A végbélrepedés kezelése egyszerű folyamat. A megelőző vizsgálat a proktológia járóbeteg ellátásán, ambulánsan zajlik. Ebben az állapotban a végbél tájéka igen érzékeny, ezért a vizsgálat kellően óvatos technikával zajlik.

 

A végbélrepedés tünetei

A páciensek gyakran a végbélrepedés tünetei között szereplő véres széklet miatt helytelenül párhuzamot vonnak az aranyér betegséggel, és a székrekedés, kemény széklet okozta aranyér tüneteivel. Míg a belső aranyér fájdalommentes, és a kemény széklet miatt jelentkezik vérzés, addig a végbélrepedés esetében akár a meglévő aranyér mellett kialakult igen erős, késszúrásszerű, nagyfokú fájdalom jelentkezik a végbél záróizmánál, és a nyálkahártya sérülése miatti vérzéssel jár.

A végbélrepedés okozta igen intenzív, hasító fájdalom a végbél záróizmaiban önkéntelen védekezőreflexszerű görcsös szorítást okoz, melynek több káros következménye is van.

 • a görcsös szorítás hatására romlik a keringés
 • a rossz keringés miatt romlik a végbélrepedés gyógyulási hajlama, nő a gyógyulási idő hossza
 • a szorítás miatt szűkül a végbél, ezért a székletürítésnél minduntalan újra bereped a sérült terület
 • A nem gyógyuló sérülés fájdalma miatt, képtelen lazítani a beteg, így minden wc használatnál borzasztó kínokat él át.

 Ki is alakult egy ördögi kör (circulus vitiosus), amiből csak proktológus szakember segítségével lehet kilábalni. A kezelés nélkül hagyott végbélrepedés hegesedéssel, szöveti kinövésekkel jár, melyek műtéti úton hozhatók helyre.

 

A végbélrepedés oka lehet többek közt:

 • A székrekedés: a kemény széklet kitolásnál végbélrepedéshez vezet. A kemény széklet felsérti a végbél környékét, ami igen érzékennyé válik, és a következőkben már a fájdalomra emlékezve félünk elmenni a wc-re.
 • A hasmenés, mely robbanásszerűen távozik
 • gyulladás, felmaródás a végbél környékén
 • Stressz, ami záróizom szorítással, székrekedéssel jár. Alattomosan támad. Észre sem vesszük, hogy egy zabszem sem férne be a fenekünkbe. Tudatos odafigyeléssel érhető tetten.
 • anális szex által keletkezett sérülés
 • daganat
 • fertőzések

A végbélrepedés elhelyezkedése miatt hajlamos az elfertőződésre. A kezelés nélkül hagyott végbélrepedés szöveti elváltozásokat, hosszan tartó fájdalmat, rosszabb életminőséget jelent.

 

A végbélrepedés kezelése

Az időben megkezdett kezelés sok fájdalomtól, kellemetlenségtől kíméli meg az embert. Amennyiben egyéb kiváltó okot nem találunk, vagy már meggyógyítottuk, és a repedés mégsem szűnt meg, a következőket érdemes megtenni. Kezdjük életmódi tanácsokkal, majd konzervatív terápiával, és csak végszükség esetén folyamodjunk műtéti megoldáshoz.

 

A végbélrepedés kezelés lépései:

 • Tárjuk fel a stressz okát! Ez mentális folyamat, a fejben kezdődik, de nagyon szorosan összefügg az altáji kezelés sikerével.
 • Életmódváltás diétával, rendszeres testmozgással, speciális mozgásgyakorlatokkal, bő folyadékbevitellel, és a székelési szokások jobbá tételével (www.aranyertitkok.hu)
 • Rendezzük a székletet székletlazítókkal, kezeljük a területet proktológus által javasolt speciális készítményekkel (kúp, kenőcs). Az aranyér kúp és kenőcs nem erre a terápiára való, sokszor csak feleslegesen fenntartják a végbélrepedést, tovább rontva a beteg testi-lelki állapotát.
 • Fontos a megfelelő, de nem túlzott higiénia, a végbélnyílás tisztán tartása
 • Végső esetben a gyógyulás elősegítése érdekében a görcsös záróizom botox kezelése, vagy műtéti bemetszése

 

A végbélrepedés kezelése kúp, kenőcs, műtét segítségével ezekben a cikkekben olvasható el:

Végbélrepedéses panaszaival minél hamarabb keressen fel proktológus szakembert. Javítsa gyógyulási esélyeit. Ez önön múlik. A halogatás nem megoldás, és egyre fokozódó fájdalommal is jár.

 

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről.

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára.

Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!