A végbélsipoly kialakulása, és műtétje képekben bemutatva. Nevezhetjük ezt egy képregénynek, hogy ön képbe kerüljön.

A végbélsipoly rendszerint egy végbéltályogból alakul ki. A végbéltályog elhelyezkedése szerint többféle lehet, így a kialakult sipolyok is sokfélék.

A képen a végbéltályogok lehetséges elhelyezkedése látható:

vegbelsipoly-kepek-2

 

A következő képen a végbélsipolyok lehetséges fajtái jelennek meg:

vegbelsipoly-kepek-3

A sipolyok nem csak elhelyezkedésüket tekintve változatosak, hanem méreteikben is különböznek. Vannak egyszerű, kicsi, akár gombostűfejnyi, alig észrevehető nyílások, és komoly problémát jelentő, elágazó járatokkal, több kimeneti nyílással rendelkező fistulák is.

A záróizmon áthaladó, és a felszínhez közeli sipolyok kockázata, kezelése, műtétje is más, ezért a vizsgálatot végző orvos előszőr megkeresi a sipoly járat belső nyílását, és meghatározza a sipoly helyzetét, képet kap a szükséges műtéti beavatkozás fajtájáról.

 

Hogyan történik a végbélsipoly járat megkeresése, feltárása, zárása? Mutatjuk képekben.

Az egyszerű, felszínhez közeli járaton egy fém szondát vezet át az orvos, majd a járat fala mentén megnyitja a sipoly falát. A sebet alaposan megtisztítja, és fertőtlenítő oldattal átmossa, majd nyitva hagyja a további utókezelések céljából, míg az magától be nem sarjad.

vegbelsipoly-kepek-4

A metilénkék oldatos és a hidrogén peroxidos próba esetén fecskenővel befecskendezik a járatba a külső nyíláson keresztül ezeket a jól látható folyadékokat, és azok a kivezető nyílásnál, legtöbbször a végbélben árulkodó jeleiket hátrahagyva mutatnak utat.

vegbelsipoly-kepek-5

Ha a sipoly érinti valamelyik vaskosabb izom egységet, akkor a feltárás során nem történik meg az izom átvágása. Többféle megoldást alkalmaznak ilyenkor a járat elhelyezkedésétől függően. Legegyszerűbb esetben egy gumiszalag kerül behúzásra a járatba, amelyet szorosan meg kell csomózni. Az utókezelések során lehet, hogy a gumit újra kell csomózni szorosan, amíg át nem vágja az izmot. Ez alatt a folyamat alatt a váladék feltisztul, a lassan átvágott záróizom ilyenkor hegesedéssel gyógyul. A gumicsíkos technika a végbélzáróizmok közötti, vagy a mögötti nyílással rendelkező végbélsipolynál alkalmazandó.

vegbelsipoly-kepek-6

A következő képen a ritkán alkalmazott, fibrinragasztós sipoly műtéti eljárás látható, amikor a feltárt, kitisztított járatot kívülről fibrinragasztóval feltöltik, így zárják a belső nyílást.

vegbelsipoly-kepek-7

A végbélsipoly képekben talán nem túl szép látvány, és sokan nem is szívesen néznek ilyen jellegű orvosi képeket, de aki szeretné tudni mivel áll szemben, az sokszor bevállalja ezt a kellemetlenséget.

Direkt nem hoztam elrettentő képeket az elhanyagolt és igen komplikált végbélsipolyokról és azok műtéteiről, mert itt a cél a tájékoztatás.

Amennyiben önnek is végbélsipolya van, és keresi a megoldást a megszüntetésére, keressen bizalommal akár telefonon, akár személyesen.

Jelentkezzen vizsgálatra!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!