik benne, majd gyulladás alakul ki. A felgyülemlő gennyes váladék távozni akar a végbél környéki szövetekben, és eközben járatokat alakít ki bennük. Leggyakrabban végbéltályogként derül ki a probléma, amely kifakadása után 30-40% a sipoly fennmaradásának esélye.

 

A végbéltályog a végbélnyílásnál jelentkező, fájó, pirosas színű feszítő duzzanat, melynek meleg érzete van. Gyakran jelentkezik magas lázzal és hidegrázással együtt. A tályog a végbélbe szájadzó, záróizmok között található mirigy gyulladása és annak tovább terjedése okozza. A mirigy igen mélyen található a záróizmok között, mikor ennek gyulladása terjed, egy üreg jön létre, mely üreg gyakorlatilag maga a végbéltályog.

 

A végbéltályog és a végbélsipoly kezelésére csak műtéti úton van lehetőség, a műtétet a tályog esetében a lehető leggyorsabban el is kell végezni. A kezeletlen végbéltályog tovább terjedhet, mely akár halálos kimenetelű vérmérgezést (sepsist) is okozhat!

 

Milyen vizsgálatokat végez a proktológus?

A proktológiai vizsgálatot megelőzően egy alapos, minden fontos részletre kiterjedő kérdőívet kell kitölteni, melyből a proktológus az alapvető problémákra, tünetekre kérdez rá. A kérdőív áttekintése után kezdődik a fizikai vizsgálat, mely jellemzően a következő lépésekből áll:

 

  • bőr, nyálkahártya vizsgálata
  • kötőszövet, aranyér vizsgálata
  • záró, és medencefenék izom vizsgálata
  • idegek vizsgálata
  • mirigyek vizsgálata
  • érzékelés, fájdalomérzet ellenőrzése
  • a végbél alakjának vizsgálata

 

A proktológus által végzett vizsgálatokról, a lehetséges proktológiai vizsgálati eszközök ismertetéséről ide kattintva részletesen tájékozódhat.

 

Ha problémái vannak a székeléssel, folyamatosan székrekedése, vagy hasmenése van, vérzés, véres széklet jelentkezik, fájdalmai vannak, ne habozzon felkeresni a proktológiai szakrendelést. Egy időben felkeresett proktológus számos további kellemetlenségtől és a súlyosabb állapotok kialakulásától kímélheti meg.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér orvos

Aranyér orvos

Az aranyeret a proktológusok kezelik, így az aranyér orvos lényegében a proktológia doktora, azaz a proktológus. A proktológusok, bár kétségtelenül az egyik leginkább elterjedt végbelet érintő betegség az aranyér, nem csak az aranyeres panaszok gyógyításával...

bővebben
Proktológiai vizsgálat

Proktológiai vizsgálat

A végbélvizsgálattal, vastagbélvizsgálattal kapcsolatos érdemi információkat a szakembertől érdemes beszerezni, nem a fórumokról. Kétségeit, szorongásait a proktológiai vizsgálattal kapcsolatos pontos, hiteles információk tudják oldani. A biztos tudat segít lélekben...

bővebben
Proktológiai szakrendelés

Proktológiai szakrendelés

Az állami keretek között, finanszírozott proktológiai szakrendelés beutaló köteles. A beutalót a háziorvostól kell kérni. A proktológiai szakrendelések ambuláns betegellátás keretében főként területi járó betegek vizsgálatát, kezelését végzik. Itt történik a korábban...

bővebben
Proktológiai magánrendelés

Proktológiai magánrendelés

Miért választ valaki proktológiai magánrendelést, ha valamilyen problémája van a végbél tájékán? Mert személyre szóló odafigyelést szeretne, korrekt vizsgálatot és tájékoztatást, empátiát, és legfőképpen olyan orvost, akinek szakértelmében megbízik, és hisz a közös...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!