Végbéltályog tünetei:

  • hirtelen, néhány nap vagy akár néhány óra alatt kialakuló, nagy vörös folt középen nagyon fájdalmas, feszülő lüktető duzzanattal
  • állandó lüktető, heves, égető fájdalom: a beteg nem tud ülni, állni, aludni, a fájdalom járás közben fokozódik
  • gyakori a lázas állapot, hidegrázás
  • a területen nagyfokú nyomásérzékenység
  • mélyebb tályog esetén székletürítési zavar, képtelenség a székelésre, vagy férfiaknál vizeletürítési zavar
  • jellemző lelki állapot, hogy a beteg fáradt, levert, a fájdalomtól ingerlékeny
  • emelkedett pulzus

 

Sokszor akár negyed liter mennyiséget is elérő gennyet tartalmaz a tályog, mely feszíti a bőrt. A feszülés következtében a bőr elvékonyodik, a sárgás közepe lilás színűvé válik, majd spontán megnyílik, és kiürül a genny. Sokszor nagy felületű elhalt terület marad, fedetlen szövet, ami a mélyebb gyulladás miatt nagyon nehezen hámosodik.

 

A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a végbéltályog sokszor semmilyen észlelt tünettel nem jár.

 

A végbéltályog tünetei főleg akkor lehetnek enyhébbek, ha a tályog kisebb és felszínes, vagy pont ellenkezőleg, alig észlelhetően a mélyben húzódik meg, vagy pedig a beteg immunrendszere gyenge. Ilyenkor a tünetek kevésbé aktívak, ugyanaz az elváltozás kisebb és bizonytalanabb panaszt okoz, ami jelentősen nehezítheti a betegség felismerését. Ilyen esetekben a folyamat eljuthat odáig, hogy a tályog magától kitör. Sőt mi több, néha magát a váladékot sem vesszük észre, csupán a váladék okozta felmaródást, viszketést, esetleg a gyulladás miatt kialakuló bőr nyúlványokat, amelyek a nyílást akár el is rejthetik.

A tályog kifejlődhet a végbélnyílás hámja alatt, a záróizomzat szövetében és a végbél körüli szövetekben, valamint megjelenhet a végbélnyíláson kívül is. A széklet is gennyes lehet.

Ha a végbéltályog kiürül, és kitisztul a seb, eltűnik, de a tályog után gyakran alakul ki szövődményként végbélsipoly. A járat, amin a váladék kitör, maga lesz a sipoly (fistula), mely a végbélből egészen a bőrig terjed. 30-50% a kialakulás esélye, ezért a tályog feltárását követő 3-5 hét után is fennmaradó gennyes váladékozás sipoly képződésre utal.

A végbélsipoly járata olyan, mint a szívószál. Belsejében gyulladásos szövet található, mely a bélből belejutó széklet hatására nem tud megnyugodni, ezért folyamatosan váladékot termel. Műtéti úton rendezhető állapot. Ha a fistula/sipoly sebészi megszüntetése elmarad, a fistulából akár többszörösen elágazó másodlagos járat rendszer, fistulosis is kialakulhat. Ennek kezelése igen bonyolult, elhúzódó és sokszor eredménytelen, ezért az állapotromlást megelőzendő, a tályogos beteget a kezelés után egy hónappal a sebésznek kontroll vizsgálatra kell hívnia, és szükség esetén a későbbiekben meg is kell operálnia.

Legsúlyosabb esetben, nagyritkán a gyulladás okozta tályog szétterjed a kismedencében, vagy átterjedhet a belső szervekre. Ez hashártyagyulladást, vérmérgezést okozva életveszélyes állapottal járhat, ezt figyelembe véve a végbéltályog legtöbbször sürgősségi műtétet igényel.

 

Az időben kért szakorvosi segítség lerövidíti a szenvedéssel, a rossz életminőséggel járó időszakot, és a súlyos szövődmények elkerülését.

Ha tapasztalja a végbéltályog tüneteit magán, ne halogasson, és semmiképpen ne kísérletezzen otthoni gyógymódokkal.

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára.

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!