A végbélrepedés kezelése egyszerű folyamat. A megelőző vizsgálat a proktológia járóbeteg ellátásán, ambulánsan zajlik. Ebben az állapotban a végbél tájéka igen érzékeny, ezért a vizsgálat kellően óvatos technikával zajlik.

 

A végbélrepedés tünetei

A páciensek gyakran a végbélrepedés tünetei között szereplő véres széklet miatt helytelenül párhuzamot vonnak az aranyér betegséggel, és a székrekedés, kemény széklet okozta aranyér tüneteivel. Míg a belső aranyér fájdalommentes, és a kemény széklet miatt jelentkezik vérzés, addig a végbélrepedés esetében akár a meglévő aranyér mellett kialakult igen erős, késszúrásszerű, nagyfokú fájdalom jelentkezik a végbél záróizmánál, és a nyálkahártya sérülése miatti vérzéssel jár.

A végbélrepedés okozta igen intenzív, hasító fájdalom a végbél záróizmaiban önkéntelen védekezőreflexszerű görcsös szorítást okoz, melynek több káros következménye is van.

 • a görcsös szorítás hatására romlik a keringés
 • a rossz keringés miatt romlik a végbélrepedés gyógyulási hajlama, nő a gyógyulási idő hossza
 • a szorítás miatt szűkül a végbél, ezért a székletürítésnél minduntalan újra bereped a sérült terület
 • A nem gyógyuló sérülés fájdalma miatt, képtelen lazítani a beteg, így minden wc használatnál borzasztó kínokat él át.

 Ki is alakult egy ördögi kör (circulus vitiosus), amiből csak proktológus szakember segítségével lehet kilábalni. A kezelés nélkül hagyott végbélrepedés hegesedéssel, szöveti kinövésekkel jár, melyek műtéti úton hozhatók helyre.

 

A végbélrepedés oka lehet többek közt:

 • A székrekedés: a kemény széklet kitolásnál végbélrepedéshez vezet. A kemény széklet felsérti a végbél környékét, ami igen érzékennyé válik, és a következőkben már a fájdalomra emlékezve félünk elmenni a wc-re.
 • A hasmenés, mely robbanásszerűen távozik
 • gyulladás, felmaródás a végbél környékén
 • Stressz, ami záróizom szorítással, székrekedéssel jár. Alattomosan támad. Észre sem vesszük, hogy egy zabszem sem férne be a fenekünkbe. Tudatos odafigyeléssel érhető tetten.
 • anális szex által keletkezett sérülés
 • daganat
 • fertőzések

A végbélrepedés elhelyezkedése miatt hajlamos az elfertőződésre. A kezelés nélkül hagyott végbélrepedés szöveti elváltozásokat, hosszan tartó fájdalmat, rosszabb életminőséget jelent.

 

A végbélrepedés kezelése

Az időben megkezdett kezelés sok fájdalomtól, kellemetlenségtől kíméli meg az embert. Amennyiben egyéb kiváltó okot nem találunk, vagy már meggyógyítottuk, és a repedés mégsem szűnt meg, a következőket érdemes megtenni. Kezdjük életmódi tanácsokkal, majd konzervatív terápiával, és csak végszükség esetén folyamodjunk műtéti megoldáshoz.

 

A végbélrepedés kezelés lépései:

 • Tárjuk fel a stressz okát! Ez mentális folyamat, a fejben kezdődik, de nagyon szorosan összefügg az altáji kezelés sikerével.
 • Életmódváltás diétával, rendszeres testmozgással, speciális mozgásgyakorlatokkal, bő folyadékbevitellel, és a székelési szokások jobbá tételével (www.aranyertitkok.hu)
 • Rendezzük a székletet székletlazítókkal, kezeljük a területet proktológus által javasolt speciális készítményekkel (kúp, kenőcs). Az aranyér kúp és kenőcs nem erre a terápiára való, sokszor csak feleslegesen fenntartják a végbélrepedést, tovább rontva a beteg testi-lelki állapotát.
 • Fontos a megfelelő, de nem túlzott higiénia, a végbélnyílás tisztán tartása
 • Végső esetben a gyógyulás elősegítése érdekében a görcsös záróizom botox kezelése, vagy műtéti bemetszése

 

A végbélrepedés kezelése kúp, kenőcs, műtét segítségével ezekben a cikkekben olvasható el:

Végbélrepedéses panaszaival minél hamarabb keressen fel proktológus szakembert. Javítsa gyógyulási esélyeit. Ez önön múlik. A halogatás nem megoldás, és egyre fokozódó fájdalommal is jár.

 

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről.

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára.

Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Végbélrepedés vérzéssel

Végbélrepedés vérzéssel

A végbélrepedés vérzéssel és erős, hirtelen belénk hasító fájdalommal, csípő érzéssel érkezik. A vérző végbél ijesztő, a sérülés maga kicsi, de nagyon fájdalmas, mert sok érző ideg helyezkedik el a végbél környékén, amelyek a seb miatt szabadon vannak.   Miért jár a...

bővebben
Végbélrepedés gyógyítása

Végbélrepedés gyógyítása

A végbélrepedés nagyon fájdalmas tünetei miatt a beteg azonnali kezelést szeretne. A végbélrepedés gyógyítása történhet életmódi változtatásokkal, gyógyszeres kezeléssel (kúp, krém) és sebészi, műtéti úton.   Első lépésként mindig életmódi változtatások...

bővebben
Végbélrepedés tünetei

Végbélrepedés tünetei

A végbélrepedés tünetei között legjellemzőbb a késszúrásszerű, nagyfokú fájdalom, vérzés. Égő, viszkető érzés, váladékozás is jelentkezhet. Akut végbélrepedés tünetei görcsös végbélzáró izom okozta székelési nehézség friss seb vérzés éles, hasító fájdalom...

bővebben
Végbélrepedés okai

Végbélrepedés okai

A végbélrepedés kiváltó okai változatosak lehetnek, a leggyakrabban azonban a széklet minőségével és a helytelen székelési szokásokkal függ össze.   hasmenés: A hasmenés lehet robbanás szerűen távozó, amikor a hirtelen kitörő széklet okoz repedést a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!