A végbélrepedés kezelése egyszerű folyamat. A megelőző vizsgálat a proktológia járóbeteg ellátásán, ambulánsan zajlik. Ebben az állapotban a végbél tájéka igen érzékeny, ezért a vizsgálat kellően óvatos technikával zajlik.

 

A végbélrepedés tünetei

A páciensek gyakran a végbélrepedés tünetei között szereplő véres széklet miatt helytelenül párhuzamot vonnak az aranyér betegséggel, és a székrekedés, kemény széklet okozta aranyér tüneteivel. Míg a belső aranyér fájdalommentes, és a kemény széklet miatt jelentkezik vérzés, addig a végbélrepedés esetében akár a meglévő aranyér mellett kialakult igen erős, késszúrásszerű, nagyfokú fájdalom jelentkezik a végbél záróizmánál, és a nyálkahártya sérülése miatti vérzéssel jár.

A végbélrepedés okozta igen intenzív, hasító fájdalom a végbél záróizmaiban önkéntelen védekezőreflexszerű görcsös szorítást okoz, melynek több káros következménye is van.

 • a görcsös szorítás hatására romlik a keringés
 • a rossz keringés miatt romlik a végbélrepedés gyógyulási hajlama, nő a gyógyulási idő hossza
 • a szorítás miatt szűkül a végbél, ezért a székletürítésnél minduntalan újra bereped a sérült terület
 • A nem gyógyuló sérülés fájdalma miatt, képtelen lazítani a beteg, így minden wc használatnál borzasztó kínokat él át.

 Ki is alakult egy ördögi kör (circulus vitiosus), amiből csak proktológus szakember segítségével lehet kilábalni. A kezelés nélkül hagyott végbélrepedés hegesedéssel, szöveti kinövésekkel jár, melyek műtéti úton hozhatók helyre.

 

A végbélrepedés oka lehet többek közt:

 • A székrekedés: a kemény széklet kitolásnál végbélrepedéshez vezet. A kemény széklet felsérti a végbél környékét, ami igen érzékennyé válik, és a következőkben már a fájdalomra emlékezve félünk elmenni a wc-re.
 • A hasmenés, mely robbanásszerűen távozik
 • gyulladás, felmaródás a végbél környékén
 • Stressz, ami záróizom szorítással, székrekedéssel jár. Alattomosan támad. Észre sem vesszük, hogy egy zabszem sem férne be a fenekünkbe. Tudatos odafigyeléssel érhető tetten.
 • anális szex által keletkezett sérülés
 • daganat
 • fertőzések

A végbélrepedés elhelyezkedése miatt hajlamos az elfertőződésre. A kezelés nélkül hagyott végbélrepedés szöveti elváltozásokat, hosszan tartó fájdalmat, rosszabb életminőséget jelent.

 

A végbélrepedés kezelése

Az időben megkezdett kezelés sok fájdalomtól, kellemetlenségtől kíméli meg az embert. Amennyiben egyéb kiváltó okot nem találunk, vagy már meggyógyítottuk, és a repedés mégsem szűnt meg, a következőket érdemes megtenni. Kezdjük életmódi tanácsokkal, majd konzervatív terápiával, és csak végszükség esetén folyamodjunk műtéti megoldáshoz.

 

A végbélrepedés kezelés lépései:

 • Tárjuk fel a stressz okát! Ez mentális folyamat, a fejben kezdődik, de nagyon szorosan összefügg az altáji kezelés sikerével.
 • Életmódváltás diétával, rendszeres testmozgással, speciális mozgásgyakorlatokkal, bő folyadékbevitellel, és a székelési szokások jobbá tételével (www.aranyertitkok.hu)
 • Rendezzük a székletet székletlazítókkal, kezeljük a területet proktológus által javasolt speciális készítményekkel (kúp, kenőcs). Az aranyér kúp és kenőcs nem erre a terápiára való, sokszor csak feleslegesen fenntartják a végbélrepedést, tovább rontva a beteg testi-lelki állapotát.
 • Fontos a megfelelő, de nem túlzott higiénia, a végbélnyílás tisztán tartása
 • Végső esetben a gyógyulás elősegítése érdekében a görcsös záróizom botox kezelése, vagy műtéti bemetszése

 

A végbélrepedés kezelése kúp, kenőcs, műtét segítségével ezekben a cikkekben olvasható el:

Végbélrepedéses panaszaival minél hamarabb keressen fel proktológus szakembert. Javítsa gyógyulási esélyeit. Ez önön múlik. A halogatás nem megoldás, és egyre fokozódó fájdalommal is jár.

 

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről.

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára.

Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Végbéltályog kifakad

Végbéltályog kifakad

Jó a betegnek, ha a végbéltályog kifakad?   A felszíni tályog közvetlen a bőr alatt helyezkedik el, hamar a bőr felé talál utat a genny, így a kezeletlenül hagyott duzzanat (terime) kifakad. A mélyebben fekvő tályog kifakadása történhet befelé is, a végbélbe, de utat...

bővebben
Végbéltályog műtét utáni gyógyulás

Végbéltályog műtét utáni gyógyulás

Nem szépítem a dolgokat. Sok türelemre van szükség a végbéltályog műtét utáni gyógyulás időszakában. A végbéltályog kapcsán gyakori kérdések egyike, hogy mikor gyógyul? Mennyi időt vesz igénybe? A műtét utáni nyitott seb tisztán tartása, a tályogüreg tisztítása...

bővebben
Végbéltályog gyógyulási ideje

Végbéltályog gyógyulási ideje

Egyénenként változó a végbéltályog gyógyulási ideje. Elhelyezkedése, a mélysége, végbélhez, a záró- és kismedencei izmokhoz való viszonya szerint többféle végbéltályog létezik. A kialakulása és a gyógyulása szempontjából fontos tényező a beteg általános egészségi...

bővebben
Végbéltályog tünetei

Végbéltályog tünetei

Végbéltályog tünetei: hirtelen, néhány nap vagy akár néhány óra alatt kialakuló, nagy vörös folt középen nagyon fájdalmas, feszülő lüktető duzzanattal állandó lüktető, heves, égető fájdalom: a beteg nem tud ülni, állni, aludni, a fájdalom járás közben fokozódik...

bővebben
Végbéltályog kezelése házilag

Végbéltályog kezelése házilag

Az otthon, párakötéssel, ülőfürdővel, nyomkodással kezelgetett végbéltályog csak ritkán húzódik vissza, és gyógyul meg.   A végbéltályog kezelése házilag csak kiegészítő, az orvos által előírt utókezelés része lehet. A végbéltályog minden esetben orvosi, sebészi...

bővebben
Végbéltályog kezelése

Végbéltályog kezelése

Attól tart, hogy végbéltályogja van? Tudja, hogy az van, kezelték is, de nem akar gyógyulni? Érzi, hogy valami nagyon nincs rendben, de fél proktológus szakembert felkeresni? Hadd legyek nyílt, és egyenes: nincs ideje halogatni! Sokszor kifakadás esetén sem gyógyul...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!